Titlul ii - OBLIGAŢIILE OPERATORILOR - Regulamentul 1069/21-oct-2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală)
Acte UE
Jurnalul Oficial 300L
În vigoare Versiune de la: 28 August 2023
TITLUL II:OBLIGAŢIILE OPERATORILOR
Art. 21: Colectarea şi identificarea categoriei şi transportul
(1)Operatorii colectează, identifică şi transportă subproduse de origine animală fără întârzieri nejustificate în condiţii care să prevină riscurile pentru sănătatea publică şi animală.
(2)Operatorii se asigură că subprodusele de origine animală şi produsele derivate sunt însoţite pe timpul transportului de un document comercial sau, atunci când prezentul regulament sau o măsură adoptată în conformitate cu alineatul (6) o cer, de un certificat de sănătate.
Prin derogare de la primul paragraf, autoritatea competentă poate autoriza transportul gunoiului de grajd între două puncte aflate pe teritoriul aceleiaşi ferme sau între ferme şi utilizatori de gunoi de grajd aflaţi în acelaşi stat membru fără document comercial sau certificat de sănătate.
(3)Documentele comerciale şi certificatele de sănătate care însoţesc în timpul transportului subproduse de origine animală sau produse derivate conţin cel puţin informaţii privind originea, destinaţia şi cantitatea acestor produse şi o descriere a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate şi a marcajului acestora, în cazul în care prezentul regulament cere acest marcaj.
Cu toate acestea, în cazul subproduselor de origine animală şi a produselor derivate transportate pe teritoriul unui stat membru, autoritatea competentă a statului membru în cauză poate autoriza transmiterea informaţiilor menţionate în primul paragraf cu ajutorul unui sistem alternativ.
(4)Operatorii colectează, transportă şi elimină deşeurile de catering de categoria 3, în conformitate cu măsurile naţionale prevăzute la articolul 13 din Directiva 2008/98/CE.
(5)Se adoptă următoarele, în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3):
a)modele pentru documentele comerciale care sunt necesare pentru a însoţi subprodusele de origine animală în timpul transportului; şi
b)modele pentru certificatele de sănătate şi condiţiile referitoare la modul în care acestea trebuie să însoţească subprodusele de origine animală şi produsele derivate în timpul transportului.
(6)Măsurile pentru punerea în aplicare a acestui articol pot fi stabilite cu privire la:
a)cazurile în care este necesar un certificat de sănătate având în vedere nivelul de risc pentru sănătatea publică şi animală care decurge din anumite produse derivate;
b)cazurile în care, prin derogare de la primul paragraf al alineatului (2) şi având în vedere nivelul scăzut de risc pentru sănătatea publică şi animală care decurge din anumite subproduse animale sau produse derivate, transportul produselor derivate poate avea loc fără documentele sau certificatele menţionate în alineatul respectiv;
c)cerinţe pentru identificare, inclusiv etichetare, şi pentru separarea diferitelor categorii de subproduse de origine animală în timpul transportului; şi
d)condiţii pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică şi animală care apar în timpul colectării sau transportului subproduselor de origine animală, inclusiv condiţii pentru transportul în siguranţă a acestor produse în ceea ce priveşte containerele, vehiculele şi materialul de ambalaj.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 22: Trasabilitate
(1)Operatorii care expediază, transportă sau primesc subproduse de origine animală sau produse derivate trebuie să ţină un registru al expedierilor şi al documentelor comerciale sau al certificatelor de sănătate conexe.
Cu toate acestea, primul paragraf nu se aplică atunci când a fost acordată o autorizaţie de transport subproduselor de origine animală sau produselor derivate fără documente comerciale sau certificate de sănătate în conformitate cu cel de-al doilea paragraf al articolului 21 alineatul (2) sau cu măsurile de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 21 alineatul (6) litera (b).
(2)Operatorii menţionaţi la alineatul (1) introduc sisteme şi proceduri de identificare a:
a)celorlalţi operatori cărora le-au fost furnizate subprodusele lor de origine animală sau produsele derivate; şi
b)operatorilor de la care aceştia s-au aprovizionat.
Aceste informaţii trebuie să se prezinte, la cerere, autorităţilor competente.
(3)Măsurile pentru punerea în aplicare a prezentului articol pot fi adoptate în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3), în special privind:
a)informaţiile care trebuie să se prezinte autorităţilor competente;
b)perioada de timp pentru care trebuie păstrate informaţiile.
