Art. 25. - Art. 25: Cerinţe generale de igienă - Regulamentul 1069/21-oct-2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală)
Acte UE
Jurnalul Oficial 300L
În vigoare Versiune de la: 28 August 2023
Art. 25: Cerinţe generale de igienă
(1)Operatorii se asigură că unităţile sau instalaţiile subordonate care efectuează activităţile menţionate la articolul 24 alineatul (1) literele (a) şi (h):
a)sunt construite astfel încât să permită curăţarea eficientă şi dezinfectarea şi, după caz, construirea de duşumele facilitează drenarea lichidelor;
b)au acces la instalaţii corespunzătoare de igienă personală, precum toalete, vestiare şi chiuvete pentru personal;
c)beneficiază de aranjamente adecvate pentru protecţia împotriva dăunătorilor, precum insectele, rozătoarele şi păsările;
d)menţin instalaţiile şi echipamentele în bună stare de funcţionare şi se asigură că aparatele de măsură sunt calibrate periodic; şi
e)beneficiază de aranjamente adecvate pentru curăţarea şi dezinfectarea containerelor şi a vehiculelor care au ca scop evitarea riscului contaminării.
(2)Orice persoană care lucrează în unitatea sau în instalaţia menţionată la alineatul (1) poartă îmbrăcăminte adecvată, curată şi, după caz, de protecţie.
Atunci când este cazul, într-o anumită unitate sau instalaţie:
a)persoanele care lucrează în spaţiul contaminat nu intră în zona curată înainte de a-şi schimba sau de a-şi dezinfecta îmbrăcămintea şi încălţămintea de lucru;
b)echipamentele şi aparatura nu sunt mutate din zona contaminată în zona curată decât după ce au fost în prealabil curăţate şi dezinfectate; şi
c)operatorul stabileşte o procedură privind deplasările persoanelor pentru a controla deplasările acestora şi a descrie utilizarea corectă a băilor de dezinfectare a picioarelor şi roţilor.
(3)În unităţile sau instalaţiile care efectuează activităţile menţionate la articolul 24 alineatul (1) litera (a):
a)subprodusele de origine animală sunt manipulate astfel încât să se evite riscul contaminării;
b)subprodusele de origine animală sunt prelucrate în cel mai scurt timp posibil. După prelucrare, produsele derivate sunt manipulate şi depozitate astfel încât să se evite riscul contaminării;
c)după caz, în timpul oricărei procesări aplicate subproduselor de origine animală şi produselor derivate, fiecare parte din subprodusul de origine animală şi din produsele derivate este tratată la o anumită temperatură pentru o perioadă de timp determinată şi sunt prevenite riscurile recontaminării;
d)operatorii verifică periodic parametrii aplicabili (în special temperatura, presiunea, timpul, dimensiunea particulelor), atunci când este cazul, prin dispozitive automate;
e)sunt elaborate şi fundamentate proceduri de curăţare pentru toate secţiunile unităţilor sau instalaţiilor.