Art. 8. - Art. 8: Ghiduri naţionale - Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 24 Martie 2021
Art. 8: Ghiduri naţionale
(1)Atunci când se întocmesc astfel de ghiduri de bună practică, ele se realizează şi se distribuie de către sectorul alimentar:
a)prin consultare cu reprezentanţii părţilor ale căror interese pot fi serios afectate, cum ar fi autorităţile competente şi asociaţiile consumatorilor;
b)cu respectarea codurilor de practică aplicabile ale Codex Alimentarius şi
c)atunci când acestea se referă la producţia primară şi activităţile conexe enumerate în anexa I, ţinând seama de recomandările prevăzute de partea B din anexa I.
(2)Ghidurile naţionale pot fi întocmite sub egida institutului naţional de standardizare menţionat la anexa II din Directiva 98/34/CE (1).
(a)Directiva 98/34/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informaţii în domeniul standardelor şi normelor tehnice JO L 204, 21.7.1998, p. 37), directivă, astfel cum a fost modificată prin Directiva 98/48/CE JO L 217, 5.8.1998, p. 18).
(3)Statele membre evaluează ghidurile naţionale pentru a se asigura că:
a)au fost întocmite în conformitate cu dispoziţiile alineatu-lui (1);
b)conţinutul ghidurilor poate fi pus în practică în sectoarele la care se referă şi
(c)ghidurile respectă dispoziţiile articolelor 3, 4 şi 5 pentru sectoarele şi produsele alimentare cărora li se aplică.
(4)Statele membre transmit Comisiei ghidurile naţionale conforme cu cerinţele alineatului (3). Comisia instituie şi operează un sistem de înregistrare a acestor ghiduri şi îl pune la dispoziţia statelor membre.
(5)Ghidurile de bună practică întocmite în temeiul Directivei 93/43/CEE continuă să se aplice după intrarea în vigoare a prezentului regulament, cu condiţia ca ele să fie compatibile cu obiectivele acestuia.