Regulamentul 1131/14-iun-2017 privind fondurile de piaţă monetară

Acte UE

Jurnalul Oficial 169L

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Regulamentul 1131/14-iun-2017 privind fondurile de piaţă monetară
Dată act: 14-iun-2017
Emitent: Consiliul Uniunii Europene;Parlamentul European
(Text cu relevanţă pentru SEE)
PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în special articolul 114,
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naţionale,
având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),
(1)JO C 255, 6.8.2014, p. 3.
având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European (2),
(2)JO C 170, 5.6.2014, p. 50.
hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (3),
(3)Poziţia Parlamentului European din 5 aprilie 2017 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) şi Decizia Consiliului din 16 mai 2017.
întrucât:
(1)Fondurile de piaţă monetară (FPM) oferă finanţare pe termen scurt instituţiilor financiare, corporaţiilor şi guvernelor. Prin finanţarea pusă la dispoziţia acestor entităţi, FPM contribuie la finanţarea economiei Uniunii. În loc să se bazeze excluziv pe depozite bancare, aceste entităţi recurg la investiţii în FPM ca o modalitate eficientă de a-şi repartiza riscul de credit şi expunerea.
(2)Din punctul de vedere al cererii, FPM reprezintă instrumente de gestionare pe termen scurt a trezoreriei, care oferă un grad ridicat de lichiditate, de diversificare şi de stabilitate a valorii capitalului investit, combinat cu un randament bazat pe piaţă. FPM sunt folosite în principal de către corporaţiile care doresc să îşi investească excedentul de numerar pentru un interval scurt de timp. Prin urmare, FPM reprezintă o legătură esenţială între cererea şi oferta de finanţare pe termen scurt.
(3)Evenimentele care au avut loc în timpul crizei financiare au scos în evidenţă o serie de caracteristici ale FPM care le fac vulnerabile atunci când există dificultăţi pe pieţele financiare, caz în care FPM ar putea răspândi sau amplifica riscurile în întregul sistem financiar. Atunci când preţurile activelor în care a investit un FPM încep să scadă, mai ales în timpul situaţiilor de tensiuni pe piaţă, FPM nu îşi pot ţine întotdeauna promisiunea de a răscumpăra imediat şi de a conserva valoarea principală a unei unităţi sau a unei acţiuni emise de FPM investitorilor. Această situaţie, care, potrivit Consiliului pentru Stabilitate Financiară (CSF) şi Organizaţiei Internaţionale a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO), poate fi deosebit de gravă pentru FPM cu valoarea netă a activelor constantă sau stabilă, ar putea declanşa cereri de răscumpărare substanţiale şi bruşte ce ar putea avea consecinţe macroeconomice mai ample.
(4)Cererile de răscumpărare considerabile ar putea forţa FPM să îşi vândă o parte din activele de investiţii pe o piaţă în scădere, ceea ce ar putea să alimenteze o criză de lichidităţi. În aceste condiţii, emitenţii de pe piaţa monetară se pot confrunta cu dificultăţi de finanţare grave dacă piaţa efectelor de comerţ şi a altor instrumente ale pieţei monetare se confruntă cu o epuizare a lichidităţilor. Acest lucru ar putea avea la rândul său un efect de contagiune pe piaţa finanţării pe termen scurt şi ar putea conduce la dificultăţi directe şi majore pentru finanţarea instituţiilor financiare, a corporaţiilor şi a guvernelor şi, aşadar, a economiei.
(5)Administratorii de active, susţinuţi de sponsori, pot decide să ofere sprijin discreţionar pentru a menţine lichiditatea şi stabilitatea FPM. Sponsorii sunt adesea forţaţi să sprijine FPM pe care le sponsorizează şi care îşi pierd din valoare, din cauza riscului reputaţional şi a temerii că panica s-ar putea extinde asupra celorlalte afaceri ale sponsorilor. În funcţie de mărimea FPM şi de presiunea exercitată de răscumpărări, sprijinul din partea sponsorului poate atinge proporţii care depăşesc rezervele disponibile imediat. Prin urmare, un FPM nu ar trebui să primească sprijin extern.
(6)Pentru a menţine integritatea şi stabilitatea pieţei interne, este necesar să se stabilească norme privind funcţionarea FPM, în special cu privire la componenţa portofoliului FPM. Aceste norme vor face ca FPM să fie mai rezistente şi vor limita canalele de contagiune. Sunt necesare norme uniforme în întreaga Uniune pentru a garanta că FPM sunt în măsură să onoreze cererile de răscumpărare ale investitorilor, în special în situaţii de criză a pieţei. De asemenea, sunt necesare norme uniforme privind portofoliul unui FPM pentru a asigura că aceste fonduri sunt în măsură să facă faţă cererilor de răscumpărare substanţiale şi bruşte ale unui grup mare de investitori.
(7)De asemenea, sunt necesare norme uniforme privind FPM pentru a asigura buna funcţionare a pieţei de finanţare pe termen scurt pentru instituţiile financiare, pentru corporaţiile care emit instrumente de datorie pe termen scurt şi pentru guverne. Acestea sunt necesare, de asemenea, pentru a asigura egalitatea de tratament aplicat investitorilor în FPM şi pentru a evita ca investitorii care solicită răscumpărarea târziu să fie dezavantajaţi dacă răscumpărările sunt temporar suspendate sau dacă un FPM este lichidat.
(8)Este necesar să se prevadă armonizarea cerinţelor prudenţiale referitoare la FPM prin stabilirea unor norme clare care impun obligaţii directe asupra FPM şi a administratorilor acestora în întreaga Uniune. S-ar consolida astfel stabilitatea FPM ca sursă de finanţare pe termen scurt pentru guverne şi pentru sectorul întreprinderilor din Uniune. Acest lucru ar asigura, de asemenea, că FPM rămân un instrument de încredere pentru satisfacerea nevoilor industriei din Uniune în materie de gestionare a trezoreriei.
(9)După un an de la intrarea lor în vigoare, Orientările privind o definiţie comună a fondurilor de piaţă monetară europene adoptate la 19 mai 2010 de Comitetul autorităţilor europene de reglementare a pieţelor valorilor mobiliare pentru a crea un nivel minim de condiţii de concurenţă echitabile pentru FPM din Uniune au fost puse în aplicare numai de 12 state membre, ceea ce demonstrează faptul că persistă norme naţionale divergente. Diferitele abordări naţionale nu reuşesc să elimine vulnerabilităţile de pe pieţele monetare ale Uniunii şi să reducă riscurile de contagiune, punând astfel în pericol funcţionarea şi stabilitatea pieţei interne, aşa cum s-a demonstrat în timpul crizei financiare. Prin urmare, normele comune privind FPM prevăzute în prezentul regulament ar trebui să prevadă un nivel ridicat de protecţie a investitorilor, precum şi să prevină şi să reducă orice riscuri potenţiale de contagiune care rezultă din eventualele retrageri masive ale investitorilor din FPM.
(10)În absenţa unui regulament care stabileşte normele aplicabile FPM, este posibil să se adopte în continuare măsuri divergente la nivel naţional. Aceste măsuri ar putea provoca denaturări semnificative ale concurenţei ca urmare a diferenţelor semnificative între normele esenţiale de protecţie a investiţiilor. Cerinţele divergente privind componenţa portofoliului, activele eligibile şi scadenţa, lichiditatea şi diversificarea acestora, precum şi calitatea creditului emitenţilor şi a instrumentelor de piaţă monetară conduc la niveluri diferite de protecţie a investitorilor din cauza nivelurilor diferite de risc aferente propunerilor de investiţii legate de un FPM. Prin urmare, este esenţial să se adopte un set uniform de norme, pentru a se evita contagiunea pieţei de finanţare pe termen scurt, ceea ce ar pune în pericol stabilitatea pieţei financiare a Uniunii. În vederea reducerii riscului sistemic, FPM cu valoarea activului net constantă (FPM cu VAN constantă) ar trebui să funcţioneze în Uniune doar sub formă de FPM cu VAN constantă pentru datoria publică.
(11)Noile norme privind FPM se bazează pe Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (1), care constituie cadrul juridic ce reglementează instituirea, administrarea şi comercializarea organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) în Uniune, precum şi pe Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (2), care constituie cadrul juridic ce reglementează instituirea, administrarea şi comercializarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) în Uniune.
(1)Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).
(2)Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiţii alternative şi de modificare a Directivelor 2003/41/CE şi 2009/65/CE şi a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 şi (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).
(12)În cadrul Uniunii, organismele de plasament colectiv pot funcţiona ca OPCVM, gestionate de societăţi de administrare OPCVM sau ca întreprinderi de investiţii OPCVM autorizate în temeiul Directivei 2009/65/CE sau ca FIA gestionate de administratori de fonduri de investiţii alternative (AFIA) autorizaţi sau înregistraţi în temeiul Directivei 2011/61/UE. Noile norme aplicabile FPM se bazează pe cadrul juridic existent instituit de directivele respective, inclusiv pe actele adoptate pentru punerea în aplicare a acestora şi ar trebui să se aplice în plus faţă de directivele respective. Mai mult, normele de gestionare şi de comercializare stabilite în cadrul juridic existent ar trebui să se aplice FPM, ţinând seama de faptul că acestea sunt fie OPCVM, fie FIA. În egală măsură, normele privind furnizarea transfrontalieră de servicii şi libertatea de stabilire prevăzute în Directiva 2009/65/CE şi în Directiva 2011/61/UE ar trebui să se aplice în mod corespunzător activităţilor transfrontaliere ale FPM. În acelaşi timp, ar trebui să se prevadă în mod explicit neaplicarea mai multor norme privind politicile de investiţii ale OPCVM, prevăzute la capitolul VII din Directiva 2009/65/CE.
(13)Normele armonizate ar trebui să se aplice organismelor de plasament colectiv ale căror caracteristici corespund caracteristicilor FPM. Pentru OPCVM şi FIA al căror obiectiv este să ofere un randament ce corespunde ratelor de pe piaţa monetară sau să conserve valoarea investiţiei şi care încearcă să realizeze aceste obiective prin investiţii în active pe termen scurt, cum ar fi instrumente sau depozite de pe piaţa monetară, sau care semnează acorduri reverse repo sau anumite contracte derivate cu singurul scop de a acoperi riscurile inerente ale altor investiţii ale fondului, respectarea noilor norme privind FPM ar trebui să fie obligatorie.
(14)Specificitatea FPM rezultă din combinarea activelor în care investesc şi a obiectivelor pe care le urmăresc. Obiectivul de a oferi randament în conformitate cu ratele pieţei monetare şi obiectivul de a conserva valoarea unei investiţii nu se exclud reciproc. Un FPM poate urmări oricare dintre aceste obiective sau ambele obiective în acelaşi timp.
(15)Obiectivul de a oferi un randament în conformitate cu ratele pieţei monetare ar trebui să fie înţeles în sens larg. Nu este necesar ca randamentul preconizat să fie perfect aliniat la EONIA, Libor, Euribor sau la orice altă rată relevantă a pieţei monetare. Nu ar trebui să se considere că un obiectiv prin care se încearcă depăşirea ratei pieţei monetare cu o mică marjă ar scoate un OPCVM sau un FIA în afara domeniului de aplicare al noilor norme uniforme prevăzute în prezentul regulament.
(16)Obiectivul de conservare a valorii investiţiei nu ar trebui înţeles ca o garantare a capitalului promisă de un FPM. Acest obiectiv ar trebui înţeles ca un scop pe care un OPCVM sau un FIA îşi propune să îl atingă. O scădere a valorii investiţiilor nu înseamnă că organismul de plasament colectiv şi-a schimbat obiectivul de a conserva valoarea investiţiei.
(17)Este important ca OPCVM şi FIA care au caracteristici de FPM să fie identificate ca FPM şi să se verifice în mod explicit capacitatea acestora de a respecta în permanenţă noile norme uniforme privind FPM. În acest scop, autorităţile competente ar trebui să autorizeze FPM. Pentru OPCVM, autorizarea ca FPM ar trebui să facă parte din autorizarea ca OPCVM, în conformitate cu procedurile armonizate în temeiul Directivei 2009/65/CE. Pentru FIA, dat fiind că acestea nu sunt supuse autorizării armonizate şi procedurilor de supraveghere în conformitate cu Directiva 2011/61/UE, este necesar să se prevadă norme de bază comune privind autorizarea care reflectă normele armonizate aplicabile OPCVM. Aceste proceduri ar trebui să asigure că administratorul unui FIA autorizat ca FPM este un AFIA autorizat în temeiul Directivei 2011/61/UE.
(18)Pentru a se asigura că toate organismele de plasament colectiv care prezintă caracteristicile proprii FPM fac obiectul noilor norme comune aplicabile FPM, ar trebui să se interzică utilizarea denumirii de "FPM" sau a oricărui alt termen care sugerează că un organism de plasament colectiv are aceleaşi caracteristici ca un FPM dacă organismul respectiv nu este autorizat ca un FPM în temeiul prezentului regulament. Pentru a evita eludarea normelor din prezentul regulament, autorităţile competente ar trebui să monitorizeze practicile de piaţă ale organismelor de plasament colectiv stabilite sau comercializate în jurisdicţia acestora pentru a verifica dacă acestea nu folosesc în mod abuziv denumirea de FPM sau nu sugerează că sunt un FPM fără a respecta noul cadru juridic.
(19)Având în vedere că OPCVM şi FIA pot lua forme juridice diferite care nu le conferă neapărat personalitate juridică, dispoziţiile din prezentul regulament care impun unui FPM să ia măsuri urmează să fie interpretate ca aplicându-se administratorului FPM în cazul în care FPM respectiv este constituit ca un OPCVM sau ca un FIA care nu este în măsură să acţioneze singur deoarece nu are personalitate juridică proprie.
(20)Normele privind portofoliul FPM ar trebui să identifice clar categoriile de active eligibile în care pot investi FPM, precum şi condiţiile în care aceste active sunt eligibile. Pentru a asigura integritatea FPM, acestora ar trebui, de asemenea, să li se interzică să efectueze anumite tranzacţii financiare care ar putea pune în pericol strategia şi obiectivele lor de investiţii.
(21)Instrumentele de piaţă monetară sunt instrumente transferabile tranzacţionate în mod normal pe piaţa monetară, şi includ bonuri de trezorerie şi certificate emise de autorităţile locale, certificate de depozit, efecte de comerţ, accepte bancare şi titluri pe termen scurt sau mediu. Instrumentele de piaţă monetară ar trebui să fie eligibile pentru investiţii efectuate de FPM numai dacă respectă termenele de scadenţă şi dacă FPM consideră că acestea prezintă o calitate ridicată a creditului.
(22)Pe lângă cazul în care un FPM investeşte în depozite bancare în conformitate cu regulamentul fondului sau cu documentele sale constitutive, ar trebui să se prevadă posibilitatea pentru FPM de a deţine alte active lichide, cum ar fi numerar în conturi bancare accesibil în orice moment. Deţinerea acestor alte active lichide poate fi justificată, de exemplu, pentru a face faţă cheltuielilor curente sau excepţionale, în caz de vânzare, pentru o perioadă de timp necesară reinvestirii fondurilor în noi active eligibile.
(23)Securitizările şi efectele de comerţ garantate cu active (asset-backed commercial paper - ABCP), ar trebui să fie considerate eligibile în măsura în care respectă anumite cerinţele. Dat fiind că, în timpul crizei financiare, anumite securitizări erau deosebit de instabile, ar trebui să se impună anumite criterii de calitate pentru securitizări şi ABCP, pentru ca doar acele securitizări şi ABCP cu rezultate bune să fie eligibile. În sensul prezentului regulament, până la adoptarea şi aplicarea propunerii de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului pentru o securitizare simplă, transparentă şi standardizată (STS) (propunerea de Regulament privind securitizarea STS), FPM-urilor ar trebui să li se permită să investească în securitizări şi în ABCP în limita a 15 % din activele lor. Comisia ar trebui să adopte un act delegat pentru a se asigura că criteriile pe baza cărora se identifică securitizările STS se aplică în sensul prezentului regulament. De îndată ce actul delegat respectiv devine aplicabil, FPM-urilor ar trebui să li se permită să investească în securitizări şi ABCP în limita a 20 % din activele lor, prin care o cotă maximă de 15 % ar trebui să poată fi investită în securitizări şi în ABCP care nu sunt STS.
(24)Un FPM ar trebui să aibă dreptul să investească în depozite în măsura în care poate să îşi retragă banii în orice moment. Posibilitatea efectivă de retragere ar fi afectată dacă sancţiunile pentru retragerea anticipată ar fi atât de mari încât să depăşească dobânzile acumulate înainte de retragere. Din acest motiv, FPM ar trebui să aibă în vedere să nu facă depozite pe lângă o instituţie de credit care impune sancţiuni mai mari decât media şi nici depozite cu termene prea lungi care presupun sancţiuni prea mari.
(25)Pentru a se ţine seama de diferenţele existente între structurile bancare din Uniune, mai ales în statele membre mici sau în statele membre în care sectorul bancar este puternic concentrat, şi când recurgerea de către FPM la serviciile unei instituţii de credit dintr-un alt stat membru nu ar fi o măsură eficientă, cum ar fi cazul în care acest lucru ar impune un schimb valutar cu toate costurile şi riscurile conexe, ar trebui autorizat un anumit grad de flexibilitate privind cerinţa de diversificare mai mare pentru depozitele efectuate pe lângă aceeaşi instituţie de credit.
(26)Instrumentele financiare derivate eligibile în care pot investi FPM ar trebui să îndeplinească numai rolul de a acoperi riscul ratei dobânzii şi riscul valutar şi să aibă ca instrument-suport doar rate ale dobânzilor, cursuri de schimb valutar sau indici care reprezintă aceste categorii. Orice utilizare a instrumentelor derivate în alt scop sau cu alte active suport ar trebui să fie interzisă. Instrumentele financiare derivate ar trebui să fie utilizate doar ca o completare a strategiei FPM, nu ca instrument principal pentru atingerea obiectivelor FPM. Dacă un FPM investeşte în active denominate în altă monedă decât moneda FPM în cauză, se aşteaptă de la administratorul FPM să acopere integral expunerea la riscul valutar, inclusiv prin intermediul instrumentelor derivate. FPM ar trebui să aibă dreptul de a investi în instrumente financiare derivate dacă acestea sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată astfel cum se menţionează la articolul 50 alineatul (1) litera (a), (b) sau (c) din Directiva 2009/65/CE sau sunt tranzacţionate în regim extrabursier (OTC), cu condiţia să fie îndeplinite anumite cerinţe.
