Regulamentul 910/23-iul-2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 257L

În vigoare
Versiune de la: 20 Mai 2024 până la: 17 Octombrie 2024
Regulamentul 910/23-iul-2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE
Dată act: 23-iul-2014
Emitent: Consiliul Uniunii Europene;Parlamentul European
PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în special art. 114, având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naţionale, având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European (1), hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2), întrucât:
(1)JO C 351, 15.11.2012, p. 73.
(2)Poziţia Parlamentului European din 3 aprilie 2014 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) şi Decizia Consiliului din 23 iulie 2014.
(1)Instaurarea încrederii în mediul online este esenţială pentru dezvoltarea economică şi socială. Lipsa încrederii, datorată în special unei lipse a securităţii juridice percepute de public, determină consumatorii, întreprinderile şi autorităţile publice să ezite în efectuarea de tranzacţii pe cale electronică şi în adoptarea de noi servicii.
(2)Obiectivul prezentului regulament este de a creşte încrederea în tranzacţiile electronice de pe piaţa internă prin furnizarea unei baze comune pentru realizarea de interacţiuni electronice sigure între cetăţeni, întreprinderi şi autorităţile publice, contribuind astfel la creşterea eficienţei serviciilor online din sectorul public şi privat, a activităţilor economice electronice şi a comerţului electronic în Uniune.
(3)Directiva 1999/93/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (3) reglementa semnăturile electronice fără să ofere un cadru transfrontalier şi intersectorial cuprinzător pentru tranzacţii electronice sigure, demne de încredere şi uşor de folosit. Prezentul regulament consolidează şi extinde acquis-ul din respectiva directivă.
(3)Directiva 1999/93/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 decembrie 1999 privind un cadru comunitar pentru semnăturile electronice (JO L 13, 19.1.2000, p. 12).
(4)Comunicarea Comisiei din 26 august 2010 intitulată „Agenda digitală pentru Europa” a identificat fragmentarea pieţei digitale, lipsa interoperabilităţii şi creşterea criminalităţii informatice ca obstacole majore în calea cercului virtuos al economiei digitale. În raportul său privind cetăţenia UE în 2010, intitulat „Eliminarea obstacolelor din calea drepturilor cetăţenilor Uniunii”, Comisia a scos în evidenţă, de asemenea, necesitatea de a soluţiona principalele probleme care îi împiedică pe cetăţenii europeni să beneficieze de avantajele unei pieţe unice digitale şi de serviciile digitale transfrontaliere.
(5)În concluziile sale din 4 februarie 2011 şi 23 octombrie 2011, Consiliul European a invitat Comisia să creeze o piaţă unică digitală până în 2015 pentru a realiza progrese rapide în domenii esenţiale ale economiei digitale şi pentru a promova o piaţă unică digitală integrată în totalitate, prin facilitarea utilizării transfrontaliere a serviciilor online, acordând atenţie în special facilitării identificării şi autentificării electronice sigure.
(6)În concluziile sale din 27 mai 2011, Consiliul a invitat Comisia să contribuie la piaţa unică digitală prin crearea condiţiilor adecvate pentru recunoaşterea reciprocă a elementelor-cheie dincolo de frontiere, cum ar fi identificarea electronică, documentele electronice, semnăturile electronice şi serviciile de distribuţie electronică, precum şi pentru serviciile de e-guvernare interoperabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
(7)Parlamentul European în rezoluţia sa din 21 septembrie 2010 privind realizarea pieţei interne în ceea ce priveşte comerţul electronic (1) a subliniat importanţa securităţii serviciilor electronice, în special a semnăturilor electronice, şi importanţa necesităţii de a crea o infrastructură publică cheie la nivel paneuropean şi a solicitat Comisiei să creeze un portal european al autorităţilor de validare pentru a asigura interoperabilitatea transfrontalieră a semnăturilor electronice şi pentru a creşte gradul de securitate a tranzacţiilor efectuate prin intermediul internetului.
(1)JO C 50 E, 21.2.2012, p. 1.
(8)Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (2) solicită statelor membre să instituie „ghişee unice” pentru a se asigura că toate procedurile şi formalităţile cu privire la accesul la o activitate de servicii şi la exercitarea acesteia pot fi îndeplinite cu uşurinţă, de la distanţă şi prin mijloace electronice, prin intermediul ghişeului unic adecvat şi al autorităţilor adecvate. Multe servicii online accesibile prin intermediul ghişeelor unice necesită identificare, autentificare şi semnătură electronică.
