Tratat din 25-mar-1957 DE INSTITUIRE A COMUNITĂŢII EUROPENE - VERSIUNE CONSOLIDATĂ
Jurnalul Oficial 325C
În vigoareI Textul din Tratat | |
Preambul | |
Partea întâi | Principiile |
Partea a doua | Cetatenia Uniunii |
Partea a treia | Politicile Comunitatii |
TITLUL I | Libera circulatie a marfurilor |
Capitolul 1 | Uniunea vamala |
Capitolul 2 | Interzicerea restrictiilor cantitative între statele membre |
TITLUL II | Agricultura |
TITLUL III | Libera circulatie a persoanelor, serviciilor si capitalurilor |
Capitolul 1 | Ocuparea fortei de munca |
Capitolul 2 | Dreptul de stabilire |
Capitolul 3 | Serviciile |
Capitolul 4 | Capitalurile si platile |
TITLUL IV | Vize, azil, imigrare si alte politici privind libera circulatie a persoanelor |
TITLUL V | Transporturile |
TITLUL VI | Reglementari comune privind concurenta, fiscalitatea si armonizarea legislativa |
Capitolul 1 | Regulile concurentei |
Sectiunea 1 | Reglementari aplicabile întreprinderilor |
Sectiunea 2 | Ajutoarele acordate de stat |
Capitolul 2 | Dispozitii fiscale |
Capitolul 3 | Armonizarea legislativa |
TITLUL VII | Politica economica si monetara |
Capitolul 1 | Politica economica |
Capitolul 2 | Politica monetara |
Capitolul 3 | Dispozitii institutionale |
Capitolul 4 | Dispozitii tranzitorii |
TITLUL VIII | Ocuparea fortei de munca |
TITLUL IX | Politica comerciala comuna |
TITLUL X | Cooperarea vamala |
TITLUL XI | Politica sociala, educatia, formarea profesionala si tineretul |
Capitolul 1 | Dispozitii sociale |
Capitolul 2 | Fondul Social European |
Capitolul 3 | Educatia, formarea profesionala si tineretul |
TITLUL XII | Cultura |
TITLUL XIII | Sanatatea publica |
TITLUL XIV | Protectia consumatorilor |
TITLUL XV | Retelele transeuropene |
TITLUL XVI | Industria |
TITLUL XVII | Coeziunea economica si sociala |
TITLUL XVIII | Cercetarea si dezvoltarea tehnologica |
TITLUL XIX | Mediul |
TITLUL XX | Cooperarea în vederea dezvoltarii |
TITLUL XXI | Cooperare economica, financiara si tehnica cu tarile terte |
Partea a patra | Asocierea tarilor si teritoriilor de peste mari |
Partea a cincea | Institutiile Comunitatii |
TITLUL I | Dispozitii institutionale |
Capitolul 1 | Institutiile |
Sectiunea 1 | Parlamentul European |
Sectiunea 2 | Consiliul |
Sectiunea 3 | Comisia |
Sectiunea 4 | Curtea de Justitie |
Sectiunea 5 | Curtea de Conturi |
Capitolul 2 | Dispozitii comune mai multor institutii |
Capitolul 3 | Comitetul Economic si Social |
Capitolul 4 | Comitetul Regiunilor |
Capitolul 5 | Banca Europeana de Investitii |
TITLUL II | Dispozitii financiare |
Partea a sasea | Dispozitii generale si finale |
Dispozitii finale | |
Anexe | |
ANEXA I | Lista prevazuta la articolul 32 din Tratat |
ANEXA II | Tari si teritorii de peste mari pentru care se aplica dispozitiile din partea a patra din Tratat |
II Protocoale |
Protocoalele anexate la Tratatul privind Uniunea Europeana si la Tratatul de instituire a Comunitatilor Europene |
Protocolul (nr. 2) privind integrarea acquis-ului Schengen în cadrul Uniunii Europene (1997) |