(27)Acordurile reverse repo ar trebui să poată fi utilizate de către FPM ca mijloc de a investi excedentul de numerar pe termen foarte scurt, cu condiţia ca poziţia să fie pe deplin garantată. Pentru a proteja investitorii, este necesar să se asigure că garanţiile oferite în cadrul acordurilor reverse repo sunt de bună calitate şi nu manifestă o corelare puternică cu performanţa contrapărţii, pentru a se evita un impact negativ în cazul incapacităţii de plată a contrapărţii. De asemenea, un FPM ar trebui să aibă dreptul să investească în acorduri repo în limita a 10 % din activele sale. FPM ar trebui să nu utilizeze alte tehnici de administrare eficientă a portofoliului, inclusiv operaţiuni de dare sau luare cu împrumut a unor titluri de valoare, deoarece acestea pot afecta realizarea obiectivelor de investiţii ale FPM.
(28)Pentru a limita asumarea de riscuri de către FPM, este esenţial să se reducă riscul de contraparte prin impunerea unor cerinţe clare de diversificare a portofoliului FPM. Pentru aceasta, acordurile reverse repo ar trebui să fie pe deplin acoperite de garanţii şi, pentru a limita riscul operaţional, orice contraparte din cadrul unui acord reverse repo nu ar trebui să reprezinte mai mult de 15 % din activele FPM. Toate instrumentele financiare derivate OTC ar trebui să intre sub incidenţa Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului (1).
(1)Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).
(29)Din motive prudenţiale şi pentru a evita exercitarea unei influenţe semnificative de către FPM asupra gestionării unui organism emitent, este necesar să se evite concentrarea excesivă în cadrul unui FPM a investiţiilor emise de acelaşi organism emitent.
(30)FPM care funcţionează exclusiv ca sisteme de economii ale angajaţilor ar trebui să aibă dreptul de a se abate de la anumite cerinţe aplicabile investiţiilor în alte FPM, în măsura în care participanţilor la astfel de sisteme, care sunt persoane fizice, li se impun condiţii stricte de răscumpărare ce nu sunt legate de evoluţia pieţei, ci de evenimente concrete din cursul unei vieţi, determinate din timp, cum ar fi pensionarea, şi de alte circumstanţe deosebite, printre care şi achiziţia locuinţei principale, divorţul, apariţia unei boli sau şomajul. Este important ca angajaţii să aibă dreptul să investească în FPM, acestea fiind incluse printre cele mai sigure investiţii pe termen scurt. O asemenea derogare nu pune în pericol obiectivul prezentului regulament de a asigura stabilitatea financiară, deoarece angajaţii care investesc în FPM-uri prin intermediul sistemelor lor de economii nu îşi pot recupera investiţia la cerere. Răscumpărarea poate avea loc numai atunci când se produc anumite evenimente din cursul vieţii, care sunt determinate din timp. Prin urmare, chiar şi în situaţi de criză pe piaţă, angajaţii nu şi-ar putea recupera investiţia în FPM.
(31)FPM ar trebui să aibă responsabilitatea de a investi în active eligibile de înaltă calitate. Prin urmare, un FPM ar trebui să dispună de o procedură prudentă de evaluare internă a calităţii creditului pentru determinarea calităţii creditului a instrumentelor pieţei monetare, securitizărilor şi ABCP în care intenţionează să investească. În conformitate cu dreptul Uniunii privind limitarea dependenţei excesive de ratingurile de credit, este important ca FPM să evite dependenţa automată şi excesivă de ratingurile publicate de agenţii de rating. FPM ar trebui să aibă dreptul să utilizeze ratingurile ca element suplimentar în evaluările pe care le efectuează pentru a determina calitatea activelor eligibile. Administratorii de FPM ar trebui să întreprindă o nouă evaluare a instrumentelor pieţei monetare, securitizărilor şi ABCP de fiecare dată când are loc o schimbare substanţială, mai ales atunci când administratorul unui FPM constată că un instrument al pieţei monetare, o securitizare sau un ABCP este retrogradat sub nivelul primelor două cele mai înalte ratinguri de credit acordate de orice agenţie de rating de credit reglementată şi certificată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului (1). Pentru aceasta, administratorii de FPM ar trebui să aibă dreptul să instituie o procedură internă pentru selectarea agenţiilor de rating de credit care corespund portofoliului de investiţii specific al FPM şi pentru determinarea frecvenţei cu care FPM ar trebui să monitorizeze ratingurile acordate de aceste agenţii. Selecţia agenţiilor de rating de credit ar trebui să rămână consecventă în timp.
(1)Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agenţiile de rating de credit (JO L 302, 17.11.2009, p. 1).
(32)Având în vedere eforturile de a reduce încrederea excesivă acordată de investitori ratingurilor de credit ale organismelor internaţionale, cum ar fi IOSCO şi CSF, şi având în vedere dreptul Uniunii, inclusiv Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 şi Directiva 2013/14/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (2), nu este oportun ca un produs, inclusiv FPM, să facă obiectul unei interdicţii de a solicita sau a finanţa un rating de credit extern.
(2)Directiva 2013/14/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2013 de modificare a Directivei 2003/41/CE privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale, a Directivei 2009/65/CE de coordonare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) şi a Directivei 2011/61/UE privind administratorii fondurilor de investiţii alternative în ceea ce priveşte încrederea excesivă acordată ratingurilor de credit (JO L 145, 31.5.2013, p. 1).
(33)Pentru a evita folosirea de către administratorii FPM a unor criterii de evaluare diferite pentru evaluarea calităţii creditului unui instrument al pieţei monetare, a unei securitizări sau a unui ABCP şi atribuirea, astfel, a unor caracteristici de risc diferite aceluiaşi instrument, este esenţial ca administratorii de FPM să se bazeze pe aceleaşi criterii. Pentru aceasta, ar trebui armonizate criteriile minime pentru evaluarea unui instrument al pieţei monetare, a unei securitizări sau a unui ABCP. Printre exemplele de criterii pentru evaluarea internă a calităţii creditului se numără măsuri cantitative privind emitentul instrumentului, cum ar fi indicatorii financiari, dinamica bilanţului şi orientările de profitabilitate, fiecare criteriu fiind evaluat şi comparat cu cele ale altor întreprinderi şi grupuri din sector, precum şi măsuri calitative cu privire la emitentul instrumentului, cum ar fi eficienţa administrării şi strategia corporativă, fiecare criteriu fiind analizat pentru a stabili că strategia globală a emitentului nu afectează calitatea creditului în viitor. Un rezultat pozitiv al evaluării interne a calităţii creditului ar trebui să ateste o bonitate suficientă a emitentului instrumentelor şi un nivel suficient al calităţii creditului instrumentelor.
(34)Pentru a elabora o procedură transparentă şi coerentă de evaluare internă a calităţii creditului, administratorul unui FPM ar trebui să documenteze procedura şi evaluările calităţii creditului. Această cerinţă ar trebui să asigure faptul că procedura urmează un set clar de reguli care pot fi monitorizate şi că metodologiile utilizate sunt comunicate, la cerere, investitorilor şi autorităţilor competente, în conformitate cu prezentul regulament.
(35)Pentru a reduce riscul de portofoliu al FPM, este important să se stabilească limite de scadenţă, oferind o limită maximă admisibilă pentru scadenţa medie ponderată (WAM) şi pentru durata de viaţă medie ponderată (WAL).
(36)WAM se utilizează pentru a determina sensibilitatea unui FPM la variaţiile ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară. La stabilirea WAM, administratorii FPM ar trebui să ia în considerare impactul instrumentelor financiare derivate, al depozitelor, al acordurilor repo şi al acordurilor reverse repo şi să reflecte efectul acestora asupra riscului de rată a dobânzii suportat de FPM. Efectuarea de către FPM a unei tranzacţii swap pentru a obţine expunere la un instrument cu rată fixă în loc de o rată variabilă ar trebui să fie luată în considerare pentru stabilirea scadenţei medii ponderate.
(37)WAL se utilizează pentru a măsura riscul de credit al portofoliului unui FPM, acesta fiind cu atât mai ridicat cu cât este amânată mai mult rambursarea principalului. WAL se utilizează, de asemenea, pentru a limita riscul de lichiditate al portofoliului unui FPM. Spre deosebire de calcularea WAM, calcularea WAL pentru titlurile de valoare cu rată variabilă şi instrumentele financiare structurate nu permite utilizarea datei de revizuire a ratei dobânzii, folosind în schimb doar scadenţa finală declarată a unui instrument financiar. Scadenţa utilizată pentru calcularea WAL este scadenţa reziduală până la data de răscumpărare legală, deoarece aceasta este singura dată la care societatea de administrare poate avea aşteptări rezonabile privind faptul că instrumentul va fi rambursat. Având în vedere caracterul deosebit al activelor suport pentru anumite securitizări şi ABCP, în cazul instrumentelor de amortizare, WAL ar trebui să se bazeze pe calculul scadenţei aplicat instrumentelor de amortizare, fie în funcţie de profilul de amortizare inclus în contractul aferent acestor instrumente, fie în funcţie de profilul de amortizare al activelor suport care generează fluxul de trezorerie necesar pentru răscumpărarea acestor instrumente.
(38)Pentru a consolida capacitatea FPM de a face faţă răscumpărărilor şi pentru a preveni lichidarea activelor FPM la preţuri foarte reduse, FPM ar trebui să deţină în permanenţă o cantitate minimă de active lichide cu scadenţă zilnică sau săptămânală. Printre activele cu scadenţă zilnică ar trebui să se afle active precum numerar, valori mobiliare care ajung la scadenţă în cursul unei zile lucrătoare şi acorduri reverse repo. Printre activele cu scadenţă săptămânală ar trebui să se afle active precum numerar, valori mobiliare care ajung la scadenţă în cursul unei săptămâni şi acorduri reverse repo. În cazul FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi al FPM cu valoarea activului net cu volatilitate scăzută (FPM cu VAN cu volatilitate scăzută), ar trebui să poată fi utilizate pentru satisfacerea cerinţelor de lichiditate săptămânală şi un procent limitat de titluri de stat cu o scadenţă reziduală de 190 de zile, care pot fi lichidate în cursul unei zile lucrătoare. În cazul FPM cu valoarea activului net variabilă (FPM cu VAN variabilă), ar trebui să poată fi utilizate pentru satisfacerea cerinţelor de lichiditate săptămânală şi un procent limitat de instrumentele de piaţă monetară sau unităţi ori de acţiuni ale FPM eligibile, cu condiţia să poată fi lichidate în cursul a cinci zile lucrătoare. Pentru a calcula procentul de active cu scadenţă zilnică şi săptămânală, ar trebui să se utilizeze data de răscumpărare legală a activului. Se poate lua în considerare posibilitatea ca administratorul unui FPM să rezilieze un contract pe termen scurt. De exemplu, dacă un acord reverse repo poate fi reziliat cu un preaviz de o zi, acesta ar trebui luat în calcul ca activ cu scadenţă zilnică. Dacă administratorul are posibilitatea să retragă bani dintr-un cont de depozit cu preaviz de o zi lucrătoare, depozitul respectiv ar trebui să fie luat în calcul ca activ cu scadenţă zilnică. Dacă într-un instrument financiar este integrată o opţiune put, care poate fi exercitată liber zilnic sau în termen de cinci zile lucrătoare, iar preţul de exercitare al opţiunii put rămâne apropiat de valoarea preconizată a instrumentului, acest instrument ar trebui luat în calcul ca activ cu scadenţă zilnică sau, respectiv, săptămânală.
(39)Având în vedere că FPM pot investi în active cu scadenţe diferite, este important ca investitorii să poată face o deosebire între diferitele categorii de FPM. Prin urmare, FPM ar trebui clasificate fie în categoria FPM pe termen scurt, fie în cea a FPM standard. Obiectivul FPM pe termen scurt este de a oferi randamente la ratele pieţei monetare, asigurând în acelaşi timp cel mai înalt nivel de siguranţă posibil pentru investitori. Având în vedere WAM şi WAL reduse, riscul de durată şi riscul de credit al FPM pe termen scurt sunt menţinute la niveluri scăzute.
(40)Obiectivul FPM standard este de a oferi randamente puţin mai mari decât cele ale pieţei monetare, investind astfel în active care au scadenţe mai îndepărtate. Pentru a realiza această performanţă mai bună, ar trebui să se permită FPM standard să utilizeze limite extinse pentru riscul de portofoliu, cum ar fi WAM şi WAL.
(41)În conformitate cu articolul 84 din Directiva 2009/65/CE, administratorii de FPM care sunt OPCVM au posibilitatea de a suspenda temporar răscumpărările în cazuri excepţionale, atunci când circumstanţele impun acest lucru. În conformitate cu articolul 16 din Directiva 2011/61/UE şi cu articolul 47 din Regulamentul delegat (UE) nr. 231/2013 al Comisiei (1), administratorii de FPM care sunt FIA pot utiliza măsuri speciale pentru a face faţă unei eventuale nelichidităţi a activelor fondurilor.
(1)Regulamentul delegat (UE) nr. 231/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 de completare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte derogările, condiţiile generale de operare, depozitarii, efectul de levier, transparenţa şi supravegherea (JO L 83, 22.3.2013, p. 1).
(42)Pentru a se asigura gestionarea adecvată a lichidităţilor, este necesar ca FPM să stabilească politici şi proceduri solide pentru a-şi cunoaşte investitorii. Politicile pe care administratorul unui FPM trebuie să le pună în aplicare ar trebui să contribuie la înţelegerea bazei de investitori ai FPM, în măsura în care pot fi anticipate răscumpărările importante. Pentru a evita situaţia în care FPM se confruntă cu răscumpărări masive bruşte, ar trebui acordată o atenţie deosebită investitorilor mari care reprezintă o parte substanţială din activele FPM, cum ar fi un investitor care reprezintă o pondere mai mare decât cea a activelor cu scadenţă zilnică. Ori de câte ori este posibil, administratorul unui FPM ar trebui să ia în considerare identitatea investitorilor săi, chiar dacă aceştia sunt reprezentaţi de conturi ale mandatarilor, portaluri sau orice alt cumpărător indirect.
(43)În cadrul unei gestionări prudente a riscului, FPM ar trebui să efectueze cel puţin de două ori pe an o simulare a situaţiilor de criză. Administratorii FPM ar trebui să ia măsuri pentru a consolida robusteţea FPM ori de câte ori rezultatele simulării situaţiilor de criză indică vulnerabilităţi.
(44)Pentru a reflecta valoarea reală a activelor, ar trebui utilizată în mod prioritar metoda de evaluare prin raportarea la piaţă. Atunci când evaluarea prin raportarea la piaţă oferă o valoare fiabilă a activului, nu ar trebui să i se permită administratorului unui FPM să folosească metoda de evaluare bazată pe raportarea la model, deoarece aceasta are tendinţa de a oferi o evaluare mai puţin precisă. În cazul activelor precum bonuri de trezorerie şi certificate emise de autorităţile locale şi certificatele pe termen scurt sau mediu se aşteaptă ca valoarea obţinută în urma raportării la piaţă să fie fiabilă. Pentru evaluarea efectelor de comerţ sau a certificatelor de depozit, administratorul unui FPM ar trebui să verifice dacă o piaţă secundară oferă o evaluare precisă a preţurilor. Preţul de răscumpărare oferit de emitent ar trebui să fie, de asemenea, considerat ca reprezentând o bună estimare a valorii efectelor de comerţ. În cazul anumitor active, evaluarea pe baza preţurilor de pe piaţă poate fi inerent dificilă, de exemplu în cazul unor instrumente derivate OTC care sunt tranzacţionate în cantităţi reduse. În acest caz şi atunci când raportarea la piaţă nu permite determinarea fiabilă a valorii activelor, administratorul unui FPM ar trebui să confere activului în cauză o valoare corectă aplicând raportarea la model, de exemplu, administratorul unui FPM ar trebui să utilizeze date de piaţă, precum randamentele pentru emisiuni şi emitenţi comparabili, sau fluxurile de numerar actualizate aferente activului. Raportarea la model se bazează pe modele financiare pentru a conferi unui activ o valoare corectă. Astfel de modele pot fi elaborate, de exemplu, de FPM însuşi sau, în caz contrar, FPM poate recurge la modele existente elaborate de părţi externe, cum ar fi furnizorii de date.
(45)FPM cu VAN constantă pentru datoria publică au ca obiectiv conservarea capitalului investit, asigurând în acelaşi timp un grad ridicat de lichiditate. Majoritatea FPM cu VAN constantă pentru datoria publică au o valoare a activului net (VAN) pe unitate sau pe acţiune stabilită, de exemplu, la 1 EUR, 1 USD sau 1 GBP atunci când distribuie venitul investitorilor. Celelalte FPM cu VAN constantă pentru datoria publică acumulează venituri în valoarea activului net al fondului, menţinând în acelaşi timp valoarea intrinsecă a activului la o valoare constantă.
(46)Pentru a lua în considerare caracteristicile specifice ale FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi ale FPM cu VAN cu volatilitate scăzută, este necesar să li se permită, de asemenea, să utilizeze metoda costului amortizat, recunoscută la nivel internaţional, astfel cum este prevăzută în standardele de contabilitate internaţionale adoptate de Uniune pentru anumite active. Cu toate acestea, pentru a asigura în orice moment monitorizarea diferenţei dintre VAN constantă pe unitate sau pe acţiune şi VAN pe unitate sau pe acţiune, FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi FPM cu VAN cu volatilitate scăzută ar trebui să calculeze, de asemenea, valoarea activelor lor pe baza raportării la piaţă sau a raportării la model.
