Art. 2. - Art. 2: Definiţii - Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Acte UE

Jurnalul Oficial 304L

În vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2025
Art. 2: Definiţii
(1)În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:
a)definiţiile referitoare la "produs alimentar", "legislaţie alimentară", "întreprindere cu profil alimentar", "operator din sectorul alimentar", "comerţ cu amănuntul", "introducere pe piaţă" şi "consumator final" de la articolul 2 şi de la articolul 3 punctele 1, 2, 3, 7, 8 şi 18 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002;
b)definiţiile referitoare la "prelucrare", "produse neprelucrate" şi "produse prelucrate" de la articolul 2 alineatul (1) literele (m), (n) şi (o) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (2);
(2)JO L 139, 30.4.2004, p. 1.
c)definiţia referitoare la "enzimă alimentară" de la articolul 3 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1332/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind enzimele alimentare (3);
(3)JO L 354, 31.12.2008, p. 7.
d)definiţiile referitoare la "aditiv alimentar", "adjuvant tehnologic" şi "substanţă suport" de la articolul 3 alineatul (2) literele (a) şi (b) şi, respectiv, de la punctul 5 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (4);
(4)JO L 354, 31.12.2008, p. 16.
e)definiţia "aromelor" de la articolul 3 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aromele şi anumite ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante destinate utilizării în şi pe produsele alimentare (5);
(5)JO L 354, 31.12.2008, p. 34.
f)definiţiile referitoare la "carne" şi "carne separată mecanic", "preparate din carne", "produse pescăreşti" şi "produse din carne" de la punctele 1.1, 1.14, 1.15, 3.1 şi 7.1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (6);
(6)JO L 139, 30.4.2004, p. 55.
g)definiţia referitoare la "publicitate" de la articolul 2 litera (a) din Directiva 2006/114/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind publicitatea înşelătoare şi comparativă (7).
(7)JO L 376, 27.12.2006, p. 21.
h)definiţia referitoare la «nanomateriale fabricate» de la articolul 3 alineatul (2) litera (f) din Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului (*).
(*)Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1852/2001 al Comisiei (JO L 327, 11.12.2015, p. 1).

