Art. 2. - Art. 2: Definiţii - Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 24 Martie 2021
Art. 2: Definiţii
(1)În sensul prezentului regulament:
a)“igiena produselor alimentare", denumită în continuare “igienă", înseamnă măsurile şi condiţiile necesare pentru a combate riscurile şi a asigura adecvarea pentru consumul uman a unui produs alimentar, ţinând seama de utilizarea prevăzută;
b)“produse primare" înseamnă produse rezultate din producţia primară, inclusiv produse ale solului, creşterii animalelor, vânătorii şi pescuitului;
c)“unitate" însemnă oricare unitate a unei întreprinderi din sectorul alimentar;
d)“autoritate competentă" înseamnă autoritatea centrală a unui stat membru care are competenţa de a asigura respectarea cerinţelor din prezentul regulament sau oricare altă autoritate căreia autoritatea centrală i-a delegat această competenţă; această definiţie include, după caz, autoritatea corespunzătoare a unei ţări terţe;
e)“echivalent" înseamnă, cu privire la sisteme diferite, capabil de a atinge aceleaşi obiective;
f)“contaminare" înseamnă prezenţa sau crearea unui pericol;
g)“apă potabilă" înseamnă apă care este conformă cu cerinţele minime prevăzute de Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman (1);
(1)JO L 330, 5.12.1998, p. 32, directivă, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.
h)“apă de mare curată" înseamnă apă de mare naturală, artificială sau purificată ori apă sărată care nu conţine microorganisme, substanţe dăunătoare sau plancton marin toxic în cantităţi capabile să afecteze în mod direct sau indirect calitatea sanitară a produselor alimentare;
i)“apă curată" înseamnă apă de mare curată şi apă dulce de calitate similară;
j)“împachetare" înseamnă introducerea unui produs alimentar într-un pachet sau recipient aflat în contact direct cu produsul alimentar respectiv, cât şi pachetul sau recipientul însuşi;
k)“ambalare" înseamnă introducerea unuia sau mai multor produse alimentare împachetate într-un al doilea recipient, precum şi recipientul în sine;
1) “recipient închis ermetic" înseamnă un recipient proiectat şi realizat pentru a fi etanş la orice acţiuni vătămătoare;
m)“prelucrare" înseamnă orice acţiune care modifică în mod semnificativ produsul iniţial, inclusiv prin încălzire, afumare, sărare, coacere, uscare, marinare, extragere, extrudare sau o combinaţie a acestor procedee;
n)“produse neprelucrate" înseamnă produsele alimentare care nu au fost prelucrate şi include produsele care au fost divizate, separate, tranşate, decupate, dezosate, tocate, jupuite, măcinate, tăiate, curăţate, decorticate, măcinate, răcite, îngheţate, congelate sau decongelate;
o)“produse prelucrate" însemnă produsele alimentare care rezultă prin prelucrarea produselor neprelucrate. Aceste produse pot să conţină ingrediente necesare fabricării lor sau care le conferă caracteristici specifice.
(2)Se aplică, de asemenea, definiţiile prevăzute de Regulamentul (CE)nr. 178/2002.
(3)În anexele la prezentul regulament, termenii şi expresiile “dacă este necesar", “după caz", “adecvat" şi “suficient" înseamnă dacă este necesar, după caz, adecvat sau suficient pentru a realiza obiectivele prezentului regulament.