(47)Dat fiind că un FPM ar trebui să publice o VAN care reflectă evoluţia valorii activelor sale, VAN publicată ar trebui să fie rotunjită cel mult la cel mai apropiat punct de bază sau echivalentul acestuia. Prin urmare, atunci când VAN este publicată într-o anumită monedă, de exemplu 1 EUR, modificarea progresivă a valorii ar trebui indicată la fiecare palier de 0,0001 EUR. În cazul unei VAN de 100 EUR, modificarea progresivă a valorii ar trebui indicată la fiecare palier de 0,01 EUR. De asemenea, dacă FPM este un FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau un FPM cu VAN cu volatilitate scăzută, FPM în cauză ar trebui să poată să publice VAN constantă şi diferenţa dintre VAN constantă şi VAN. În acest caz, VAN constantă se calculează prin rotunjirea VAN la cel mai apropiat cent pentru o VAN de 1 EUR (paliere de 0,01 EUR).
(48)Pentru a putea tempera posibilele răscumpărări ale investitorilor în perioade de tensiuni majore pe piaţă, FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi FPM cu VAN cu volatilitate scăzută ar trebui să dispună de norme privind comisioanele de lichiditate şi limitele de răscumpărare, pentru a asigura protecţia investitorilor şi a evita "avantajul primului venit". Comisionul de lichiditate ar trebui să reflecte în mod adecvat costul suportat de FPM pentru a asigura lichiditatea şi nu ar trebui să reprezinte o sancţiune care să compenseze pierderile suferite de alţi investitori ca urmare a răscumpărării.
(49)Sprijinul extern oferit unui FPM în vederea menţinerii fie a lichidităţii, fie a stabilităţii sau care are acest efect de facto creşte riscul de contagiune între sectorul FPM şi restul sectorului financiar. Terţii, inclusiv instituţiile de credit, alte instituţii financiare sau persoane juridice din acelaşi grup din care face parte FPM în cauză, care oferă un astfel de sprijin ar putea să aibă un interes în acest sens fie pentru că au un interes economic în societatea de administrare care gestionează FPM, fie pentru că vor să evite orice prejudiciu reputaţional care ar putea apărea dacă numele lor ar fi asociat cu eşecul unui FPM. Întrucât terţii nu se angajează întotdeauna în mod explicit să ofere sau să garanteze sprijinul, există incertitudini cu privire la acordarea unui astfel de sprijin atunci când FPM va avea nevoie de el. În aceste condiţii, caracterul discreţionar al sprijinului oferit de sponsor contribuie la nesiguranţa din rândul participanţilor la piaţă cu privire la cine va suporta pierderile FPM atunci când acestea vor apărea. Această incertitudine ar putea spori vulnerabilitatea FPM la retrageri masive în perioadele de instabilitate financiară, când riscurile financiare globale sunt cel mai pronunţate şi când apar îndoieli cu privire la soliditatea financiară a sponsorilor şi la capacitatea acestora de a oferi sprijin FPM afiliate. Din aceste motive, sprijinul extern pentru FPM ar trebui interzis.
(50)Investitorii ar trebui să fie clar informaţi, înainte de a investi într-un FPM, dacă FPM respectiv este un FPM pe termen scurt sau standard şi dacă este un FPM cu VAN constantă pentru datoria publică, un FPM cu VAN cu volatilitate scăzută sau un FPM cu VAN variabilă. Pentru a evita crearea unor aşteptări greşite din partea investitorilor, ar trebui, de asemenea, ca în orice document de comercializare să fie specificat în mod clar că un FPM nu reprezintă un vehicul de investiţii garantat. FPM ar trebui de asemenea să pună la dispoziţia investitorilor în fiecare săptămână şi anumite alte informaţii, inclusiv structura de scadenţe a portofoliului, profilul de credit şi detalii cu privire la primele 10 cele mai mari participaţii deţinute în cadrul FPM.
(51)În plus faţă de rapoartele solicitate deja în temeiul Directivei 2009/65/CE sau al Directivei 2011/61/UE, şi pentru a asigura capacitatea autorităţilor competente de a depista, monitoriza şi reacţiona la riscurile de pe piaţa FPM, FPM ar trebui să prezinte autorităţilor competente respective rapoarte cu o listă detaliată de informaţii cu privire la FPM, inclusiv la tipul şi la caracteristicile FPM în cauză, indicatorii portofoliului şi informaţii cu privire la activele deţinute în portofoliu. Autorităţile competente ar trebui să colecteze aceste date în mod consecvent pe întreg teritoriul Uniunii pentru a dobândi o cunoaştere de fond a principalelor evoluţii ale pieţei FPM. Pentru a facilita realizarea unei analize colective a impactului potenţial al pieţei FPM în Uniune, aceste date ar trebui transmise autorităţii europene de supraveghere (Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe) (ESMA), instituită prin Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului (1),care ar trebui să creeze o bază de date centrală a FPM.
(1)Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorităţii europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE şi de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).
(52)Autoritatea competentă a unui FPM ar trebui să verifice în mod regulat dacă FPM în cauză este în măsură să respecte prezentul regulament. Aşadar, autorităţilor competente ar trebui să li se confere toate competenţele de supraveghere şi de anchetă necesare pentru executarea atribuţiilor lor în sensul prezentului regulament, inclusiv posibilitatea de a aplica anumite sancţiuni şi măsuri. Respectivele competenţe nu ar trebui să aducă atingere competenţelor conferite în temeiul Directivei 2009/65/CE şi al Directivei 2011/61/UE. Autorităţile competente pentru OPCVM sau pentru FIA ar trebui să verifice, de asemenea, conformitatea tuturor organismelor de plasament colectiv care prezintă caracteristici de FPM şi care există la momentul intrării în vigoare a prezentului regulament.
(53)În vederea specificări altor elemente tehnice din prezentul regulament, competenţa de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) ar trebui delegată Comisiei în ceea ce priveşte introducerea unei referinţe încrucişate la criteriile pentru securitizări STS şi ABCP, în ceea ce priveşte specificarea cerinţelor cantitative şi calitative de lichiditate şi de calitate a creditului aplicabile activelor şi în ceea ce priveşte specificarea criteriilor pentru evaluarea calităţii creditului. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experţi, şi ca respectivele consultări să se desfăşoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituţional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (1). În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European şi Consiliul primesc toate documentele în acelaşi timp cu experţii din statele membre, iar experţii acestor instituţii au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experţi ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.
(1)JO L 123, 12.5.2016, p. 1.
(54)Comisia ar trebui să fie împuternicită, de asemenea, să adopte standarde tehnice de punere în aplicare prin intermediul actelor de punere în aplicare, în conformitate cu articolul 291 din TFUE şi cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010. ESMA ar trebui să fie responsabilă de elaborarea standardelor tehnice de punere în aplicare care să fie transmise Comisiei cu privire la un model de raportare care să conţină informaţii privind FPM destinate autorităţilor competente.
(55)ESMA ar trebui să îşi poată exercita toate atribuţiile care i-au fost conferite în temeiul Directivei 2009/65/CE şi al Directivei 2011/61/UE cu privire la prezentul regulament. De asemenea, aceasta are sarcina de a elabora proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare.
(56)Până la 21 iulie 2022, serviciile Comisiei ar trebui să efectueze o analiză a prezentului regulament. Această analiză ar trebui să examineze experienţa acumulată în cursul aplicării prezentului regulament, precum şi să studieze impactul asupra diferitelor aspecte economice legate de FPM. Analiza ar trebui să examineze, de asemenea, impactul asupra investitorilor, asupra FPM şi asupra administratorilor FPM din Uniune. În plus, ar trebui să evalueze rolul FPM-urilor în achiziţia instrumentelor de datorie emise sau garantate de statele membre, ţinând seama totodată de caracteristicile specifice ale acestui tip de datorie, deoarece aceasta joacă un rol vital în finanţarea statelor membre. De asemenea, această analiză ar trebui să ţină seama de raportul menţionat la articolul 509 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (2), de impactul prezentului regulament asupra pieţelor de finanţare pe termen scurt şi de evoluţiile normative de la nivel internaţional. În sfârşit, până la 21 iulie 2022, Comisia ar trebui să prezinte un raport cu privire la fezabilitatea instituirii unei cote a datoriei publice a UE de 80 %, deoarece emiterea de către UE a instrumentelor de datorie publică pe termen scurt este reglementată în dreptul Uniunii, fapt ce justifică, aşadar, din punctul de vedere al supravegherii prudenţiale, aplicarea unui tratament preferenţial faţă de datoria publică din afara UE. Având în vedere insuficienţa în prezent a instrumentelor de datorie publică pe termen scurt ale UE şi incertitudinea legată de modul în care vor evolua noile FPM cu VAN cu volatilitate scăzută, Comisia ar trebui să analizeze oportunitatea instituirii unei cote a datoriei publice a UE de 80 % până la 21 iulie 2022, incluzând şi o evaluare prin care să se determine dacă modelul FPM cu VAN cu volatilitate scăzută a devenit sau nu o alternativă potrivită la FPM cu VAN constantă pentru datoria publică din afara UE.
(2)Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).
(57)Noile norme uniforme privind FPM prevăzute în prezentul regulament ar trebui să fie conforme cu Directiva 95/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (3) şi cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului (4).
(3)Directiva 95/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (JO L 281, 23.11.1995, p. 31).
(4)Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituţiile şi organele comunitare şi privind libera circulaţie a acestor date (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).
(58)Întrucât obiectivele prezentului regulament, şi anume de a asigura cerinţe prudenţiale, de guvernanţă şi de transparenţă uniforme aplicabile FPM din întreaga Uniune, ţinând seama pe deplin de necesitatea de a asigura un echilibru între siguranţa şi fiabilitatea FPM, pe de o parte, şi funcţionarea eficientă a pieţelor monetare şi costul pentru diferitele părţi interesate, pe de altă parte, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar pot fi mai bine realizate la nivelul Uniunii, având în vedere amploarea şi efectele acesteia, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarităţii, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporţionalităţii, astfel cum este enunţat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective.
(59)Noile norme uniforme privind FPM, prevăzute în prezentul regulament, respectă drepturile fundamentale şi principiile recunoscute în special în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, mai ales protecţia consumatorilor, libertatea de a desfăşura o activitate comercială şi protecţia datelor cu caracter personal. Noile norme uniforme privind FPM ar trebui să fie aplicate în conformitate cu aceste drepturi şi principii,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1: Obiect şi domeniu de aplicare
(1)Prezentul regulament instituie norme privind instrumentele financiare eligibile în care pot investi fondurile de piaţă monetară (FPM) stabilite, gestionate sau comercializate în Uniune, portofoliul şi evaluarea activelor FPM, precum şi cerinţele în materie de raportare aplicabile FPM.
Prezentul regulament se aplică organismelor de plasament colectiv care:
a)necesită autorizare în calitate de OPCVM sau sunt autorizate ca OPCVM în temeiul Directivei 2009/65/CE sau care sunt considerate FIA în temeiul Directivei 2011/61/UE;
b)investesc în active pe termen scurt; şi
c)au obiective distincte sau cumulate de a oferi randamente la ratele pieţei monetare sau conservarea valorii investiţiei.
(2)Statele membre nu impun cerinţe suplimentare în domeniul reglementat de prezentul regulament.
Art. 2: Definiţii
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:
1."active pe termen scurt" înseamnă active financiare cu o scadenţă reziduală care nu depăşeşte doi ani;
2."instrumente ale pieţei monetare" înseamnă instrumente ale pieţei monetare, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) litera (o) din Directiva 2009/65/CE, şi instrumentele menţionate la articolul 3 din Directiva 2007/16/CE a Comisiei (1);
(1)Directiva 2007/16/CE a Comisiei din 19 martie 2007 privind punerea în aplicare a Directivei 85/611/CEE a Consiliului privind coordonarea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative privind anumite organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), în ceea ce priveşte clarificarea anumitor definiţii (JO L 79, 20.3.2007, p. 11).
3."valori mobiliare" înseamnă valori mobiliare, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) litera (n) din Directiva 2009/65/CE, şi instrumentele menţionate la articolul 2 alineatul (1) din Directiva 2007/16/CE;
4."acord repo" înseamnă orice acord în care una dintre părţi transferă unei contrapărţi titluri de valoare sau orice drepturi legate de astfel de titluri, angajându-se să le răscumpere la un preţ specificat şi la o dată ulterioară specificată sau care urmează să fie specificată;
5."acord reverse repo" înseamnă orice acord în care una dintre părţi primeşte de la o contraparte titluri de valoare sau orice drepturi legate de un titlu sau de o valoare mobiliară, angajându-se să le revândă acesteia la un preţ specificat şi la o dată ulterioară specificată sau care urmează să fie specificată;
6."dare cu împrumut de titluri de valoare" şi "luare cu împrumut de titluri de valoare" înseamnă orice tranzacţie prin care o instituţie sau contrapartea acesteia transferă titluri de valoare, debitorul angajându-se să restituie titluri de valoare echivalente la o dată ulterioară sau la cererea entităţii care efectuează transferul; tranzacţia respectivă este cunoscută ca o tranzacţie de "dare cu împrumut" de titluri de valoare pentru instituţia care transferă valorile mobiliare şi este cunoscută ca o tranzacţie de "luare cu împrumut" de titluri de valoare pentru instituţia căreia îi sunt transferate acestea;
7."securitizare" înseamnă securitizare astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 61 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;
8."raportare la piaţă" înseamnă evaluarea poziţiilor la preţuri de închidere direct disponibile, care provin din surse independente, inclusiv cotaţii bursiere, cotaţii electronice sau cotaţii provenite de la mai mulţi brokeri independenţi de renume;
9."raportare la model" înseamnă orice evaluare care trebuie să fie analizată comparativ cu date de referinţă, extrapolată sau calculată în alt mod pe baza uneia sau a mai multor date de piaţă;
10."metoda costului amortizat" înseamnă o metodă de evaluare care ia în calcul costul de achiziţie al unui activ şi ajustează valoarea respectivă pentru amortizarea primelor (sau a sconturilor) până la scadenţă;
11."FPM cu valoare constantă a activului net pentru datoria publică" sau "FPM cu VAN constantă pentru datoria publică" înseamnă un FPM:
(a)care are ca obiectiv menţinerea unei valori constante a activului net (VAN) pe unitate sau pe acţiune;
(b)în care venitul din fond este acumulat zilnic şi poate fi plătit investitorului sau poate fi utilizat pentru a cumpăra noi unităţi sau acţiuni în fond;
(c)în care activele sunt, în general, evaluate conform metodei costului amortizat şi în care VAN este rotunjită la cel mai apropiat punct procentual sau echivalentul acestuia într-o anumită monedă; şi
(d)care investeşte cel puţin 99,5 % din activele sale în instrumentele menţionate la articolul 17 alineatul (7), în acorduri reverse repo garantate cu datorie de stat menţionate la articolul 17 alineatul (7) şi în numerar;
12."FPM cu valoarea activului net cu volatilitate scăzută" sau "FPM cu VAN cu volatilitate scăzută" înseamnă un FPM care respectă cerinţele specifice stabilite la articolele 29, 30 şi 32 şi la articolul 33 alineatul (2) litera (b);
13."FPM cu valoarea activului net variabilă" sau "FPM cu VAN variabilă" înseamnă un FPM care respectă cerinţele specifice stabilite la articolele 29 şi 30 şi la articolul 33 alineatul (1);
14."FPM pe termen scurt" înseamnă un FPM care investeşte în instrumentele pieţei monetare eligibile menţionate la articolul 10 alineatul (1) şi respectă normele privind portofoliul stabilite la articolul 24;
15."FPM standard" înseamnă un FPM care investeşte în instrumentele pieţei monetare eligibile menţionate la articolul 10 alineatele (1) şi (2) şi respectă normele privind portofoliul stabilite la articolul 25;
16."instituţie de credit" înseamnă instituţie de credit, astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;
17."autoritate competentă a FPM" înseamnă:
(a)pentru un OPCVM, autoritatea competentă a statului membru de origine al OPCVM, desemnată în conformitate cu articolul 97 din Directiva 2009/65/CE;
(b)pentru FIA din UE, autoritatea competentă a statului membru de origine al FIA, astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) litera (p) din Directiva 2011/61/UE;
(c)pentru FIA din afara UE, oricare din următoarele:
(i)autoritatea competentă a statului membru în care FIA din afara UE este comercializat în Uniune fără un paşaport;
(ii)autoritatea competentă a AFIA din UE care administrează FIA din afara UE, în cazul în care FIA din afara UE este comercializat în Uniune pe baza unui paşaport sau nu este comercializat în Uniune;
(iii)autoritatea competentă a statului membru de referinţă în cazul în care FIA din afara UE nu este administrat de un AFIA din UE şi este comercializat în Uniune pe baza unui paşaport;
18."scadenţă legală" înseamnă data la care principalul unui titlu de valoare trebuie rambursat integral, fără ca această rambursare să fie condiţionată de nicio opţiune;
19."scadenţa medie ponderată" sau "WAM" înseamnă durata medie de timp până la scadenţa legală sau, dacă este mai scurtă, durata până la următoarea revizuire a ratei dobânzii la o rată a pieţei monetare aplicată tuturor activelor suport ale FPM, ţinând seama de ponderea relativă a fiecărui activ deţinut;
20."durata de viaţă medie ponderată" sau "WAL" înseamnă durata medie de timp până la scadenţa legală a tuturor activelor suport ale FPM, ţinând seama de ponderea relativă a fiecărui activ deţinut;
21."scadenţă reziduală" înseamnă durata de timp care rămâne până la scadenţa legală a unui titlu de valoare;
22."vânzare în lipsă" înseamnă orice vânzare de către un FPM a unui instrument pe care FPM nu îl deţine în momentul încheierii acordului de vânzare, inclusiv o vânzare în cadrul căreia, în momentul încheierii acordului de vânzare, FPM a împrumutat sau a convenit să împrumute instrumentul în vederea livrării acestuia la decontarea tranzacţiei, cu excepţia:
(a)unei vânzări de către oricare dintre părţi printr-un acord repo în cadrul căruia o parte a acceptat să îi vândă celeilalte părţi un titlu de valoare la un preţ determinat, aceasta din urmă angajându-se să îi revândă titlul de valoare la o dată ulterioară la un alt preţ determinat; sau
(b)a unei angajări într-un contract futures sau într-un alt contract derivat prin care se convine asupra vânzării unor titluri de valoare la un preţ determinat la o dată ulterioară;
23."administrator al unui FPM" înseamnă, în cazul unui FPM care este un OPCVM, societatea de administrare a OPCVM sau, în cazul unui OPCVM cu autoadministrare, întreprinderea de investiţii a OPCVM, iar în cazul unui FPM care este considerat un FIA, un AFIA sau un FIA administrat intern.