(2)Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieţei interne (JO L 376, 27.12.2006, p. 36).
(9)În majoritatea cazurilor, cetăţenii nu pot utiliza identificarea electronică pentru a-şi autentifica identitatea într-un alt stat membru din cauză că sistemele naţionale de identificare electronică din ţara lor nu sunt recunoscute în alte state membre. Respectiva barieră electronică împiedică prestatorii de servicii să se bucure pe deplin de avantajele oferite de piaţa internă. Mijloacele de identificare electronică recunoscute reciproc vor facilita prestarea transfrontalieră de numeroase servicii pe piaţa internă şi vor permite întreprinderilor să îşi extindă activitatea peste graniţe fără să se confrunte cu multe obstacole în interacţiunile cu autorităţile publice.
(10)Directiva 2011/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (3) a instituit o reţea de autorităţi naţionale responsabile pentru e-sănătate. Pentru a spori siguranţa şi continuitatea asistenţei medicale transfrontaliere, reţeaua trebuie să elaboreze orientări privind accesul transfrontalier la datele şi serviciile legate de e-sănătate, inclusiv prin sprijinirea de „măsuri comune de identificare şi de autentificare pentru a facilita transferabilitatea datelor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere”. Recunoaşterea reciprocă a identificării şi autentificării electronice sunt esenţiale pentru ca asistenţa medicală transfrontalieră pentru cetăţenii europeni să devină o realitate. Când oamenii călătoresc în scopul realizării unui tratament, datele lor medicale trebuie să fie accesibile în ţara în care se realizează tratamentul. Acest lucru necesită un cadru de identificare electronică solid, sigur şi fiabil.
(3)Directiva 2011/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2011 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere (JO L 88, 4.4.2011, p. 45).
(11)Prezentul regulament ar trebui aplicat în deplină concordanţă cu principiile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal prevăzute de Directiva 95/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (4). În această privinţă, având în vedere principiul recunoaşterii reciproce instituit de prezentul regulament, autentificarea pentru un serviciu online ar trebui să vizeze numai prelucrarea acelor date de identificare care sunt adecvate şi relevante şi care nu sunt excesive în vederea acordării accesului la respectivul serviciu online. Mai mult, cerinţele prevăzute în Directiva 95/46/CE privind confidenţialitatea şi securitatea prelucrării ar trebui să fie respectate de către prestatorii de servicii de încredere şi de către organismele de supraveghere.
(4)Directiva 95/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (JO L 281, 23.11.1995, p. 31).
(12)Unul din obiectivele prezentului regulament este de a elimina barierele existente în calea utilizării transfrontaliere a mijloacelor de identificare electronică utilizate în statele membre pentru autentificare cel puţin pentru serviciile publice. Prezentul regulament nu urmăreşte să intervină în sistemele de gestionare a identităţii electronice şi infrastructurile conexe stabilite în statele membre. Obiectivul prezentului regulament este de a garanta că, pentru accesul la serviciile transfrontaliere online oferite de către statele membre, este posibilă identificarea şi autentificarea electronică sigură.
(13)Statele membre ar trebui să dispună în continuare de libertatea de a utiliza sau de a introduce, în scopuri de identificare electronică, mijloace pentru accesarea serviciilor online. Acestea ar trebui, de asemenea, să fie în măsură să decidă dacă să implice sectorul privat în furnizarea acestor mijloace. Statele membre nu ar trebui să fie obligate să notifice Comisiei sistemele lor de identificare electronică. Alegerea de a notifica Comisiei toate, unele sau niciunul dintre sistemele de identificare electronică utilizate la nivel naţional pentru a accesa cel puţin serviciile publice online sau serviciile specifice este la latitudinea statelor membre.