Art. 23: Înregistrarea operatorilor, a unităţilor sau a instalaţiilor
(1)În vederea înregistrării, operatorii:
a)înaintea începerii operaţiilor, notifică autoritatea competentă cu privire la orice unităţi sau instalaţii aflate sub controlul lor care sunt în funcţiune la toate etapele producerii, transportului, manipulării, procesării, depozitării, introducerii pe piaţă, distribuţiei, utilizării sau eliminării subproduselor de origine animală şi a produselor derivate;
b)furnizează autorităţii competente informaţii privind:
(i)categoria de subprodus de origine animală sau produs derivat subordonată;
(ii)natura operaţiunilor executate în care se folosesc subproduse de origine animală sau produse derivate ca materie primă.
(2)Operatorii furnizează autorităţii competente informaţii actualizate privind toate unităţile sau instalaţiile subordonate, menţionate la alineatul (1) litera (a), în special orice modificare semnificativă a activităţilor, precum orice închidere a unei unităţi sau instalaţii existente.
(3)Normele detaliate privind înregistrarea, astfel cum sunt menţionate la alineatul (1), pot fi adoptate în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3).
(4)Prin derogare de la alineatul (1), nicio notificare în vederea înregistrării nu este necesară pentru activităţile în cadrul cărora unităţile care generează subproduse de origine animală au fost deja autorizate sau înregistrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004 sau Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi pentru activităţile în cadrul cărora unităţile sau instalaţiile au fost deja autorizate în conformitate cu articolul 24 din prezentul regulament.
Aceeaşi derogare se aplică activităţilor ce implică generarea de subproduse de origine animală doar la faţa locului, care sunt efectuate în ferme sau în alte incinte unde animalele sunt ţinute, crescute sau îngrijite.
Art. 24: Autorizarea unităţilor sau instalaţiilor
(1)Operatorii se asigură că unităţile sau instalaţiile subordonate sunt autorizate de autoritatea competentă, în cazul în care aceste unităţi sau instalaţii efectuează una sau mai multe din următoarele activităţi:
a)prelucrarea subproduselor de origine animală prin sterilizare sub presiune, prin metodele de prelucrare menţionate la articolul 15 alineatul (1) primul paragraf litera (b) sau prin metodele alternative autorizate în conformitate cu articolul 20;
b)eliminarea ca deşeu, prin incinerarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, exceptând unităţile sau instalaţiile care au permisiune de a funcţiona în conformitate cu Directiva 2000/76/CE;
c)eliminarea sau recuperarea subproduselor de origine animală şi produselor derivate, dacă sunt deşeuri, prin coincinerare, exceptând unităţile sau instalaţiile care au permisiune de a funcţiona în conformitate cu Directiva 2000/76/CE;
d)utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate în calitate de combustibil pentru combustie;
e)fabricarea hranei pentru animale de companie;
f)fabricarea îngrăşămintelor organice şi a amelioratorilor de sol;
g)transformarea subproduselor de origine animală şi/sau a produselor derivate în biogaz sau compost;
h)manipularea subproduselor de origine animală după colectarea lor, prin operaţiuni precum sortarea, tăierea, răcirea, congelarea, sărarea, înlăturarea pieilor sau a materialului care prezintă riscuri specificate;
i)depozitarea subproduselor de origine animală;
j)depozitarea produselor derivate destinate a fi:
(i)eliminate prin îngropare sau prin incinerare sau recuperate sau eliminate prin coincinerare;
(ii)utilizate în calitate de combustibil pentru combustie;
(iii)utilizate în calitate de hrană, exceptând unităţile sau instalaţiile autorizate sau înregistrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 183/2005;
(iv)utilizate în calitate de îngrăşăminte organice şi amelioratori de sol, cu excepţia depozitării într-un loc în care se realizează o aplicare directă.
(2)Autorizarea menţionată la alineatul (1) specifică dacă unitatea sau instalaţia este autorizată pentru operaţiuni cu subproduse de origine animală şi/sau produse derivate din:
a)o anume categorie menţionată la articolele 8, 9 sau 10; sau
b)mai mult de o categorie menţionată la articolele 8, 9 sau 10, indicând dacă astfel de operaţiuni sunt efectuate:
(i)permanent, în condiţii de separare strictă care previne orice risc pentru sănătatea publică şi animală; sau
(ii)temporar, în condiţii care previn contaminarea, ca răspuns la lipsa de capacitate pentru astfel de produse, rezultată din:
- o epidemie extinsă datorată unei boli epizootice; sau
- alte circumstanţe extraordinare şi neprevăzute.
