Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei
Jurnalul Oficial 304L
În vigoarePentru Parlamentul European Preşedintele J. BUZEK Pentru Consiliu Preşedintele M. DOWGIELEWICZ |
TIP SAU CATEGORIE DE PRODUS ALIMENTAR | MENŢIUNI |
1. Produse alimentare ambalate în anumite gaze | |
1.1. Produse alimentare a căror durabilitate a fost extinsă prin utilizarea gazelor de ambalare autorizate prin Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. | "Ambalate în atmosferă protectoare". |
2. Produse alimentare care conţin îndulcitori | |
2.1. Produse alimentare care conţin un îndulcitor sau îndulcitori autorizaţi prin Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. | Menţiunea "cu îndulcitor(i)" însoţeşte numele produsului alimentar. |
2.2. Produse alimentare care conţin atât adaos de zahăr, cât şi un îndulcitor sau îndulcitori autorizaţi prin Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. | Menţiunea "cu zahăr (zaharuri) şi îndulcitor(i)" trebuie să fie adăugată la numele produsului alimentar. |
2.3. Produse alimentare care conţin aspartam şi/sau aspartam-acetsulfam autorizat prin Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. | Menţiunea "conţine aspartam (o sursă de fenilalanină)" trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus (inclusă) în lista de ingrediente doar prin referirea la numărul E. menţiunea "conţine o sursă de fenilalanină" trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus (inclusă) în lista de ingrediente cu denumirea sa. |
2.4. Produse alimentare care conţin mai mult de 10 % polioli adăugaţi autorizaţi prin Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. | "Consumul excesiv poate cauza efecte laxative". |
3. Produse alimentare care conţin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu | |
3.1. Produsele zaharoase sau băuturile care conţin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu, din cauza adaosului unei(unor) substanţe precum planta de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, într-o concentraţie de 100 mg/kg sau 10 mg/l sau mai mult. | Menţiunea "conţine lemn dulce" se adaugă imediat după lista ingredientelor, cu excepţia cazului în care termenul "lemn dulce" se află deja pe lista ingredientelor sau în numele produsului alimentar. În lipsa unei liste a ingredientelor, menţiunea figurează alături de numele produsului alimentar. |
3.2. Produsele zaharoase care conţin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu în urma adaosului unei(unor) substanţe precum planta de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, într-o concentraţie de 4 g/kg sau mai mult. | Menţiunea "conţine lemn dulce - persoanele care suferă de hipertensiune ar trebui să evite consumul excesiv" se adaugă imediat după lista ingredientelor. În lipsa unei liste a ingredientelor, menţiunea figurează alături de numele produsului alimentar. |
3.3. Băuturi care conţin acid glicirizinic sau sarea sa de amoniu în urma adaosului unei(unor) substanţe precum planta de lemn dulce Glycyrrhiza glabra, într-o concentraţie de 50 mg/l sau mai mult sau de 300 mg/l sau mai mult, în cazul băuturilor cu o concentraţie alcoolică mai mare de 1,2 % în volum (1). | Menţiunea "conţine lemn dulce - persoanele care suferă de hipertensiune ar trebui să evite consumul excesiv" se adaugă imediat după lista ingredientelor. În lipsa unei liste a ingredientelor, menţiunea figurează alături de numele produsului alimentar. |
4. Băuturi cu conţinut ridicat de cafeina sau produse alimentare cu adaos de cafeina | |