(14)Ar trebui stabilite în prezentul regulament unele condiţii cu privire la care mijloace de identificare electronică trebuie să fie recunoscute şi la modul în care sistemele de identificare electronică ar trebui să fie notificate. Aceste condiţii ar trebui să ajute statele membre să dobândească încrederea reciprocă necesară în sistemele lor de identificare electronică şi să recunoască reciproc mijloacele de identificare electronică care intră sub incidenţa sistemelor lor notificate. Ar trebui să se aplice principiul recunoaşterii reciproce în cazul în care sistemul de identificare electronică al statului membru care notifică îndeplineşte condiţiile de notificare, iar notificarea a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cu toate acestea, principiul recunoaşterii reciproce ar trebui să vizeze numai autentificarea pentru un serviciu online. Accesul la aceste servicii online şi furnizarea lor finală către solicitant ar trebui să fie strâns legate de dreptul de a primi astfel de servicii în condiţiile stabilite de legislaţia naţională.
(15)Obligaţia de recunoaştere a mijloacelor de identificare electronică ar trebui să se refere numai la mijloacele al căror nivel de asigurare a încrederii corespunde unui nivel egal sau mai ridicat decât nivelul necesar pentru serviciul online în cauză. În plus, această obligaţie ar trebui să se aplice numai în cazul în care organismul din sectorul public în cauză utilizează nivelul de asigurare „substanţial” sau „ridicat” în ceea ce priveşte accesul la serviciul online respectiv. Statele membre ar trebui să dispună în continuare, în conformitate cu dreptul Uniunii, de libertatea de a recunoaşte mijloacele de identificare electronică cu niveluri de asigurare a încrederii mai scăzute.
(16)Nivelurile de asigurare ar trebui să caracterizeze gradul de încredere în mijloacele de identificare electronică în stabilirea identităţii unei persoane, oferind astfel garanţia că persoana care pretinde o anumită identitate este într- adevăr persoana căreia i s-a atribuit respectiva identitate. Nivelul de asigurare depinde de gradul de încredere pe care îl oferă mijloacele de identificare electronică în legătură cu identitatea pretinsă sau declarată a unei persoane, ţinând seama de procese (de exemplu, dovedirea şi verificarea identităţii şi autentificarea), de activităţile de gestionare (de exemplu, entitatea care emite mijloacele de identificare electronică şi procedura de emitere a respectivelor mijloace) şi de controalele tehnice puse în aplicare. Există diferite definiţii tehnice şi descrieri ale nivelurilor de asigurare, ca urmare a proiectelor-pilot la scară largă finanţate de Uniune, a activităţilor de standardizare şi internaţionale. În special, proiectul-pilot la scară largă STORK şi ISO 29115 se referă, printre altele, la nivelurile 2, 3 şi 4, care ar trebui să fie luate cu prioritate în considerare în stabilirea cerinţelor tehnice minime, a standardelor şi procedurilor pentru nivelurile de asigurare scăzut, substanţial şi ridicat, în sensul prezentului regulament, asigurând, în acelaşi timp, aplicarea uniformă a prezentului regulament în special în ceea ce priveşte nivelul de asigurare ridicat în legătură cu dovedirea identităţii în vederea eliberării de certificate calificate. Cerinţele stabilite ar trebui să fie neutre din punct de vedere tehnologic. Ar trebui să fie posibilă realizarea cerinţelor de siguranţă necesare prin intermediul diferitelor tehnologii.
(17)Statele membre ar trebui să încurajeze sectorul privat să utilizeze în mod voluntar mijloace de identificare electronică în cadrul unui sistem notificat, în scopuri de identificare, atunci când este nevoie pentru servicii online sau pentru tranzacţii electronice. Posibilitatea de a utiliza aceste mijloace de identificare electronică ar permite sectorului privat să se bazeze pe identificarea şi autentificarea electronică deja utilizată pe scară largă în multe state membre cel puţin pentru serviciile publice şi să faciliteze accesul întreprinderilor şi cetăţenilor la serviciile lor online dincolo de frontiere. Pentru a facilita utilizarea acestor mijloace de identificare electronică dincolo de frontiere de către sectorul privat, posibilitatea de autentificare furnizată de orice stat membru ar trebui să fie disponibilă beneficiarilor din sectorul privat stabiliţi în afara teritoriului statului membru respectiv în aceleaşi condiţii ca cele aplicate beneficiarilor din sectorul privat stabiliţi în statul membru respectiv. Prin urmare, în ceea ce priveşte beneficiarii din sectorul privat, statul membru care notifică poate defini condiţiile de acces la mijloacele de autentificare. Aceste condiţii de acces pot stabili dacă mijloacele de autentificare aferente sistemului notificat sunt sau nu disponibile imediat pentru beneficiarii din sectorul privat.