Protocolul (nr. 3) privind aplicarea anumitor dispozitii ale articolului 14 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene în Regatul Unit si în Irlanda (1997) |
Protocolul (nr. 4) privind pozitia Regatului Unit si a Irlandei (1997) |
Protocolul (nr. 5) privind pozitia Danemarcei (1997) |
Protocoalele anexate la Tratatul privind Uniunea Europeana si Tratatelor de instituire a Comunitatii Europene si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice |
Protocolul (nr. 6) privind statutul Curtii de Justitie (2001) (text reprodus la sfârsit) |
Protocolul (nr. 7) anexat la Tratatul privind Uniunea Europeana si la Tratatele de instituire a Comunitatilor Europene (1992) |
Protocolul (nr. 8) privind stabilirea sediilor institutiilor si anumitor organisme si servicii ale Comunitatilor Europene, precum si al Europol (1997) |
Protocolul (nr. 9) privind rolul parlamentelor nationale în Uniunea Europeana (1997) |
Protocolul (nr. 10) privind extinderea Uniunii Europene (2001) (text reprodus la sfârsit) |
Protocoalele anexate la Tratatul de instituire a Comunitatii Europene |
Protocolul (nr. 11) privind Statutul Bancii Europene de Investitii (1957) |
Protocolul (nr. 12) privind Italia (1957) |
Protocolul (nr. 13) privind marfurile originare si cele provenite din alte tari, care beneficiaza de un regim special de import într-un stat membru (1957) |
Protocolul (nr. 14) privind importurile în Comunitatea Economica Europeana a produselor petroliere rafinate în Antilele olandeze (1962) |
Protocolul (nr. 15) privind regimul special care se aplica Groenlandei (1985) |
Protocolul (nr. 16) privind cumpararea de bunuri imobiliare în Danemarca (1992) |
Protocolul (nr. 17) privind articolul 141 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene |
Protocolul (nr. 18) privind Statutul Sistemului European de Banci Centrale si al Bancii Centrale Europene (1992) |
Protocolul (nr. 19) privind statutul Institutului Monetar European (1992) |
Protocolul (nr. 20) privind procedura în cazul deficitelor excesive (1992) |
Protocolul (nr. 21) privind criteriile de convergenta stabilite la articolul 121 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene (1992) |
Protocolul (nr. 22) privind Danemarca (1992) |
Protocolul (nr. 23) privind Portugalia (1992) |
Protocolul (nr. 24) privind trecerea la etapa a treia a uniunii economice si monetare (1992) |
Protocolul (nr. 25) privind anumite dispozitii în legatura cu Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (1992) |
Protocolul (nr. 26) privind anumite dispozitii în legatura cu Danemarca (1992) |
Protocolul (nr. 27) privind Franta (1992) |
Protocolul (nr. 28) privind coeziunea economica si sociala (1992) |
Protocolul (nr. 29) privind dreptul de azil pentru resortisantii tarilor membre ale Uniunii Europene (1997) |
Protocolul (nr. 30) privind aplicarea principiilor subsidiaritatii si proportionalitatii (1997) |
Protocolul (nr. 31) privind relatiile externe ale tarilor membre în ceea ce priveste trecerea frontierelor externe (1997) |
Protocolul (nr.32) privind sistemul de radiodifuziune publica în tarile membre (1997) |
