Capitolul i - Obligaţii generale - Regulamentul 1069/21-oct-2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală)

Acte UE

Jurnalul Oficial 300L

În vigoare
Versiune de la: 28 August 2023
CAPITOLUL I:Obligaţii generale
Art. 21: Colectarea şi identificarea categoriei şi transportul
(1)Operatorii colectează, identifică şi transportă subproduse de origine animală fără întârzieri nejustificate în condiţii care să prevină riscurile pentru sănătatea publică şi animală.
(2)Operatorii se asigură că subprodusele de origine animală şi produsele derivate sunt însoţite pe timpul transportului de un document comercial sau, atunci când prezentul regulament sau o măsură adoptată în conformitate cu alineatul (6) o cer, de un certificat de sănătate.
Prin derogare de la primul paragraf, autoritatea competentă poate autoriza transportul gunoiului de grajd între două puncte aflate pe teritoriul aceleiaşi ferme sau între ferme şi utilizatori de gunoi de grajd aflaţi în acelaşi stat membru fără document comercial sau certificat de sănătate.
(3)Documentele comerciale şi certificatele de sănătate care însoţesc în timpul transportului subproduse de origine animală sau produse derivate conţin cel puţin informaţii privind originea, destinaţia şi cantitatea acestor produse şi o descriere a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate şi a marcajului acestora, în cazul în care prezentul regulament cere acest marcaj.
Cu toate acestea, în cazul subproduselor de origine animală şi a produselor derivate transportate pe teritoriul unui stat membru, autoritatea competentă a statului membru în cauză poate autoriza transmiterea informaţiilor menţionate în primul paragraf cu ajutorul unui sistem alternativ.
(4)Operatorii colectează, transportă şi elimină deşeurile de catering de categoria 3, în conformitate cu măsurile naţionale prevăzute la articolul 13 din Directiva 2008/98/CE.
(5)Se adoptă următoarele, în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3):
a)modele pentru documentele comerciale care sunt necesare pentru a însoţi subprodusele de origine animală în timpul transportului; şi
b)modele pentru certificatele de sănătate şi condiţiile referitoare la modul în care acestea trebuie să însoţească subprodusele de origine animală şi produsele derivate în timpul transportului.
(6)Măsurile pentru punerea în aplicare a acestui articol pot fi stabilite cu privire la:
a)cazurile în care este necesar un certificat de sănătate având în vedere nivelul de risc pentru sănătatea publică şi animală care decurge din anumite produse derivate;
b)cazurile în care, prin derogare de la primul paragraf al alineatului (2) şi având în vedere nivelul scăzut de risc pentru sănătatea publică şi animală care decurge din anumite subproduse animale sau produse derivate, transportul produselor derivate poate avea loc fără documentele sau certificatele menţionate în alineatul respectiv;
c)cerinţe pentru identificare, inclusiv etichetare, şi pentru separarea diferitelor categorii de subproduse de origine animală în timpul transportului; şi
d)condiţii pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică şi animală care apar în timpul colectării sau transportului subproduselor de origine animală, inclusiv condiţii pentru transportul în siguranţă a acestor produse în ceea ce priveşte containerele, vehiculele şi materialul de ambalaj.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 22: Trasabilitate
(1)Operatorii care expediază, transportă sau primesc subproduse de origine animală sau produse derivate trebuie să ţină un registru al expedierilor şi al documentelor comerciale sau al certificatelor de sănătate conexe.
Cu toate acestea, primul paragraf nu se aplică atunci când a fost acordată o autorizaţie de transport subproduselor de origine animală sau produselor derivate fără documente comerciale sau certificate de sănătate în conformitate cu cel de-al doilea paragraf al articolului 21 alineatul (2) sau cu măsurile de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 21 alineatul (6) litera (b).
(2)Operatorii menţionaţi la alineatul (1) introduc sisteme şi proceduri de identificare a:
a)celorlalţi operatori cărora le-au fost furnizate subprodusele lor de origine animală sau produsele derivate; şi
b)operatorilor de la care aceştia s-au aprovizionat.
Aceste informaţii trebuie să se prezinte, la cerere, autorităţilor competente.
(3)Măsurile pentru punerea în aplicare a prezentului articol pot fi adoptate în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3), în special privind:
a)informaţiile care trebuie să se prezinte autorităţilor competente;
b)perioada de timp pentru care trebuie păstrate informaţiile.