(18)Prezentul regulament ar trebui să prevadă răspunderea statului membru care notifică, a părţii care emite mijloacele de identificare electronică şi a părţii care aplică procedura de autentificare în cazul neîndeplinirii obligaţiilor relevante în temeiul prezentului regulament. Cu toate acestea, prezentul regulament ar trebui să fie aplicat în conformitate cu normele de drept intern privind răspunderea. Prin urmare, aceasta nu aduce atingere respectivelor norme naţionale privind, de exemplu, definiţia prejudiciului sau normele de procedură aplicabile relevante, inclusiv sarcina probei.
(19)Securitatea sistemelor de identificare electronică este esenţială pentru recunoaşterea transfrontalieră reciprocă fiabilă a mijloacelor de identificare electronică. În acest context, statele membre ar trebui să coopereze în ceea ce priveşte securitatea şi interoperabilitatea sistemelor de identificare electronică la nivelul Uniunii. Ori de câte ori sistemele de identificare electronică necesită utilizarea unor elemente hardware sau software specifice de către beneficiari la nivel naţional, interoperabilitatea transfrontalieră necesită ca statele membre respective să nu impună astfel de cerinţe şi costuri aferente beneficiarilor stabiliţi în afara teritoriului lor. În acest caz, ar trebui examinate şi elaborate soluţii adecvate care să ţină seama de cadrul de interoperabilitate. Cu toate acestea, cerinţele tehnice care decurg din specificaţiile intrinsece ale mijloacelor naţionale de identificare electronică şi care sunt susceptibile de a afecta deţinătorii unor astfel de mijloace electronice (de exemplu, carduri cu memorie) sunt inevitabile.
(20)Cooperarea dintre statele membre ar trebui să faciliteze interoperabilitatea tehnică a sistemelor de identificare electronică notificate pentru a favoriza un nivel ridicat de încredere şi securitate corespunzător gradului de risc. Schimbul de informaţii şi de bune practici între statele membre, în vederea recunoaşterii lor reciproce, ar trebui să contribuie la această cooperare.
(21)Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să stabilească un cadru juridic general pentru utilizarea serviciilor de încredere. Totuşi, acesta nu ar trebui să creeze o obligaţie generală de a le utiliza sau de a instala un punct de acces pentru toate serviciile de încredere existente. În special, acesta nu ar trebui să reglementeze prestarea de servicii utilizate exclusiv în cadrul sistemelor închise între un set definit de participanţi, care nu au niciun efect asupra părţilor terţe. De exemplu, sistemele instituite în întreprinderi sau în administraţiile publice pentru a gestiona procedurile interne care utilizează serviciile de încredere nu ar trebui să intre sub incidenţa cerinţelor din prezentul regulament. Doar serviciile de încredere prestate publicului având efecte asupra părţilor terţe ar trebui să îndeplinească cerinţele stabilite în regulament. Prezentul regulament nu ar trebui să reglementeze nici aspectele privind încheierea şi valabilitatea contractelor sau a altor obligaţii juridice, în cazul în care există cerinţe cu privire la formă prevăzute de dreptul intern sau al Uniunii. Mai mult, prezentul regulament nu ar trebui să afecteze cerinţele naţionale cu privire la formă aferente registrelor publice, în special registrelor comerţului şi cadastrelor.
(22)Pentru a contribui la utilizarea transfrontalieră generală a serviciilor de încredere, ar trebui să fie posibilă utilizarea acestora ca probe în procedurile judiciare în toate statele membre. Efectul juridic al serviciilor de încredere trebuie definit de dreptul intern, cu excepţia cazului în care se prevede altfel în prezentul regulament.
(23)În măsura în care prezentul regulament creează o obligaţie de a recunoaşte un serviciu de încredere, respectivul serviciu de încredere poate fi respins numai dacă destinatarul obligaţiei nu este în măsură să îl citească sau să îl verifice din motive tehnice, care nu pot face obiectul controlului imediat al destinatarului. Cu toate acestea, această obligaţie în sine nu ar trebui să impună unui organism public să obţină elementele de hardware şi software necesare pentru lizibilitatea tehnică a tuturor serviciilor de încredere existente.
