Art. 1. - Art. 1: Domeniul de aplicare - Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare
Acte UE
Editia Speciala a Jurnalului Oficial
În vigoare Versiune de la: 24 Martie 2021
Art. 1: Domeniul de aplicare
(1)Prezentul regulament stabileşte norme generale pentru operatorii din sectorul alimentar privind igiena produselor alimentare, ţinând seama, în special, de următoarele principii:
a)responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară revine operatorului din sectorul alimentar;
(1)JOL 184, 17.7.1999, p. 23.
b)este necesar ca siguranţa alimentară să fie asigurată de-a lungul întregului lanţ alimentar, începând cu producţia primară;
c)este important să se menţină lanţul criogenic, în special pentru produsele alimentare care nu pot fi depozitate la temperatura ambiantă în condiţii de siguranţă alimentară, mai ales produsele alimentare congelate;
d)aplicarea generală a procedurilor bazate pe principiile HACCP, împreună cu utilizarea unor bune practici de igienă trebuie să întărească responsabilitatea operatorului din sectorul alimentar;
e)ghidurile de bună practică reprezintă un instrument preţios care ajută operatorii din sectorul alimentar, în toate etapele lanţului alimentar, să respecte normele de igienă alimentară şi să aplice principiile HACCP;
f)este necesară stabilirea criteriilor microbiologice şi a cerinţelor de control al temperaturii pe baza evaluării ştiinţifice a riscurilor;
g)este necesar să se verifice dacă produsele alimentare importate respectă cel puţin aceleaşi norme sanitare ca cele produse în Comunitate sau norme echivalente.
Prezentul regulament se aplică tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuire a produsele alimentare şi exporturilor, fără a aduce atingere unor cerinţe mai specifice privind igiena alimentară.
(2)Prezentul regulament nu se aplică:
a)producţiei primare pentru consum privat;
b)pregătirii, manipulării sau depozitării produselor alimentare pentru consum privat;
c)livrărilor directe, de către producător, a unor cantităţi mici de produse primare la consumatorii finali sau unităţile locale de desfacere cu amănuntul care le desfac direct la consumatorii finali;
d)centrelor de colectare şi tăbăcăriilor care intră în categoria întreprinderilor din sectorul alimentar numai datorită faptului că utilizează materii brute pentru producţia de gelatină sau colagen.
(3)În temeiul legislaţiei lor interne, statele membre instituie normele pentru activităţile menţionate la alineatul (2) litera (c). Aceste norme de drept intern asigură atingerea obiectivelor prezentului regulament.