Art. 3. - Art. 3: Obiective generale - Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Acte UE

Jurnalul Oficial 304L

În vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2025
Art. 3: Obiective generale
(1)Furnizarea informaţiilor referitoare la produsele alimentare urmăreşte asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii şi intereselor consumatorilor, oferind consumatorilor finali o bază pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză şi pentru a utiliza în mod sigur produsele alimentare, ţinând seama în special de consideraţii de ordin sanitar, economic, ecologic, social şi etic.
(2)Legislaţia privind informaţiile referitoare la produsele alimentare îşi propune să creeze un spaţiu la nivelul Uniunii în care produsele alimentare produse şi comercializate legal să circule liber, ţinând seama, după caz, de necesitatea de a apăra interesele legitime ale producătorilor şi de a promova fabricarea de produse de calitate.
(3)Atunci când legislaţia privind informaţiile referitoare la produsele alimentare stabileşte noi cerinţe, se acordă o perioadă de tranziţie după intrarea în vigoare a noilor cerinţe, cu excepţia cazurilor justificate în mod corespunzător. În timpul unei perioade de tranziţie, produsele alimentare ale căror etichete nu respectă noile cerinţe pot fi introduse pe piaţă, iar stocurile de astfel de produse introduse pe piaţă înainte de expirarea perioadei de tranziţie pot continua să fie vândute până la epuizarea lor.
(4)Se efectuează o consultare deschisă şi transparentă a publicului, inclusiv a părţilor interesate, direct sau prin organismele reprezentative, în timpul pregătirii, evaluării şi revizuirii legislaţiei alimentare, cu excepţia cazurilor în care urgenţa problemei respective nu permite aceasta.