Art. 3: Tipuri de FPM
(1)FPM se constituie în unul dintre următoarele tipuri:
a)FPM cu VAN variabilă;
b)FPM cu VAN constantă pentru datoria publică;
c)FPM cu VAN cu volatilitate scăzută.
(2)În autorizaţia pentru un FPM se menţionează explicit tipul de FPM, ales dintre cele stabilite la alineatul (1).
Art. 4: Autorizarea FPM
(1)Niciun organism de plasament colectiv nu poate fi stabilit, comercializat sau gestionat în Uniune ca FPM dacă nu a fost autorizat în conformitate cu prezentul regulament.
O astfel de autorizaţie este valabilă în toate statele membre.
(2)Un organism de plasament colectiv care solicită pentru prima dată o autorizare ca OPCVM în temeiul Directivei 2009/65/CE şi ca FPM în temeiul prezentului regulament este autorizat ca FPM în cadrul procedurii de autorizare OPCVM în temeiul Directivei 2009/65/CE.
Dacă un organism de plasament colectiv a fost deja autorizat în temeiul Directivei 2009/65/CE, acesta poate solicita autorizarea ca FPM în conformitate cu procedura prevăzută la alineatele (4) şi (5) din prezentul articol.
(3)Un organism de plasament colectiv care este un FIA şi care solicită autorizaţia ca FPM în temeiul prezentului regulament este autorizat ca FPM în conformitate cu procedura de autorizare prevăzută la articolul 5.
(4)Niciun organism de plasament colectiv nu este autorizat ca FPM dacă autoritatea competentă a FPM nu este convinsă că FPM este în măsură să îndeplinească integral cerinţele din prezentul regulament.
(5)În scopul autorizării ca FPM, un organism de plasament colectiv prezintă autorităţii sale competente următoarele documente:
a)regulamentul sau actele constitutive ale fondului, inclusiv menţiunea cărui tip de FPM ales dintre cele prevăzute la articolul 3 alineatul (1) îi aparţine;
b)identificarea administratorului FPM;
c)identificarea depozitarului;
d)o descriere a FPM sau orice informaţii cu privire la acesta puse la dispoziţia investitorilor;
e)o descriere a măsurilor şi a procedurilor necesare pentru conformarea cu cerinţele menţionate în capitolele II-VII sau orice informaţii cu privire la acestea;
f)orice alte informaţii sau documente solicitate de autoritatea competentă a FPM pentru a verifica dacă acesta respectă cerinţele din prezentul regulament.
(6)Autorităţile competente informează trimestrial ESMA cu privire la autorizaţiile acordate sau retrase în temeiul prezentului regulament.
(7)ESMA ţine un registru public central în care este identificat fiecare FPM autorizat în temeiul prezentului regulament şi în care este precizat tipul acestuia în conformitate cu articolul 3 alineatul (1), dacă este un FPM pe termen scurt sau standard, administratorul şi autoritatea competentă a FPM. Registrul este pus la dispoziţie în format electronic.
Art. 5: Procedura de autorizare a FPM care sunt FIA
(1)Un FIA este autorizat ca FPM numai în cazul în care autoritatea competentă a FPM aprobă atât cererea unui AFIA, care a fost deja autorizat în conformitate cu Directiva 2011/61/UE, să gestioneze un FPM care este un FIA, cât şi regulamentul fondului şi depozitarul ales.
(2)La depunerea cererii pentru administrarea unui FPM care este un FIA, AFIA autorizat pune la dispoziţia autorităţii competente a FPM:
a)acordul scris încheiat cu depozitarul;
b)informaţii privind modalităţile de delegare cu privire la gestionarea şi administrarea portofoliului şi a riscurilor legate de FIA;
c)informaţii privind strategiile de investiţii, profilul de risc şi alte caracteristici ale FPM care sunt FIA pe care AFIA le gestionează sau intenţionează să le gestioneze.
Autoritatea competentă a FPM poate solicita autorităţii competente a AFIA clarificări şi informaţii în ceea ce priveşte documentaţia menţionată la primul paragraf sau o atestare care să certifice dacă FPM se încadrează în domeniul de aplicare a autorizaţiei de administrare de care dispune AFIA. Autoritatea competentă a AFIA trebuie să răspundă în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea unei astfel de cereri.
(3)Orice modificare ulterioară a documentelor menţionate la alineatul (2) este notificată imediat de către AFIA autorităţii competente a FPM.
(4)Autoritatea competentă a FPM refuză cererea AFIA numai în cazul în care are loc oricare din următoarele situaţii:
a)AFIA nu respectă prezentul regulament;
b)AFIA nu respectă Directiva 2011/61/UE;
c)AFIA nu este autorizat de autoritatea sa competentă pentru a gestiona FPM;
d)AFIA nu a transmis documentaţia menţionată la alineatul (2).
Înainte de a respinge o cerere, autoritatea competentă a FPM consultă autoritatea competentă a AFIA.
(5)Autorizarea FIA ca FPM nu este condiţionată de cerinţa ca FIA să fie administrat de un AFIA autorizat în statul membru de origine al FIA sau ca AFIA să desfăşoare sau să delege vreo activitate în statul membru de origine al FIA.
(6)În termen de două luni de la depunerea unei cereri complete, AFIA este informat dacă autorizarea FIA ca FPM a fost acordată sau nu.
(7)Autoritatea competentă a FPM nu acordă autorizaţia unui FIA ca FPM dacă FIA nu are dreptul legal să îşi comercializeze unităţile sau acţiunile în statul membru de origine.
Art. 6: Utilizarea denumirii de FPM
(1)Un OPCVM sau un FIA utilizează denumirea de "fond de piaţă monetară" sau "FPM" în nume propriu sau pentru unităţile sau acţiunile pe care le emite numai în cazul în care acestea au fost autorizate în conformitate cu prezentul regulament.
Un OPCVM sau un FIA nu utilizează o denumire care poate induce în eroare sau care este inexactă şi care ar sugera că acesta este un FPM, cu excepţia cazului în care a fost autorizat ca FPM în conformitate cu prezentul regulament.
Un OPCVM sau un FIA nu adoptă caracteristici care sunt similare în fond cu cele menţionate la articolul 1 alineatul (1), cu excepţia cazului în care a fost autorizat ca FPM în conformitate cu prezentul regulament.
(2)Utilizarea denumirii de "fond de piaţă monetară", "FPM" sau a unei alte denumiri care sugerează că un OPCVM sau un FIA este un FPM înseamnă utilizarea acestora în orice documente externe, prospecte, rapoarte, declaraţii, reclame, comunicări, scrisori sau orice alte materiale adresate sau destinate distribuirii către potenţiali investitori, deţinători de unităţi, acţionari sau autorităţi competente în scris, oral, electronic sau în orice altă formă.
Art. 7: Norme aplicabile
(1)Un FPM şi administratorul acestuia trebuie să respecte în orice moment prezentul regulament.
(2)Un FPM care este un OPCVM şi administratorul acestuia respectă în orice moment dispoziţiile Directivei 2009/65/CE, dacă prezentul regulament nu dispune altfel.
(3)Un FPM care este un FIA şi administratorul acestuia respectă în orice moment dispoziţiile Directivei 2011/61/UE, dacă prezentul regulament nu dispune altfel.
(4)Administratorul unui FPM este responsabil de asigurarea conformităţii cu prezentul regulament şi este răspunzător pentru orice pierderi sau prejudicii rezultate în urma nerespectării prezentului regulament.
(5)Prezentul regulament nu împiedică FPM să aplice limite de investiţii care sunt mai stricte decât cele prevăzute în regulament.
Art. 8: Principiile generale
(1)În cazul în care un FPM este format din mai multe compartimente de investiţii, fiecare compartiment este considerat un FPM separat în sensul capitolelor II-VII.
(2)FPM autorizate ca OPCVM nu se supun obligaţiilor privind politicile de investiţii ale OPCVM prevăzute la articolele 49-50a, la articolul 51 alineatul (2) şi la articolele 52-57 din Directiva 2009/65/CE, dacă prezentul regulament nu dispune altfel în mod expres.
Art. 9: Active eligibile
(1)Un FPM investeşte numai în una sau mai multe dintre următoarele categorii de active financiare şi numai în condiţiile specificate în prezentul regulament:
a)instrumente ale pieţei monetare, inclusiv instrumente financiare emise sau garantate separat sau în comun de către Uniune, de administraţiile naţionale, regionale şi locale ale statelor membre sau de băncile lor centrale, de Banca Centrală Europeană, de Banca Europeană de Investiţii, de Fondul european de investiţii, de Mecanismul european de stabilitate, de Fondul european pentru stabilitate financiară, de o autoritate centrală sau o bancă centrală dintr-o ţară terţă, de Fondul Monetar Internaţional, de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de Banca Reglementelor Internaţionale sau de orice altă instituţie sau organizaţie financiară internaţională competentă din care fac parte unul sau mai multe state membre;
b)securitizări eligibile şi efecte de comerţ garantate cu active (ABCP);
c)depozite pe lângă instituţii de credit;
d)instrumente financiare derivate;
e)acorduri repo care îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 14;
f)acorduri reverse repo care îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 15;
g)unităţi sau acţiuni ale altor FPM.
(2)Un FPM nu desfăşoară niciuna dintre următoarele activităţi:
a)investiţii în alte active decât cele menţionate la alineatul (1);
b)vânzarea în lipsă a oricăruia dintre instrumentele următoare: instrumente ale pieţei monetare, securitizări, ABCP şi unităţi sau acţiuni ale altor FPM;
c)expunerea directă sau indirectă la acţiuni sau mărfuri, inclusiv prin instrumente financiare derivate, certificate care le reprezintă, indici bazaţi pe acestea, sau orice alt mijloc sau instrument care ar putea constitui o expunere la acestea;
d)încheierea unor contracte de dare sau de luare cu împrumut de valori mobiliare sau a oricărui alt contract care ar greva activele FPM;
e)luarea şi darea cu împrumut de lichidităţi.
(3)Un FPM poate să deţină alte active lichide în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Directiva 2009/65/CE.
Art. 10: Instrumente eligibile ale pieţei monetare
(1)Un instrument al pieţei monetare este eligibil pentru investiţii efectuate de un FPM cu condiţia ca acesta să îndeplinească următoarele cerinţe cumulative:
a)să se încadreze într-una din categoriile de instrumente ale pieţei monetare prevăzute la articolul 50 alineatul (1) litera (a), (b), (c) sau (h) din Directiva 2009/65/CE;
b)să prezinte una dintre următoarele caracteristici alternative:
(i)o scadenţă legală la emitere de 397 de zile sau mai puţin;
(ii)o scadenţă reziduală de 397 de zile sau mai puţin;
c)emitentul instrumentului pieţei monetare şi calitatea instrumentului pieţei monetare să fi obţinut o evaluare favorabilă în conformitate cu articolele 19-22;
d)în cazul în care un FPM investeşte într-o securitizare sau ABCP, să respecte cerinţele prevăzute la articolul 11.
(2)Fără a aduce atingere alineatului (1) litera (b), FPM standard sunt autorizate, de asemenea, să investească în instrumente ale pieţei monetare cu o scadenţă reziduală până la data de răscumpărare legală de cel mult doi ani, cu condiţia ca perioada rămasă până la următoarea dată de revizuire a ratei dobânzii să nu fie mai mare de 397 de zile. Pentru aceasta, în cazul instrumentelor pieţei monetare cu dobândă variabilă şi al instrumentelor pieţei monetare cu dobândă fixă acoperite de un mecanism swap, noua rată a dobânzii se bazează pe o rată sau pe un indice de pe piaţa monetară.
(3)Alineatul (1) litera (c) nu se aplică instrumentelor pieţei monetare emise sau garantate de Uniune, de o autoritate centrală sau de o bancă centrală dintr-un stat membru, de Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii, de Mecanismul european de stabilitate sau de Fondul european de stabilitate financiară.
Art. 11: Securitizări şi ABCP eligibile
(1)Atât o securitizare, cât şi un ABCP sunt considerate eligibile pentru investiţiile unui FPM în cazul în care securitizarea sau ABCP respectiv are un grad suficient de lichiditate, a primit o evaluare favorabilă în conformitate cu articolele 19-22 şi reprezintă unul dintre următoarele instrumente:
a)o securitizare menţionată la articolul 13 din Regulamentul delegat (UE) 2015/61 al Comisiei (1);
(1)Regulamentul delegat (UE) 2015/61 al Comisiei din 10 octombrie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte cerinţa de acoperire a necesarului de lichiditate pentru instituţiile de credit (JO L 11, 17.1.2015, p. 1).
b)un ABCP emis de un program ABCP care:
(i)este pe deplin sprijinit de o instituţie de credit reglementată care acoperă toate riscurile de lichiditate, de credit şi de diluare semnificativă, precum şi costurile aferente tranzacţiilor în curs şi cele de la nivelul programului în curs legate de ABCP, dacă este necesar ca investitorului să i se garanteze plata integrală a oricărei sume din cadrul ABCP;
(ii)nu reprezintă o resecuritizare, iar expunerile care se află la baza securitizării la nivelul fiecărei tranzacţii ABCP nu includ nicio poziţie de securitizare;
(iii)nu conţine o securitizare sintetică astfel cum este definită la articolul 242 punctul 11 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;
c)o securitizare simplă, transparentă şi standardizată (STS), definită în conformitate cu criteriile şi condiţiile prevăzute la articolele 20, 21 şi 22 din Regulamentul (UE) 2017/2402 al Parlamentului European şi al Consiliului (*), sau un ABCP STS, definit în conformitate cu criteriile şi condiţiile prevăzute la articolele 24, 25 şi 26 din regulamentul respectiv.
(*)Regulamentul (UE) 2017/2402 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2017 de stabilire a unui cadru general privind securitizarea şi de creare a unui cadru specific pentru o securitizare simplă, transparentă şi standardizată, şi de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE şi 2011/61/UE, precum şi a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 şi (UE) nr. 648/2012 (JO L 347, 28.12.2017, p. 35).

(2)Un FPM pe termen scurt are dreptul să investească în securitizările sau ABCP menţionate la alineatul (1), dacă este îndeplinită oricare dintre următoarele condiţii, după caz:
a)scadenţa legală în momentul emiterii securitizărilor menţionate la alineatul (1) litera (a) este de cel mult doi ani, iar perioada rămasă până la data următoarei revizuiri a ratei dobânzii este de cel mult 397 de zile;
b)scadenţa legală în momentul emiterii sau scadenţa reziduală a securitizărilor sau ABCP menţionate la alineatul (1) literele (b) şi (c) este de cel mult 397 de zile;
c)securitizările menţionate la alineatul (1) literele (a) şi (c) sunt instrumente de amortizare care au o durată de viaţă medie ponderată de cel mult doi ani.
(3)Un FPM standard are dreptul să investească în securitizările sau ABCP menţionate la alineatul (1), dacă este îndeplinită oricare dintre următoarele condiţii, după caz:
a)scadenţa legală în momentul emiterii sau scadenţa reziduală a securitizărilor şi ABCP menţionate la alineatul (1) literele (a), (b) şi (c) este de cel mult doi ani, iar perioada rămasă până la data următoarei revizuiri a ratei dobânzii este de cel mult 397 de zile;
b)securitizările menţionate la alineatul (1) literele (a) şi (c) sunt instrumente de amortizare care au o durată de viaţă medie ponderată de cel mult doi ani.
(4)În termen de şase luni de la data intrării în vigoare a propunerii de regulament privind securitizarea STS, Comisia adoptă un act delegat în temeiul articolului 45 în vederea modificării prezentului articol prin introducerea unei trimiteri la criteriile prin care se identifică securitizările STS şi ABCP conţinute în dispoziţiile corespunzătoare din regulamentul respectiv. Această modificare produce efecte cel târziu la şase luni de la data intrării în vigoare a actului delegat respectiv sau de la data de aplicare a dispoziţiilor corespunzătoare din propunerea de regulament privind securitizarea STS, având prioritate data cea mai îndepărtată.
În sensul primului paragraf, printre criteriile de identificare a securitizărilor STS sau ABCP se află cel puţin următoarele:
a)cerinţe legate de asigurarea unui caracter simplu al securitizărilor, inclusiv deţinerea unei caracteristici de "vânzare reală" şi respectarea standardelor legate de asigurarea expunerilor;
b)cerinţe legate de standardizarea securitizării, inclusiv cerinţe de reţinere a riscurilor;
c)cerinţe legate de transparenţa securitizării, inclusiv informarea investitorilor potenţiali;
d)pentru ABCP, pe lângă literele (a), (b) şi (c), cerinţe legate de sponsor şi de sprijinul acordat de sponsor programului ABCP.
Art. 12: Depozite eligibile pe lângă instituţii de credit
Un depozit pe lângă o instituţie de credit este eligibil pentru investiţii efectuate de un FPM cu condiţia ca acesta să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:
(a)depozitul este rambursabil la cerere sau poate fi retras în orice moment;
(b)depozitul este scadent în cel mult 12 luni;
(c)instituţia de credit îşi are sediul social într-un stat membru sau, în cazul în care aceasta îşi are sediul social într-o ţară terţă, face obiectul unor norme prudenţiale considerate echivalente cu cele prevăzute de dreptul Uniunii, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 107 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.
