Capitolul viii - Supravegherea - Regulamentul 1131/14-iun-2017 privind fondurile de piaţă monetară
Acte UE
Jurnalul Oficial 169L
În vigoare Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
CAPITOLUL VIII:Supravegherea
Art. 38: Supravegherea exercitată de autorităţile competente
(1)Autorităţile competente supraveghează în mod continuu respectarea prezentului regulament.
(2)Autoritatea competentă a FPM sau, dacă este cazul, autoritatea competentă a administratorului FPM este responsabilă cu monitorizarea respectării capitolelor II-VII.
(3)Autoritatea competentă a FPM este responsabilă cu supravegherea respectării obligaţiilor prevăzute în regulamentul sau în actele constitutive ale fondului, precum şi a obligaţiilor prevăzute în prospect, care trebuie să fie conforme cu prezentul regulament.
(4)Autoritatea competentă a administratorului FPM este responsabilă cu monitorizarea gradului de adecvare a mecanismelor şi a organizării administratorului FPM, astfel încât administratorul FPM să fie în măsură să respecte obligaţiile şi normele referitoare la constituirea şi funcţionarea tuturor FPM pe care le gestionează.
(5)Autorităţile competente monitorizează OPCVM şi FIA stabilite sau comercializate pe teritoriul acestora pentru a se asigura că acestea nu folosesc denumirea de FPM sau nu sugerează că sunt un FPM decât în cazul în care respectă prezentul regulament.
Art. 39: Prerogativele autorităţilor competente
Fără a aduce atingere competenţelor acordate autorităţilor competente în conformitate cu Directiva 2009/65/CE sau cu Directiva 2011/61/UE, după caz, autorităţile competente, în conformitate cu legislaţia naţională, deţin toate competenţele de supraveghere şi investigare necesare pentru exercitarea funcţiilor ce le revin, potrivit prezentului regulament. Autorităţile competente au, în special, competenţa de a realiza toate acţiunile următoare:
(a)să solicite accesul la orice document în orice formă şi de a primi sau a efectua o copie a acestuia;
(b)să solicite unui FPM sau administratorului unui FPM să furnizeze informaţii fără întârziere;
(c)să solicite informaţii de la orice persoană în legătură cu activităţile unui FPM sau ale administratorului unui FPM;
(d)să efectueze inspecţii la faţa locului, anunţate sau nu în prealabil;
(e)să ia măsurile adecvate pentru a se asigura că FPM sau administratorul FPM respectă în continuare cerinţele prezentului regulament;
(f)să emită un ordin pentru a garanta că FPM sau administratorul FPM respectă prezentul regulament şi că încetează repetarea oricărei conduite care ar putea încălca prezentul regulament.
Art. 40: Sancţiuni şi alte măsuri
(1)Statele membre stabilesc norme privind sancţiunile şi alte măsuri care se aplică în cazurile de încălcare a prezentului regulament şi iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că aceste măsuri şi sancţiuni sunt puse în aplicare. Sancţiunile şi alte măsuri prevăzute sunt efective, proporţionale şi disuasive.
(2)Până la 21 iulie 2018, statele membre informează Comisia şi ESMA cu privire la normele menţionate la alineatul (1). Statele membre informează fără întârziere Comisia şi ESMA cu privire la orice modificare ulterioară a normelor.
Art. 41: Măsuri specifice
(1)Fără a aduce atingere atribuţiilor acordate autorităţilor competente în conformitate cu Directiva 2009/65/CE sau 2011/61/UE, după caz, autoritatea competentă a unui FPM sau a administratorului unui FPM, respectând principiul proporţionalităţii, ia măsurile necesare menţionate la alineatul (2) în cazul în care un FPM sau administratorul unui FPM:
a)nu respectă oricare dintre cerinţele privind componenţa activelor, încălcând articolele 9-16;
b)nu respectă oricare dintre cerinţele privind portofoliul, încălcând articolul 17, 18, 24 sau 25;
c)a obţinut autorizare prin intermediul unor declaraţii false sau al oricăror mijloace neadecvate, încălcând articolul 4 sau 5;
d)foloseşte denumirea de "fond al pieţei monetare", "FPM" sau altă denumire care sugerează că un OPCVM sau un FIA este un FPM, încălcând articolul 6;
e)nu respectă oricare dintre cerinţele privind evaluarea calităţii creditului, încălcând articolul 19 sau 20;
f)nu respectă oricare dintre cerinţele privind guvernanţa, documentaţia sau transparenţa, încălcând articolul 21, 23, 26, 27, 28 sau 36;
g)nu respectă oricare dintre cerinţele privind evaluarea, încălcând articolul 29, 30, 31, 32, 33 sau 34.
(2)În cazurile menţionate la alineatul (1), autoritatea competentă a FPM, după caz:
a)ia măsuri pentru a se asigura că FPM sau administratorul FPM în cauză respectă dispoziţiile aplicabile;
b)retrage o autorizare acordată în conformitate cu articolul 4 sau 5.
Art. 42: Prerogativele şi competenţele ESMA
(1)ESMA deţine competenţele necesare pentru a îndeplini atribuţiile care îi sunt conferite de prezentul regulament.
(2)Competenţele ESMA în conformitate cu Directivele 2009/65/CE şi 2011/61/UE sunt exercitate, de asemenea, cu privire la prezentul regulament şi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001.
(3)În sensul Regulamentului (UE) nr. 1095/2010, prezentul regulament este inclus în orice alt viitor act juridic cu caracter obligatoriu al Uniunii, care conferă atribuţii autorităţii menţionate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
Art. 43: Cooperarea dintre autorităţi
(1)Autoritatea competentă a FPM şi autoritatea competentă a administratorului FPM, în cazul în care sunt diferite, cooperează şi fac schimb de informaţii în scopul îndeplinirii sarcinilor care le revin în temeiul prezentului regulament.
(2)Autorităţile competente şi ESMA cooperează în scopul îndeplinirii sarcinilor care le revin în temeiul prezentului regulament, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(3)Autorităţile competente şi ESMA îşi comunică toate informaţiile şi documentele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin în temeiul prezentului regulament, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, în special pentru a constata şi remedia cazurile de încălcare a prezentului regulament. Autorităţile competente ale statelor membre responsabile cu autorizarea sau supravegherea FPM în temeiul prezentului regulament comunică informaţii autorităţilor competente din alte state membre în cazurile în care aceste informaţii sunt relevante pentru monitorizarea şi reacţia la implicaţiile potenţiale ale activităţilor FPM luate individual sau colectiv pentru stabilitatea instituţiilor financiare importante din punct de vedere sistemic şi pentru funcţionarea ordonată a pieţelor pe care activează FPM. ESMA şi Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) sunt, de asemenea, informate şi transmit aceste informaţii autorităţilor competente ale celorlalte state membre.
(4)Pe baza informaţiilor transmise de autorităţile naţionale competente în conformitate cu articolul 37 alineatul (5), ESMA, în conformitate cu competenţele care îi sunt conferite în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1095/2010, întocmeşte un raport pe care îl prezintă Comisiei, în urma reexaminării prevăzute la articolul 46 din prezentul regulament.