4.1. Băuturile, cu excepţia celor pe bază de cafea, ceai sau extract de cafea sau ceai, atunci când denumirea produsului alimentar include termenul "cafea" sau "ceai", care: - sunt destinate consumului fără modificări şi conţin cafeină, oricare ar fi sursa acesteia, într-o proporţie mai mare de 150 mg/l; sau - sunt sub formă de concentrat sau în formă deshidratată şi, după reconstituire, conţin cafeină, oricare ar fi sursa acesteia, într-o proporţie mai mare de 150 mg/l. | Menţiunea "Conţinut ridicat de cafeină. Nu se recomandă pentru copii sau femeile însărcinate sau care alăptează" în acelaşi câmp vizual ca şi denumirea băuturii, urmată de menţionarea, în paranteze şi în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din prezentul regulament, a conţinutului de cafeină exprimat în mg per 100 ml. |
4.2. Alte produse alimentare în afara băuturilor în cazul cărora se adaugă cafeină în scop fiziologic. | Menţiunea "Conţine cafeină. Nu se recomandă pentru copii sau femeile însărcinate" în acelaşi câmp vizual ca şi denumirea produsului alimentar, urmată de menţionarea, în paranteze şi în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din prezentul regulament, a conţinutului de cafeină exprimat în mg per 100 g/ml. În cazul suplimentelor alimentare, conţinutul de cafeină se exprimă per porţie, astfel cum se recomandă pentru consumul zilnic pe etichetă. |
5. Produse alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli sau esteri de fitostanol | |
5.1. Produse alimentare sau ingrediente alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli sau esteri de fitostanol. | 1. menţiunea "cu adaos de steroli vegetali" sau "cu adaos de stanoli vegetali" în acelaşi câmp vizual cu denumirea produsului alimentar; 2. în lista ingredientelor este menţionată cantitatea de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli sau esteri de fitostanol adăugaţi (exprimată în procente sau grame de steroli/stanoli vegetali liberi la 100 g sau la 100 ml de produs alimentar); 3. se menţionează că produsul alimentar este destinat exclusiv persoanelor care doresc să îşi reducă nivelul colesterolului din sânge; 4. se semnalează că pacienţii care urmează un tratament de reducere a nivelului colesterolului ar trebui să consume produsul doar sub supraveghere medicală; 5. se semnalează, în mod vizibil, că este posibil ca produsul alimentar să nu fie adecvat din punct de vedere nutriţional pentru femeile însărcinate, cele care alăptează şi copiii sub cinci ani; 6. se recomandă să se folosească produsul alimentar în cadrul unui regim echilibrat şi variat, care să conţină un consum regulat de fructe şi legume, pentru a ajuta la menţinerea nivelului carotenoidelor; 7. în acelaşi câmp vizual cu menţiunea prevăzută la punctul 3, apare o menţiune prin care se recomandă să se evite un consum mai mare de 3 g/zi de steroli/ stanoli vegetali adăugaţi; 8. este inclusă o definiţie a porţiei de produs alimentar sau de ingredient alimentar (preferabil în g sau ml) cu o menţiune privind cantitatea de sterol/stanol vegetal conţinută de fiecare porţie. |
6. Carne congelată, preparate din carne congelate şi produse pescăreşti netransformate congelate | |
6.1. Carne congelată, preparate din carne congelate şi produse pescăreşti netransformate congelate. | Data congelării sau data primei congelări în cazul în care produsul a fost congelat de mai multe ori, în conformitate cu punctul 3 din anexa X. |
(1)Nivelurile se aplică produselor prezentate drept gata pentru consum sau celor reconstituite potrivit instrucţiunilor producătorilor. | |

1 | linia ascendenţilor |
2 | linia majusculelor |
3 | linie mediană |
4 | linie de bază |
5 | linia descendenţilor |
6 | înălţimea literei mici x |
7 | dimensiunile fontului |
Conţinutul de grăsimi | Raport colagen/proteine din carne (1) | |
- carne tocată slabă | < = 7 % | < = 12 % |
- carne tocată exclusiv de vită | < = 20 % | < = 15 % |
- carne tocată conţinând şi carne de porc | < = 30 % | < = 18 % |
- carne tocată provenind de la alte specii | < = 25 % | < = 15 % |
(1)Raportul colagen/proteine din carne este exprimat ca procentul de colagen din proteinele din carne. Conţinutul de colagen se obţine prin înmulţirea conţinutului de hidroxiprolină cu 8. | ||