(2)De asemenea, se aplică următoarele definiţii:
a)"informaţii referitoare la produsele alimentare" înseamnă informaţiile referitoare la un produs alimentar puse la dispoziţia consumatorului final prin intermediul unei etichete, al altor documente însoţitoare sau prin orice alte mijloace, inclusiv instrumente ale tehnologiei moderne sau comunicare verbală;
b)"legislaţia privind informaţiile referitoare la produsele alimentare" înseamnă dispoziţiile Uniunii care reglementează informaţiile referitoare la produsele alimentare, în special etichetarea, inclusiv normele generale aplicabile, în anumite împrejurări, tuturor produselor alimentare sau anumitor categorii de produse alimentare şi normele care se aplică numai unor produse alimentare specifice;
c)"informaţii obligatorii referitoare la produsele alimentare" înseamnă menţiunile pe care le impun dispoziţiile Uniunii pentru a fi furnizate consumatorului final;
d)"unitate de restauraţie colectivă" înseamnă orice unitate (inclusiv un vehicul sau un stand fix sau mobil) precum restaurantele, cantinele, şcolile, spitalele şi societăţile de catering, în care, în cadrul unei activităţi profesionale, sunt preparate produse alimentare destinate consumului direct de către consumatorul final;
e)"produs alimentar preambalat" înseamnă orice unitate de vânzare destinată a fi prezentată ca atare consumatorului final şi unităţilor de restauraţie colectivă, constituită dintr-un produs alimentar şi din ambalajul în care a fost introdus înainte de a fi oferit spre vânzare, pe care acest ambalaj îl acoperă în întregime sau parţial, dar în asemenea mod încât conţinutul să nu poată fi modificat fără ca ambalajul să fie deschis sau să suporte o modificare; conceptul de "produs alimentar preambalat" nu acoperă produsele alimentare ambalate în spaţiul de comercializare la cererea consumatorului, respectiv preambalate în vederea vânzării directe;
f)"ingredient" înseamnă orice substanţă sau produs, inclusiv aromele, aditivii alimentari şi enzimele alimentare, precum şi orice constituent al unui ingredient compus, utilizat(ă) în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi prezent(ă) încă în produsul finit, eventual sub o formă modificată; reziduurile nu sunt considerate ingrediente;
g)"loc de provenienţă" înseamnă orice loc indicat ca fiind locul din care provine un produs alimentar, dar care nu este "ţara de origine", astfel cum este definită în conformitate cu articolele 23-26 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92; denumirea, denumirea comercială sau adresa operatorului din sectorul alimentar pe etichetă nu reprezintă o indicare a ţării de origine sau a locului de provenienţă a produselor alimentare în înţelesul prezentului regulament;
h)"ingredient compus" înseamnă un ingredient care este, la rândul lui, produs din mai multe ingrediente;
i)"etichetă" înseamnă orice marcaj, marcă, semn, imagine sau altă descriere scrisă, imprimată, ştanţată, marcată, gravată sau tipărită pe un produs alimentar sau ataşată ambalajului sau recipientului unui astfel de produs;
j)"etichetare" înseamnă menţiunile, indicaţiile, mărcile sau denumirile comerciale, imaginile sau semnele care se referă la un produs alimentar şi care figurează pe orice ambalaj, document, anunţ, etichetă, inel sau manşetă care însoţesc sau se referă la respectivul produs;
k)"câmp vizual" înseamnă toate suprafeţele unui ambalaj care pot fi citite dintr-un singur unghi de vedere;
l)"câmpul vizual principal" înseamnă câmpul vizual al unui ambalaj care este cel mai probabil să fie văzut la prima vedere de către consumator la momentul cumpărării şi care permite consumatorului să identifice imediat un produs după caracterul sau natura sa şi, dacă este cazul, după marca acestuia. În cazul în care ambalajul are mai multe câmpuri vizuale principale identice, câmpul vizual principal este cel ales de operatorul din sectorul alimentar;
m)"lizibilitate" înseamnă aspectul fizic al informaţiilor prin care informaţiile sunt accesibile vizual publicului larg care este determinat de diferite elemente, printre care dimensiunea fontului, distanţa dintre litere, distanţa dintre rânduri, de grosimea liniilor, culoare, tipul caracterelor, raportul dintre lăţimea şi înălţimea caracterului, suprafaţa materialului, precum şi de contrastul semnificativ dintre text şi fundal;
n)"denumire legală" înseamnă denumirea unui produs alimentar prevăzută în dispoziţiile Uniunii care i se aplică sau, în absenţa unor astfel de dispoziţii, denumirea prevăzută în actele cu putere de lege şi actele administrative aplicabile în statele membre în care produsul alimentar este vândut consumatorului final sau unităţilor de restauraţie colectivă;
o)"denumire curentă" înseamnă o denumire care este acceptată drept denumire a produsului alimentar de către consumatorii din statul membru în care este vândut, fără ca denumirea să necesite explicaţii suplimentare;
p)"denumire descriptivă" înseamnă o denumire care oferă o descriere a produsului alimentar şi, dacă este cazul, a utilizării lui în mod suficient de clar încât să permită consumatorului să stabilească natura efectivă a acestuia şi să îl deosebească de alte produse cu care ar putea fi confundat;
q)"ingredient primar" înseamnă ingredientul sau ingredientele dintr-un produs alimentar care reprezintă mai mult de 50 % din respectivul aliment sau pe care consumatorul le asociază de obicei cu denumirea produsului şi pentru care, în majoritatea cazurilor, este necesară o menţiune cantitativă;
r)"data durabilităţii minimale" înseamnă data până la care produsul alimentar îşi păstrează proprietăţile specifice atunci când este păstrat în mod corespunzător;
s)"nutrient" înseamnă proteine, glucide, grăsimi, fibre, sodiu, vitamine şi minerale enumerate în Partea A punctul 1 din Anexa XIII la prezentul regulament, precum şi substanţele care aparţin sau fac parte din oricare dintre respectivele categorii;
t)
[textul din Art. 2, alin. (2), litera T. din capitolul I a fost abrogat la 01-ian-2018 de Art. 33, punctul 2. din capitolul VII din Regulamentul 2283/25-nov-2015]
u)"mijloc de comunicare la distanţă" înseamnă orice mijloc care, fără prezenţa fizică simultană a furnizorului şi a consumatorului, poate fi utilizat pentru încheierea unui contract între aceste părţi.
(3)În sensul prezentului regulament, ţara de origine a unui produs alimentar se referă la originea unui produs alimentar, astfel cum este stabilită în conformitate cu articolele 23-26 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92.
(4)Se aplică, de asemenea, definiţiile specifice prevăzute în anexa I.