Secţiunea 3 - Declaraţia nutriţională - Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Acte UE

Jurnalul Oficial 304L

În vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2025
SECŢIUNEA 3:Declaraţia nutriţională
Art. 29: Relaţia cu alte acte legislative
(1)Prezenta secţiune nu se aplică produselor alimentare care intră în domeniul de aplicare a următoarelor acte legislative:
a)Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislaţiilor statelor membre privind suplimentele alimentare (1);
(1)JO L 183, 12.7.2002, p. 51.
b)Directiva 2009/54/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 iunie 2009 privind exploatarea şi comercializarea apelor minerale naturale (2).
(2)JO L 164, 26.6.2009, p. 45.
(2)Prezenta secţiune se aplică fără a aduce atingere Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 mai 2009 privind produsele alimentare cu destinaţie nutriţională specială (3) şi directivelor specifice prevăzute la articolul 4 alineatul (1) din directiva menţionată.
(3)JO L 124, 20.5.2009, p. 21.
Art. 30: Conţinut
(1)Declaraţia nutriţională obligatorie cuprinde următoarele informaţii:
a)valoarea energetică; şi
b)cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine şi sare.
După caz, o declaraţie care să indice faptul că prezenţa conţinutului de sare se datorează exclusiv prezenţei în mod natural a sodiului poate figura în imediata apropiere a declaraţiei nutriţionale.
(2)Conţinutul declaraţiei nutriţionale obligatorii menţionate la alineatul (1) poate fi completat cu indicarea cantităţilor unuia sau mai multor elemente dintre următoarele:
a)acizi graşi mononesaturaţi;
b)acizi graşi polinesaturaţi;
c)polioli;
d)amidon;
e)fibre;
f)oricare dintre vitaminele sau mineralele menţionate în partea A punctul 1 din anexa XIII şi prezente în cantităţi semnificative, astfel cum sunt definite în partea A punctul 2 din anexa XIII.
(3)În cazul în care etichetarea produselor alimentare preambalate prevede declaraţia nutriţională obligatorie menţionată la alineatul (1), următoarele informaţii referitoare la produsele alimentare pot fi repetate pe etichetă:
a)valoarea energetică; sau
b)valoarea energetică şi cantităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare.
(4)Prin derogare de la articolul 36 alineatul (1), în cazul în care etichetarea produselor menţionate la articolul 16 alineatul (4) prevede o declaraţie nutriţională, conţinutul declaraţiei poate fi limitat numai la valoarea energetică.
(5)Fără a aduce atingere articolului 44 şi prin derogare de la articolul 36 alineatul (1), în cazul în care etichetarea produselor menţionate la articolul 44 alineatul (1) prevede o declaraţie nutriţională, conţinutul declaraţiei poate fi limitat numai la:
a)valoarea energetică; sau
b)valoarea energetică şi cantităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare.
(6)Pentru a ţine seama de relevanţa menţiunilor prevăzute la alineatele (2)-(5) din prezentul articol pentru informarea consumatorilor, Comisia poate, prin intermediul unor acte delegate, în conformitate cu articolul 51, să modifice listele de la alineatele (2)-(5) din prezentul articol, prin adăugarea sau eliminarea unor menţiuni.
(7)Până la 13 decembrie 2014, Comisia, ţinând seama de dovezile ştiinţifice şi de experienţa acumulată în statele membre, prezintă un raport privind prezenţa acizilor graşi trans în produsele alimentare şi în regimul alimentar de zi cu zi al populaţiei Uniunii. Obiectivul raportului este evaluarea impactului mijloacelor adecvate care le-ar permite consumatorilor să aleagă un regim alimentar şi produse alimentare mai sănătoase sau care ar putea promova furnizarea de opţiuni alimentare mai sănătoase pentru consumatori, inclusiv, printre altele, informarea consumatorilor cu privire la acizii graşi trans sau la restricţiile privind utilizarea lor. După caz, Comisia poate decide să însoţească raportul respectiv de o propunere legislativă.
Art. 31: Calcularea
(1)Valoarea energetică se calculează utilizând factorii de conversie enumeraţi în anexa XIV.
(2)Comisia poate adopta, prin intermediul unor acte delegate, în conformitate cu articolul 51, factorii de conversie pentru vitaminele şi mineralele menţionate în partea A punctul 1 din anexa XIII, care să permită un calcul mai exact al conţinutului de vitamine şi minerale în produsele alimentare. Factorii de conversie respectivi se adaugă la anexa XIV.
(3)Valoarea energetică şi cantităţile de nutrienţi menţionate la articolul 30 alineatele (1)-(5) se referă la produsele alimentare astfel cum sunt vândute.
După caz, se pot furniza informaţii cu privire la produsul alimentar după preparare, cu condiţia să fie oferite instrucţiuni de preparare suficient de detaliate, iar informaţiile să se refere la produsul alimentar gata pentru consum.
(4)Valorile declarate sunt valori medii care se bazează, după caz, pe următorii factori:
a)analiza produsului alimentar efectuată de producător;
b)un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau
c)un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite şi acceptate.