Art. 25: Cerinţe generale de igienă
(1)Operatorii se asigură că unităţile sau instalaţiile subordonate care efectuează activităţile menţionate la articolul 24 alineatul (1) literele (a) şi (h):
a)sunt construite astfel încât să permită curăţarea eficientă şi dezinfectarea şi, după caz, construirea de duşumele facilitează drenarea lichidelor;
b)au acces la instalaţii corespunzătoare de igienă personală, precum toalete, vestiare şi chiuvete pentru personal;
c)beneficiază de aranjamente adecvate pentru protecţia împotriva dăunătorilor, precum insectele, rozătoarele şi păsările;
d)menţin instalaţiile şi echipamentele în bună stare de funcţionare şi se asigură că aparatele de măsură sunt calibrate periodic; şi
e)beneficiază de aranjamente adecvate pentru curăţarea şi dezinfectarea containerelor şi a vehiculelor care au ca scop evitarea riscului contaminării.
(2)Orice persoană care lucrează în unitatea sau în instalaţia menţionată la alineatul (1) poartă îmbrăcăminte adecvată, curată şi, după caz, de protecţie.
Atunci când este cazul, într-o anumită unitate sau instalaţie:
a)persoanele care lucrează în spaţiul contaminat nu intră în zona curată înainte de a-şi schimba sau de a-şi dezinfecta îmbrăcămintea şi încălţămintea de lucru;
b)echipamentele şi aparatura nu sunt mutate din zona contaminată în zona curată decât după ce au fost în prealabil curăţate şi dezinfectate; şi
c)operatorul stabileşte o procedură privind deplasările persoanelor pentru a controla deplasările acestora şi a descrie utilizarea corectă a băilor de dezinfectare a picioarelor şi roţilor.
(3)În unităţile sau instalaţiile care efectuează activităţile menţionate la articolul 24 alineatul (1) litera (a):
a)subprodusele de origine animală sunt manipulate astfel încât să se evite riscul contaminării;
b)subprodusele de origine animală sunt prelucrate în cel mai scurt timp posibil. După prelucrare, produsele derivate sunt manipulate şi depozitate astfel încât să se evite riscul contaminării;
c)după caz, în timpul oricărei procesări aplicate subproduselor de origine animală şi produselor derivate, fiecare parte din subprodusul de origine animală şi din produsele derivate este tratată la o anumită temperatură pentru o perioadă de timp determinată şi sunt prevenite riscurile recontaminării;
d)operatorii verifică periodic parametrii aplicabili (în special temperatura, presiunea, timpul, dimensiunea particulelor), atunci când este cazul, prin dispozitive automate;
e)sunt elaborate şi fundamentate proceduri de curăţare pentru toate secţiunile unităţilor sau instalaţiilor.
Art. 26: Manipularea subproduselor de origine animală în cadrul sectorului alimentar
(1)Tratamentul, prelucrarea sau depozitarea subproduselor de origine animală în unităţile sau instalaţiile autorizate sau înregistrate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 sau cu articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 sunt efectuate în condiţii ce previn contaminarea încrucişată şi, după caz, într-o secţiune a unităţii sau instalaţiei prevăzută în acest scop.
(2)Materiile prime pentru producerea gelatinei şi a colagenului care nu sunt destinate consumului uman pot fi depozitate, tratate sau prelucrate în unităţile autorizate special în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004 anexa III secţiunea XIV capitolul I punctul 5 şi secţiunea XV capitolul I punctul 5, cu condiţia ca transmiterea riscului de boală să fie prevenită prin segregarea acestor materii prime de cele utilizate pentru fabricarea produselor de origine animală.
(3)Alineatele (1) şi (2) se aplică fără a aduce atingere altor cerinţe mai detaliate stabilite de legislaţia comunitară veterinară.