(24)Statele membre pot să menţină sau să introducă dispoziţii naţionale, în conformitate cu dreptul Uniunii, referitoare la serviciile de încredere în măsura în care aceste servicii nu sunt armonizate integral în prezentul regulament. Cu toate acestea, serviciile de încredere care sunt conforme cu prezentul regulament ar trebui să circule liber pe piaţa internă.
(25)Statele membre ar trebui să dispună în continuare de libertatea de a defini alte tipuri de servicii de încredere, în plus faţă de cele care fac parte din lista închisă de servicii de încredere prevăzută în prezentul regulament, în scopul recunoaşterii acestora la nivel naţional ca servicii de încredere calificate.
(26)Datorită ritmului schimbărilor tehnologice, prezentul regulament ar trebui să adopte o abordare deschisă inovării.
(27)Prezentul regulament ar trebui să fie neutru din punctul de vedere al tehnologiei. Efectele juridice pe care le acordă ar trebui să fie realizabile prin orice mijloc tehnic, cu condiţia ca cerinţele prezentului regulament să fie îndeplinite.
(28)Pentru a spori în special încrederea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi a consumatorilor în piaţa internă şi pentru a promova utilizarea serviciilor şi produselor de încredere, noţiunile de servicii de încredere calificate şi prestator de servicii de încredere calificat ar trebui să fie introduse pentru a indica cerinţele şi obligaţiile care asigură securitatea la nivel înalt a oricăror servicii şi produse de încredere calificate utilizate sau furnizate.
(29)În conformitate cu obligaţiile în temeiul Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, aprobată prin Decizia 2010/48/CE a Consiliului (1), în special art. 9 din convenţie, persoanele cu handicap ar trebui să aibă posibilitatea de a utiliza serviciile de încredere şi produsele destinate utilizatorului final utilizate la prestarea serviciilor respective, în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi consumatori. Prin urmare, dacă este posibil, serviciile de încredere prestate şi produsele destinate utilizatorului final utilizate pentru prestarea serviciilor respective ar trebui să fie accesibile persoanelor cu handicap. Studiul de fezabilitate ar trebui să includă, printre altele, consideraţii tehnice şi economice.
(1)Decizia 2010/48/CE a Consiliului din 26 noiembrie 2009 privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (JO L 23, 27.1.2010, p. 35).
(30)Statele membre ar trebui să desemneze un organism de supraveghere sau organisme de supraveghere pentru realizarea activităţilor de supraveghere în conformitate cu prezentul regulament. Statele membre ar trebui să aibă, de asemenea, posibilitatea de a decide, pe baza unui acord reciproc cu alt stat membru, să desemneze un organism de supraveghere pe teritoriul acestui alt stat membru.
(31)Organismele de supraveghere ar trebui să coopereze cu autorităţile de protecţie a datelor, de exemplu prin informarea acestora cu privire la rezultatele auditurilor prestatorilor de servicii de încredere calificaţi, în cazul în care se presupune că normele de protecţie a datelor cu caracter personal au fost încălcate. Informaţiile furnizate ar trebui să vizeze în special incidentele privind securitatea şi încălcarea securităţii datelor cu caracter personal.
(32)Ar trebui să fie obligatoriu pentru toţi prestatorii de servicii de încredere să aplice bune practici de securitate corespunzătoare riscurilor legate de activităţile lor, pentru a spori încrederea utilizatorilor în piaţa unică.
(33)Dispoziţiile privind utilizarea pseudonimelor în certificate nu ar trebui să împiedice statele membre să solicite identificarea persoanelor în conformitate cu dreptul Uniunii sau dreptul intern.
(34)Toate statele membre ar trebui să respecte cerinţele esenţiale comune de supraveghere pentru a se asigura un nivel de securitate comparabil al serviciilor de încredere calificate. Pentru a facilita aplicarea consecventă a acestor cerinţe pe întreg teritoriul Uniunii, statele membre ar trebui să adopte proceduri comparabile şi ar trebui să efectueze schimburi de informaţii cu privire la activităţile lor de supraveghere şi la bunele practici în domeniu.
