Art. 46. - Art. 46: Reexaminare - Regulamentul 1131/14-iun-2017 privind fondurile de piaţă monetară
Acte UE
Jurnalul Oficial 169L
În vigoare Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 46: Reexaminare
(1)Până la 21 iulie 2022, Comisia reexaminează în ce măsură dispoziţiile prezentului regulament sunt adecvate dintr-o perspectivă prudenţială şi economică, în urma unor consultări cu ESMA şi, dacă este cazul, cu CERS, inclusiv dacă se impun schimbări la regimul FPM cu VAN constantă pentru datoria publică şi al FPM cu VAN cu volatilitate scăzută.
(2)În cadrul reexaminării, în special:
a)se analizează experienţa acumulată cu ocazia aplicării prezentului regulament, impactul asupra investitorilor, asupra FPM şi asupra administratorilor FPM din Uniune;
b)evaluează rolul FPM în achiziţionarea instrumentelor de datorie emise sau garantate de statele membre;
c)ţine seama de caracteristicile specifice ale instrumentelor de datorie emise sau garantate de statele membre şi de rolul pe care aceste instrumente îl joacă în finanţarea statelor membre;
d)ţine seama de raportul menţionat la articolul 509 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;
e)ia în considerare impactul regulamentului asupra pieţelor de finanţare pe termen scurt;
f)ţine seama de evoluţiile internaţionale în materie de reglementare.
Până la 21 iulie 2022, Comisia prezintă un raport privind fezabilitatea instituirii unei cote de 80 % din datoria publică a UE. Raportul respectiv ţine seama de disponibilitatea instrumentelor de datorie publică pe termen scurt ale UE şi evaluează dacă FPM cu VAN cu volatilitate scăzută pot reprezenta o alternativă adecvată la FPM cu VAN constantă pentru datoria publică din afara UE. În cazul în care concluzionează în raport că nu sunt fezabile introducerea unei cote de 80 % din datoria publică a UE şi eliminarea treptată a FPM cu VAN constantă pentru datoria publică care includ o cantitate nelimitată a datoriei publice din afara UE, Comisia ar trebui să prezinte justificări în acest sens. În cazul în care concluzionează în raport că este fezabilă introducerea unei cote de 80 % din datoria publică a UE, Comisia poate prezenta propuneri legislative de introducere a acestei cote, prin care cel puţin 80 % din activele FPM cu VAN constantă pentru datoria publică urmează să fie investite în instrumente de datorie publică a UE. În cazul în care concluzionează că FPM cu VAN cu volatilitate scăzută au devenit o alternativă adecvată la FPM cu VAN constantă pentru datoria publică din afara UE, Comisia poate prezenta propuneri adecvate pentru a elimina complet derogarea privind FPM cu VAN constantă pentru datoria publică.
Rezultatele reexaminării sunt comunicate Parlamentului European şi Consiliului, însoţite, dacă este cazul, de propuneri adecvate de modificări.