Categoria de ingredient | Dispoziţie privind specificarea în funcţie de cantitate |
1. Adaos de apă şi produse volatile | Se înscriu în listă în ordinea cantităţii lor în cadrul produsului finit. Cantitatea de apă adăugată ca ingredient într-un produs alimentar este calculată scăzând din cantitatea totală a produsului finit cantitatea totală a celorlalte ingrediente utilizate. Această cantitate poate să nu fie luată în considerare dacă, în greutate, ea nu depăşeşte 5 % din produsul finit. Prezenta derogare nu se aplică în cazul cărnii, al preparatelor din carne, al produselor pescăreşti netransformate şi al moluştelor bivalve netransformate. |
2. Ingrediente utilizate în formă concentrată sau deshidratată şi reconstituite în momentul fabricării | Pot fi înscrise în listă în ordinea cantităţii înregistrate înainte de a fi transformate în concentrat sau deshidratate. |
3. Ingrediente utilizate în produse alimentare concentrate sau deshidratate care sunt destinate reconstituirii prin adaos de apă | Pot fi înscrise în listă în ordinea proporţiei din produsul reconstituit cu condiţia ca lista ingredientelor să prezinte o menţiune precum "ingredientele produsului reconstituit" sau "ingrediente ale produsului gata preparat". |
4. Fructe, legume sau ciuperci, dintre care niciuna nu predomină cantitativ în mod semnificativ şi care sunt folosite în proporţii care pot varia, utilizate într-un amestec, ca ingrediente ale unui produs alimentar | Pot fi grupate în lista ingredientelor sub denumirea "fructe", "legume" sau "ciuperci" urmată de menţiunea "în proporţii variabile", urmată imediat de o listă a fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente. În astfel de cazuri, amestecul este cuprins în lista ingredientelor în conformitate cu articolul 18 alineatul (1), în funcţie de cantitatea totală a fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente. |
5. Amestecurile de condimente sau plante aromatice, atunci când niciunul sau niciuna nu predomină în proporţie, în funcţie de cantitate | Pot fi afişate într-o ordine diferită, cu condiţia ca lista ingredientelor să fie însoţită de o menţiune cum ar fi "în proporţie variabilă". |
6. Ingrediente care reprezintă mai puţin de 2 % din produsul finit | Pot fi înscrise în listă într-o ordine diferită, după celelalte ingrediente. |
7. Ingrediente care sunt asemănătoare sau se pot înlocui unul cu altul, care ar putea fi utilizate în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar fără a-i modifica compoziţia, natura sau valoarea percepută, cu condiţia ca acestea să reprezinte mai puţin de 2 % din produsul finit | Pot fi desemnate în lista ingredientelor prin menţiunea "conţine...şi/sau în cazul în care cel puţin unul dintre cel mult două ingrediente este prezent în produsul finit. Această prevedere nu se aplică aditivilor alimentari sau ingredientelor din lista din partea C din prezenta anexă, nici substanţelor sau produselor de pe lista din anexa II care provoacă alergii sau intoleranţă. |
8. Uleiuri rafinate de origine vegetală | Pot fi grupate în lista ingredientelor sub denumirea "uleiuri vegetale" urmată imediat de o listă de menţiuni privind originea vegetală specifică şi poate fi urmată de fraza "în proporţii variate". În cazul în care sunt grupate, uleiurile vegetale sunt incluse în lista ingredientelor în conformitate cu articolul 18 alineatul (1), în funcţie de cantitatea totală a uleiurilor vegetal prezente. Expresia "total hidrogenat" sau "parţial hidrogenat", după caz, trebuie să însoţească indicarea unui ulei hidrogenat. |