(35)Toţi prestatorii de servicii de încredere ar trebui să facă obiectul cerinţelor prevăzute de prezentul regulament, în special al celor privind securitatea şi responsabilitatea de a asigura diligenţa necesară, transparenţa şi asumarea răspunderii pentru operaţiunile şi serviciile lor. Totuşi, ţinând seama de tipul de servicii prestate de prestatorii de servicii de încredere, este oportun să se facă o distincţie, în ceea ce priveşte cerinţele respective, între prestatorii de servicii de încredere calificaţi şi necalificaţi.
(36)Stabilirea unui regim de supraveghere pentru toţi prestatorii de servicii de încredere ar trebui să asigure condiţii de concurenţă echitabile în privinţa securităţii şi a asumării responsabilităţii pentru operaţiunile şi serviciile lor, contribuind astfel la protecţia utilizatorilor şi la funcţionarea pieţei interne. Prestatorii de servicii de încredere necalificaţi ar trebui să facă obiectul unor activităţi de supraveghere ex post lejere şi bazate pe reacţie, justificate de natura serviciilor şi a operaţiunilor lor. Prin urmare, organismul de supraveghere nu ar trebui să aibă nicio obligaţie generală de a supraveghea prestatorii de servicii necalificaţi. Organismul de supraveghere ar trebui să acţioneze doar în cazul în care este informat (de exemplu, de către prestatorul de servicii de încredere necalificat în persoană, de către un alt organism de supraveghere, printr-o notificare de la un utilizator sau un partener de afaceri sau pe baza propriilor investigaţii) că un prestator de servicii de încredere necalificat nu respectă cerinţele prezentului regulament.
(37)Prezentul regulament ar trebui să prevadă răspunderea tuturor prestatorilor de servicii de încredere. În special, regulamentul stabileşte un regim de răspundere în cadrul căruia toţi prestatorii de servicii de încredere ar trebui să fie răspunzători pentru prejudiciile aduse oricărei persoane fizice sau juridice din cauza nerespectării obligaţiilor care le revin în temeiul prezentului regulament. Pentru a facilita evaluarea riscului financiar pe care prestatorii de servicii de încredere l-ar putea avea de suportat sau pe care aceştia ar trebui să îl acopere prin intermediul poliţelor de asigurare, prezentul regulament permite prestatorilor de servicii de încredere să stabilească restricţii, în anumite condiţii, privind utilizarea serviciilor pe care le oferă şi îi scuteşte de răspunderea pentru prejudiciile rezultate din utilizarea serviciilor peste aceste restricţii. Clienţii ar trebui să fie informaţi în prealabil, în mod corespunzător, cu privire la restricţii. Aceste restricţii ar trebui să poată fi recunoscute de către o parte terţă, de exemplu prin includerea de informaţii cu privire la acestea în clauzele şi condiţiile aferente serviciului furnizat sau prin alte mijloace uşor de recunoscut. Pentru punerea în aplicare a acestor principii, prezentul regulament ar trebui aplicat în conformitate cu normele naţionale în materie de răspundere. Prin urmare, prezentul regulament nu aduce atingere normelor naţionale privind, de exemplu, definiţia prejudiciului, a intenţiei, a neglijenţei sau privind normele procedurale aplicabile relevante.
(38)Notificarea cazurilor de încălcare a securităţii şi evaluarea riscurilor privind securitatea sunt esenţiale în vederea furnizării de informaţii corespunzătoare către părţile în cauză, în caz de încălcare a securităţii sau de pierdere a integrităţii.
(39)Pentru a permite Comisiei şi statelor membre să evalueze eficienţa mecanismului de notificare a încălcărilor introdus prin prezentul regulament, ar trebui să li se solicite organismelor de supraveghere să furnizeze informaţii sintetizate Comisiei şi Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor (ENISA).
(40)Pentru a permite Comisiei şi statelor membre să evalueze eficienţa mecanismului de supraveghere consolidată introdus prin prezentul regulament, ar trebui să li se solicite organismelor de supraveghere să prezinte un raport cu privire la activităţile lor. Acest lucru ar contribui la facilitarea schimbului de bune practici între organismele de supraveghere şi ar asigura verificarea punerii în aplicare în mod consecvent şi eficient în toate statele membre a cerinţelor esenţiale privind supravegherea.
