Secţiunea 1 - Conţinut şi prezentare - Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Acte UE

Jurnalul Oficial 304L

În vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2025
SECŢIUNEA 1:Conţinut şi prezentare
Art. 9: Lista menţiunilor obligatorii
(1)În conformitate cu articolele 10-35 şi sub rezerva excepţiilor prevăzute în prezentul capitol, este obligatorie menţionarea următoarelor informaţii.
a)denumirea produsului alimentar;
b)lista ingredientelor;
c)orice ingredient sau adjuvant tehnologic menţionat în anexa II sau provenit dintr-o substanţă sau dintr-un produs menţionat în anexa II care provoacă alergii sau intoleranţă, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi încă prezent în produsul finit, chiar şi într-o formă modificată;
d)cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
e)cantitatea netă de produs alimentar;
f)data durabilităţii minimale sau data limită de consum;
g)condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
h)numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar menţionat la articolul 8 alineatul (1);
i)ţara de origine sau locul de provenienţă, în cazurile menţionate la articolul 26;
j)instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
k)pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită;
1) o declaraţie nutriţională.
(2)Menţiunile prevăzute la alineatul (1) sunt exprimate prin cuvinte şi cifre. Fără a aduce atingere articolului 35, acestea pot fi menţionate suplimentar prin pictograme sau simboluri.
(3)Atunci când Comisia adoptă acte delegate şi acte de punere în aplicare la care se face referire în prezentul articol, menţiunile prevăzute la alineatul (1) pot fi în mod alternativ exprimate prin intermediul pictogramelor sau al simbolurilor, în locul cuvintelor sau al cifrelor.
Pentru a se asigura că consumatorii beneficiază de alte mijloace de prezentare a informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare decât cuvintele sau cifrele şi cu condiţia să se asigure acelaşi nivel de informare ca atunci când se utilizează cuvinte şi cifre, Comisia, ţinând seama de elementele care dovedesc înţelegerea uniformă de către consumatori, poate stabili, prin intermediul actelor delegate în conformitate cu articolul 51, criteriile în baza cărora una sau mai multe menţiuni prevăzute la alineatul (1) pot fi exprimate prin pictograme sau simboluri în loc de cuvinte sau cifre.
(4)Pentru a asigura punerea în aplicare uniformă a dispoziţiilor alineatului (3) din prezentul articol, Comisia poate adopta acte de punere în aplicare privind modalităţile de aplicare a criteriilor definite în conformitate cu alineatul (3) pentru a exprima una sau mai multe menţiuni prin intermediul pictogramelor sau simbolurilor în locul cuvintelor sau cifrelor. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 10: Menţiuni obligatorii suplimentare pentru anumite tipuri sau categorii de produse alimentare
(1)În plus faţă de menţiunile prevăzute la articolul 9 alineatul (1), în anexa III sunt prevăzute menţiuni obligatorii suplimentare pentru anumite tipuri sau categorii de produse alimentare.
(2)Pentru a asigura informarea consumatorilor în ceea ce priveşte tipurile şi categoriile specifice de produse alimentare şi pentru a ţine seama de progresele tehnologice, evoluţiile ştiinţifice, protecţia sănătăţii consumatorilor sau utilizarea sigură a unui produs alimentar, Comisia poate modifica anexa III prin intermediul actelor delegate, în conformitate cu articolul 51.
În cazul apariţiei unui risc pentru sănătatea consumatorilor, atunci când motive de maximă urgenţă o impun, procedura prevăzută la articolul 52 se aplică actelor delegate adoptate în temeiul prezentului articol.
Art. 11: Metrologie
Dispoziţiile articolului 9 nu aduc atingere dispoziţiilor mai specifice ale Uniunii în materie de metrologie.
Art. 12: Punerea la dispoziţie şi amplasarea informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare
(1)Informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, pentru toate produsele alimentare, sunt disponibile şi uşor accesibile, în conformitate cu prezentul regulament.
(2)În cazul produselor alimentare preambalate, informaţiile obligatorii apar direct pe ambalaj sau pe eticheta ataşată la acesta.
(3)Pentru a se asigura că consumatorii pot beneficia de alte mijloace de furnizare a informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare, mai bine adaptate pentru anumite menţiuni obligatorii, şi cu condiţia să se asigure acelaşi nivel de informare ca şi prin intermediul ambalajului sau etichetei, Comisia, ţinând seama de elementele care dovedesc înţelegerea uniformă de către consumatori şi de utilizarea răspândită a acestor mijloace în rândul consumatorilor, poate stabili, prin intermediul actelor delegate în conformitate cu articolul 51, criteriile în baza cărora anumite menţiuni obligatorii pot fi exprimate prin alte mijloace decât pe pachet sau pe etichetă.
(4)Pentru a asigura punerea în aplicare uniformă a alineatului (3) din prezentul articol, Comisia poate adopta acte de punere în aplicare privind modalităţile de aplicare a criteriilor prevăzute la alineatul (3) pentru exprimarea anumitor menţiuni obligatorii prin alte mijloace decât ambalajul sau eticheta. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
(5)În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate, se aplică dispoziţiile articolului 44.