9. Grăsimi rafinate de origine vegetală | Pot fi grupate în lista ingredientelor sub denumirea "grăsimi vegetale" urmată imediat de o listă de menţiuni privind originea vegetală specifică şi poate fi urmată de fraza "în proporţii variate". În cazul în care sunt grupate, grăsimile vegetale sunt incluse în lista ingredientelor în conformitate cu articolul 18 alineatul (1), în funcţie de cantitatea totală a grăsimilor vegetale prezente. Expresia "total hidrogenat" sau "parţial hidrogenat", după caz, trebuie să însoţească indicarea unei grăsimi vegetale hidrogenate. |
Definiţia categoriei de produs alimentar | Denumire | ||
1. Uleiuri rafinate de origine animală | "Ulei", completată prin calificativul "animal" sau prin indicarea originii specifice animale. Expresia "total hidrogenat" sau "parţial hidrogenat", după caz, trebuie să însoţească indicarea unui ulei hidrogenat. | ||
2. Grăsimi rafinate de origine animală | "Grăsime", completată prin calificativul "animală" sau prin indicarea originii specifice animale. Expresia "total hidrogenat" sau "parţial hidrogenat", după caz, trebuie să însoţească indicarea unei grăsimi hidrogenate. | ||
3. Amestecuri de făină provenind din două sau mai multe specii de cereale | "Făină", urmată de enumerarea soiurilor de cereale din care provine, în ordinea descrescătoare a greutăţii. | ||
4. Amidon sau fecule, precum şi amidon sau fecule modificate pe cale fizică sau enzimatică | "Amidon" | ||
5. Orice specie de peşte, atunci când peştele constituie un ingredient al altui produs alimentar şi sub rezerva ca denumirea şi prezentarea acestui produs să nu se refere la o specie anume de peşte | "Peşte" | ||
6. Orice tip de brânză, atunci când brânza sau amestecul de brânzeturi constituie un ingredient al altui produs alimentar şi sub rezerva că denumirea şi prezentarea acestui produs nu se referă la un tip anume de brânză | "Brânzeturi" | ||
7. Orice condiment care nu depăşeşte 2 % din cantitatea produsului | "Condiment (condimente)" sau "amestec de condimente" | ||
8. Orice plante aromatice sau părţi de plante aromatice care nu depăşesc 2 % din greutatea produsului | "Plantă (plante) aromatică (aromatice)" sau "amestec de plante aromatice" | ||
9. Orice tipuri de preparate pe bază de gumă utilizate la fabricarea de gumă bază pentru guma de mestecat | "Gumă bază" | ||
10. Pesmet de orice origine | "Pesmet" | ||
11. Orice categorie de zaharoze | "Zahăr" | ||
12. Dextroză anhidră sau monohidrată | "Dextroză" | ||
13. Sirop de glucoză şi sirop de glucoză deshidratat | "Sirop de glucoză" | ||
14. Toate proteinele din lapte (cazeine, cazeinate şi proteine din zer şi din lactoseruri) şi amestecurile lor | "Proteine din lapte" | ||
15. Unt de cacao presat, de centrifugă sau rafinat | "Unt de cacao" | ||
16. Toate tipurile de vin, astfel cum prevede anexa XI b la Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 (1) | "Vin" | ||
17. Muşchii scheletici (2) ai mamiferelor şi ai speciilor de păsări recunoscute ca fiind adecvate consumului uman împreună cu ţesutul inclus în mod natural sau aderent, în cazul în care conţinutul total de grăsime şi ţesut conjunctiv nu depăşeşte valorile indicate mai jos şi în cazul în care carnea reprezintă un ingredient al altui produs alimentar. Conţinuturile maxime de grăsime şi ţesut conjunctiv pentru ingredientele desemnate de termenul "carne de." | "Carne de." şi denumirea (3) speciilor de animale de la care provine. | ||
Specii | Conţinutul de grăsimi | Raport colagen/ proteine din carne (1) | |
- Mamiferele (altele decât iepurii şi porcinele) şi amestecurile de specii în care predomină mamiferele | 25 % | 25 % | |
- Porcine | 30 % | 25 % | |
- Păsări şi iepuri | 15 % | 10 % | |
(1)Raportul colagen/proteine din carne este exprimat ca procentul de colagen din proteinele din carne. Conţinutul de colagen se obţine prin înmulţirea conţinutului de hidroxiprolină cu 8. | |||
Dacă aceste limite maxime sunt depăşite, dar toate celelalte criterii pentru definirea termenului "carne" sunt respectate, conţinutul de "carne de." trebuie să fie ajustat în sens descrescător în consecinţă, iar lista ingredientelor trebuie să menţioneze, pe lângă termenul "carne de.", prezenţa grăsimilor şi/sau a ţesutului conjunctiv. | |||