Art. 27: Măsuri de punere în aplicare
Măsurile pentru punerea în aplicare a acestei secţiuni şi a secţiunii 1 din prezentul capitol sunt stabilite cu privire la:
(a)cerinţele de infrastructură şi echipament aplicabile în cadrul unităţilor şi instalaţiilor;
(b)cerinţele de igienă aplicabile tuturor tipurilor de manipulare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, incluzând măsuri de modificare a cerinţelor de igienă pentru unităţile sau instalaţiile menţionate la articolul 25 alineatul (1);
(c)condiţiile şi cerinţele tehnice privind manipularea, tratarea, transformarea, prelucrarea şi depozitarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate şi condiţiile privind tratarea apelor reziduale;
(d)probele care trebuie prezentate de operator în scopul validării tratamentului, transformării şi procesării subproduselor de origine animală sau a produselor derivate, privind capacitatea acestora de a preveni riscurile legate de sănătatea umană şi animală;
(e)condiţiile pentru manipularea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate din mai mult de o categorie menţionată la articolele 8, 9 sau 10 în aceeaşi unitate sau instalaţie:
(i)în care aceste operaţii sunt efectuate separat;
(ii)în care aceste operaţii sunt efectuate temporar în anumite circumstanţe;
(f)condiţiile privind prevenirea contaminării încrucişate în cazul în care subprodusele de origine animală sunt depozitate, tratate sau prelucrate într-o secţiune a unităţii sau a instalaţiei prevăzută în acest scop, menţionată la articolul 26;
(g)parametrii standard de transformare pentru instalaţiile de biogaz sau de compost;
(h)cerinţele aplicabile incinerării sau coincinerării în instalaţii cu capacitate ridicată şi redusă menţionate la articolul 24 alineatul (1) literele (b) şi (c); şi
(i)cerinţele aplicabile combustiei subproduselor de origine animală şi a produselor derivate menţionate la articolul 24 alineatul (1) litera (d).
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 28: Verificările proprii
Operatorii trebuie să creeze, să implementeze şi să întreţină verificări proprii în unităţile sau instalaţiile lor pentru monitorizarea conformităţii cu prezentul regulament. Operatorii se asigură că niciun subprodus de origine animală sau produs derivat suspect sau despre care se ştie că nu respectă prezentul regulament nu părăseşte unitatea sau instalaţia, cu excepţia cazului în care este destinat eliminării.
Art. 29: Analiza riscurilor şi punctele critice de control
(1)Operatorii care efectuează una dintre următoarele activităţi creează, implementează şi întreţin o procedură scrisă permanentă sau proceduri bazate pe principiile corespunzătoare metodei "analiza riscurilor şi punctele critice de control" (HACCP) referitoare la:
a)prelucrarea subproduselor de origine animală;
b)transformarea subproduselor de origine animală în biogaz şi compost;
c)manipularea şi depozitarea a mai mult de o categorie de subproduse de origine animală sau produse derivate în aceeaşi unitate sau instalaţie;
d)fabricarea de hrană pentru animalele de companie.
(2)Operatorii, astfel cum sunt menţionaţi la alineatul (1), trebuie:
a)să identifice toate riscurile care trebuie să fie prevenite, eliminate sau aduse la un nivel acceptabil;
b)să identifice punctele critice la nivelul cărora un control este indispensabil pentru prevenirea sau eliminarea unui risc sau pentru aducerea acestuia la un nivel acceptabil;
c)să stabilească, în punctele critice de control, limitele critice care diferenţiază acceptabilitatea de inacceptabilitate, în scopul prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;
d)să stabilească şi să aplice proceduri de supraveghere eficientă a punctelor critice de control;
e)să stabilească acţiunile de corecţie care trebuie să fie aplicate atunci când supravegherea indică faptul că un punct critic de control nu este controlat;
f)să stabilească procedurile destinate verificării caracterului complet şi eficient al măsurilor descrise la literele (a)-(e). Procedurile de verificare se efectuează periodic;
g)să întocmească documente şi dosare, în funcţie de natura şi de mărimea întreprinderii, pentru dovedirea aplicării efective a măsurilor definite la literele (a)-(f).
(3)În cazul modificării unui produs, a unui procedeu sau a unei etape de producţie, prelucrare, depozitare sau distribuţie, operatorii îşi revizuie procedura şi îi aduc modificările necesare.
(4)Măsurile în vederea punerii în aplicare a prezentului articol pot fi adoptate în conformitate cu procedura de reglementare prevăzută la articolul 52 alineatul (3).
Art. 30: Ghiduri naţionale de bună practică
(1)Atunci când este necesar, autorităţile competente încurajează crearea, răspândirea şi utilizarea voluntară a ghidurilor naţionale de bună practică, în special pentru aplicarea principiilor HACCP, astfel cum se menţionează la articolul 29. Operatorii pot utiliza aceste ghiduri pe bază de voluntariat.
(2)Autoritatea competentă evaluează ghidurile naţionale pentru a se asigura că:
a)au fost create în consultare cu reprezentanţii părţilor ale căror interese pot fi afectate substanţial şi au fost răspândite în sectoarele operatorilor; şi
b)conţinutul lor poate fi pus în practică în sectoarele la care se referă.
