Secţiunea 3 - Verificările proprii şi analiza riscurilor şi punctele critice de control - Regulamentul 1069/21-oct-2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală)

Acte UE

Jurnalul Oficial 300L

În vigoare
Versiune de la: 28 August 2023
Secţiunea 3:Verificările proprii şi analiza riscurilor şi punctele critice de control
Art. 28: Verificările proprii
Operatorii trebuie să creeze, să implementeze şi să întreţină verificări proprii în unităţile sau instalaţiile lor pentru monitorizarea conformităţii cu prezentul regulament. Operatorii se asigură că niciun subprodus de origine animală sau produs derivat suspect sau despre care se ştie că nu respectă prezentul regulament nu părăseşte unitatea sau instalaţia, cu excepţia cazului în care este destinat eliminării.
Art. 29: Analiza riscurilor şi punctele critice de control
(1)Operatorii care efectuează una dintre următoarele activităţi creează, implementează şi întreţin o procedură scrisă permanentă sau proceduri bazate pe principiile corespunzătoare metodei "analiza riscurilor şi punctele critice de control" (HACCP) referitoare la:
a)prelucrarea subproduselor de origine animală;
b)transformarea subproduselor de origine animală în biogaz şi compost;
c)manipularea şi depozitarea a mai mult de o categorie de subproduse de origine animală sau produse derivate în aceeaşi unitate sau instalaţie;
d)fabricarea de hrană pentru animalele de companie.
(2)Operatorii, astfel cum sunt menţionaţi la alineatul (1), trebuie:
a)să identifice toate riscurile care trebuie să fie prevenite, eliminate sau aduse la un nivel acceptabil;
b)să identifice punctele critice la nivelul cărora un control este indispensabil pentru prevenirea sau eliminarea unui risc sau pentru aducerea acestuia la un nivel acceptabil;
c)să stabilească, în punctele critice de control, limitele critice care diferenţiază acceptabilitatea de inacceptabilitate, în scopul prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;
d)să stabilească şi să aplice proceduri de supraveghere eficientă a punctelor critice de control;
e)să stabilească acţiunile de corecţie care trebuie să fie aplicate atunci când supravegherea indică faptul că un punct critic de control nu este controlat;
f)să stabilească procedurile destinate verificării caracterului complet şi eficient al măsurilor descrise la literele (a)-(e). Procedurile de verificare se efectuează periodic;
g)să întocmească documente şi dosare, în funcţie de natura şi de mărimea întreprinderii, pentru dovedirea aplicării efective a măsurilor definite la literele (a)-(f).
(3)În cazul modificării unui produs, a unui procedeu sau a unei etape de producţie, prelucrare, depozitare sau distribuţie, operatorii îşi revizuie procedura şi îi aduc modificările necesare.
(4)Măsurile în vederea punerii în aplicare a prezentului articol pot fi adoptate în conformitate cu procedura de reglementare prevăzută la articolul 52 alineatul (3).
Art. 30: Ghiduri naţionale de bună practică
(1)Atunci când este necesar, autorităţile competente încurajează crearea, răspândirea şi utilizarea voluntară a ghidurilor naţionale de bună practică, în special pentru aplicarea principiilor HACCP, astfel cum se menţionează la articolul 29. Operatorii pot utiliza aceste ghiduri pe bază de voluntariat.
(2)Autoritatea competentă evaluează ghidurile naţionale pentru a se asigura că:
a)au fost create în consultare cu reprezentanţii părţilor ale căror interese pot fi afectate substanţial şi au fost răspândite în sectoarele operatorilor; şi
b)conţinutul lor poate fi pus în practică în sectoarele la care se referă.