Produsele acoperite de definiţia "carne separată mecanic" se exclud din această definiţie. | |||
18. Toate tipurile de produse cuprinse în definiţia "carne separată mecanic" | "Carne separată mecanic" şi denumirea (3) speciilor de animale de la care provine. | ||
(1)Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1). (2)Diafragma şi muşchii maseteri fac parte din muşchii scheletici, în timp ce inima, limba, muşchii capului (alţii decât muşchii maseteri), muşchii carpieni, tarsieni şi cei ai cozii sunt excluşi. (3)Pentru etichetarea în limba engleză, această denumire poate fi înlocuită cu denumirea generică a ingredientului pentru speciile de animale în cauză. | |||
Acidifiant | Agenţi de spumare |
Corector de aciditate | Agent gelatinizant |
Agent antiaglomerant | Agent de glazurare |
Antispumant | Agent de umezire |
Antioxidant | Amidon modificat (2) |
Agent de încărcare | Conservant |
Colorant | Agent de propulsare |
Emulsifiant | Agent de afânare |
Săruri de topire (1) | Agenţi de sechestrare |
Agent de întărire | Stabilizator |
Potenţiator de aromă | Îndulcitor |
Agent de tratare a făinii | Agent de îngroşare |
(1)Doar pentru brânzeturile topite şi produsele pe bază de brânzeturi topite. (2)Numele specific sau numărul E nu sunt obligatorii. | |
Coduri NC (Nomenclatura combinată 2010) | Descriere |
0203 | Carne de animale din specia porcină, proaspătă, refrigerată sau congelată |
0204 | Carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată |
Ex 0207 | Carne proaspătă, refrigerată sau congelată de păsări de curte de la poziţia 0105 |
Descrierea băuturii | Toleranţă pozitivă sau negativă |
1. Bere inclusă la codul NC 2203 00, cu o concentraţie alcoolică care nu depăşeşte 5,5 % vol.; băuturi necarbogazoase incluse la codul NC 2206 00 obţinute din struguri | 0,5 % vol. |
2. Bere cu o concentraţie alcoolică care depăşeşte 5,5 % vol.; băuturi spumoase incluse la codul NC 2206 00 obţinute din struguri, diverse tipuri de cidru, cidru din pere şi alte băuturi fermentate similare, obţinute din alte fructe decât strugurii, eventual petiante sau spumante; hidromel | 1 % vol. |
3. Băuturi care conţin fructe sau părţi de plante macerate | 1,5 % vol. |
4. Orice alte băuturi care conţin mai mult de 1,2 % alcool în volum | 0,3 % vol. |
Vitamina A (µg) | 800 | Clorură (mg) | 800 |
Vitamina D (µg) | 5 | Calciu (mg) | 800 |
Vitamina E (mg) | 12 | Fosfor (mg) | 700 |
Vitamina K (µg) | 75 | Magneziu (mg) | 375 |
Vitamina C (mg) | 80 | Fier (mg) | 14 |
Tiamină (mg) | 1,1 | Zinc (mg) | 10 |
Riboflavină (mg) | 1,4 | Cupru (mg) | 1 |
Niacină (mg) | 16 | Mangan (mg) | 2 |
Vitamina B6 (mg) | 1,4 | Fluorură (mg) | 3,5 |
Acid folic (µg) | 200 | Seleniu (µg) | 55 |
Vitamina B12 (µg) | 2,5 | Crom (µg) | 40 |
Biotină (µg) | 50 | Molibden (µg) | 50 |
Acid pantotenic (mg) | 6 | Iod (µg) | 150 |
Potasiu (mg) | 2 000 |
Valoarea energetică sau nutrient | Consumul de referinţă |
Valoarea energetică | 8 400 kJ/2 000 kcal |
Grăsime totală | 70 g |
Acizi graşi saturaţi | 20 g |
Glucide | 260 g |
Zaharuri | 90 g |
Proteine | 50 g |
Sare | 6 g |
- glucide (cu excepţia poliolilor) | 17 kJ/g - 4 kcal/g |
- polioli | 10 kJ/g - 2,4 kcal/g |
- proteine | 17 kJ/g - 4 kcal/g |
- grăsimi | 37 kJ/g - 9 kcal/g |
- salatrim | 25 kJ/g - 6 kcal/g |
- alcool etilic (etanol) | 29 kJ/g - 7 kcal/g |
- acizi organici | 13 kJ/g -3 kcal/g |
- fibre | 8 kJ/g - 2 kcal/g |
- eritritol | 0 kJ/g - 0 kcal/g |
valoare energetică | kJ/kcal |
grăsimi | g |
din care | |
- acizi graşi saturaţi | g |
- acizi graşi mononesaturaţi | g |
- acizi graşi polinesaturaţi | g |
glucide | g |
din care | |
- zaharuri | g |
- polioli | g |
- amidon | g |
fibre | g |
proteine | g |
sare | g |
vitamine şi minerale | unităţile menţionate în anexa XIII partea A punctul 1. |