Secţiunea 1:Subproduse de origine animală şi produse derivate pentru hrana animalelor de fermă, cu excepţia animalelor pentru blană
Art. 31: Introducerea pe piaţă
(1)Subprodusele de origine animală şi produsele derivate destinate hranei animalelor de fermă, cu excepţia animalelor pentru blană, pot fi introduse pe piaţă doar cu condiţia:
a)să facă parte sau să provină din material de categoria 3, altul decât cel menţionat la articolul 10 literele (n), (o) şi (p);
b)să fi fost colectate sau prelucrate, după caz, în conformitate cu condiţiile pentru sterilizarea sub presiune sau alte condiţii pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică şi animală în conformitate cu măsurile adoptate în temeiul articolului 15 şi orice alte măsuri care au fost stabilite în conformitate cu alineatul (2) al prezentului articol; şi
c)să provină din unităţi sau instalaţii autorizate sau înregistrate, după caz, pentru subprodusul de origine animală sau produsul derivat în cauză.
(2)Măsuri pentru punerea în aplicare a prezentului articol pot fi stabilite cu privire la condiţiile de sănătate publică şi animală pentru colectarea, prelucrarea şi tratarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate menţionate la alineatul (1).
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 32: Introducerea pe piaţă şi utilizarea
(1)Îngrăşămintele organice şi amelioratorii de sol pot fi introduşi pe piaţă şi utilizaţi în condiţiile în care:
a)provin din material de categoria 2 sau categoria 3;
b)au fost produse în conformitate cu condiţiile pentru sterilizarea sub presiune sau alte condiţii pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică şi animală în conformitate cu cerinţele stabilite în conformitate cu articolul 15 şi orice alte măsuri care au fost stabilite în conformitate cu alineatul (3) din prezentul articol;
c)provin din unităţi sau instalaţii autorizate sau înregistrate, după caz; şi
d)în cazul făinii de carne şi oase provenite din material de categoria 2 şi al proteinelor animale prelucrate destinate utilizării în calitate de sau în îngrăşămintele organice şi amelioratorii de sol, au fost amestecate cu o componentă pentru a exclude utilizarea ulterioară a amestecului pentru scopuri alimentare şi marcate atunci când măsurile adoptate în conformitate cu alineatul (3) o cer.
În plus, resturile de digestie din transformarea în biogaz sau compost pot fi introduse pe piaţă şi utilizate ca îngrăşăminte organice sau amelioratori de sol.
Statele membre pot adopta sau pot menţine norme interne care impun condiţii suplimentare pentru sau de restricţionare a utilizării îngrăşămintelor organice şi a amelioratorilor de sol, în condiţiile în care aceste norme sunt justificate de considerente privind sănătatea publică şi animală.
(2)Prin derogare de la alineatul (1) litera (d), amestecarea nu este necesară în cazul materialelor a căror utilizare drept hrană este exclusă datorită compoziţiei sau ambalajului lor.
(3)Măsuri pentru punerea în aplicare a prezentului articol pot fi stabilite cu privire la:
a)condiţii de sănătate publică şi animală pentru producţia şi utilizarea îngrăşămintelor organice şi a amelioratorilor de sol;
b)componente sau substanţe pentru marcajul îngrăşămintelor organice sau a amelioratorilor de sol;
c)componente care trebuie amestecate cu îngrăşăminte organice şi amelioratori de sol;
d)condiţiile suplimentare, cum ar fi metodele care trebuie folosite pentru marcaj şi proporţiile minime care trebuie respectate pentru prepararea amestecului, în vederea excluderii utilizării unor astfel de îngrăşăminte sau amelioratori de sol în scopuri alimentare; şi
e)cazurile în care compoziţia sau ambalajul permite materialului să fie scutit de la cerinţele de amestecare.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 33: Introducerea pe piaţă
Operatorii pot introduce pe piaţă următoarele produse derivate:
(a)produsele cosmetice astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (1) din Directiva 76/768/CEE;
(b)dispozitivele medicale implantabile activ astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (2) litera (c) din Directiva 90/385/CEE;
(c)dispozitivele medicale astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Directiva 93/42/CEE;
(d)dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (2) litera (b) din Directiva 98/79/CEE;
(e)medicamentele de uz veterinar astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (2) din Directiva 2001/82/CE;
(f)medicamentele astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (2) din Directiva 2001/83/CE.
