Capitolul i - DISPOZIŢII GENERALE - Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 24 Martie 2021
CAPITOLUL I:DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1: Domeniul de aplicare
(1)Prezentul regulament stabileşte norme generale pentru operatorii din sectorul alimentar privind igiena produselor alimentare, ţinând seama, în special, de următoarele principii:
a)responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară revine operatorului din sectorul alimentar;
(1)JOL 184, 17.7.1999, p. 23.
b)este necesar ca siguranţa alimentară să fie asigurată de-a lungul întregului lanţ alimentar, începând cu producţia primară;
c)este important să se menţină lanţul criogenic, în special pentru produsele alimentare care nu pot fi depozitate la temperatura ambiantă în condiţii de siguranţă alimentară, mai ales produsele alimentare congelate;
d)aplicarea generală a procedurilor bazate pe principiile HACCP, împreună cu utilizarea unor bune practici de igienă trebuie să întărească responsabilitatea operatorului din sectorul alimentar;
e)ghidurile de bună practică reprezintă un instrument preţios care ajută operatorii din sectorul alimentar, în toate etapele lanţului alimentar, să respecte normele de igienă alimentară şi să aplice principiile HACCP;
f)este necesară stabilirea criteriilor microbiologice şi a cerinţelor de control al temperaturii pe baza evaluării ştiinţifice a riscurilor;
g)este necesar să se verifice dacă produsele alimentare importate respectă cel puţin aceleaşi norme sanitare ca cele produse în Comunitate sau norme echivalente.
Prezentul regulament se aplică tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuire a produsele alimentare şi exporturilor, fără a aduce atingere unor cerinţe mai specifice privind igiena alimentară.
(2)Prezentul regulament nu se aplică:
a)producţiei primare pentru consum privat;
b)pregătirii, manipulării sau depozitării produselor alimentare pentru consum privat;
c)livrărilor directe, de către producător, a unor cantităţi mici de produse primare la consumatorii finali sau unităţile locale de desfacere cu amănuntul care le desfac direct la consumatorii finali;
d)centrelor de colectare şi tăbăcăriilor care intră în categoria întreprinderilor din sectorul alimentar numai datorită faptului că utilizează materii brute pentru producţia de gelatină sau colagen.
(3)În temeiul legislaţiei lor interne, statele membre instituie normele pentru activităţile menţionate la alineatul (2) litera (c). Aceste norme de drept intern asigură atingerea obiectivelor prezentului regulament.
Art. 2: Definiţii
(1)În sensul prezentului regulament:
a)“igiena produselor alimentare", denumită în continuare “igienă", înseamnă măsurile şi condiţiile necesare pentru a combate riscurile şi a asigura adecvarea pentru consumul uman a unui produs alimentar, ţinând seama de utilizarea prevăzută;
b)“produse primare" înseamnă produse rezultate din producţia primară, inclusiv produse ale solului, creşterii animalelor, vânătorii şi pescuitului;
c)“unitate" însemnă oricare unitate a unei întreprinderi din sectorul alimentar;
d)“autoritate competentă" înseamnă autoritatea centrală a unui stat membru care are competenţa de a asigura respectarea cerinţelor din prezentul regulament sau oricare altă autoritate căreia autoritatea centrală i-a delegat această competenţă; această definiţie include, după caz, autoritatea corespunzătoare a unei ţări terţe;
e)“echivalent" înseamnă, cu privire la sisteme diferite, capabil de a atinge aceleaşi obiective;
f)“contaminare" înseamnă prezenţa sau crearea unui pericol;
g)“apă potabilă" înseamnă apă care este conformă cu cerinţele minime prevăzute de Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman (1);
(1)JO L 330, 5.12.1998, p. 32, directivă, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003.
h)“apă de mare curată" înseamnă apă de mare naturală, artificială sau purificată ori apă sărată care nu conţine microorganisme, substanţe dăunătoare sau plancton marin toxic în cantităţi capabile să afecteze în mod direct sau indirect calitatea sanitară a produselor alimentare;
i)“apă curată" înseamnă apă de mare curată şi apă dulce de calitate similară;
j)“împachetare" înseamnă introducerea unui produs alimentar într-un pachet sau recipient aflat în contact direct cu produsul alimentar respectiv, cât şi pachetul sau recipientul însuşi;
k)“ambalare" înseamnă introducerea unuia sau mai multor produse alimentare împachetate într-un al doilea recipient, precum şi recipientul în sine;
1) “recipient închis ermetic" înseamnă un recipient proiectat şi realizat pentru a fi etanş la orice acţiuni vătămătoare;
m)“prelucrare" înseamnă orice acţiune care modifică în mod semnificativ produsul iniţial, inclusiv prin încălzire, afumare, sărare, coacere, uscare, marinare, extragere, extrudare sau o combinaţie a acestor procedee;
n)“produse neprelucrate" înseamnă produsele alimentare care nu au fost prelucrate şi include produsele care au fost divizate, separate, tranşate, decupate, dezosate, tocate, jupuite, măcinate, tăiate, curăţate, decorticate, măcinate, răcite, îngheţate, congelate sau decongelate;
o)“produse prelucrate" însemnă produsele alimentare care rezultă prin prelucrarea produselor neprelucrate. Aceste produse pot să conţină ingrediente necesare fabricării lor sau care le conferă caracteristici specifice.
(2)Se aplică, de asemenea, definiţiile prevăzute de Regulamentul (CE)nr. 178/2002.
(3)În anexele la prezentul regulament, termenii şi expresiile “dacă este necesar", “după caz", “adecvat" şi “suficient" înseamnă dacă este necesar, după caz, adecvat sau suficient pentru a realiza obiectivele prezentului regulament.