Capitolul ii - OBLIGAŢIILE OPERATORULUI DIN SECTORUL ALIMENTAR - Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 24 Martie 2021
CAPITOLUL II:OBLIGAŢIILE OPERATORULUI DIN SECTORUL ALIMENTAR
Art. 3: Obligaţie generală
Operatorii din sectorul alimentar se asigură că toate etapele producţiei, prelucrării şi distribuţiei produselor alimentare care se află sub controlul lor corespund cerinţelor sanitare aplicabile stabilite de prezentul regulament.
Art. 4: Cerinţe sanitare generale şi speciale
(1)Operatorii din sectorul alimentar implicaţi în producţia primară şi activităţile conexe enumerate în anexa I respectă dispoziţiile sanitare generale prevăzute de partea A din anexa I, precum şi cerinţele specifice prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
(2)Operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi de producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor alimentare ulterioare etapelor vizate de alineatul (1) respectă cerinţele sanitare generale prevăzute de anexa II, precum şi toate cerinţele specifice prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 853/20041.
(3)Operatorii din sectorul alimentar adoptă, după caz, următoarele măsuri sanitare speciale:
a)respectarea criteriilor microbiologice aplicabile produselor alimentare;
b)procedurile necesare pentru atingerea obiectivelor prezentului regulament pentru ca acesta să-şi atingă scopul;
c)respectarea cerinţelor de control al temperaturii aplicabile produselor alimentare;
d)respectarea lanţului criogenic;
e)prelevare de probe şi analiză.
(4)Criteriile, cerinţele şi obiectivele menţionate la alineatul (3), precum şi metodele conexe de prelevare de probe şi de analiză se stabilesc de către Comisie. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3).

(5)În cazul în care prezentul regulament, Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi normele de aplicare a acestor regulamente nu specifică metodele de prelevare de probe şi analiză, operatorii din sectorul alimentar pot utiliza metode adecvate prevăzute în alte documente ale legislaţiei comunitare sau interne sau, în lipsa acestora, metode care produc rezultate echivalente cu cele obţinute atunci când se aplică metoda de referinţă, în cazul în care aceste metode sunt validate din punct de vedere ştiinţific în conformitate cu normele sau protocoalele recunoscute pe plan internaţional.
(6)Operatorii din sectorul alimentar pot utiliza ghidurile menţionate la articolele 7, 8 şi 9 menite să-i ajute să respecte obligaţiile care le revin în temeiul prezentului regulament.
Art. 5: Analiza riscurilor şi a punctelor critice de control
(1)Operatorii din sectorul alimentar elaborează, aplică şi utilizează în permanenţă o procedură sau mai multe proceduri bazate pe principiile HACCP.
(2)Principiile HACCP menţionate în alineatul (1) constau din următoarele:
a)identificarea oricăror riscuri care trebuie prevenite, eliminate sau reduse la un nivel acceptabil;
b)identificarea punctelor critice de control în etapa sau etapele în care controlul este esenţial pentru a preveni riscul sau pentru a-l reduce la un nivel acceptabil;
c)stabilirea unor limite critice la punctele critice de control capabile să separe domeniul acceptabil de cel inacceptabil din punctul de vedere al prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;
d)stabilirea şi punerea in aplicare a unor proceduri eficace de monitorizare în punctele critice de control;
e)stabilirea unor măsuri corective pentru cazurile în care un punct critic de control nu este controlat;
f)stabilirea unor proceduri care se aplică cu periodic pentru a se verifica funcţionarea efectivă a măsurilor menţionate la literele (a)-(e) şi
g)definirea unor documente şi evidenţe în funcţie de natura şi dimensiunea întreprinderii din sectorul alimentar pentru a demonstra aplicarea efectivă a măsurilor menţionate la literele (a)-(f);
În cazul în care are loc o modificare a unui produs, proces sau etapă, operatorul din sectorul alimentar revizuieşte procedura şi o modifică în consecinţă.
(3)Alineatul (1) se aplică numai operatorilor din sectorul alimentar implicaţi într-o etapă a producţiei, prelucrării şi distribuţiei produselor alimentare ulterioară producţiei primare şi activităţilor conexe enumerate în anexa I.
(4)Operatorii din sectorul alimentar:
a)pun la dispoziţia autorităţii competente dovezi ale conformităţii cu dispoziţiile alineatului (1) în condiţiile solicitate de aceasta, ţinând seama de natura şi dimensiunea întreprinderii din sectorul alimentar;
b)se asigură că toate documentele care descriu procedurile realizate conform prezentului articol sunt permanent actualizate;
c)păstrează toate documentele şi evidenţele pe o perioadă de timp rezonabilă.
(5)Se pot stabili norme de aplicare a prezentului articol, în conformitate cu procedura menţionată la articolul 14 alineatul (2). Aceste norme îi pot ajuta pe unii operatori din sectorul alimentar să aplice prezentul articol, în special prin dispoziţiile privind utilizarea procedurilor prevăzute de ghidurile de aplicare a principiilor HACCP, în vederea respectării alineatului (1). Aceste norme pot, de asemenea, să specifice perioada de timp în care operatorii din sectorul alimentar păstrează documentele şi evidenţele în conformitate cu alineatul (4) litera (c).
Art. 6: Controalele oficiale, înregistrarea şi aprobarea
(1)Operatorii din sectorul alimentar colaborează cu autorităţile competente în conformitate cu alte legi comunitare aplicabile sau, în absenţa acestora, cu legislaţia internă.
(2)În special, fiecare operator din sectorul alimentar comunică autorităţii competente, în condiţiile solicitate de aceasta, toate unităţile aflate sub controlul său care derulează oricare dintre etapele de producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor alimentare, în vederea înregistrării fiecăreia dintre aceste unităţi.
Operatorii din sectorul alimentar se asigură, de asemenea, că autoritatea competentă dispune de informaţii la zi cu privire la unităţi, inclusiv prin notificarea tuturor modificărilor semnificative a activităţilor, precum şi a eventualei închideri a unor unităţi existente.
(3)Cu toate acestea, operatorii din sectorul alimentar se asigură că unităţile sunt aprobate de către autoritatea competentă, în urma a cel puţin unei vizite pe teren, în cazul în care această aprobare este necesară:
a)în conformitate cu legislaţia internă a statului membru pe al cărui teritoriu se află unitatea respectivă;
b)în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004 sau
c)Printr-o decizie adoptată de către Comisie; măsura respectivă, destinată să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 14 alineatul (3).