Art. 34: Fabricarea
(1)Importul, colectarea şi mişcarea subproduselor de origine animală şi produselor derivate destinate unităţilor sau instalaţiilor de prelucrare a produselor derivate menţionate la articolul 33 şi prelucrarea acestor produse derivate se realizează în conformitate cu legislaţia comunitară menţionată la articolul respectiv.
Materialul nefolosit în astfel de unităţi sau instalaţii se elimină în conformitate cu legislaţia respectivă.
(2)Cu toate acestea, prezentul regulament se aplică atunci când legislaţia comunitară menţionată la articolul 33 nu prevede condiţii pentru combaterea riscurilor potenţiale pentru sănătatea publică şi animală în conformitate cu obiectivele prezentului regulament.
Art. 35: Introducerea pe piaţă a hranei pentru animale de companie
Operatorii pot introduce pe piaţă hrană pentru animale de companie, dacă:
(a)produsele provin:
(i)din material de categoria 3, altul decât cel menţionat la articolul 10 literele (n), (o) şi (p);
(ii)în cazul hranei pentru animale de companie importată sau a hranei pentru animale de companie din materiale importate, din material de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (c), în condiţiile stabilite în conformitate cu articolul 40 primul paragraf litera (a); sau
(iii)în cazul hranei neprelucrate pentru animale de companie, din material menţionat la articolul 10 litera (a) şi litera (b) punctele (i) şi (ii); şi
(b)operatorii garantează controlul riscului pentru sănătatea publică şi animală prin tratarea în condiţii de siguranţă în conformitate cu articolul 38, în cazul în care aprovizionarea în condiţii de siguranţă în conformitate cu articolul 37 nu garantează un control suficient.
Art. 36: Introducerea pe piaţă a altor produse derivate
Operatorii pot introduce pe piaţă produse derivate, altele decât cele menţionate la articolele 31, 32, 33 şi 35, dacă:
(a)produsele respective:
(i)nu sunt destinate folosirii pentru hrana animalelor de fermă sau pentru aplicarea pe solul din care astfel de animale urmează să fie hrănite, sau
(ii)sunt destinate hrănirii animalelor pentru blană; precum şi
(b)dacă asigură combaterea riscurilor pentru sănătatea publică şi animală prin:
(i)siguranţa aprovizionării în conformitate cu articolul 37;
(ii)siguranţa tratamentului în conformitate cu articolul 38, în cazul în care siguranţa aprovizionării nu asigură un control suficient; sau
(iii)verificarea că produsele sunt folosite doar pentru uz final sigur în conformitate cu articolul 39, în cazul în care siguranţa tratamentului nu asigură un control suficient.
Art. 37: Siguranţa aprovizionării
(1)Siguranţa aprovizionării include folosirea de materiale:
a)de la care nu provine niciun risc inacceptabil pentru sănătatea publică şi animală;
b)care au fost colectate şi transportate de la punctul de colectare până la unitatea sau instalaţia de fabricare în condiţii care exclud riscuri pentru sănătatea publică şi animală; sau
c)care au fost importate în Comunitate şi transportate de la punctul de primă intrare până la unitatea sau instalaţia de fabricare în condiţii care exclud riscuri pentru sănătatea publică şi animală.
(2)Pentru siguranţa aprovizionării, operatorii furnizează documentaţia pentru cerinţele din alineatul (1), incluzând, atunci când este necesar, dovezi cu privire la siguranţa măsurilor de biosecuritate adoptate pentru a exclude apariţia de riscuri pentru sănătatea publică şi animală din cauza materiei prime.
Această documentaţie se păstrează şi se prezintă, la cerere, autorităţii competente.
În cazul menţionat la litera (c) a alineatului (1), transporturile sunt însoţite de un certificat de sănătate care corespunde modelului adoptat în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3).
Art. 38: Siguranţa tratamentului
Siguranţa tratamentului include supunerea materialului folosit la un proces de prelucrare care reduce la un nivel acceptabil riscurile pentru sănătatea publică şi animală care decurg din folosirea materialului sau din alte substanţe rezultate din procesul de prelucrare.
Se asigură, în special prin testarea produsului finit, că produsele derivate nu prezintă niciun risc inacceptabil pentru sănătatea publică şi animală
Art. 39: Uz final sigur
Uzul final sigur include folosirea de produse derivate:
(a)în condiţii care nu prezintă niciun risc inacceptabil pentru sănătatea publică şi animală; sau
(b)care pot prezenta un risc pentru sănătatea publică şi animală, în scopuri speciale, cu condiţia ca folosirea în acest fel să fie justificată de obiective stabilite în legislaţia comunitară, în special pentru protejarea sănătăţii publice şi animale.