Art. 23: Înregistrarea operatorilor, a unităţilor sau a instalaţiilor
(1)În vederea înregistrării, operatorii:
a)înaintea începerii operaţiilor, notifică autoritatea competentă cu privire la orice unităţi sau instalaţii aflate sub controlul lor care sunt în funcţiune la toate etapele producerii, transportului, manipulării, procesării, depozitării, introducerii pe piaţă, distribuţiei, utilizării sau eliminării subproduselor de origine animală şi a produselor derivate;
b)furnizează autorităţii competente informaţii privind:
(i)categoria de subprodus de origine animală sau produs derivat subordonată;
(ii)natura operaţiunilor executate în care se folosesc subproduse de origine animală sau produse derivate ca materie primă.
(2)Operatorii furnizează autorităţii competente informaţii actualizate privind toate unităţile sau instalaţiile subordonate, menţionate la alineatul (1) litera (a), în special orice modificare semnificativă a activităţilor, precum orice închidere a unei unităţi sau instalaţii existente.
(3)Normele detaliate privind înregistrarea, astfel cum sunt menţionate la alineatul (1), pot fi adoptate în conformitate cu procedura de reglementare menţionată la articolul 52 alineatul (3).
(4)Prin derogare de la alineatul (1), nicio notificare în vederea înregistrării nu este necesară pentru activităţile în cadrul cărora unităţile care generează subproduse de origine animală au fost deja autorizate sau înregistrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004 sau Regulamentul (CE) nr. 853/2004 şi pentru activităţile în cadrul cărora unităţile sau instalaţiile au fost deja autorizate în conformitate cu articolul 24 din prezentul regulament.
Aceeaşi derogare se aplică activităţilor ce implică generarea de subproduse de origine animală doar la faţa locului, care sunt efectuate în ferme sau în alte incinte unde animalele sunt ţinute, crescute sau îngrijite.
Art. 24: Autorizarea unităţilor sau instalaţiilor
(1)Operatorii se asigură că unităţile sau instalaţiile subordonate sunt autorizate de autoritatea competentă, în cazul în care aceste unităţi sau instalaţii efectuează una sau mai multe din următoarele activităţi:
a)prelucrarea subproduselor de origine animală prin sterilizare sub presiune, prin metodele de prelucrare menţionate la articolul 15 alineatul (1) primul paragraf litera (b) sau prin metodele alternative autorizate în conformitate cu articolul 20;
b)eliminarea ca deşeu, prin incinerarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, exceptând unităţile sau instalaţiile care au permisiune de a funcţiona în conformitate cu Directiva 2000/76/CE;
c)eliminarea sau recuperarea subproduselor de origine animală şi produselor derivate, dacă sunt deşeuri, prin coincinerare, exceptând unităţile sau instalaţiile care au permisiune de a funcţiona în conformitate cu Directiva 2000/76/CE;
d)utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate în calitate de combustibil pentru combustie;
e)fabricarea hranei pentru animale de companie;
f)fabricarea îngrăşămintelor organice şi a amelioratorilor de sol;
g)transformarea subproduselor de origine animală şi/sau a produselor derivate în biogaz sau compost;
h)manipularea subproduselor de origine animală după colectarea lor, prin operaţiuni precum sortarea, tăierea, răcirea, congelarea, sărarea, înlăturarea pieilor sau a materialului care prezintă riscuri specificate;
i)depozitarea subproduselor de origine animală;
j)depozitarea produselor derivate destinate a fi:
(i)eliminate prin îngropare sau prin incinerare sau recuperate sau eliminate prin coincinerare;
(ii)utilizate în calitate de combustibil pentru combustie;
(iii)utilizate în calitate de hrană, exceptând unităţile sau instalaţiile autorizate sau înregistrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 183/2005;
(iv)utilizate în calitate de îngrăşăminte organice şi amelioratori de sol, cu excepţia depozitării într-un loc în care se realizează o aplicare directă.
(2)Autorizarea menţionată la alineatul (1) specifică dacă unitatea sau instalaţia este autorizată pentru operaţiuni cu subproduse de origine animală şi/sau produse derivate din:
a)o anume categorie menţionată la articolele 8, 9 sau 10; sau
b)mai mult de o categorie menţionată la articolele 8, 9 sau 10, indicând dacă astfel de operaţiuni sunt efectuate:
(i)permanent, în condiţii de separare strictă care previne orice risc pentru sănătatea publică şi animală; sau
(ii)temporar, în condiţii care previn contaminarea, ca răspuns la lipsa de capacitate pentru astfel de produse, rezultată din:
- o epidemie extinsă datorată unei boli epizootice; sau
- alte circumstanţe extraordinare şi neprevăzute.
