Art. 20. - Art. 20: Omisiunea compuşilor unui produs alimentar din lista ingredientelor - Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Acte UE

Jurnalul Oficial 304L

În vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2025
Art. 20: Omisiunea compuşilor unui produs alimentar din lista ingredientelor
Fără a aduce atingere dispoziţiilor articolului 21, menţionarea în lista ingredientelor a următorilor compuşi ai unui produs alimentar nu este obligatorie:
(a)compuşii unui ingredient care, în cursul procesului de fabricaţie, au fost temporar extraşi pentru fi reîncorporaţi apoi într-o cantitate care nu depăşeşte conţinutul iniţial;
(b)aditivii alimentari şi enzimele alimentare:
(i)a căror prezenţă într-un produs alimentar este datorată exclusiv faptului că erau conţinuţi în unul sau în mai multe ingrediente ale produsului respectiv, în conformitate cu principiul transferului la care se face trimitere la articolul 18 alineatul (1) literele (a) şi (b) din Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, cu condiţia să nu mai îndeplinească nicio funcţie tehnologică în produsul finit; sau
(ii)care sunt utilizaţi ca adjuvanţi tehnologici;
(c)substanţele suport şi substanţele care nu sunt aditivi alimentari, dar sunt utilizate în acelaşi mod şi cu acelaşi scop ca substanţele suport şi care sunt utilizate în cantităţile strict necesare;
(d)substanţele care nu sunt aditivi alimentari, dar care sunt folosite în acelaşi mod şi în acelaşi scop ca şi adjuvanţii tehnologici şi care rămân prezente în produsul finit, chiar dacă într-o formă modificată;
(e)apa:
(i)atunci când se utilizează în procesul de fabricaţie numai pentru a permite reconstituirea unui ingredient utilizat într-o formă concentrată sau deshidratată; sau
(ii)în cazul lichidului de acoperire care, în mod normal, nu se consumă.