(41)Pentru a garanta sustenabilitatea şi durabilitatea serviciilor de încredere calificate şi pentru a spori încrederea utilizatorilor în continuitatea serviciilor de încredere calificate, organismele de supraveghere ar trebui să verifice existenţa şi aplicarea corectă a dispoziţiilor privind planurile de încetare a serviciului în cazurile în care prestatorii de servicii de încredere calificaţi îşi încetează activităţile.
(42)Pentru a facilita supravegherea prestatorilor de servicii de încredere calificaţi, de exemplu, atunci când un furnizor îşi prestează serviciile pe teritoriul unui alt stat membru şi nu face acolo obiectul supravegherii sau în cazul în care calculatoarele unui prestator sunt situate pe teritoriul unui alt stat membru decât cel în care este stabilit, ar trebui să fie instituit un sistem de asistenţă reciprocă între organismele de supraveghere din statele membre.
(43)Pentru a asigura respectarea de către prestatorii de servicii de încredere calificaţi a cerinţelor stabilite în prezentul regulament şi conformitatea serviciilor prestate de aceştia cu respectivele cerinţe, un organism de evaluare a conformităţii ar trebui să efectueze o evaluare a conformităţii, iar rapoartele de evaluare a conformităţii rezultate ar trebui transmise de prestatorii de servicii de încredere calificaţi către organismul de supraveghere. Atunci când organismul de supraveghere impune unui prestator de servicii de încredere calificat să prezinte un raport de evaluare a conformităţii ad hoc, organismul de supraveghere ar trebui să respecte, în special, principiile bunei administrări, inclusiv obligaţia de a-şi motiva deciziile, precum şi principiul proporţionalităţii. Prin urmare, organismul de supraveghere ar trebui să-şi motiveze în mod corespunzător decizia de a solicita o evaluare a conformităţii ad hoc.
(44)Prezentul regulament urmăreşte să asigure un cadru coerent cu scopul de a oferi un nivel înalt de siguranţă şi de securitate juridică a serviciilor de încredere. În acest sens, atunci când abordează evaluarea conformităţii produselor şi serviciilor, Comisia ar trebui, după caz, să identifice sinergii cu sistemele europene şi internaţionale relevante existente, cum ar fi Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului (1) care stabileşte cerinţele de acreditare ale organismelor de evaluare a conformităţii şi de supraveghere a pieţei de produse.
(1)Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93 (JO L 218, 13.8.2008, p. 30).
(45)Pentru a permite un proces de iniţiere eficient, care ar trebui să ducă la includerea prestatorilor de servicii de încredere calificaţi şi a serviciilor de încredere calificate pe care le prestează în listele sigure, interacţiunile preliminare dintre potenţialii prestatori de servicii de încredere calificaţi şi organismul de supraveghere competent ar trebui să fie încurajate, în scopul facilitării diligenţei necesare care conduce la prestarea de servicii de încredere calificate.
(46)Listele sigure sunt elemente esenţiale pentru construirea încrederii între operatorii de piaţă, deoarece ele indică statutul de calificat al prestatorului de servicii în momentul supravegherii.
(47)Încrederea în serviciile online şi facilitarea acestora sunt esenţiale pentru ca utilizatorii să beneficieze pe deplin de serviciile electronice şi să se bazeze în mod conştient pe acestea. În acest scop, ar trebui creată o marcă de încredere a UE cu scopul de a identifica serviciile de încredere calificate prestate de prestatori de servicii de încredere calificaţi. O astfel de marcă de încredere a UE pentru serviciile de încredere calificate ar diferenţia în mod clar serviciile de încredere calificate de alte servicii de încredere, contribuind astfel la transparenţa pe pieţei. Utilizarea unei mărci de încredere a UE de către prestatorii de servicii de încredere calificaţi ar trebui să fie voluntară şi nu ar trebui să conducă la nicio altă cerinţă decât cele prevăzute în prezentul regulament.
(48)Deşi un nivel ridicat de securitate este necesar pentru a asigura recunoaşterea reciprocă a semnăturilor electronice, în cazuri speciale, cum ar fi în contextul Deciziei 2009/767/CE a Comisiei (1), semnăturile electronice cu un nivel mai scăzut de asigurare a securităţii ar trebui să fie, de asemenea, acceptate.