Protocolul (nr. 33) privind protectia si bunastarea animalelor (1997) |
Protocolul (nr. 34) privind consecintele financiare ale expirarii Tratatului CECO si Fondul de Cercetare pentru Carbune si Otel (2001) (text reprodus) |
Protocolul (nr. 35) privind articolul 67 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene (2001) (text reprodus) |
Protocolul anexat la Tratatele de instituire a Comunitatii Europene si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice |
Protocolul (nr. 36) privind privilegiile si imunitatile Comunitatilor Europene (1965) |
Belgia | 25 |
Danemarca | 16 |
Germania | 99 |
Grecia | 25 |
Spania | 64 |
Franta | 87 |
Irlanda | 15 |
Italia | 87 |
Luxemburg | 6 |
Olanda | 31 |
Austria | 21 |
Portugalia | 25 |
Finlanda | 16 |
Suedia | 22 |
Regatul Unit | 87 |
Belgia | 5 |
Danemarca | 3 |
Germania | 10 |
Grecia | 5 |
Spania | 8 |
Franta | 10 |
Irlanda | 3 |
Italia | 10 |
Luxemburg | 2 |
Olanda | 5 |
Austria | 4 |
Portugalia | 5 |
Finlanda | 3 |
Suedia | 4 |
Regatul Unit | 10 |
Belgia | 12 |
Danemarca | 9 |
Germania | 24 |
Grecia | 12 |
Spania | 21 |
Franta | 24 |
Irlanda | 9 |
Italia | 24 |
Luxemburg | 6 |
Olanda | 12 |
Austria | 12 |
Portugalia | 12 |
Finlanda | 9 |
Suedia | 12 |
Regatul Unit | 24 |
Belgia | 12 |
Danemarca | 9 |
Germania | 24 |
Grecia | 12 |
Spania | 21 |
Franta | 24 |
Irlanda | 9 |
Italia | 24 |
Luxemburg | 6 |
Olanda | 12 |
Austria | 12 |
Portugalia | 12 |
Finlanda | 9 |
Suedia | 12 |
Regatul Unit | 24 |
e;P. H. SPAAK | J. Ch. SNOY ET D’OPPUERS |
ADENAUER | HALLSTEIN |
PINEAU | M. FAURE |
Antonio SEGNI | Gaetano MARTINO |
BECH | Lambert SCHAUS |
J. LUNSJ | LINTHORST HOMAN |
1 | 2 |
Numarul din Nomenclatura de la Bruxelles | Numele produsului |
CAPITOLUL 1 | Animale vii |
CAPITOLUL 2 | Carne si organe comestibile |
CAPITOLUL 3 | Pesti, crustacee si moluste |
CAPITOLUL 4 | Lapte si produse lactate; oua de pasare; miere naturala |
CAPITOLUL 5 | |
05.04 | Intestine, vezici si stomacuri de animale, întregi sau transate, altele decât cele de peste |
05.15 | Produse de origine animala, nedenumite sau cuprinse în alta parte; animalele moarte de la capitolele 1 sau 3, improprii pentru consumul uman |
CAPITOLUL 6 | Plante vii si produse de floricultura |
CAPITOLUL 7 | Legume, plante, radacini si tuberculi alimentari |
CAPITOLUL 8 | Fructe comestibile; coaja de agrume si de pepene galben |
CAPITOLUL 9 | Cafea, ceai si condimente, cu exceptia maté-ului (nr. 09.03) |
CAPITOLUL 10 | Cereale |
CAPITOLUL 11 | Produse de panificatie; malt; amidoane si fecule; gluten; inulina |
CAPITOLUL 12 | Seminte si fructe oleaginoase; sâmburi, seminte si fructe diverse; plante industriale si medicinale; paie si furaje |
CAPITOLUL 13 | |
fostul 13.03 | Pectina |
CAPITOLUL 15 | |
15.01 | Osânza si alte grasimi de porc presate sau topite; grasime de pasare presata sau topita |
15.02 | Seuri (ale speciilor bovina, ovina si caprina) brute sau topite, inclusiv seurile denumite "primul suc" |
15.03 | Stearina solara; oleo-stearina; ulei de osânza si oleo-margarina neemulsionata, fara amestec si neprelucrata |
CAPITOLUL 15 | |