Art. 13: Instrumente financiare derivate eligibile
Un instrument financiar derivat este eligibil pentru investiţii efectuate de un FPM dacă este tranzacţionat pe o piaţă reglementată astfel cum se menţionează la articolul 50 alineatul (1) litera (a), (b) sau (c) din Directiva 2009/65/CE sau pe piaţa OTC şi dacă îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:
(a)activul suport al instrumentului derivat constă în rate ale dobânzilor, cursuri de schimb valutar, valute sau indici care reprezintă una dintre aceste categorii;
(b)instrumentul derivat îndeplineşte numai rolul de a acoperi riscurile de rată a dobânzii sau de curs de schimb valutar inerente altor investiţii ale FPM;
(c)contrapărţile din cadrul tranzacţiilor cu OTC sunt instituţii care fac obiectul reglementării şi al supravegherii prudenţiale şi aparţin categoriilor autorizate de autoritatea competentă a FPM respectiv;
(d)instrumentele derivate OTC sunt supuse zilnic unei evaluări de încredere, care poate fi verificată, şi pot fi vândute, lichidate sau închise printr-o tranzacţie simetrică în orice moment, la justa lor valoare, la iniţiativa FPM.
Art. 14: Acorduri repo eligibile
Un acord repo este eligibil să fie încheiat de un FPM dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii cumulative:
(a)este emis cu titlu temporar, pentru cel mult şapte zile lucrătoare, numai în scopul gestionării lichidităţilor, nu în scopul unei investiţii, cu excepţiile menţionate la litera (c);
(b)contrapartea care primeşte activele transferate de FPM în cadrul acordului repo drept garanţie nu are dreptul să vândă, să investească, să angajeze sau să transfere în alt mod aceste active fără acordul prealabil al FPM;
(c)numerarul primit de FPM în cadrul acordului repo poate fi:
(i)plasat ca depozit în conformitate cu articolul 50 alineatul (1) litera (f) din Directiva 2009/65/CE; sau
(ii)investit în activele menţionate la articolul 15 alineatul (6), dar, în afară de acest caz, nu poate fi investit în activele eligibile menţionate la articolul 9 şi nu poate fi transferat sau reutilizat în alt mod;
(d)numerarul primit de FPM ca parte a acordului repo nu depăşeşte 10 % din activele sale;
(e)FPM are dreptul de a rezilia acordul în orice moment, în urma unei notificări prealabile de maximum două zile lucrătoare.
Art. 15: Acorduri reverse repo eligibile
(1)Un acord reverse repo este eligibil să fie încheiat de un FPM dacă se îndeplinesc cumulativ condiţiile următoare:
a)FPM are dreptul de a rezilia acordul în orice moment, transmiţând o notificare prealabilă de maximum două zile lucrătoare;
b)valoarea de piaţă a activelor primite ca parte a acordului reverse repo este în orice moment cel puţin egală cu valoarea numerarului plătit.
(2)Activele primite de FPM ca parte a acordului reverse repo sunt instrumente ale pieţei monetare care respectă cerinţele prevăzute la articolul 10.
Activele primite de FPM ca parte a unui acord reverse repo nu sunt vândute, reinvestite, gajate sau transferate în alt mod.
(3)Securitizările şi ABCP nu sunt primite de FPM ca parte a unui acord reverse repo.
(4)Activele primite de FPM ca parte a unui acord reverse repo sunt suficient de diversificate, cu o expunere maximă la un emitent dat de 15 % din VAN a FPM, cu excepţia situaţiei în care respectivele active iau formă de instrumente ale pieţei monetare care îndeplinesc cerinţele prevăzute la articolul 17 alineatul (7). În plus, activele primite de un FPM ca parte a unui acord reverse repo sunt emise de o entitate independentă de contraparte şi se aşteaptă să nu prezinte o corelare ridicată cu performanţa contrapărţii.
(5)Un FPM care încheie un acord reverse repo se asigură că poate retrage, în orice moment, integralitatea numerarului acumulat sau prin marcare la piaţă. În cazul în care numerarul poate fi retras în orice moment în sistem de marcare la piaţă, valoarea de raportarea la piaţă a acordului reverse repo se foloseşte pentru calcularea VAN al FPM.
(6)Prin derogare de la alineatul (2) din prezentul articol, un FPM poate primi, ca parte a unui acord reverse repo, valori mobiliare lichide sau instrumente ale pieţei monetare, altele decât cele care îndeplinesc cerinţele prevăzute la articolul 10, cu condiţia ca aceste active să îndeplinească una dintre condiţiile următoare:
a)să fie emise sau garantate de Uniune, de o autoritate centrală sau de o bancă centrală dintr-un stat membru, de Banca Centrală Europeană, de Banca Europeană de Investiţii, de Mecanismul european de stabilitate sau de Fondul european de stabilitate financiară, cu condiţia să se fi obţinut o evaluare favorabilă în temeiul articolelor 19-22;
b)să fie emise sau garantate de o autoritate centrală sau de o bancă centrală dintr-o ţară terţă, cu condiţia să se fi obţinut o evaluare favorabilă în temeiul articolelor 19-22.
Activele primite în cadrul unui contract reverse repo în conformitate cu primul paragraf din prezentul alineat sunt aduse la cunoştinţa investitorilor FPM, în conformitate cu articolul 13 din Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European şi al Consiliului (1).
(1)Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind transparenţa operaţiunilor de finanţare prin instrumente financiare şi transparenţa reutilizării şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 337, 23.12.2015, p. 1).
Activele primite ca parte a unui acord reverse repo în conformitate cu primul paragraf din prezentul alineat respectă normele prevăzute la articolul 17 alineatul (7).
(7)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 45 pentru completarea prezentului regulament, prin care se specifică cerinţele cantitative şi calitative în materie de lichiditate aplicabile activelor menţionate la alineatul (6), precum şi cerinţele cantitative şi calitative în materie de calitate a creditului aplicabile activelor menţionate la alineatul (6) litera (a) din prezentul articol.
În acest scop, Comisia ţine seama de raportul menţionat la articolul 509 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.
Comisia adoptă actele delegate menţionate la primul paragraf până la 21 ianuarie 2018.
Art. 16: Unităţi sau acţiuni eligibile ale FPM
(1)Un FPM poate achiziţiona unităţi sau acţiuni ale oricăror altor FPM (denumit în continuare "FPM vizat") dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:
a)maximum 10 % din activele FPM vizat pot, conform normelor sau actelor sale constitutive, să fie investite în mod agregat în unităţi sau în acţiuni ale altor FPM;
b)FPM vizat nu deţine unităţi sau acţiuni în cadrul FPM care realizează achiziţia.
Un FPM ale cărui unităţi sau acţiuni au fost achiziţionate nu investeşte în FPM care realizează achiziţia pe perioada în care FPM care realizează achiziţia deţine unităţi sau acţiuni în acesta.
(2)Un FPM poate achiziţiona unităţile sau acţiunile altor FPM cu condiţia ca proporţia activelor sale investite în unităţi sau acţiuni ale unui FPM individual să nu depăşească 5 %.
(3)Un FPM nu poate investi, în total, mai mult de 17,5 % din activele sale în unităţi sau în acţiuni ale altor FPM.
(4)Unităţile sau acţiunile altor FPM sunt eligibile pentru investiţii efectuate de un FPM dacă se îndeplinesc condiţiile următoare cumulative:
a)FPM vizat este autorizat în temeiul prezentului regulament;
b)în cazul în care FPM vizat este gestionat, direct sau prin delegare, de acelaşi administrator ca şi FPM care realizează achiziţia sau de orice altă societate de care administratorul FPM care realizează achiziţia este legat prin conducere comună sau prin control comun sau printr-o participaţie directă sau indirectă substanţială, administratorului FPM-ului vizat sau celeilalte societăţi îi este interzis să impună comisioane de subscriere sau de răscumpărare în contul investiţiei realizate de FPM care realizează achiziţia în unităţile sau acţiunile FPM-ului vizat;
c)în cazul în care un FPM investeşte 10 % sau mai mult din activele sale în unităţi sau acţiuni ale altor FPM:
(i)în prospectul FPM respectiv se publică nivelul maxim al comisioanelor de administrare care pot fi impuse FPM însuşi şi altor FPM în care investeşte; şi
(ii)raportul anual indică nivelul maxim al comisioanelor de administrare care pot fi impuse FPM şi altor FPM în care investeşte.
(5)Alineatele (2) şi (3) din prezentul articol nu se aplică unui FPM care este FIA, autorizat în conformitate cu articolul 5, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a)FPM este comercializat numai prin intermediul unui sistem de economii pentru angajaţi, potrivit legislaţiei naţionale, şi are drept investitori numai persoane fizice;
b)sistemul de economii pentru angajaţi menţionat la litera (a) le permite investitorilor să îşi răscumpere investiţia sub rezerva unor condiţii de răscumpărare restrictive, care sunt prevăzute în dreptul intern, potrivit cărora răscumpărările pot avea loc numai în anumite circumstanţe care nu sunt legate de evenimentele de pe piaţă.
Prin derogare de la alineatele (2) şi (3) din prezentul articol, un FPM care este OPCVM, autorizat în conformitate cu articolul 4 alineatul (2), poate achiziţiona unităţi sau acţiuni de la alte FPM, în conformitate cu articolul 55 sau cu articolul 58 din Directiva 2009/65/CE, în următoarele condiţii:
(a)FPM este comercializat numai prin intermediul unui sistem de economii pentru angajaţi, potrivit legislaţiei naţionale, şi are drept investitori numai persoane fizice;
(b)sistemul de economii pentru angajaţi menţionat la litera (a) le permite investitorilor să îşi răscumpere investiţia sub rezerva unor condiţii de răscumpărare restrictive, care sunt prevăzute în dreptul intern, potrivit cărora răscumpărările pot avea loc numai în anumite circumstanţe care nu sunt legate de evenimentele de pe piaţă.
(6)FPM pe termen scurt pot investi numai în unităţi sau în acţiuni ale altor FPM pe termen scurt.
(7)FPM standard pot investi în unităţi sau în acţiuni ale FPM pe termen scurt sau ale FPM standard.
Art. 17: Diversificare
(1)Un FPM nu investeşte mai mult de:
a)5 % din activele sale în instrumente ale pieţei monetare, securitizări şi ABCP emise de aceeaşi entitate;
b)10 % din activele sale în depozite constituite pe lângă aceeaşi instituţie de credit, cu excepţia cazului în care structura sectorului bancar din statul membru în care FPM îşi are sediul este de aşa natură încât nu există suficiente instituţii de credit viabile pentru a satisface respectiva cerinţă de diversificare şi nu este fezabil din punct de vedere economic ca FPM să efectueze depozite în alt stat membru, caz în care până la 15 % din activele sale pot fi depozitate la aceeaşi instituţie de credit.
(2)Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), un FPM cu VAN variabilă poate investi până la 10 % din activele sale în instrumente ale pieţei monetare, în securitizări şi în ABCP emise de acelaşi organism, cu condiţia ca valoarea totală a acestor instrumente ale pieţei monetare, securitizări şi ABCP deţinute de FPM cu VAN variabilă în fiecare organism emitent în care investeşte peste 5 % din activele sale să nu depăşească 40 % din valoarea activelor sale.
(3)Până la data aplicării actului delegat menţionat la articolul 11 alineatul (4), valoarea agregată a tuturor expunerilor unui FPM la securitizări şi la ABCP nu depăşeşte 15 % din activele FPM respectiv.
Începând de la data aplicării actului delegat menţionat la articolul 11 alineatul (4), valoarea agregată a tuturor expunerilor unui FPM la securitizări şi la ABCP nu depăşeşte 20 % din activele FPM, dintre care până la 15 % din activele FPM pot fi investite în securitizări şi în ABCP care nu respectă criteriile de identificare a securitizărilor STS şi ABCP.
(4)Riscul total la care se expune un FPM faţă de aceeaşi contraparte în cadrul unei tranzacţii cu instrumente derivate extrabursiere care îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 13 nu depăşeşte 5 % din activele sale.
(5)Valoarea agregată a lichidităţilor furnizate aceleiaşi contrapărţi a unui FPM în cadrul acordurilor reverse repo nu depăşeşte 15 % din activele acestuia.
(6)Fără a aduce atingere limitelor individuale prevăzute la alineatele (1) şi (4), un FPM nu combină, în cazul în care acest lucru ar conduce la investiţii de peste 15 % din activele sale într-o singură entitate, oricare dintre următoarele:
a)investiţii în instrumente ale pieţei monetare, securitizări şi ABCP emise de entitatea respectivă;
b)depozite pe lângă entitatea respectivă;
c)instrumente financiare derivate extrabursiere care expun entitatea respectivă la un risc de contraparte.
Prin derogare de la cerinţa de diversificare prevăzută la primul paragraf, în cazul în care structura pieţei financiare din statul membru în care FPM îşi are sediul este de aşa natură încât nu există suficiente instituţii de credit viabile pentru a satisface cerinţa de diversificare şi nu este fezabil din punct de vedere economic ca FPM să folosească instituţii financiare din alt stat membru, FPM poate combina tipurile de investiţii menţionate la literele (a)-(c), putând să investească maximum 20 % din activele sale în cadrul unui singur organism.
(7)Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), o autoritate competentă a FPM poate autoriza un FPM să investească în conformitate cu principiul repartiţiei riscului până la 100 % din activele sale în instrumente diferite ale pieţei monetare emise sau garantate separat sau în comun de către Uniune, de administraţiile naţionale, regionale şi locale ale statelor membre sau de băncile centrale ale acestora, de Banca Centrală Europeană, de Banca Europeană de Investiţii, de Fondul european de investiţii, de Mecanismul european de stabilitate, de Fondul european pentru stabilitate financiară, de o autoritate centrală sau o bancă centrală dintr-o ţară terţă, de Fondul Monetar Internaţional, de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de Banca Reglementelor Internaţionale sau de orice altă instituţie sau organizaţie financiară internaţională competentă din care fac parte unul sau mai multe state membre.
Primul paragraf se aplică dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii cumulative:
a)FPM deţine instrumente ale pieţei monetare din cel puţin şase emisiuni diferite ale emitentului;
b)FPM îşi limitează investiţiile în instrumente ale pieţei monetare din aceeaşi emisiune la maximum 30 % din activele sale;
c)FPM menţionează în mod expres, în regulamentul sau în documentele constitutive ale fondului, toate administraţiile, instituţiile sau organizaţiile menţionate la primul paragraf care emit sau garantează în mod individual sau în comun instrumente ale pieţei monetare, în care intenţionează să investească peste 5 % din activele sale;
d)FPM include în prospectul său şi în comunicările sale de comercializare o menţiune foarte vizibilă care atrage atenţia asupra utilizării acestei derogări şi care indică toate administraţiile, instituţiile sau organizaţiile menţionate la primul paragraf care emit sau garantează în mod individual sau în comun instrumente ale pieţei monetare, în care intenţionează să investească peste 5 % din activele sale.
(8)Fără a aduce atingere limitelor individuale prevăzute la alineatul (1), un FPM poate investi maximum 10 % din activele sale în obligaţiuni emise de o singură instituţie de credit care îşi are sediul social într-un stat membru şi care, prin lege, face obiectul unui control public special, în scopul protejării deţinătorilor de obligaţiuni. În special, sumele
derivate din emisiunea acelor obligaţiuni se investesc, conform legii, în active care, pe toată durata de valabilitate a obligaţiunilor, pot acoperi creanţele rezultate din obligaţiuni şi care, în caz de incapacitate de plată a emitentului, ar fi utilizate cu prioritate pentru a rambursa principalul şi a plăti dobânzile acumulate.
În cazul în care un FPM investeşte peste 5 % din activele sale în obligaţiunile menţionate la primul paragraf şi care sunt emise de către un singur emitent, valoarea totală a acestor investiţii nu depăşeşte 40 % din valoarea activelor FPM.
(9)Fără a aduce atingere limitelor individuale prevăzute la alineatul (1), un FPM poate investi maximum 20 % din activele sale în obligaţiuni emise de o singură instituţie de credit dacă se respectă cerinţele prevăzute la articolul 10 alineatul (1) litera (f) sau la articolul 11 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul delegat (UE) 2015/61, inclusiv orice posibile investiţii în activele menţionate la alineatul (8) din prezentul articol.
În cazul în care un FPM investeşte mai mult de 5 % din activele sale în obligaţiunile menţionate la primul paragraf şi care sunt emise de către un singur emitent, valoarea totală a acestor investiţii nu depăşeşte 60 % din valoarea activelor FPM, inclusiv orice posibile investiţii în activele menţionate la alineatul (8), care respectă limitele stabilite la acelaşi alineat.
(10)Societăţile comerciale care sunt incluse în acelaşi grup în scopul consolidării conturilor, în temeiul Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (1) sau în conformitate cu normele contabile internaţionale recunoscute, sunt considerate un singur organism în scopul calculării limitelor prevăzute la alineatele (1)-(6) din prezentul articol.
(1)Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situaţiile financiare anuale, situaţiile financiare consolidate şi rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).
Art. 18: Concentrare
(1)Un FPM nu deţine peste 10 % din instrumentele pieţei monetare, securitizările şi ABCP emise de un singur organism.
(2)Limita prevăzută la alineatul (1) nu se aplică în cazul deţinerilor de instrumente ale pieţei monetare emise sau garantate de către Uniune, de administraţiile naţionale, regionale şi locale ale statelor membre sau de băncile centrale ale acestora, de Banca Centrală Europeană, de Banca Europeană de Investiţii, de Fondul european de investiţii, de Mecanismul european de stabilitate, de Fondul european pentru stabilitate financiară, de o autoritate centrală sau o bancă centrală dintr-o ţară terţă, de Fondul Monetar Internaţional, de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de Banca Reglementelor Internaţionale sau de orice altă instituţie sau organizaţie financiară internaţională competentă din care fac parte unul sau mai multe state membre.
