Art. 29. - Art. 29: Analiza riscurilor şi punctele critice de control - Regulamentul 1069/21-oct-2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală)

Acte UE

Jurnalul Oficial 300L

În vigoare
Versiune de la: 28 August 2023
Art. 29: Analiza riscurilor şi punctele critice de control
(1)Operatorii care efectuează una dintre următoarele activităţi creează, implementează şi întreţin o procedură scrisă permanentă sau proceduri bazate pe principiile corespunzătoare metodei "analiza riscurilor şi punctele critice de control" (HACCP) referitoare la:
a)prelucrarea subproduselor de origine animală;
b)transformarea subproduselor de origine animală în biogaz şi compost;
c)manipularea şi depozitarea a mai mult de o categorie de subproduse de origine animală sau produse derivate în aceeaşi unitate sau instalaţie;
d)fabricarea de hrană pentru animalele de companie.
(2)Operatorii, astfel cum sunt menţionaţi la alineatul (1), trebuie:
a)să identifice toate riscurile care trebuie să fie prevenite, eliminate sau aduse la un nivel acceptabil;
b)să identifice punctele critice la nivelul cărora un control este indispensabil pentru prevenirea sau eliminarea unui risc sau pentru aducerea acestuia la un nivel acceptabil;
c)să stabilească, în punctele critice de control, limitele critice care diferenţiază acceptabilitatea de inacceptabilitate, în scopul prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;
d)să stabilească şi să aplice proceduri de supraveghere eficientă a punctelor critice de control;
e)să stabilească acţiunile de corecţie care trebuie să fie aplicate atunci când supravegherea indică faptul că un punct critic de control nu este controlat;
f)să stabilească procedurile destinate verificării caracterului complet şi eficient al măsurilor descrise la literele (a)-(e). Procedurile de verificare se efectuează periodic;
g)să întocmească documente şi dosare, în funcţie de natura şi de mărimea întreprinderii, pentru dovedirea aplicării efective a măsurilor definite la literele (a)-(f).
(3)În cazul modificării unui produs, a unui procedeu sau a unei etape de producţie, prelucrare, depozitare sau distribuţie, operatorii îşi revizuie procedura şi îi aduc modificările necesare.
(4)Măsurile în vederea punerii în aplicare a prezentului articol pot fi adoptate în conformitate cu procedura de reglementare prevăzută la articolul 52 alineatul (3).