Art. 21. - Art. 21: Etichetarea anumitor substanţe sau produse care provoacă alergii sau intoleranţe - Regulamentul 1169/25-oct-2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei

Acte UE

Jurnalul Oficial 304L

În vigoare
Versiune de la: 1 Aprilie 2025
Art. 21: Etichetarea anumitor substanţe sau produse care provoacă alergii sau intoleranţe
(1)Fără a aduce atingere normelor adoptate în temeiul articolului 44 alineatul (2), menţiunile la care se face referire la articolul 9 alineatul (1) litera (c) îndeplinesc următoarele cerinţe:
a)sunt incluse în lista ingredientelor, în conformitate cu normele prevăzute la articolul 18 alineatul (1), făcându-se referire în mod clar la numele substanţei sau produsului, enumerate în anexa II;şi
b)denumirea substanţei sau a produsului astfel cum este prevăzută în anexa II este pusă în evidenţă printr-un set de caracteristici grafice care o diferenţiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.
În lipsa unei liste a ingredientelor, reprezentarea menţiunilor la care se face referire la articolul 9 alineatul (1) litera (c) include cuvântul "conţine" urmat de numele substanţei sau al produsului, enumerate în anexa II.
În cazul în care mai multe ingrediente sau mai mulţi adjuvanţi tehnologici ai unui produs alimentar provin dintr-o singură substanţă sau dintr-un singur produs enumerat în anexa II, indicaţiile de pe etichetă clarifică acest fapt în cazul fiecărui ingredient sau adjuvant tehnologic în cauză.
Includerea menţiunilor la care se face referire la articolul 9 alineatul (1) litera (c) nu este obligatorie în cazurile în care numele produsului alimentar face referire în mod clar la substanţa sau produsul în cauză.
(2)Pentru a asigura o mai bună informare a consumatorilor şi pentru a ţine seama de cele mai recente progrese ştiinţifice şi cunoştinţe tehnice, Comisia reexaminează sistematic şi, după caz, actualizează lista din anexa II prin intermediul actelor delegate, în conformitate cu articolul 51.
În cazul apariţiei unui risc pentru sănătatea consumatorilor, atunci când motive de maximă urgenţă o impun, procedura prevăzută la articolul 52 se aplică actelor delegate adoptate în conformitate cu prezentul articol.