Art. 5. - Art. 5: Analiza riscurilor şi a punctelor critice de control - Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 24 Martie 2021
Art. 5: Analiza riscurilor şi a punctelor critice de control
(1)Operatorii din sectorul alimentar elaborează, aplică şi utilizează în permanenţă o procedură sau mai multe proceduri bazate pe principiile HACCP.
(2)Principiile HACCP menţionate în alineatul (1) constau din următoarele:
a)identificarea oricăror riscuri care trebuie prevenite, eliminate sau reduse la un nivel acceptabil;
b)identificarea punctelor critice de control în etapa sau etapele în care controlul este esenţial pentru a preveni riscul sau pentru a-l reduce la un nivel acceptabil;
c)stabilirea unor limite critice la punctele critice de control capabile să separe domeniul acceptabil de cel inacceptabil din punctul de vedere al prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;
d)stabilirea şi punerea in aplicare a unor proceduri eficace de monitorizare în punctele critice de control;
e)stabilirea unor măsuri corective pentru cazurile în care un punct critic de control nu este controlat;
f)stabilirea unor proceduri care se aplică cu periodic pentru a se verifica funcţionarea efectivă a măsurilor menţionate la literele (a)-(e) şi
g)definirea unor documente şi evidenţe în funcţie de natura şi dimensiunea întreprinderii din sectorul alimentar pentru a demonstra aplicarea efectivă a măsurilor menţionate la literele (a)-(f);
În cazul în care are loc o modificare a unui produs, proces sau etapă, operatorul din sectorul alimentar revizuieşte procedura şi o modifică în consecinţă.
(3)Alineatul (1) se aplică numai operatorilor din sectorul alimentar implicaţi într-o etapă a producţiei, prelucrării şi distribuţiei produselor alimentare ulterioară producţiei primare şi activităţilor conexe enumerate în anexa I.
(4)Operatorii din sectorul alimentar:
a)pun la dispoziţia autorităţii competente dovezi ale conformităţii cu dispoziţiile alineatului (1) în condiţiile solicitate de aceasta, ţinând seama de natura şi dimensiunea întreprinderii din sectorul alimentar;
b)se asigură că toate documentele care descriu procedurile realizate conform prezentului articol sunt permanent actualizate;
c)păstrează toate documentele şi evidenţele pe o perioadă de timp rezonabilă.
(5)Se pot stabili norme de aplicare a prezentului articol, în conformitate cu procedura menţionată la articolul 14 alineatul (2). Aceste norme îi pot ajuta pe unii operatori din sectorul alimentar să aplice prezentul articol, în special prin dispoziţiile privind utilizarea procedurilor prevăzute de ghidurile de aplicare a principiilor HACCP, în vederea respectării alineatului (1). Aceste norme pot, de asemenea, să specifice perioada de timp în care operatorii din sectorul alimentar păstrează documentele şi evidenţele în conformitate cu alineatul (4) litera (c).