Art. 40: Măsuri de punere în aplicare
Măsuri pentru punerea în aplicare a prezentei secţiuni pot fi stabilite cu privire la:
(a)condiţii pentru introducerea pe piaţă a hranei pentru animale de companie importată sau a hranei pentru animale de companie din materiale importate, din material de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (c);
(b)condiţii pentru siguranţa aprovizionării şi mişcării materialului care urmează a fi folosit în condiţii care exclud riscuri pentru sănătatea publică şi animală;
(c)documentaţie menţionată la articolul 37 alineatul (2) primul paragraf;
(d)parametri ai procesului de fabricare, menţionaţi la primul alineat al articolului 38, în special în ceea ce priveşte aplicarea de tratamente fizice sau chimice materialului folosit;
(e)cerinţe de testare aplicabile produsului finit; şi
(f)condiţii pentru folosirea sigură a produselor derivate care prezintă riscuri pentru sănătatea publică şi animală.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 41: Importul şi tranzitarea
(1)Subprodusele de origine animală şi produsele derivate sunt importate în Comunitate sau sunt trimise în tranzit prin Comunitate în conformitate cu:
a)normele relevante ale prezentului regulament şi măsurile de punere în aplicare ale acestuia care sunt, pentru acel subprodus de origine animală sau produs derivat, cel puţin la fel de stricte precum cele aplicabile producţiei şi comercializării de astfel de subproduse de origine animală sau produse derivate în Comunitate;
b)condiţii recunoscute ca fiind cel puţin echivalente cu normele aplicabile producţiei şi comercializării de astfel de subproduse de origine animală sau produse derivate în cadrul legislaţiei comunitare; sau
c)în cazul subproduselor de origine animală şi a produselor derivate menţionate la articolele 33, 35 şi 36, cerinţele stabilite la articolele respective.
Măsurile menţionate la litera (b) a primului paragraf, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
(2)Prin derogare de la alineatul (1), importul şi tranzitarea de:
a)materiale cu risc specificat au loc doar în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
b)subproduse de origine animală sau produse derivate amestecate sau contaminate cu oricare dintre deşeurile enumerate ca periculoase în Decizia 2000/532/CE se fac doar cu respectarea normelor Regulamentului (CE) nr. 1013/2006;
c)materiale de categoria 1, materiale de categoria 2 şi produse derivate din acestea, care nu sunt destinate fabricării produselor derivate menţionate la articolele 33, 35 şi 36, au loc doar dacă normele pentru importul lor au fost adoptate în conformitate cu articolul 42 alineatul (2) litera (a);
d)subproduse de origine animală şi produse derivate, cu destinaţiile menţionate la articolul 17 alineatul (1), au loc în conformitate cu măsurile naţionale care asigură combaterea riscurilor pentru sănătatea publică şi animală, până la adoptarea de condiţii armonizate menţionate la articolul 17 alineatul (2).
(3)În cazul importului şi tranzitării de material de categoria 3 şi produse derivate din acestea, se stabilesc normele relevante menţionate la litera (a) a primului paragraf al alineatului (1).
Aceste norme pot să prevadă că transporturile:
a)trebuie să provină dintr-o ţară terţă sau parte a unei ţări terţe enumerate în conformitate cu alineatul (4);
b)trebuie să provină din unităţi sau instalaţii autorizate sau înregistrate de autoritatea competentă a ţării terţe de origine şi introduse pe listă de acea autoritate pentru obiectul de activitate respectiv; şi
c)trebuie să fie însoţite la punctul de intrare în Comunitate, unde au loc verificările veterinare, de documente cum ar fi un act comercial sau un certificat de sănătate şi, după caz, o declaraţie, care corespunde unui model stabilit în temeiul articolului 42 alineatul (2) primul paragraf litera (d).
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Până la adoptarea normelor menţionate la literele (a) şi (c) de la al doilea paragraf, statele membre prevăd normele respective în cadrul măsurilor naţionale.