Comisia poate adopta acte de punere în aplicare care stabilesc norme detaliate pentru punerea în aplicare uniformă a prezentului alineat în ceea ce priveşte precizia valorilor declarate, precum diferenţele dintre valorile declarate şi cele stabilite în cursul controalelor oficiale. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 32: Exprimarea per 100 g sau per 100 ml
(1)Valoarea energetică şi cantitatea de nutrienţi menţionate la articolul 30 alineatele (1)-(5) sunt exprimate în unităţile de măsură prevăzute în anexa XV.
(2)Valoarea energetică şi cantitatea de nutrienţi menţionate la articolul 30 alineatele (1)-(5) se exprimă per 100 g sau per 100 ml.
(3)Eventuala declaraţie privind vitaminele şi mineralele, în plus faţă de forma de exprimare menţionată la alineatul (2), este exprimată ca procent din consumul de referinţă stabilit în partea A punctul 1 din anexa XIII pentru 100 g sau 100 ml.
(4)În plus faţă de forma de exprimare menţionată la alineatul (2) din prezentul articol, valoarea energetică şi cantităţile de nutrienţi menţionate la articolul 30 alineatele (1), (3), (4) şi (5) pot fi exprimate, după caz, ca procent din consumul de referinţă stabilit în partea B din anexa XIII pentru 100 g sau 100 ml.
(5)În cazul în care se furnizează informaţii în temeiul alineatului (4), se introduce următoarea menţiune în imediata apropriere a acestora: "Consumul de referinţă al unui adult obişnuit (8 400 kJ/2 000 kcal)".
Art. 33: Exprimarea per porţie sau per unitate de consum
(1)În următoarele cazuri, valoarea energetică şi cantităţile de nutrienţi menţionate la articolul 30 alineatele (1)-(5) pot fi exprimate per porţie şi/sau per unitate de consum uşor identificabilă (identificabile) de către consumator, cu condiţia marcării pe etichetă a cantităţii corespunzătoare porţiei sau a unităţii de consum utilizate şi cu condiţia să fie precizat numărul de porţii sau de unităţi conţinute în ambalaj:
a)în plus faţă de forma de exprimare la 100 g sau la 100 ml menţionată la articolul 32 alineatul (2);
b)în plus faţă de forma de exprimare per 100 g sau per 100 ml menţionată la articolul 32 alineatul (3) privind cantităţile de vitamine şi minerale;
c)în plus sau în loc de forma de exprimare la 100 g sau la 100 ml menţionată la articolul 32 alineatul (4).
(2)Prin derogare de la articolul 32 alineatul (2), în cazurile menţionate la articolul 30 alineatul (3) litera (b), cantitatea de nutrienţi şi/sau procentul din consumul de referinţă stabilit(e) în partea B din anexa XIII pot fi exprimate numai per porţie sau numai per unitate de consum.
Atunci când cantitatea de nutrienţi este exprimată numai per porţie sau numai per unitate de consum, în conformitate cu primul paragraf, valoarea energetică se exprimă per 100 g sau per 100 ml şi în funcţie de porţie sau unitatea de consum.
(3)Prin derogare de la articolul 32 alineatul (2), în cazurile menţionate la articolul 30 alineatul (5), valoarea energetică şi cantitatea de nutrienţi şi/sau procentul din consumul de referinţă stabilit(e) în partea B din anexa XIII pot fi exprimate numai per porţie sau numai per unitate de consum.
(4)Porţia sau unitatea utilizată sunt indicate în imediata apropiere a declaraţiei nutriţionale.
(5)Pentru a asigura o aplicare uniformă a exprimării declaraţiei nutriţionale pe porţie sau per unitate de consum şi pentru a asigura o bază de comparaţie uniformă pentru consumator, Comisia adoptă, prin acte de punere în aplicare şi ţinând seama de comportamentul real de consum al consumatorilor, precum şi de recomandările privind regimul alimentar, norme privind exprimarea per porţie sau per unitate de consum pentru anumite categorii de produse alimentare. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 34: Prezentare
(1)Menţiunile la care se face referire la articolul 30 alineatele (1) şi (2) sunt incluse în acelaşi câmp vizual. Acestea sunt prezentate grupat, într-un format clar şi, după caz, în ordinea de prezentare prevăzută în anexa XV.
(2)Menţiunile la care se face referire la articolul 30 alineatele (1) şi (2) sunt prezentate, în funcţie de spaţiul disponibil, sub formă de tabel, cu numerele aliniate. În cazul în care spaţiul nu permite, declaraţia este prezentată în format liniar.
(3)Menţiunile la care se face referire la articolul 30 alineatul (3) sunt prezentate:
a)în câmpul vizual principal; şi
b)folosind dimensiunile fontului stabilite la articolul 13 alineatul (2).
Menţiunile la care se face referire la articolul 30 alineatul (3) pot fi prezentate într-un format diferit de cel precizat la alineatul (2) din prezentul articol.