Art. 19: Procedura de evaluare internă a calităţii creditului
(1)Administratorul unui FPM stabileşte, implementează şi aplică în mod consecvent o procedură prudentă de evaluare internă a calităţii creditului pentru determinarea calităţii creditului instrumentelor pieţei monetare, securitizărilor şi ABCP, ţinând cont de emitentul instrumentului şi de caracteristicile instrumentului în sine.
(2)Administratorul unui FPM se asigură că informaţiile utilizate pentru aplicarea procedurii de evaluare internă a calităţii creditului sunt de o calitate suficientă, sunt actualizate şi provin din surse de încredere.
(3)Procedura de evaluare internă se bazează pe metodologii de evaluare prudente, sistematice şi continue. Metodologiile utilizate sunt supuse validării de către administratorul unui FPM pe baza experienţei trecute şi a dovezilor empirice, inclusiv pe testare ex-post.
(4)Administratorul unui FPM se asigură că procedura de evaluare internă a calităţii creditului respectă următoarele principii generale:
a)se instituie un proces eficient de obţinere şi de actualizare a informaţiilor relevante cu privire la caracteristicile emitentului şi ale instrumentului;
b)se adoptă şi se implementează măsuri adecvate pentru a asigura că evaluarea internă a calităţii creditului se bazează pe o analiză detaliată a informaţiilor care sunt disponibile şi pertinente şi include toţi factorii determinanţi relevanţi care influenţează bonitatea emitentului şi calitatea creditului instrumentului;
c)procedura de evaluare internă a calităţii creditului este monitorizată în mod continuu şi toate evaluările interne ale calităţii creditului sunt revizuite cel puţin o dată pe an;
d)administratorul unui FPM realizează o nouă evaluare internă a calităţii creditului pentru un instrument al pieţei monetare, pentru securitizări şi pentru ABCP atunci când există schimbări semnificative care ar putea avea impact asupra evaluării existente a instrumentului, totodată fără a se baza excesiv şi automat pe ratingurile externe, în conformitate cu articolul 5a din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009;
e)metodologiile de evaluare a calităţii creditului sunt reexaminate cel puţin o dată pe an de către administratorul unui FPM pentru a stabili dacă acestea rămân adecvate din perspectiva portofoliului curent şi a condiţiilor externe, iar reexaminarea este transmisă autorităţii competente a administratorului FPM. În cazul în care administratorul FPM constată erori în metodologia de evaluare a calităţii creditului sau în aplicarea acesteia, corectează imediat erorile respective;
f)atunci când sunt modificate metodologiile, modelele sau ipotezele principale utilizate în procedura de evaluare internă a calităţii creditului, administratorul unui FPM reexaminează toate evaluările interne ale calităţii creditului afectate, cât mai curând posibil.
Art. 20: Evaluarea internă a calităţii creditului
(1)Administratorul unui FPM aplică procedura prevăzută la articolul 19 pentru a stabili dacă calitatea creditului unui instrument al pieţei monetare, securitizărilor sau ABCP primeşte o evaluare favorabilă. În cazul în care o agenţie de rating de credit înregistrată şi certificată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 a furnizat un rating privind respectivul instrument al pieţei monetare, administratorul FPM poate ţine seama, în cadrul evaluării sale interne a calităţii creditului, de aceste ratinguri şi de informaţiile şi analizele suplimentare, fără a se baza exclusiv sau automat pe aceste ratinguri, în conformitate cu articolul 5a din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009.
(2)Evaluarea calităţii creditului ţine seama de cel puţin următorii factori şi următoarele principii generale:
a)cuantificarea riscului de credit al emitentului şi a riscului relativ de nerespectare a obligaţiilor de plată din partea emitentului sau instrumentului;
b)indicatori calitativi privind emitentul instrumentului, inclusiv având în vedere situaţia macroeconomică şi situaţia pieţei financiare;
c)natura pe termen scurt a instrumentelor pieţei monetare;
d)clasa de active a instrumentului;
e)tipul de emitent, cu distingerea cel puţin a următoarelor tipuri de emitenţi: administraţii naţionale, regionale sau locale, corporaţii financiare şi corporaţii nefinanciare;
f)pentru instrumentele financiare structurate, riscul operaţional şi de contraparte inerent în cadrul tranzacţiei financiare structurate şi, în cazul expunerii la securitizări, riscul de credit al emitentului, structura securitizării şi riscul de credit al activelor suport;
g)profilul de lichiditate al instrumentului.
Pe lângă factorii şi principiile generale menţionate la prezentul alineat, administratorul unui FPM poate ţine seama de avertismente şi de indicatori atunci când stabileşte calitatea creditului unui instrument al pieţei monetare menţionat la articolul 17 alineatul (7).
Art. 21: Documentaţie
(1)Administratorul unui FPM documentează procedura de evaluare internă a calităţii creditului şi evaluările calităţii creditului. Documentaţia cuprinde:
a)detalii privind elaborarea şi funcţionarea procedurii de evaluare internă a calităţii creditului într-un mod care să permită autorităţilor competente să înţeleagă şi să stabilească dacă evaluarea calităţii de creditului este adecvată;
b)justificarea şi analiza care sprijină evaluarea calităţii creditului, precum şi modul în care administratorul FPM a ales criteriile şi frecvenţa revizuirii evaluării calităţii creditului;
c)toate schimbările majore în procedura de evaluare internă a calităţii creditului, inclusiv identificarea factorilor care declanşează aceste schimbări;
d)organizarea procedurii de evaluare internă a calităţii creditului, inclusiv structura controlului intern;
e)istoricul complet al evaluării interne a calităţii creditului instrumentelor, emitenţilor şi, dacă este cazul, a garanţilor recunoscuţi;
f)persoana sau persoanele responsabile cu procedura de evaluare internă a calităţii creditului.
(2)Administratorul unui FPM păstrează întreaga documentaţie menţionată la alineatul (1) timp de cel puţin trei perioade contabile anuale complete.
(3)Procedura de evaluare internă a calităţii creditului este detaliată în regulamentul fondului sau în actele de constituire ale FPM şi toate documentele prevăzute la alineatul (1) sunt puse la dispoziţie, la cerere, autorităţilor competente ale FPM şi autorităţilor competente ale administratorului FPM.
Art. 22: Actele delegate privind evaluarea calităţii creditului
Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 45 cu scopul de a completa prezentul regulament, specificând următoarele aspecte:
(a)criterii de validare a metodologiei de evaluare a calităţii creditului, astfel cum se prevede la articolul 19 alineatul (3);
(b)criterii de cuantificare a riscului de credit şi a riscului relativ de nerespectare a obligaţiilor de plată din partea unui emitent sau a instrumentului, astfel cum se prevede la articolul 20 alineatul (2) litera (a);
(c)criterii de stabilire a indicatorilor calitativi privind emitentul instrumentului, prevăzute la articolul 20 alineatul (2) litera (b);
(d)înţelesul conceptului de "schimbare semnificativă" menţionat la articolul 19 alineatul (4) litera (d).
Art. 23: Guvernanţa evaluării calităţii creditului
(1)Procedurile de evaluare internă a calităţii creditului sunt aprobate de conducerea superioară, de organismul de conducere şi de funcţia de supraveghere a administratorului FPM, dacă aceasta există.
Părţile respective trebuie să înţeleagă bine procedura de evaluare internă a calităţii creditului şi metodologiile aplicate de administratorul FPM şi să înţeleagă în detaliu rapoartele aferente acestora.
(2)Administratorul FPM raportează părţilor menţionate la alineatul (1) cu privire la profilul de risc de credit al FPM, pe baza unei analize a evaluărilor interne ale calităţii creditului FPM. Frecvenţa rapoartelor depinde de tipul de informaţii şi de importanţa acestora, dar este cel puţin anuală.
(3)Conducerea se asigură în mod continuu că procedura de evaluare internă a calităţii creditului funcţionează în mod corespunzător.
Conducerea este informată în mod regulat în ceea ce priveşte performanţa procedurilor de evaluare internă a calităţii creditului, domeniile în care au fost identificate deficienţe, precum şi evoluţia eforturilor şi a acţiunilor întreprinse pentru combaterea deficienţelor identificate anterior.
(4)Evaluările interne ale calităţii creditului şi revizuirile periodice ale acestora de către administratorul unui FPM nu se realizează de către persoane care efectuează sau sunt responsabile de gestionarea portofoliului unui FPM.
Art. 24: Reguli de portofoliu pentru FPM pe termen scurt
(1)Un FPM pe termen scurt îndeplineşte în mod continuu următoarele cerinţele de portofoliu cumulative:
a)portofoliul său să aibă o scadenţă medie ponderată (WAM) de cel mult 60 de zile;
b)portofoliul său să aibă o durată de viaţă medie ponderată (WAL) de cel mult 120 de zile, sub rezerva celui de-al doilea şi al treilea paragraf;
c)în cazul FPM cu VAN cu volatilitate scăzută şi al FPM cu VAN constantă pentru datoria publică cel puţin 10 % din activele lor să fie alcătuite din active cu scadenţă zilnică, din acorduri reverse repo care pot fi reziliate cu o notificare prealabilă de o zi lucrătoare sau din numerar care poate fi retras cu o notificare prealabilă de o zi lucrătoare. Un FPM cu VAN cu volatilitate scăzută sau FPM cu VAN constantă pentru datoria publică să nu achiziţioneze niciun alt tip de active în afară de active cu scadenţă zilnică dacă o astfel de achiziţie ar face ca ponderea investiţiilor respectivului FPM în active cu scadenţă zilnică să fie sub 10 % din portofoliul său;
d)în cazul unui FPM pe termen scurt cu VAN variabilă cel puţin 7,5 % din activele sale să fie alcătuite din active cu scadenţă zilnică, din acorduri reverse repo care pot fi reziliate cu o notificare prealabilă de o zi lucrătoare sau din numerar care poate fi retras, cu o notificare prealabilă de o zi lucrătoare. Un FPM pe termen scurt cu VAN variabilă să nu achiziţioneze niciun alt tip de active în afară de active cu scadenţă zilnică dacă o astfel de achiziţie ar face ca ponderea investiţiilor respectivului FPM în active cu scadenţă zilnică să fie sub 7,5 % din portofoliul său;
e)în cazul FPM cu VAN cu volatilitate scăzută şi al FPM cu VAN constantă pentru datoria publică cel puţin 30 % din activele lor să fie alcătuite din active cu scadenţă săptămânală, din acorduri reverse repo care pot fi reziliate cu o notificare prealabilă de cinci zile lucrătoare sau din numerar care poate fi retras cu o notificare prealabilă de cinci zile lucrătoare. Un FPM cu VAN cu volatilitate scăzută sau un FPM cu VAN constantă pentru datoria publică să nu achiziţioneze niciun alt tip de active în afară de active cu scadenţă săptămânală dacă o astfel de achiziţie ar face ca ponderea investiţiilor respectivului FPM în active cu scadenţă săptămânală să fie sub 30 % din portofoliul său;
f)în cazul unui FPM pe termen scurt cu VAN variabilă cel puţin 15 % din activele sale să fie alcătuite din active cu scadenţă săptămânală, acorduri reverse repo care pot fi reziliate cu o notificare prealabilă de cinci zile lucrătoare sau numerar care poate fi retras cu o notificare prealabilă de cinci zile lucrătoare. Un FPM pe termen scurt cu VAN variabilă să nu achiziţioneze niciun alt tip de active în afară de active cu scadenţă săptămânală dacă o astfel de achiziţie ar face ca ponderea investiţiilor respectivului FPM în active cu scadenţă săptămânală să fie sub 15 % din portofoliul său;
g)pentru efectuarea calculului menţionat la litera (e), activele menţionate la articolul 17 alineatul (7) care au un grad ridicat de lichiditate şi care pot fi răscumpărate şi decontate în termen de o zi lucrătoare şi care au o scadenţă reziduală de până la 190 de zile pot fi incluse, de asemenea, printre activele cu scadenţă săptămânală ale unui FPM cu VAN cu volatilitate scăzută şi ale unui FPM cu VAN constantă pentru datoria publică, până la 17,5 % din activele acestora;
h)pentru efectuarea calculului menţionat la litera (f), instrumentele de piaţă monetară sau unităţile sau acţiunile altor FPM pot fi incluse printre activele cu scadenţă săptămânală până la 7,5 % din activele FPM, cu condiţia ca acestea să poată fi răscumpărate şi decontate în termen de cinci zile lucrătoare.
La calcularea WAL menţionate la litera (b) pentru titluri de valoare, inclusiv pentru instrumente financiare structurate, un FPM pe termen scurt îşi calculează scadenţa pe baza scadenţei reziduale până la răscumpărarea legală a instrumentelor. Cu toate acestea, în cazul în care un instrument financiar include o opţiune put, un FPM pe termen scurt îşi poate calcula scadenţa pe baza datei de exercitare a opţiunii put în locul scadenţei reziduale, dar numai dacă următoarele condiţii cumulative sunt îndeplinite permanent:
(i)opţiunea put poate fi exercitată în mod liber de către FPM pe termen scurt la data de exercitare a acesteia;
(ii)preţul de exercitare al opţiunii put rămâne apropiat de valoarea preconizată a instrumentului la data de exercitare;
(iii)strategia de investiţii a FPM pe termen scurt implică existenţa unei probabilităţi ridicate ca opţiunea să fie exercitată la data de exercitare.
Prin derogare de la al doilea paragraf, la calcularea WAL pentru securitizări şi ABCP, un FPM pe termen scurt poate, alternativ, în cazul instrumentelor de amortizare, să îşi calculeze scadenţa:
(i)fie pe baza profilului de amortizare prevăzut în contractul aferent acestor instrumente;
(ii)fie pe baza profilului de amortizare al activelor suport care generează fluxul de trezorerie necesar pentru răscumpărarea acestor instrumente.
(2)În cazul în care limitele prevăzute la prezentul articol sunt depăşite din motive independente de voinţa FPM sau ca rezultat al exercitării drepturilor de subscriere sau de răscumpărare, respectivul FPM îşi stabileşte ca obiectiv prioritar remedierea acestei situaţii, luând în considerare interesele deţinătorilor unităţilor sale sau cele ale acţionarilor.
(3)Toate FPM menţionate la articolul 3 alineatul (1) din prezentul regulament pot fi constituite sub forma unui FPM pe termen scurt.
Art. 25: Reguli de portofoliu pentru FPM standard
(1)Un FPM standard îndeplineşte în mod continuu următoarele cerinţe de portofoliu cumulative:
a)portofoliul său să aibă în orice moment o scadenţă medie ponderată (WAM) de cel mult 6 luni;
b)portofoliul său să aibă în orice moment o durată de viaţă medie ponderată (WAL) de cel mult 12 luni, sub rezerva celui de al doilea şi al treilea paragraf;
c)cel puţin 7,5 % din activele sale să fie alcătuite din active cu scadenţă zilnică, din acorduri reverse repo care pot fi reziliate cu o notificare prealabilă de o zi lucrătoare sau din numerar care poate fi retras cu o notificare prealabilă de o zi lucrătoare. Un FPM standard nu achiziţionează niciun alt tip de active în afară de active cu scadenţă zilnică dacă o astfel de achiziţie ar face ca ponderea investiţiilor respectivului FPM standard în active cu scadenţă zilnică să fie sub 7,5 % din portofoliul său;
d)cel puţin 15 % din activele sale să fie alcătuite din active cu scadenţă săptămânală, din acorduri reverse repo care pot fi reziliate cu o notificare prealabilă de cinci zile lucrătoare sau din numerar care poate fi retras cu o notificare prealabilă de cinci zile lucrătoare. Un FPM standard nu achiziţionează niciun alt tip de active în afară de active cu scadenţă săptămânală dacă o astfel de achiziţie ar face ca ponderea investiţiilor respectivului FPM standard în active cu scadenţă săptămânală să fie sub 15 % din portofoliul său;
e)pentru efectuarea calculului menţionat la litera (d), instrumentele de piaţă monetară sau unităţile sau acţiunile altor FPM pot fi incluse printre activele cu scadenţă săptămânală până la 7,5 % din activele FPM, cu condiţia ca acestea să poată fi răscumpărate şi decontate în termen de cinci zile lucrătoare.
La calcularea WAL menţionate la litera (b) de la primul paragraf, pentru titluri de valoare, inclusiv pentru instrumentele financiare structurate, un FPM standard calculează scadenţa pe baza scadenţei reziduale până la răscumpărarea legală a instrumentelor. Cu toate acestea, în cazul în care un instrument financiar include o opţiune put, un FPM standard poate calcula scadenţa pe baza datei de exercitare a opţiunii put în locul scadenţei reziduale, dar numai dacă următoarele condiţii cumulative sunt îndeplinite permanent:
(i)opţiunea put poate fi exercitată în mod liber de către FPM standard la data sa de exercitare;
(ii)preţul de exercitare al opţiunii put rămâne apropiat de valoarea preconizată a instrumentului la data de exercitare;
(iii)strategia de investiţii a FPM standard implică existenţa unei probabilităţi ridicate ca opţiunea să fie exercitată la data de exercitare;
Prin derogare de la al doilea paragraf, la calcularea WAL pentru securitizări şi ABCP, un FPM standard poate, alternativ, în cazul instrumentelor de amortizare, să îşi calculeze scadenţa:
(i)ie pe baza profilului de amortizare prevăzut în contractul aferent acestor instrumente;
(ii)fie pe baza profilului de amortizare al activelor suport care generează fluxul de trezorerie necesar pentru răscumpărarea acestor instrumente.
(2)În cazul în care limitele prevăzute la prezentul articol sunt depăşite din motive independente de voinţa unui FPM standard sau ca rezultat al exercitării drepturilor de subscriere sau de răscumpărare, respectivul FPM îşi stabileşte ca obiectiv prioritar remedierea acestei situaţii, luând în considerare interesele deţinătorilor unităţilor sale sau cele ale acţionarilor.
(3)Un FPM standard nu este constituit sub forma unui FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau a unui FPM cu VAN cu volatilitate scăzută.
Art. 26: Ratinguri de credit ale FPM
Un FPM care solicită sau finanţează un rating de credit extern procedează în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1060/2009. FPM sau administratorul FPM menţionează clar în prospectul FPM şi în toate comunicările cu investitorii în care este menţionat ratingul de credit extern faptul că ratingul a fost solicitat sau finanţat de FPM sau de administratorul FPM.