Art. 25: Cerinţe generale de igienă
(1)Operatorii se asigură că unităţile sau instalaţiile subordonate care efectuează activităţile menţionate la articolul 24 alineatul (1) literele (a) şi (h):
a)sunt construite astfel încât să permită curăţarea eficientă şi dezinfectarea şi, după caz, construirea de duşumele facilitează drenarea lichidelor;
b)au acces la instalaţii corespunzătoare de igienă personală, precum toalete, vestiare şi chiuvete pentru personal;
c)beneficiază de aranjamente adecvate pentru protecţia împotriva dăunătorilor, precum insectele, rozătoarele şi păsările;
d)menţin instalaţiile şi echipamentele în bună stare de funcţionare şi se asigură că aparatele de măsură sunt calibrate periodic; şi
e)beneficiază de aranjamente adecvate pentru curăţarea şi dezinfectarea containerelor şi a vehiculelor care au ca scop evitarea riscului contaminării.
(2)Orice persoană care lucrează în unitatea sau în instalaţia menţionată la alineatul (1) poartă îmbrăcăminte adecvată, curată şi, după caz, de protecţie.
Atunci când este cazul, într-o anumită unitate sau instalaţie:
a)persoanele care lucrează în spaţiul contaminat nu intră în zona curată înainte de a-şi schimba sau de a-şi dezinfecta îmbrăcămintea şi încălţămintea de lucru;
b)echipamentele şi aparatura nu sunt mutate din zona contaminată în zona curată decât după ce au fost în prealabil curăţate şi dezinfectate; şi
c)operatorul stabileşte o procedură privind deplasările persoanelor pentru a controla deplasările acestora şi a descrie utilizarea corectă a băilor de dezinfectare a picioarelor şi roţilor.
(3)În unităţile sau instalaţiile care efectuează activităţile menţionate la articolul 24 alineatul (1) litera (a):
a)subprodusele de origine animală sunt manipulate astfel încât să se evite riscul contaminării;
b)subprodusele de origine animală sunt prelucrate în cel mai scurt timp posibil. După prelucrare, produsele derivate sunt manipulate şi depozitate astfel încât să se evite riscul contaminării;
c)după caz, în timpul oricărei procesări aplicate subproduselor de origine animală şi produselor derivate, fiecare parte din subprodusul de origine animală şi din produsele derivate este tratată la o anumită temperatură pentru o perioadă de timp determinată şi sunt prevenite riscurile recontaminării;
d)operatorii verifică periodic parametrii aplicabili (în special temperatura, presiunea, timpul, dimensiunea particulelor), atunci când este cazul, prin dispozitive automate;
e)sunt elaborate şi fundamentate proceduri de curăţare pentru toate secţiunile unităţilor sau instalaţiilor.
Art. 26: Manipularea subproduselor de origine animală în cadrul sectorului alimentar
(1)Tratamentul, prelucrarea sau depozitarea subproduselor de origine animală în unităţile sau instalaţiile autorizate sau înregistrate în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 sau cu articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 sunt efectuate în condiţii ce previn contaminarea încrucişată şi, după caz, într-o secţiune a unităţii sau instalaţiei prevăzută în acest scop.
(2)Materiile prime pentru producerea gelatinei şi a colagenului care nu sunt destinate consumului uman pot fi depozitate, tratate sau prelucrate în unităţile autorizate special în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004 anexa III secţiunea XIV capitolul I punctul 5 şi secţiunea XV capitolul I punctul 5, cu condiţia ca transmiterea riscului de boală să fie prevenită prin segregarea acestor materii prime de cele utilizate pentru fabricarea produselor de origine animală.
(3)Alineatele (1) şi (2) se aplică fără a aduce atingere altor cerinţe mai detaliate stabilite de legislaţia comunitară veterinară.