Art. 13: Modul de prezentare a menţiunilor obligatorii
(1)Fără a aduce atingere măsurilor naţionale adoptate în temeiul articolului 44 alineatul (2), informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt amplasate într-un loc evident, astfel încât să fie uşor vizibile, lizibile şi, după caz, indelebile. Acestea nu trebuie să fie în niciun caz disimulate, ascunse, trunchiate sau separate prin orice alte reprezentări scrise sau imagini sau prin orice alt element intercalat.
(2)Fără a aduce atingere dispoziţiilor specifice ale Uniunii aplicabile anumitor produse alimentare, atunci când apar pe ambalaj sau pe eticheta ataşată la acesta, menţiunile obligatorii prevăzute la articolul 9 alineatul (1) se imprimă pe ambalaj sau pe etichetă astfel încât să se asigure o lizibilitate bună, cu caractere folosind dimensiuni ale fontului pentru care înălţimea literei mici x, astfel cum este definită în anexa IV, este mai mare sau egală cu 1,2 mm.
(3)În cazul ambalajelor sau al recipientelor la care cea mai mare faţă prezintă o suprafaţă mai mică de 80 cm2, dimensiunea fontului înălţimii literei mici x menţionată la alineatul (2) este mai mare sau egală cu 0,9 mm.
(4)În scopul atingerii obiectivelor prezentului regulament, Comisia stabileşte, prin intermediul actelor delegate în conformitate cu articolul 51, norme privind lizibilitatea.
Cu acelaşi scop ca cel menţionat la primul paragraf, Comisia poate, prin intermediul actelor delegate, în conformitate cu articolul 51, să extindă cerinţele de la alineatul (5) din prezentul articol la menţiunile obligatorii suplimentare pentru categorii sau tipuri specifice de produse alimentare.
(5)Menţiunile prevăzute la articolul 9 alineatul (1) literele (a), (e) şi (k) figurează în acelaşi câmp vizual.
(6)Dispoziţiile alineatului (5) din prezentul articol nu se aplică în cazurile menţionate la articolul 16 alineatele (1) şi (2).
Art. 14: Vânzarea la distanţă
(1)Fără a aduce atingere cerinţelor privind informaţiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanţă:
a)informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepţia menţiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziţie înainte de cumpărare şi apar pe suportul de vânzare la distanţă sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziţie fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;
b)toate menţiunile obligatorii sunt puse la dispoziţie în momentul livrării.
(2)În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanţă, menţiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziţie în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
(3)Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate.
Art. 15: Cerinţe lingvistice
(1)Fără a aduce atingere dispoziţiilor articolului 9 alineatul (3), informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt redactate într-o limbă uşor de înţeles de către consumatorii din statele membre în care se comercializează produsul alimentar.
(2)Statul membru în care este comercializat un produs alimentar poate să prevadă, pe teritoriul său, ca aceste menţiuni să figureze în una sau mai multe dintre limbile oficiale ale Uniunii.
(3)Alineatele (1) şi (2) nu împiedică redactarea menţiunilor în mai multe limbi.
Art. 16: Omisiunea anumitor menţiuni obligatorii
(1)În cazul buteliilor de sticlă destinate reutilizării, care au un marcaj indelebil şi care, prin urmare, nu poartă nici etichetă, nici inel, nici manşetă, sunt obligatorii numai menţiunile prevăzute la articolul 9 alineatul (1) literele (a), (c), (e), (f) şi (l).
(2)În cazul ambalajelor sau al recipientelor la care cea mai mare faţă prezintă o suprafaţă mai mică de 10 cm2, numai menţiunile prevăzute la articolul 9 alineatul (1) literele (a), (c), (e), (f) sunt obligatorii pe ambalaj sau pe etichetă. Menţiunile prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (b) sunt furnizate prin alte mijloace sau sunt puse la dispoziţie la cererea consumatorului.
(3)Fără a aduce atingere altor dispoziţii ale Uniunii care prevăd o declaraţie nutriţională obligatorie, declaraţia menţionată la articolul 9 alineatul (1) litera (l) nu este obligatorie pentru produsele alimentare menţionate în anexa V.
(4)Fără a aduce atingere altor dispoziţii ale Uniunii care prevăd o listă a ingredientelor sau o declaraţie nutriţională obligatorie, menţiunile de la articolul 9 alineatul (1) literele (b) şi (l) nu sunt obligatorii pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % alcool în volum.
Până la 13 decembrie 2014, Comisia întocmeşte un raport privind aplicarea articolului 18 şi a articolului 30 alineatul (1) în cazul produselor menţionate la prezentul alineat şi în care abordează chestiunea acoperirii în viitor a unor categorii de băuturi alcoolice, în special, de obligaţia de a fi însoţite de informaţii privind valoarea energetică şi motivele care ar justifica eventualele exceptări, ţinând seama de nevoia de a asigura coerenţa cu alte politici relevante ale Uniunii. În acest context, Comisia ia în considerare necesitatea de a propune o definiţie a băuturilor de tip "alcopop".
Comisia alătură raportului respectiv o propunere legislativă, dacă este cazul, care să stabilească norme pentru o listă a ingredientelor sau o declaraţie nutriţională obligatorie pentru aceste produse.