Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare
Editia Speciala a Jurnalului Oficial
În vigoarea) Măsurile naţionale menţionate la alineatul (3) au ca obiectiv:
Pentru Parlamentul European Preşedintele P. COX | Pentru Consiliu Preşedintele M. McDOWELL |
1. | Operatorii din sectorul alimentar stabilesc, menţin şi furnizează dovezi privind o cultură adecvată a siguranţei alimentare, respectând următoarele cerinţe: (a) angajamentul conducerii, în conformitate cu punctul 2, şi al tuturor angajaţilor de a asigura producţia şi distribuţia în condiţii de siguranţă a produselor alimentare; (b) capacitatea de a impulsiona producţia de alimente sigure şi implicarea tuturor angajaţilor în practicile din domeniul siguranţei alimentare; (c) sensibilizarea tuturor angajaţilor întreprinderii cu privire la riscurile legate de siguranţa alimentară şi la importanţa siguranţei şi igienei alimentare; (d) comunicare deschisă şi clară între toţi angajaţii întreprinderii, în cadrul unei activităţi şi între activităţi consecutive, inclusiv comunicarea abaterilor şi a aşteptărilor; (e) disponibilitatea unor resurse suficiente pentru a se asigura manipularea produselor alimentare în condiţii de siguranţă şi igienă. |
2. | Angajamentul conducerii include: (a) asigurarea comunicării clare a rolurilor şi responsabilităţilor în cadrul fiecărei activităţi a întreprinderii din sectorul alimentar; (b) menţinerea integrităţii sistemului de igienă alimentară atunci când sunt planificate şi puse în aplicare modificări; (c) verificarea efectuării la timp şi în mod eficient a controalelor şi verificarea actualizării documentaţiei; (d) asigurarea unei formării şi supravegheri adecvate a personalului; (e) asigurarea conformităţii cu cerinţele de reglementare relevante; (f) încurajarea îmbunătăţirii continue a sistemului de management al siguranţei alimentare din întreprindere, luând în considerare, după caz, evoluţiile din domeniul ştiinţific, tehnologic şi al celor mai bune practici. |
3. | Punerea în aplicare a culturii siguranţei alimentare ţine seama de natura şi de dimensiunea întreprinderii din sectorul alimentar. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||