Art. 27: Măsuri de punere în aplicare
Măsurile pentru punerea în aplicare a acestei secţiuni şi a secţiunii 1 din prezentul capitol sunt stabilite cu privire la:
(a)cerinţele de infrastructură şi echipament aplicabile în cadrul unităţilor şi instalaţiilor;
(b)cerinţele de igienă aplicabile tuturor tipurilor de manipulare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, incluzând măsuri de modificare a cerinţelor de igienă pentru unităţile sau instalaţiile menţionate la articolul 25 alineatul (1);
(c)condiţiile şi cerinţele tehnice privind manipularea, tratarea, transformarea, prelucrarea şi depozitarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate şi condiţiile privind tratarea apelor reziduale;
(d)probele care trebuie prezentate de operator în scopul validării tratamentului, transformării şi procesării subproduselor de origine animală sau a produselor derivate, privind capacitatea acestora de a preveni riscurile legate de sănătatea umană şi animală;
(e)condiţiile pentru manipularea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate din mai mult de o categorie menţionată la articolele 8, 9 sau 10 în aceeaşi unitate sau instalaţie:
(i)în care aceste operaţii sunt efectuate separat;
(ii)în care aceste operaţii sunt efectuate temporar în anumite circumstanţe;
(f)condiţiile privind prevenirea contaminării încrucişate în cazul în care subprodusele de origine animală sunt depozitate, tratate sau prelucrate într-o secţiune a unităţii sau a instalaţiei prevăzută în acest scop, menţionată la articolul 26;
(g)parametrii standard de transformare pentru instalaţiile de biogaz sau de compost;
(h)cerinţele aplicabile incinerării sau coincinerării în instalaţii cu capacitate ridicată şi redusă menţionate la articolul 24 alineatul (1) literele (b) şi (c); şi
(i)cerinţele aplicabile combustiei subproduselor de origine animală şi a produselor derivate menţionate la articolul 24 alineatul (1) litera (d).
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 28: Verificările proprii
Operatorii trebuie să creeze, să implementeze şi să întreţină verificări proprii în unităţile sau instalaţiile lor pentru monitorizarea conformităţii cu prezentul regulament. Operatorii se asigură că niciun subprodus de origine animală sau produs derivat suspect sau despre care se ştie că nu respectă prezentul regulament nu părăseşte unitatea sau instalaţia, cu excepţia cazului în care este destinat eliminării.
Art. 29: Analiza riscurilor şi punctele critice de control
(1)Operatorii care efectuează una dintre următoarele activităţi creează, implementează şi întreţin o procedură scrisă permanentă sau proceduri bazate pe principiile corespunzătoare metodei "analiza riscurilor şi punctele critice de control" (HACCP) referitoare la:
a)prelucrarea subproduselor de origine animală;
b)transformarea subproduselor de origine animală în biogaz şi compost;
c)manipularea şi depozitarea a mai mult de o categorie de subproduse de origine animală sau produse derivate în aceeaşi unitate sau instalaţie;
d)fabricarea de hrană pentru animalele de companie.
(2)Operatorii, astfel cum sunt menţionaţi la alineatul (1), trebuie:
a)să identifice toate riscurile care trebuie să fie prevenite, eliminate sau aduse la un nivel acceptabil;
b)să identifice punctele critice la nivelul cărora un control este indispensabil pentru prevenirea sau eliminarea unui risc sau pentru aducerea acestuia la un nivel acceptabil;
c)să stabilească, în punctele critice de control, limitele critice care diferenţiază acceptabilitatea de inacceptabilitate, în scopul prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;
d)să stabilească şi să aplice proceduri de supraveghere eficientă a punctelor critice de control;
e)să stabilească acţiunile de corecţie care trebuie să fie aplicate atunci când supravegherea indică faptul că un punct critic de control nu este controlat;
f)să stabilească procedurile destinate verificării caracterului complet şi eficient al măsurilor descrise la literele (a)-(e). Procedurile de verificare se efectuează periodic;
g)să întocmească documente şi dosare, în funcţie de natura şi de mărimea întreprinderii, pentru dovedirea aplicării efective a măsurilor definite la literele (a)-(f).
(3)În cazul modificării unui produs, a unui procedeu sau a unei etape de producţie, prelucrare, depozitare sau distribuţie, operatorii îşi revizuie procedura şi îi aduc modificările necesare.
(4)Măsurile în vederea punerii în aplicare a prezentului articol pot fi adoptate în conformitate cu procedura de reglementare prevăzută la articolul 52 alineatul (3).
Art. 30: Ghiduri naţionale de bună practică
(1)Atunci când este necesar, autorităţile competente încurajează crearea, răspândirea şi utilizarea voluntară a ghidurilor naţionale de bună practică, în special pentru aplicarea principiilor HACCP, astfel cum se menţionează la articolul 29. Operatorii pot utiliza aceste ghiduri pe bază de voluntariat.
(2)Autoritatea competentă evaluează ghidurile naţionale pentru a se asigura că:
a)au fost create în consultare cu reprezentanţii părţilor ale căror interese pot fi afectate substanţial şi au fost răspândite în sectoarele operatorilor; şi
b)conţinutul lor poate fi pus în practică în sectoarele la care se referă.