Art. 27: Politica "cunoaşte-ţi clientul"
(1)Fără a aduce atingere oricăror cerinţe mai stricte prevăzute în Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului (1), administratorul unui FPM stabileşte, implementează şi aplică procedurile şi întreprinde toate procesele de diligenţă pentru a anticipa efectul unor răscumpărări concomitente solicitate de mai mulţi investitori, luând în considerare cel puţin tipul de investitori, numărul de unităţi sau acţiuni deţinute în cadrul fondului de un singur investitor şi evoluţia intrărilor şi ieşirilor.
(1)Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 2006/70/CE a Comisiei (JO L 141, 5.6.2015, p. 73).
(2)Dacă valoarea unităţilor sau a acţiunilor deţinute de un investitor unic depăşeşte suma lichidităţilor zilnice prevăzute corespunzătoare unui FPM, administratorul FPM are în vedere, pe lângă factorii menţionaţi la alineatul (1), toate aspectele de mai jos:
a)tendinţele identificabile în ceea ce priveşte necesarul de numerar al investitorilor, inclusiv evoluţia ciclică a numărului de acţiuni deţinute în FPM;
b)aversiunea faţă de risc a diferiţilor investitori;
c)gradul de corelare sau legăturile strânse între diferiţii investitori ai FPM.
(3)În cazul în care investitorii îşi direcţionează investiţiile printr-un intermediar, administratorul unui FPM solicită intermediarului informaţii privind respectarea alineatelor (1) şi (2), cu scopul de a gestiona în mod corespunzător lichidităţile şi concentrarea investitorilor FPM.
(4)Administratorul unui FPM se asigură că valoarea unităţilor sau a acţiunilor deţinute de un singur investitor nu afectează semnificativ profilul de lichiditate al FPM atunci când acesta reprezintă o parte substanţială a VAN totale a FPM.
Art. 28: Simularea situaţiilor de criză
(1)Pentru fiecare FPM se elaborează procese solide de simulare a situaţiilor de criză prin care să se identifice evenimentele posibile sau schimbările viitoare ale condiţiilor economice care ar putea avea efecte nefavorabile asupra FPM. FPM sau administratorul unui FPM evaluează posibilul impact al respectivelor evenimente sau schimbări asupra FPM. FPM sau administratorul unui FPM efectuează în mod regulat simulări ale situaţiilor de criză pentru diferitele scenarii posibile.
Simulările situaţiilor de criză se bazează pe criterii obiective şi iau în considerare efectele unor scenarii plauzibile de crize grave. Scenariile simulărilor situaţiilor de criză iau în considerare parametrii de referinţă, care includ următorii factori:
a)modificări ipotetice ale nivelului de lichiditate al activelor deţinute în portofoliul FPM;
b)modificări ipotetice ale nivelului de risc de credit al activelor deţinute în portofoliul FPM, inclusiv evenimente de credit şi evenimente de rating;
c)evoluţii ipotetice ale ratelor dobânzii şi ale cursului de schimb valutar;
d)niveluri ipotetice de răscumpărare;
e)extinderea sau limitarea ipotetică a marjelor între indicii de care sunt legate ratele dobânzii aferente titlurilor de valoare din portofoliu;
f)şocuri macrosistemice ipotetice care afectează economia în ansamblu.
(2)În plus, în cazul FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi al FPM cu VAN cu volatilitate scăzută, simulările situaţiilor de criză estimează pentru diferite scenarii diferenţa dintre VAN constantă pe unitate sau pe acţiune şi VAN pe unitate sau pe acţiune.
(3)Simulările situaţiilor de criză sunt efectuate cu o frecvenţă stabilită de consiliul de administraţie al FPM, după caz, sau de consiliul de administraţie al administratorului unui FPM, după ce se stabileşte ce înseamnă un interval adecvat şi rezonabil în funcţie de condiţiile de piaţă şi de orice modificare preconizată în portofoliul FPM. Această frecvenţă este cel puţin semestrială.
(4)În cazul în care, în urma simulării situaţiilor de criză, se constată o vulnerabilitate a unui FPM, administratorul acestuia întocmeşte un raport detaliat privind rezultatele simulării situaţiilor de criză, precum şi o propunere de plan de acţiune.
Dacă este cazul, administratorul unui FPM ia măsuri pentru a consolida robusteţea FPM, inclusiv acţiuni menite să consolideze lichiditatea sau calitatea activelor FPM, şi informează imediat autoritatea competentă a FPM cu privire la măsurile luate.
(5)Raportul detaliat privind rezultatele simulărilor situaţiilor de criză şi propunerea de plan de acţiune sunt prezentate spre examinare consiliului de administraţie al FPM, după caz, sau consiliului de administraţie al administratorului unui FPM. Consiliul de administraţie modifică planul de acţiune propus, dacă este necesar, şi aprobă planul de acţiune final. Raportul detaliat şi planul de acţiune sunt păstrate pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.
Raportul detaliat şi planul de acţiune sunt înaintate autorităţii competente a FPM spre a fi analizate.
(6)Autoritatea competentă a FPM transmite raportul detaliat menţionat la alineatul (5) către ESMA.
(7)ESMA emite linii directoare în vederea stabilirii unor parametrii de referinţă comuni pentru scenariile de simulare a situaţiilor de criză care trebuie incluse în simularea situaţiilor de criză luând în considerare factorii prevăzuţi la alineatul (1). Liniile directoare sunt actualizate cel puţin anual, ţinând seama de cele mai recente evoluţii ale pieţei.
Art. 29: Evaluarea FPM
(1)Activele unui FPM sunt evaluate cel puţin zilnic.
(2)Activele unui FPM sunt evaluate prin utilizarea raportării la piaţă ori de câte ori este posibil.
(3)Atunci când se utilizează raportarea la piaţă:
a)activele unui FPM se evaluează la cotaţia de cumpărare/vânzare mai prudentă, cu excepţia cazului în care activul poate fi închis la preţul mediu al pieţei;
b)se utilizează numai date de piaţă corespunzătoare; astfel de date se evaluează pe baza următorilor factori cumulativi:
(i)numărul şi calitatea contrapărţilor;
(ii)volumul şi cifra de afaceri pe piaţă a activului FPM;
(iii)valoarea emisiunii şi proporţia emisiunii pe care FPM intenţionează să o cumpere sau să o vândă.
(4)Atunci când raportarea la piaţă nu poate fi folosită sau când datele de piaţă nu au o calitate suficient de bună, un activ al unui FPM este evaluat prudent prin utilizarea raportării la model.
Modelul estimează cu exactitate valoarea intrinsecă a activului unui FPM pe baza următorilor factori-cheie actualizaţi:
a)volumul şi cifra de afaceri pe piaţă a activului respectiv;
b)valoarea emisiunii şi proporţia emisiunii pe care FPM intenţionează să o cumpere sau să o vândă;
c)riscul de piaţă, riscul de rată a dobânzii şi riscul de credit legate de activul respectiv. Atunci când se utilizează raportarea la model, nu se foloseşte metoda costului amortizat.
(5)Evaluările realizate în conformitate cu alineatele (2), (3), (4), (6) şi (7) se comunică autorităţilor competente.
(6)Fără a aduce atingere alineatelor (2), (3) şi (4), activele unui FPM cu VAN constantă pentru datoria publică pot fi evaluate, de asemenea, folosind metoda costului amortizat.
(7)Prin derogare de la alineatele (2) şi (4), în plus faţă de raportarea la piaţă menţionată la alineatele (2) şi (3) şi de raportarea la model menţionată la alineatul (4), activele FPM cu VAN cu volatilitate scăzută care au o scadenţă reziduală de până la 75 de zile pot fi evaluate folosind metoda costului amortizat.
Metoda costului amortizat se foloseşte numai pentru evaluarea unui activ al unui FPM cu VAN cu volatilitate scăzută în situaţiile în care preţul respectivului activ calculat în conformitate cu alineatele (2), (3) şi (4) nu deviază de la preţul respectivului activ calculat în conformitate cu primul paragraf de la prezentul alineat cu mai mult de 10 puncte de bază. În cazul unei astfel de devieri, preţul respectivului activ este calculat în conformitate cu alineatele (2), (3) şi (4).
Art. 30: Calcularea VAN pe unitate sau pe acţiune
(1)Un FPM calculează "valoarea activului net (VAN) pe unitate sau pe acţiune" ca diferenţa dintre suma tuturor activelor unui FPM şi suma tuturor datoriilor acestuia evaluate în conformitate cu raportarea la piaţă sau raportarea la model sau cu ambele, împărţită la numărul de unităţi sau de acţiuni restante ale FPM.
(2)VAN pe unitate sau pe acţiune se rotunjeşte la cel mai apropiat punct de bază sau echivalentul acestuia atunci când VAN se publică într-o unitate monetară.
(3)VAN pe unitate sau pe acţiune a unui FPM se calculează şi se publică cel puţin zilnic pe secţiunea publică a site-ului de internet al FPM.
Art. 31: Calcularea VAN constante pe unitate sau pe acţiune a FPM cu VAN constantă pentru datoria publică
(1)Un FPM cu VAN constantă pentru datoria publică calculează VAN constantă pe unitate sau pe acţiune ca diferenţa dintre suma tuturor activelor sale evaluate în conformitate cu metoda costului amortizat, potrivit articolului 29 alineatul (6), şi suma tuturor datoriilor sale, împărţită la numărul de unităţi sau de acţiuni restante ale FPM.
(2)VAN constantă pe unitate sau pe acţiune a unui FPM cu VAN constantă pentru datoria publică se rotunjeşte la cel mai apropiat punct procentual sau echivalentul acestuia atunci când VAN constantă se publică într-o unitate monetară.
(3)VAN constantă pe unitate sau pe acţiune a unui FPM cu VAN constantă pentru datoria publică se calculează cel puţin zilnic.
(4)Diferenţa dintre VAN constantă pe unitate sau pe acţiune şi VAN pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 30 se monitorizează şi se publică zilnic pe secţiunea publică a site-ului de internet al FPM.
Art. 32: Calcularea VAN constante pe unitate sau pe acţiune a FPM cu VAN cu volatilitate scăzută
(1)Un FPM cu VAN cu volatilitate scăzută calculează VAN constantă pe unitate sau pe acţiune ca diferenţa dintre suma tuturor activelor sale evaluate în conformitate cu metoda costului amortizat, potrivit articolului 29 alineatul (7), şi suma tuturor datoriilor sale, împărţită la numărul de unităţi sau de acţiuni restante ale FPM.
(2)VAN constantă pe unitate sau pe acţiune a unui FPM cu VAN cu volatilitate scăzută se rotunjeşte la cel mai apropiat punct procentual sau echivalentul acestuia atunci când VAN constantă se publică într-o unitate monetară.
(3)VAN constantă pe unitate sau pe acţiune a unui FPM cu VAN cu volatilitate scăzută se calculează cel puţin zilnic.
(4)Diferenţa dintre VAN constantă pe unitate sau pe acţiune şi VAN pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 30 se monitorizează şi se publică zilnic pe secţiunea publică a site-ului de internet al FPM.
Art. 33: Preţul de emisiune şi preţul de răscumpărare
(1)Unităţile sau acţiunile unui FPM se emit sau se răscumpără la un preţ egal cu valoarea activului net al FPM pe unitate sau pe acţiune, independent de taxele sau costurile autorizate specificate în prospectul FPM.
(2)Prin derogare de la alineatul (1):
a)unităţile sau acţiunile unui FPM cu VAN constantă pentru datoria publică pot fi emise sau răscumpărate la un preţ egal cu VAN constantă a FPM pe unitate sau pe acţiune;
b)unităţile sau acţiunile unui FPM cu VAN cu volatilitate scăzută pot fi emise sau răscumpărate la un preţ egal cu cel al VAN constante pe unitate sau pe acţiune a FPM, însă numai dacă VAN constantă pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 32 alineatele (1), (2) şi (3) nu deviază de la VAN pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 30 cu mai mult de 20 de puncte de bază.
În ceea ce priveşte litera (b), atunci când VAN constantă pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 32 alineatele (1), (2) şi (3) deviază de la VAN pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 30 cu mai mult de 20 de puncte de bază, răscumpărarea sau subscrierea ce rezultă se realizează la un preţ egal cu VAN pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 30.
Înainte de încheierea contractului, potenţialii investitori sunt avertizaţi în mod clar, în scris, de către administratorul unui FPM cu privire la circumstanţele în care FPM cu VAN cu volatilitate scăzută nu va mai răscumpăra sau subscrie la o VAN constantă pe unitate sau pe acţiune.
Art. 34: Cerinţe specifice pentru FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi pentru FPM cu VAN cu volatilitate scăzută
(1)Administratorul unui FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau al unui FPM cu VAN cu volatilitate scăzută stabileşte, implementează şi aplică în mod consecvent proceduri prudente şi riguroase de gestionare a lichidităţilor pentru a asigura conformitatea cu pragurile săptămânale de lichiditate aplicabile respectivelor fonduri. Procedurile de gestionare a lichidităţilor sunt descrise clar în regulamentul sau actele constitutive ale fondului, precum şi în prospect.
Pentru asigurarea conformităţii cu pragurile săptămânale de lichiditate se aplică următoarele:
a)ori de câte ori proporţia activelor cu scadenţă săptămânală, astfel cum se prevede la articolul 24 alineatul (1) litera (e), se află sub 30 % din totalul activelor FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau ale FPM cu VAN cu volatilitate scăzută, iar răscumpărările nete zilnice dintr-o singură zi lucrătoare depăşesc 10 % din totalul activelor, administratorul FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau al FPM cu VAN cu volatilitate scăzută informează imediat consiliul de administraţie al FPM, iar consiliul de administraţie efectuează o evaluare documentată a situaţiei pentru a stabili măsurile adecvate, luând în considerare interesele investitorilor, şi decide dacă să aplice una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
(i)comisioane de lichiditate pentru răscumpărări, care să reflecte în mod corespunzător costurile suportate de FPM pentru a atinge nivelul de lichiditate şi pentru a garanta că investitorii care rămân în fond nu sunt dezavantajaţi în cazul în care alţi investitori îşi răscumpără unităţile sau acţiunile în perioada respectivă;
(ii)limite de răscumpărare, care să limiteze numărul acţiunilor sau al unităţilor de răscumpărat în orice zi lucrătoare la maximum 10 % din acţiunile sau unităţile din FPM pentru orice perioadă de până la 15 zile lucrătoare;
(iii)suspendarea răscumpărărilor pentru orice perioadă de până la 15 zile lucrătoare; sau
(iv)nicio acţiune imediată în afara îndeplinirii obligaţiei prevăzute la articolul 24 alineatul (2);
b)ori de câte ori proporţia activelor cu scadenţă săptămânală, astfel cum se prevede la articolul 24 alineatul (1) litera (e), se află sub 10 % din totalul activelor sale, administratorul unui FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau al unui FPM cu VAN cu volatilitate scăzută informează imediat consiliul de administraţie al FPM, care efectuează o evaluare documentată a situaţiei şi, pe baza unei astfel de evaluări şi ţinând seama de interesele investitorilor, aplică una sau mai multe dintre următoarele măsuri şi documentează motivele pentru alegerea sa:
(i)comisioane de lichiditate pentru răscumpărări, care să reflecte în mod corespunzător costurile suportate de FPM pentru a atinge nivelul de lichiditate şi pentru a garanta că investitorii care rămân în fond nu sunt dezavantajaţi în cazul în care alţi investitori îşi răscumpără unităţile sau acţiunile în perioada respectivă;
(ii)o suspendare a răscumpărărilor pentru o perioadă de până la 15 zile lucrătoare.
(2)Atunci când, într-o perioadă de 90 de zile, durata totală a suspendărilor depăşeşte 15 zile, un FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau un FPM cu VAN cu volatilitate scăzută încetează în mod automat să fie un FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau un FPM cu VAN cu volatilitate scăzută. FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau FPM cu VAN cu volatilitate scăzută informează imediat fiecare investitor despre această situaţie, în scris, într-un mod clar şi uşor de înţeles.
(3)După ce stabileşte măsurile pe care le va adopta în ambele cazuri menţionate la literele (a) şi (b) de la alineatul (1), consiliul de administraţie al FPM cu VAN constantă pentru datoria publică sau al FPM cu VAN cu volatilitate scăzută oferă imediat detalii cu privire la decizia sa autorităţii competente a respectivului FPM.
Art. 35: Sprijin extern
(1)Un FPM nu primeşte sprijin extern.
(2)Sprijinul extern înseamnă sprijin direct sau indirect oferit unui FPM de un terţ, inclusiv de un sponsor al FPM, care are scopul sau efectul practic de a garanta lichiditatea FPM sau de a stabiliza valoarea activului net pe unitate sau pe acţiune a FPM.
Sprijinul extern include:
a)injecţii de numerar efectuate de un terţ;
b)achiziţionarea de către un terţ a activelor FPM la un preţ majorat;
c)achiziţionarea de către un terţ de unităţi sau acţiuni ale FPM pentru a furniza lichidităţi fondului;
d)emiterea de către un terţ a oricărui tip de garanţie explicită sau implicită, cauţiune sau scrisoare de sprijin în favoarea FPM;
e)orice acţiune efectuată de un terţ în scopul direct sau indirect de a menţine profilul de lichiditate şi valoarea activului net pe unitate sau pe acţiune a FPM.
Art. 36: Transparenţă
(1)Un FPM indică în mod clar în ce tip de FPM se încadrează în conformitate cu articolul 3 alineatul (1), dacă este un FPM pe termen scurt sau un FPM standard în orice document extern, raport, declaraţie, reclamă, scrisoare sau orice alte dovezi scrise emise de FPM sau de administratorul acestuia, adresate sau destinate spre distribuire în rândul potenţialilor investitori, deţinătorilor de unităţi sau acţionarilor.