15.04 | Grasimi si uleiuri de peste si mamifere marine, chiar si rafinate |
15.07 | Uleiuri vegetale stabile, fluide sau solide, brute, epurate sau rafinate |
15.12 | Grasimi si uleiuri animale sau vegetale hidrogenate, chiar si rafinate, dar nepreparate |
15.13 | Margarina, înlocuitor de osânza si alte grasimi alimentare preparate |
15.17 | Resturi provenite din prelucrarea grasimilor sau din ceara animala sau vegetala |
CAPITOLUL 16 | Preparate din carne, peste, crustacee si moluste |
CAPITOLUL 17 | |
17.01 | Zahar din sfecla si din trestie, în stare solida |
17.02 | Alte tipuri de zahar; siropuri; înlocuitori de miere, chiar si amestecati cu miere naturala; zahar si melasa caramelizate |
17.03 | Melasa, chiar si decolorata |
17.05* | Diverse tipuri de zahar, sirop si melasa aromatizate sau cu adaos de coloranti (inclusiv zaharul vanilat sau vanilina), cu exceptia sucurilor de fructe cu adaos de zahar în orice proportie |
CAPITOLUL 18 | |
18.01 | Boabe de cacao întregi si zdrobite, brute sau macinate |
18.02 | Coji, piele, pelicule si deseuri de cacao |
CAPITOLUL 20 | Preparate din legume, zarzavaturi, fructe si alte plante sau parti din plante |
CAPITOLUL 22 | |
22.04 | Must de struguri partial fermentati, chiar daca fermentatia este oprita prin alt procedeu decât cu ajutorul alcoolului |
22.05 | Vin din struguri proaspeti; must de struguri proaspeti oprit din fermentatie (inclusiv mistela) |
22.07 | Cidru, vin de pere, hidromel si alte bauturi fermentate |
CAPITOLUL 22 | |
(continuare) | |
fosta 22.09* | Alcool etilic, denaturat sau nu, de orice tarie si obtinut din produse agricole prevazute în anexa I la Tratat, cu exceptia rachiurilor, lichiorurilor si a altor bauturi spirtoase si preparate alcoolice compuse (numite "extrase concentrate") pentru fabricarea bauturilor |
22.10 (*) | Oteturi comestibile si înlocuitori comestibili ai acestora |
CAPITOLUL 23 | Resturi si deseuri din industria alimentara; alimente preparate pentru animale |
CAPITOLUL 24 | |
24.01 | Tutun brut sau nefabricat; deseuri de tutun |
CAPITOLUL 45 | |
45.01 | Pluta naturala bruta si deseuri de pluta; pluta concasata, granulata sau praf |
CAPITOLUL 54 | |
54.01 | In brut, daracit, scarmanat, pieptanat sau tratat în alt mod, dar netors; câlti si deseuri (inclusiv scame) |
CAPITOLUL 57 | |
57.01 | Cânepa (Cannabis sativa) bruta, daracita, scarmanata, pieptanata sau tratata în alt mod, dar netoarsa; câlti si deseuri (inclusiv scame) |
Presedintele conferintei interguvernamentale |
(s.) Jacques POOS |
Secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Secretarul Conferintei interguvernamentale |
(s.) Jürgen TRUMPF |
Belgia | 22 |
Danemarca | 13 |
Germania | 99 |
Grecia | 22 |
Spania | 50 |
Franta | 72 |
Irlanda | 12 |
Italia | 72 |
Luxemburg | 6 |
Olanda | 25 |
Austria | 17 |
Portugalia | 22 |
Finlanda | 13 |
Suedia | 18 |
Regatul Unit | 72" |
Belgia | 12 |
Danemarca | 7 |
Germania | 29 |
Grecia | 12 |
Spania | 27 |
Franta | 29 |
Irlanda | 7 |
Italia | 29 |
Luxemburg | 4 |
Olanda | 13 |
Austria | 10 |
Portugalia | 12 |
Finlanda | 7 |
Suedia | 10 |
Regatul Unit | 29 |