Art. 4. - Art. 4: Cerinţe sanitare generale şi speciale - Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 24 Martie 2021
Art. 4: Cerinţe sanitare generale şi speciale
(1)Operatorii din sectorul alimentar implicaţi în producţia primară şi activităţile conexe enumerate în anexa I respectă dispoziţiile sanitare generale prevăzute de partea A din anexa I, precum şi cerinţele specifice prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
(2)Operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi de producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor alimentare ulterioare etapelor vizate de alineatul (1) respectă cerinţele sanitare generale prevăzute de anexa II, precum şi toate cerinţele specifice prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 853/20041.
(3)Operatorii din sectorul alimentar adoptă, după caz, următoarele măsuri sanitare speciale:
a)respectarea criteriilor microbiologice aplicabile produselor alimentare;
b)procedurile necesare pentru atingerea obiectivelor prezentului regulament pentru ca acesta să-şi atingă scopul;
c)respectarea cerinţelor de control al temperaturii aplicabile produselor alimentare;
d)respectarea lanţului criogenic;
e)prelevare de probe şi analiză.
(4)Criteriile, cerinţele şi obiectivele menţionate la alineatul (3), precum şi metodele conexe de prelevare de probe şi de analiză se stabilesc de către Comisie. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3).

(5)În cazul în care prezentul regulament, Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi normele de aplicare a acestor regulamente nu specifică metodele de prelevare de probe şi analiză, operatorii din sectorul alimentar pot utiliza metode adecvate prevăzute în alte documente ale legislaţiei comunitare sau interne sau, în lipsa acestora, metode care produc rezultate echivalente cu cele obţinute atunci când se aplică metoda de referinţă, în cazul în care aceste metode sunt validate din punct de vedere ştiinţific în conformitate cu normele sau protocoalele recunoscute pe plan internaţional.
(6)Operatorii din sectorul alimentar pot utiliza ghidurile menţionate la articolele 7, 8 şi 9 menite să-i ajute să respecte obligaţiile care le revin în temeiul prezentului regulament.