(2)Cel puţin săptămânal, administratorul unui FPM pune la dispoziţia investitorilor FPM toate informaţiile următoare:
a)structura de scadenţe a portofoliului FPM;
b)profilul de credit al FPM;
c)scadenţa medie ponderată şi durata de viaţă medie ponderată ale FPM;
d)informaţii detaliate privind cele mai mari participaţii în cadrul FPM, inclusiv numele, ţara, scadenţa şi tipul de active, precum şi contrapartea în cazul acordurilor repo şi reverse repo;
e)valoarea totală a activelor FPM;
f)randamentul net al FPM.
(3)Orice document al FPM utilizat în scopuri de comercializare include în mod clar fiecare dintre următoarele menţiuni:
a)FPM nu este o investiţie garantată;
b)faptul că o investiţie într-un FPM este diferită de o investiţie în depozite, cu referire specială la riscul ca principalul investit într-un FPM să sufere fluctuaţii;
c)FPM nu se bazează pe sprijin extern pentru a garanta lichiditatea FPM sau pentru a stabiliza VAN pe unitate sau pe acţiune;
d)riscul de pierdere a principalului urmează să fie suportat de către investitor.
(4)Nicio comunicare realizată de FPM sau de administratorul unui FPM pentru investitori sau potenţiali investitori nu sugerează în niciun fel că o investiţie în unităţi sau acţiuni ale FPM este garantată.
(5)Investitorii într-un FPM sunt clar informaţi cu privire la metoda sau metodele utilizate de către FPM pentru a evalua activele FPM şi pentru a calcula VAN.
FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi FPM cu VAN cu volatilitate scăzută explică în mod clar investitorilor şi potenţialilor investitori utilizarea metodei costului amortizat sau a rotunjirii ori a ambelor.
Art. 37: Raportare către autorităţile competente
(1)Pentru fiecare FPM pe care îl gestionează, administratorul FPM prezintă autorităţii competente a FPM rapoarte de informare cel puţin o dată pe trimestru.
Prin derogare de la primul paragraf, în cazul unui FPM ale cărui active gestionate nu depăşesc în total 100 000 000 EUR, administratorul FPM raportează autorităţii competente a FPM cel puţin o dată pe an.
De asemenea, administratorul unui FPM furnizează informaţii raportate conform primului şi celui de-al doilea paragraf, la cerere, autorităţii competente a administratorului FPM, dacă aceasta este diferită de autoritatea competentă a FPM.
(2)Printre informaţiile cuprinse în raport în conformitate cu alineatul (1) se numără următoarele elemente:
a)tipul şi caracteristicile FPM;
b)indicatorii de portofoliu, cum ar fi valoarea totală a activelor, VAN, scadenţa medie ponderată (WAM), durata de viaţă medie ponderată (WAL), defalcarea scadenţei, lichiditate şi randament;
c)rezultatele simulărilor situaţiilor de criză şi, dacă este cazul, planul de acţiune propus;
d)informaţii privind activele deţinute în portofoliul FPM, inclusiv:
(i)caracteristicile fiecărui activ, cum ar fi nume, ţară, categoria emitentului, risc sau scadenţă şi rezultatul procedurii interne de evaluare a calităţii creditului;
(ii)tipul activului, inclusiv detalii privind contrapartea în cazul instrumentelor financiare derivate, al acordurilor repo sau al acordurilor reverse repo;
e)informaţii privind pasivele FPM, inclusiv următoarele elemente: (i) ţara în care este stabilit investitorul;
(ii)categoria investitorului;
(iii)activitatea de subscriere şi de răscumpărare.
Dacă este necesar şi justificat în mod corespunzător, autorităţile competente pot solicita informaţii suplimentare.
(3)În plus faţă de informaţiile menţionate la alineatul (2), pentru fiecare FPM cu VAN cu volatilitate scăzută pe care îl gestionează, administratorul unui FPM raportează următoarele:
a)fiecare eveniment în care preţul unui activ evaluat folosind metoda costului amortizat, în conformitate cu articolul 29 alineatul (7) primul paragraf, deviază de la preţul respectivului activ calculat în conformitate cu articolul 29 alineatele (2), (3) şi (4) cu mai mult de 10 puncte de bază;
b)fiecare eveniment în care VAN constantă pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 32 alineatele (1) şi (2) deviază de la VAN pe unitate sau pe acţiune calculată în conformitate cu articolul 30 cu mai mult de 20 de puncte de bază;
c)fiecare eveniment în care apare o situaţie menţionată la articolul 34 alineatul (3) şi măsurile luate de consiliu în conformitate cu articolul 34 alineatul (1) literele (a) şi (b).
(4)ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru stabilirea unui model de raportare care să conţină toate informaţiile menţionate la alineatele (2) şi (3).
ESMA prezintă Comisiei respectivele proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare până la 21 ianuarie 2018.
Se conferă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menţionate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(5)Autorităţile competente transmit ESMA toate informaţiile primite în temeiul prezentului articol. Informaţiile se transmit ESMA cel târziu la 30 de zile după sfârşitul trimestrului de raportare.
ESMA colectează informaţiile pentru a crea o bază de date centrală a tuturor FPM stabilite, gestionate sau comercializate în Uniune. Banca Centrală Europeană are dreptul să acceseze baza de date numai în scopuri statistice.
Art. 37a: Punerea la dispoziţie a informaţiilor în punctul unic de acces european
De la 10 ianuarie 2030, informaţiile menţionate la articolul 4 alineatul (7) din prezentul regulament sunt puse la dispoziţie în punctul unic de acces european (ESAP) înfiinţat în temeiul Regulamentului (UE) 2023/2859 al Parlamentului European şi al Consiliului (*14). În acest scop, ESMA este organism de colectare, în sensul definiţiei de la articolul 2 punctul 2 din regulamentul respectiv. ESMA extrage aceste date din informaţiile notificate de autorităţile competente în conformitate cu articolul 4 alineatul (6) din prezentul regulament în scopul instituirii registrului central public menţionat la articolul 4 alineatul (7) din prezentul regulament.
(*14)Regulamentul (UE) 2023/2859 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 decembrie 2023 de înfiinţare a unui punct unic de acces european care oferă acces centralizat la informaţiile puse la dispoziţia publicului relevante pentru serviciile financiare, pentru pieţele de capital şi pentru durabilitate (JO L, 2023/2859, 20.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2859/oj).
Informaţiile respective respectă următoarele cerinţe:
(a)sunt prezentate într-un format care permite extragerea de date, în sensul definiţiei de la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) 2023/2859;
(b)sunt însoţite de următoarele metadate:
(i)toate denumirile fondului la care se referă informaţiile;
(ii)dacă este disponibil, identificatorul entităţii juridice al fondului, astfel cum este precizat în temeiul articolului 7 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) 2023/2859;
(iii)tipul de informaţii, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) litera (c) din regulamentul respectiv;
(iv)o menţiune care să indice dacă informaţiile conţin date cu caracter personal.

Art. 38: Supravegherea exercitată de autorităţile competente
(1)Autorităţile competente supraveghează în mod continuu respectarea prezentului regulament.
(2)Autoritatea competentă a FPM sau, dacă este cazul, autoritatea competentă a administratorului FPM este responsabilă cu monitorizarea respectării capitolelor II-VII.
(3)Autoritatea competentă a FPM este responsabilă cu supravegherea respectării obligaţiilor prevăzute în regulamentul sau în actele constitutive ale fondului, precum şi a obligaţiilor prevăzute în prospect, care trebuie să fie conforme cu prezentul regulament.
(4)Autoritatea competentă a administratorului FPM este responsabilă cu monitorizarea gradului de adecvare a mecanismelor şi a organizării administratorului FPM, astfel încât administratorul FPM să fie în măsură să respecte obligaţiile şi normele referitoare la constituirea şi funcţionarea tuturor FPM pe care le gestionează.
(5)Autorităţile competente monitorizează OPCVM şi FIA stabilite sau comercializate pe teritoriul acestora pentru a se asigura că acestea nu folosesc denumirea de FPM sau nu sugerează că sunt un FPM decât în cazul în care respectă prezentul regulament.
Art. 39: Prerogativele autorităţilor competente
Fără a aduce atingere competenţelor acordate autorităţilor competente în conformitate cu Directiva 2009/65/CE sau cu Directiva 2011/61/UE, după caz, autorităţile competente, în conformitate cu legislaţia naţională, deţin toate competenţele de supraveghere şi investigare necesare pentru exercitarea funcţiilor ce le revin, potrivit prezentului regulament. Autorităţile competente au, în special, competenţa de a realiza toate acţiunile următoare:
(a)să solicite accesul la orice document în orice formă şi de a primi sau a efectua o copie a acestuia;
(b)să solicite unui FPM sau administratorului unui FPM să furnizeze informaţii fără întârziere;
(c)să solicite informaţii de la orice persoană în legătură cu activităţile unui FPM sau ale administratorului unui FPM;
(d)să efectueze inspecţii la faţa locului, anunţate sau nu în prealabil;
(e)să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că FPM sau administratorul FPM respectă în continuare cerinţele prezentului regulament;
(f)să emită un ordin pentru a garanta că FPM sau administratorul FPM respectă prezentul regulament şi că încetează repetarea oricărei conduite care ar putea încălca prezentul regulament.
Art. 40: Sancţiuni şi alte măsuri
(1)Statele membre stabilesc norme privind sancţiunile şi alte măsuri care se aplică în cazurile de încălcare a prezentului regulament şi iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că aceste măsuri şi sancţiuni sunt puse în aplicare. Sancţiunile şi alte măsuri prevăzute sunt efective, proporţionale şi disuasive.
(2)Până la 21 iulie 2018, statele membre informează Comisia şi ESMA cu privire la normele menţionate la alineatul (1). Statele membre informează fără întârziere Comisia şi ESMA cu privire la orice modificare ulterioară a normelor.
Art. 41: Măsuri specifice
(1)Fără a aduce atingere atribuţiilor acordate autorităţilor competente în conformitate cu Directiva 2009/65/CE sau 2011/61/UE, după caz, autoritatea competentă a unui FPM sau a administratorului unui FPM, respectând principiul proporţionalităţii, ia măsurile necesare menţionate la alineatul (2) în cazul în care un FPM sau administratorul unui FPM:
a)nu respectă oricare dintre cerinţele privind componenţa activelor, încălcând articolele 9-16;
b)nu respectă oricare dintre cerinţele privind portofoliul, încălcând articolul 17, 18, 24 sau 25;
c)a obţinut autorizare prin intermediul unor declaraţii false sau al oricăror mijloace neadecvate, încălcând articolul 4 sau 5;
d)foloseşte denumirea de "fond al pieţei monetare", "FPM" sau altă denumire care sugerează că un OPCVM sau un FIA este un FPM, încălcând articolul 6;
e)nu respectă oricare dintre cerinţele privind evaluarea calităţii creditului, încălcând articolul 19 sau 20;
f)nu respectă oricare dintre cerinţele privind guvernanţa, documentaţia sau transparenţa, încălcând articolul 21, 23, 26, 27, 28 sau 36;
g)nu respectă oricare dintre cerinţele privind evaluarea, încălcând articolul 29, 30, 31, 32, 33 sau 34.
(2)În cazurile menţionate la alineatul (1), autoritatea competentă a FPM, după caz:
a)ia măsuri pentru a se asigura că FPM sau administratorul FPM în cauză respectă dispoziţiile aplicabile;
b)retrage o autorizare acordată în conformitate cu articolul 4 sau 5.
Art. 42: Prerogativele şi competenţele ESMA
(1)ESMA deţine competenţele necesare pentru a îndeplini atribuţiile care îi sunt conferite de prezentul regulament.
(2)Competenţele ESMA în conformitate cu Directivele 2009/65/CE şi 2011/61/UE sunt exercitate, de asemenea, cu privire la prezentul regulament şi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001.
(3)În sensul Regulamentului (UE) nr. 1095/2010, prezentul regulament este inclus în orice alt viitor act juridic cu caracter obligatoriu al Uniunii, care conferă atribuţii autorităţii menţionate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
Art. 43: Cooperarea dintre autorităţi
(1)Autoritatea competentă a FPM şi autoritatea competentă a administratorului FPM, în cazul în care sunt diferite, cooperează şi fac schimb de informaţii în scopul îndeplinirii sarcinilor care le revin în temeiul prezentului regulament.
(2)Autorităţile competente şi ESMA cooperează în scopul îndeplinirii sarcinilor care le revin în temeiul prezentului regulament, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(3)Autorităţile competente şi ESMA îşi comunică toate informaţiile şi documentele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin în temeiul prezentului regulament, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, în special pentru a constata şi remedia cazurile de încălcare a prezentului regulament. Autorităţile competente ale statelor membre responsabile cu autorizarea sau supravegherea FPM în temeiul prezentului regulament comunică informaţii autorităţilor competente din alte state membre în cazurile în care aceste informaţii sunt relevante pentru monitorizarea şi reacţia la implicaţiile potenţiale ale activităţilor FPM luate individual sau colectiv pentru stabilitatea instituţiilor financiare importante din punct de vedere sistemic şi pentru funcţionarea ordonată a pieţelor pe care activează FPM. ESMA şi Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) sunt, de asemenea, informate şi transmit aceste informaţii autorităţilor competente ale celorlalte state membre.
(4)Pe baza informaţiilor transmise de autorităţile naţionale competente în conformitate cu articolul 37 alineatul (5), ESMA, în conformitate cu competenţele care îi sunt conferite în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1095/2010, întocmeşte un raport pe care îl prezintă Comisiei, în urma reexaminării prevăzute la articolul 46 din prezentul regulament.
Art. 44: Tratamentul aplicat OPCVM şi FIA existente
(1)Până la 21 ianuarie 2019, un OPCVM sau FIA existent, care investeşte în active pe termen scurt şi are ca obiective distincte sau cumulative oferirea unui randament la ratele pieţei monetare sau conservarea valorii investiţiei, înaintează o cerere către autoritatea competentă a FPM, însoţită de toate documentele şi dovezile necesare pentru a demonstra conformitatea cu prezentul regulament.
(2)În termen de cel mult două luni de la primirea cererii complete, autoritatea competentă a FPM evaluează dacă OPCVM sau FIA respectă prezentul regulament, în conformitate cu articolele 4 şi 5. Autoritatea competentă a FPM emite o decizie şi o comunică imediat OPCVM sau FIA în cauză.
Art. 45: Exercitarea delegării
(1)Competenţa de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condiţiile prevăzute la prezentul articol.
(2)Competenţa de a adopta actele delegate menţionate la articolele 11, 15 şi 22 este conferită Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.
(3)Delegarea de competenţe menţionată la articolele 11, 15 şi 22 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării competenţelor specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menţionată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.
(4)Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia îi consultă pe experţi desemnaţi de fiecare stat membru, în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituţional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.
(5)De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European şi Consiliului.
(6)Un act delegat adoptat în temeiul articolelor 11, 15 şi 22 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European şi nici Consiliul nu au formulat obiecţiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European şi Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European şi Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecţiuni. Respectivul termen se prelungeşte cu două luni la iniţiativa Parlamentului European sau a Consiliului.
Art. 46: Reexaminare
(1)Până la 21 iulie 2022, Comisia reexaminează în ce măsură dispoziţiile prezentului regulament sunt adecvate dintr-o perspectivă prudenţială şi economică, în urma unor consultări cu ESMA şi, dacă este cazul, cu CERS, inclusiv dacă se impun schimbări la regimul FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi al FPM cu VAN cu volatilitate scăzută.
(2)În cadrul reexaminării, în special:
a)se analizează experienţa acumulată cu ocazia aplicării prezentului regulament, impactul asupra investitorilor, asupra FPM şi asupra administratorilor FPM din Uniune;
b)evaluează rolul FPM în achiziţionarea instrumentelor de datorie emise sau garantate de statele membre;
c)ţine seama de caracteristicile specifice ale instrumentelor de datorie emise sau garantate de statele membre şi de rolul pe care aceste instrumente îl joacă în finanţarea statelor membre;
d)ţine seama de raportul menţionat la articolul 509 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;
e)ia în considerare impactul regulamentului asupra pieţelor de finanţare pe termen scurt;
f)ţine seama de evoluţiile internaţionale în materie de reglementare.
Până la 21 iulie 2022, Comisia prezintă un raport privind fezabilitatea instituirii unei cote de 80 % din datoria publică a UE. Raportul respectiv ţine seama de disponibilitatea instrumentelor de datorie publică pe termen scurt ale UE şi evaluează dacă FPM cu VAN cu volatilitate scăzută pot reprezenta o alternativă adecvată la FPM cu VAN constantă pentru datoria publică din afara UE. În cazul în care concluzionează în raport că nu sunt fezabile introducerea unei cote de 80 % din datoria publică a UE şi eliminarea treptată a FPM cu VAN constantă pentru datoria publică care includ o cantitate nelimitată a datoriei publice din afara UE, Comisia ar trebui să prezinte justificări în acest sens. În cazul în care concluzionează în raport că este fezabilă introducerea unei cote de 80 % din datoria publică a UE, Comisia poate prezenta propuneri legislative de introducere a acestei cote, prin care cel puţin 80 % din activele FPM cu VAN constantă pentru datoria publică urmează să fie investite în instrumente de datorie publică a UE. În cazul în care concluzionează că FPM cu VAN cu volatilitate scăzută au devenit o alternativă adecvată la FPM cu VAN constantă pentru datoria publică din afara UE, Comisia poate prezenta propuneri adecvate pentru a elimina complet derogarea privind FPM cu VAN constantă pentru datoria publică.
Rezultatele reexaminării sunt comunicate Parlamentului European şi Consiliului, însoţite, dacă este cazul, de propuneri adecvate de modificări.
Art. 47: Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Regulamentul se aplică de la 21 iulie 2018, cu excepţia articolului 11 alineatul (4), articolului 15 alineatul (7), articolului 22 şi articolului 37 alineatul (4), care se aplică de la 20 iulie 2017.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Strasbourg, 14 iunie 2017.

Pentru Parlamentul European

Preşedintele

A. TAJANI

Pentru Consiliu

Preşedintele

H. DALLI

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 169L din data de 30 iunie 2017