(4)Liste de ţări terţe sau părţi de ţări terţe din care subproduse de origine animală sau produse derivate pot fi importate sau tranzitate pe teritoriul Comunităţii se alcătuiesc în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3), ţinând cont mai ales de:
a)legislaţia ţării terţe;
b)organizarea autorităţii competente şi a serviciilor de inspecţie ale acesteia din ţara terţă, competenţele acestor servicii şi supravegherea la care sunt supuse, precum şi autoritatea acestora de a monitoriza eficient aplicarea legislaţiei;
c)condiţiile de sănătate aplicate efectiv în ceea ce priveşte producţia, prelucrarea, manipularea, depozitarea şi expedierea produselor de origine animală destinate Comunităţii;
d)asigurările pe care le poate oferi ţara terţă în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de sănătate relevante;
e)experienţa obţinută în comercializarea produsului din ţara terţă şi rezultatele verificărilor efectuate la import;
f)rezultatul oricăror inspecţii comunitare efectuate în ţara terţă;
g)starea de sănătate a şeptelului, a altor animale domestice şi sălbatice din ţara terţă, acordându-se o atenţie specială bolilor animale exotice şi tuturor aspectelor legate de starea generală de sănătate din ţară, în măsura în care acestea pot prezenta un risc pentru sănătatea publică sau animală din Comunitate;
h)regularitatea şi rapiditatea cu care ţara terţă furnizează informaţii cu privire la existenţa bolilor animale infecţioase de pe teritoriul său, în special a bolilor enumerate în Codul de sănătate a animalelor terestre şi Codul de sănătate a animalelor acvatice ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală;
i)regulamentele cu privire la prevenirea şi controlul bolilor animale infecţioase în vigoare în ţara terţă şi aplicarea acestora, inclusiv normele privind importurile din alte ţări terţe.
Lista unităţilor şi instalaţiilor menţionate la alineatul (3) paragraful al doilea litera (b) este actualizată şi comunicată Comisiei şi statelor membre şi pusă la dispoziţia publicului.
Art. 42: Măsuri de punere în aplicare
(1)Măsuri pentru punerea în aplicare a articolului 41 care pot exclude subproduse de origine animală sau produse derivate fabricate în anumite unităţi sau instalaţii de la import sau tranzitare pentru a proteja sănătatea publică sau animală se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3).
(2)Alte măsuri pentru punerea în aplicare a articolului 41 sunt stabilite cu privire la:
a)condiţii pentru importul şi tranzitarea materialelor de categoria 1 şi categoria 2 şi pentru produsele derivate din acestea;
b)restricţii legate de sănătatea publică sau animală aplicabile materialului importat de categoria 3 sau produselor derivate din acesta care ar putea să fie stabilite prin referire la listele comunitare de ţări terţe sau părţi de ţări terţe elaborate în conformitate cu articolul 41 alineatul (4) sau în alte scopuri legate de sănătatea publică sau animală;
c)condiţii pentru prelucrarea de subproduse de origine animală sau produse derivate în unităţi sau instalaţii din ţări terţe; astfel de condiţii pot să includă modalităţile de control al unor astfel de unităţi sau instalaţii de către autoritatea competentă în cauză şi pot exclude unele tipuri de unităţi sau instalaţii care manipulează subproduse de origine animală sau produse derivate de la autorizarea sau înregistrarea menţionată la litera (b) a celui de-al doilea paragraf al articolului 41 alineatul (3); şi
d)modele pentru certificatele de sănătate, documentele comerciale şi declaraţiile care urmează să însoţească transporturile, specificând condiţiile în care poate fi indicat că subprodusele de origine animală sau produsele derivate în cauză au fost colectate sau fabricate în conformitate cu normele prezentului regulament.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 43: Exportul
(1)Exportul subproduselor de origine animală şi al produselor derivate destinate pentru incinerare sau depozitare la groapa de gunoi este interzis.
(2)Exportul subproduselor de origine animală şi al produselor derivate în ţări terţe care nu sunt membre ale OCDE pentru a fi utilizate într-o instalaţie de biogaz sau de compost este interzis.
(3)Materialul de categoria 1, materialul de categoria 2 şi produsele derivate din acestea se exportă doar în alte scopuri decât cele menţionate la alineatele (1) şi (2), cu condiţia să fie adoptate normele pentru exportul respectiv.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
(4)Articolul 12 al Regulamentului (CE) nr. 178/2002 cu privire la alimentele şi furajele exportate din Comunitate se aplică mutatis mutandis la exportul materialului de categoria 3 sau al produselor derivate din acesta în conformitate cu prezentul regulament.
(5)Prin derogare de la alineatele (3) şi (4), exportul de:
a)materiale cu risc specificat are loc doar în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
b)subproduse de origine animală sau produse derivate amestecate sau contaminate cu oricare dintre deşeurile enumerate ca periculoase în Decizia 2000/532/CE se face doar cu respectarea normelor Regulamentului (CE) nr. 1013/2006.