(4)Menţiunile la care se face referire la articolul 30 alineatele (4) şi (5) pot fi prezentate într-un format diferit de cel precizat la alineatul (2) din prezentul articol.
(5)În cazurile în care valoarea energetică sau cantitatea de nutrient (nutrienţi) dintr-un produs sunt neglijabile, informaţiile referitoare la elementele respective pot fi înlocuite cu o menţiune precum "Conţine cantităţi neglijabile de şi sunt amplasate în imediata apropiere a declaraţiei nutriţionale, dacă aceasta există.
Pentru a asigura o aplicare uniformă a prezentului alineat, Comisia poate adopta acte de punere în aplicare referitoare la valoarea energetică şi la cantităţile de nutrienţi menţionate la articolul 30 alineatele (1)-(5) care pot fi considerate neglijabile. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
(6)Pentru a asigura o aplicare uniformă a modalităţii de prezentare a declaraţiei nutriţionale în formatele menţionate la alineatele (1)-(4) din prezentul articol, Comisia poate adopta acte de punere în aplicare în acest sens. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 35: Forme de exprimare şi prezentare suplimentare
(1)În plus faţă de formele de exprimare menţionate la articolul 32 alineatele (2) şi (4) şi la articolul 33 şi faţă de prezentarea menţionată la articolul 34 alineatul (2), valoarea energetică şi cantitatea de nutrienţi menţionate la articolul 30 alineatele (1)-(5) pot fi exprimate în alte moduri şi/sau prezentate utilizând reprezentări grafice sau simboluri în plus faţă de cuvinte sau cifre, cu condiţia să fie respectate următoarele cerinţe:
a)să fie bazate pe cercetări fiabile şi pertinente din punct de vedere ştiinţific şi să nu inducă în eroare consumatorul, astfel cum se specifică la articolul 7;
b)crearea lor să fie rezultatul unor consultări cu o gamă largă de grupuri de părţi interesate;
c)să vizeze facilitarea înţelegerii de către consumator a contribuţiei sau a importanţei produsului alimentar pentru valoarea energetică şi conţinutul de nutrienţi corespunzătoare unui regim alimentar;
d)să fie sprijinite de elemente pertinente din punct de vedere ştiinţific care să dovedească înţelegerea de către consumatorul mediu a unor astfel de forme de exprimare sau de prezentare;
e)în cazul altor forme de exprimare, acestea să se bazeze fie pe consumul armonizat de referinţă prevăzut la anexa XIII, fie, în absenţa acestuia, pe recomandările ştiinţifice general acceptate privind valoarea energetică şi aporturile de nutrienţi;
f)să fie obiective şi nediscriminatorii; şi
g)aplicarea lor să nu creeze obstacole în calea liberei circulaţii a bunurilor.
(2)Statele membre le pot recomanda operatorilor din sectorul alimentar utilizarea uneia sau a mai multor forme suplimentare de exprimare sau de prezentare a declaraţiei nutriţionale care, în opinia lor, îndeplinesc în cea mai mare măsură cerinţele prevăzute la alineatul (1) literele (a)-(g). Statele membre furnizează Comisiei detaliile acestor forme suplimentare de exprimare şi de prezentare.
(3)Statele membre asigură o monitorizare adecvată a formelor suplimentare de exprimare sau de prezentare a declaraţiei nutriţionale prezente pe piaţă pe teritoriul lor.
Pentru a facilita monitorizarea utilizării unor astfel de forme suplimentare de exprimare sau de prezentare, statele membre le pot solicita operatorilor din sectorul alimentar care introduc pe piaţa naţională produse alimentare care poartă astfel de informaţii să notifice autorităţii competente utilizarea unei forme suplimentare de exprimare sau de prezentare, precum şi să furnizeze justificările relevante referitoare la îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alineatul (1) literele (a)-(g). În astfel de cazuri, se pot solicita, de asemenea, informaţii privind încetarea utilizării unor astfel de forme suplimentare de exprimare sau de prezentare.
(4)Comisia facilitează şi organizează schimburi de informaţii între statele membre, precum şi cu Comisia şi părţile interesate, în ceea ce priveşte chestiunile legate de utilizarea unor forme suplimentare de exprimare sau de prezentare a declaraţiei nutriţionale.
(5)Ţinând seama de experienţa dobândită, până la 13 decembrie 2017, Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport privind utilizarea unor forme suplimentare de exprimare şi prezentare, impactul acestora asupra pieţei interne şi oportunitatea unei armonizări suplimentare a acestor forme de exprimare şi prezentare. În acest scop, statele membre furnizează Comisiei informaţii relevante referitoare la utilizarea unor astfel de forme suplimentare de exprimare sau de prezentare pe piaţă, pe teritoriul lor. Comisia poate alătura acestui raport propuneri de modificare a dispoziţiilor relevante ale Uniunii.
(6)Pentru a asigura o aplicare uniformă a prezentului articol, Comisia adoptă acte de punere în aplicare care stabilesc norme detaliate privind punerea în aplicare a alineatelor (1), (3) şi (4) din prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).