Art. 19. - Art. 19: Omisiunea listei ingredientelor - Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Acte UE

Jurnalul Oficial 304L

În vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2025
Art. 19: Omisiunea listei ingredientelor
(1)Pentru următoarele produse alimentare nu este obligatorie furnizarea unei liste de ingrediente:
a)fructelor şi legumelor proaspete, inclusiv cartofii, care nu au fost curăţate, tăiate sau nu au făcut obiectul altui tratament similar;
b)apele carbogazoase, în a căror descriere se indică caracterul carbogazos;
c)oţeturile de fermentaţie provenite exclusiv dintr-un singur produs de bază, cu condiţia să nu fi fost adăugat niciun alt ingredient;
d)brânzeturile, untul, laptele şi smântâna fermentate la care nu au fost adăugate alte ingrediente decât produsele lactate, enzimele alimentare şi culturile de microorganisme necesare fabricării sau sarea necesară pentru fabricarea brânzeturilor, altele decât cele proaspete sau topite;
e)produsele alimentare care conţin un singur ingredient, cu următoarele condiţii:
(i)denumirea produsului alimentar să fie identică cu numele ingredientului; sau
(ii)denumirea produsului alimentar să permită identificarea clară a naturii ingredientului.
(2)Pentru a ţine seama de relevanţa pentru consumatori a unei liste a ingredientelor pentru anumite tipuri sau categorii de produse alimentare, Comisia poate, în cazuri excepţionale, prin intermediul unor acte delegate, în conformitate cu articolul 51, să completeze dispoziţiile de la alineatul (1) din prezentul articol, cu condiţia ca omisiunile să nu determine o informare neadecvată a consumatorului final şi a unităţilor de restauraţie colectivă.