Capitolul iii - GHIDURI DE BUNĂ PRACTICĂ - Regulamentul 852/29-apr-2004 privind igiena produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 24 Martie 2021
CAPITOLUL III:GHIDURI DE BUNĂ PRACTICĂ
Art. 7: întocmirea, distribuirea şi utilizarea ghidurilor
Statele membre încurajează întocmirea ghidurilor naţionale de bună practică de igienă şi aplicare a principiilor HACCP în conformitate cu dispoziţiile articolului 8. Ghidurile comunitare se întocmesc în conformitate cu dispoziţiile articolului 9.
Este încurajată distribuirea şi utilizarea atât a ghidurilor naţionale, cât şi a celor comunitare. Cu toate acestea, operatorii din sectorul alimentar pot utiliza aceste ghiduri în mod facultativ.
Art. 8: Ghiduri naţionale
(1)Atunci când se întocmesc astfel de ghiduri de bună practică, ele se realizează şi se distribuie de către sectorul alimentar:
a)prin consultare cu reprezentanţii părţilor ale căror interese pot fi serios afectate, cum ar fi autorităţile competente şi asociaţiile consumatorilor;
b)cu respectarea codurilor de practică aplicabile ale Codex Alimentarius şi
c)atunci când acestea se referă la producţia primară şi activităţile conexe enumerate în anexa I, ţinând seama de recomandările prevăzute de partea B din anexa I.
(2)Ghidurile naţionale pot fi întocmite sub egida institutului naţional de standardizare menţionat la anexa II din Directiva 98/34/CE (1).
(a)Directiva 98/34/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informaţii în domeniul standardelor şi normelor tehnice JO L 204, 21.7.1998, p. 37), directivă, astfel cum a fost modificată prin Directiva 98/48/CE JO L 217, 5.8.1998, p. 18).
(3)Statele membre evaluează ghidurile naţionale pentru a se asigura că:
a)au fost întocmite în conformitate cu dispoziţiile alineatu-lui (1);
b)conţinutul ghidurilor poate fi pus în practică în sectoarele la care se referă şi
(c)ghidurile respectă dispoziţiile articolelor 3, 4 şi 5 pentru sectoarele şi produsele alimentare cărora li se aplică.
(4)Statele membre transmit Comisiei ghidurile naţionale conforme cu cerinţele alineatului (3). Comisia instituie şi operează un sistem de înregistrare a acestor ghiduri şi îl pune la dispoziţia statelor membre.
(5)Ghidurile de bună practică întocmite în temeiul Directivei 93/43/CEE continuă să se aplice după intrarea în vigoare a prezentului regulament, cu condiţia ca ele să fie compatibile cu obiectivele acestuia.
Art. 9: Ghiduri comunitare
(1)Înainte de întocmirea ghidurilor comunitare de bună practică de igienă sau de aplicare a principiilor HACCP, Comisia consultă comitetul menţionat la articolul 14. Consultarea vizează analiza necesităţii acestor ghiduri, domeniul de aplicare şi tema.
(2)La întocmirea ghidurilor comunitare, Comisia se asigură că acestea sunt întocmite şi distribuite:
a)de către sau prin consultare cu reprezentanţii de resort ai sectoarelor alimentare din comunitate, inclusiv ai IMM-urilor şi ai altor părţi interesate, precum asociaţiile de consumatori;
b)în colaborare cu părţile ale căror interese pot fi serios afectate, inclusiv autorităţile competente;
c)ţinând seama de codurile de practică aplicabile din Codex Alimentarius
şi
d)în cazul în care se referă la producţia primară şi la activităţile conexe enumerate în anexa I, ţinând seama de recomandările prevăzute de partea B din anexa I.
(3)Comitetul menţionat la articolul 14 evaluează proiectele de ghiduri comunitare pentru a se asigura că:
a)ghidurile respective au fost întocmite în conformitate cu dispoziţiile alineatului (2);
b)conţinutul ghidurilor poate fi aplicat în practică în sectoarele la care se referă din întreaga Comunitate şi
c)ghidurile respectă dispoziţiile articolelor 3, 4 şi 5 pentru sectoarele şi produsele alimentare cărora li se aplică.
(4)Comisia invită comitetul menţionat în articolul 14 să analizeze periodic toate ghidurile întocmite conform dispoziţiilor prezentului articol, împreună cu organismele menţionate la alinea-tul (2).
Această analiză are scopul de a păstra caracterul practic al ghidurilor şi de a ţine seama de progresul tehnico-ştiinţific.
(5)Titlurile şi trimiterile ghidurilor comunitare întocmite în conformitate cu dispoziţiile prezentului articol se publică în seria C a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.