Art. 36. - Art. 36: Cerinţe aplicabile - Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Acte UE

Jurnalul Oficial 304L

În vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2025
Art. 36: Cerinţe aplicabile
(1)Atunci când informaţiile referitoare la produsele alimentare menţionate la articolele 9 şi 10 sunt oferite în mod voluntar, acestea trebuie să respecte cerinţele menţionate în capitolul IV secţiunile 2 şi 3.
(2)Informaţiile referitoare la produsele alimentare furnizate în mod voluntar respectă următoarele cerinţe:
a)nu induc în eroare consumatorul, astfel cum se specifică la articolul 7;
b)nu sunt ambigue şi nu derutează consumatorii; şi
c)după caz, se bazează pe date ştiinţifice relevante.
(3)Comisia adoptă acte de punere în aplicare în ceea ce priveşte cerinţele menţionate la alineatul (2) din prezentul articol pentru următoarele informaţii voluntare referitoare la produsele alimentare:
a)informaţii privind prezenţa posibilă şi neintenţionată în produsele alimentare a unor substanţe sau produse care provoacă alergii sau intoleranţe;
b)informaţii privind posibilitatea consumului produselor alimentare respective de către vegetarieni şi vegani; şi
c)indicarea, pe lângă aportul de referinţă specificat la anexa XIII, a aportului de referinţă pentru grupe specifice de populaţie.
Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
d)informaţii cu privire la absenţa sau prezenţa redusă a glutenului în produsele alimentare.

(4)Pentru a asigura informarea corespunzătoare a consumatorilor, atunci când operatorii din sectorul alimentar furnizează informaţii voluntare referitoare la produsele alimentare în mod divergent, cu riscul de a induce în eroare sau de a deruta consumatorul, Comisia poate, prin intermediul unor acte delegate, în conformitate cu articolul 51, să prevadă cazuri suplimentare de furnizare a unor informaţii voluntare referitoare la produsele alimentare menţionate la alineatul (3) din prezentul articol.