(1)Decizia 2009/767/CE a Comisiei din 16 octombrie 2009 de stabilire a unor măsuri de facilitare a utilizării procedurilor prin mijloace electronice prin intermediul ghişeelor unice în temeiul Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind serviciile în cadrul pieţei interne (JO L 274, 20.10.2009, p. 36).
(49)Prezentul regulament ar trebui să stabilească principiul conform căruia unei semnături electronice nu ar trebui să i se refuze efectul juridic din motiv că aceasta este în format electronic sau că nu îndeplineşte cerinţele pentru semnătura electronică calificată. Cu toate acestea, efectul juridic al semnăturilor electronice se defineşte în dreptul intern, cu excepţia cerinţei prevăzute în prezentul regulament, conform căreia o semnătură electronică calificată ar trebui să aibă efecte juridice echivalente cu cele ale semnăturii olografe.
(50)Deoarece autorităţile competente din statele membre utilizează, în prezent, formate diferite de semnături electronice avansate pentru a-şi semna documentele în mod electronic, este necesar să se asigure că cel puţin un număr de formate de semnături electronice avansate pot fi procesate tehnic de statele membre atunci când primesc documente semnate în mod electronic. În mod similar, în cazul în care autorităţile competente din statele membre utilizează sigilii electronice avansate, ar fi necesar să se asigure că acestea pot procesa cel puţin un număr de formate de sigilii electronice avansate.
(51)Ar trebui să fie posibil pentru semnatar să încredinţeze dispozitivele de creare a semnăturilor electronice calificate unei părţi terţe, cu condiţia ca mecanismele şi procedurile adecvate să fie puse în aplicare pentru a se asigura că semnatarul are control unic asupra utilizării datelor sale de creare a semnăturilor electronice şi cu condiţia ca utilizarea dispozitivului să îndeplinească cerinţele privind semnătura electronică calificată.
(52)Crearea semnăturilor electronice la distanţă, al căror mediu este gestionat în numele semnatarului de un prestator de servicii de încredere, nu poate decât să se dezvolte având în vedere multiplele sale avantaje economice. Cu toate acestea, pentru a garanta că aceste semnături electronice se bucură de acelaşi nivel de recunoaştere juridică de care se bucură semnăturile electronice create cu ajutorul unui mediu care este în totalitate gestionat de utilizator, prestatorii care oferă servicii de semnătură electronică la distanţă ar trebui să aplice proceduri de securitate a gestionării şi administrării specifice şi să utilizeze sisteme şi produse fiabile, care să includă canale de comunicare electronică sigure, pentru a garanta fiabilitatea mediului de creare a semnăturii electronice şi faptul că acest mediu este utilizat sub controlul exclusiv al semnatarului. În cazul unei semnături electronice calificate create cu ajutorul unui dispozitiv de creare a semnăturilor electronice la distanţă, ar trebui să se aplice cerinţele aplicabile prestatorilor de servicii de încredere calificaţi menţionate în prezentul regulament.
(53)Suspendarea certificatelor calificate este o practică operaţională consacrată a prestatorilor de servicii de încredere într-o serie de state membre, care este diferită de revocare şi atrage după sine pierderea temporară a valabilităţii unui certificat. Pentru asigurarea securităţii juridice este necesar ca statutul de suspendat al unui certificat să fie întotdeauna indicat în mod clar. În acest scop, prestatorii de servicii de încredere ar trebui să aibă responsabilitatea de a indica în mod clar statutul certificatului şi, în cazul în care acesta este suspendat, perioada, indicată cu precizie, pentru care certificatul a fost suspendat. Prezentul regulament nu ar trebui să impună prestatorilor de servicii de încredere sau statelor membre utilizarea suspendării, ci ar trebui să prevadă norme de transparenţă în cazul în care o astfel de practică este disponibilă.
(54)Interoperabilitatea transfrontalieră şi recunoaşterea certificatelor calificate reprezintă o condiţie prealabilă pentru recunoaşterea transfrontalieră a semnăturilor electronice calificate. Prin urmare, certificatele calificate nu ar trebui să facă obiectul niciunei cerinţe obligatorii în plus faţă de cerinţele prevăzute în prezentul regulament. Cu toate acestea, ar trebui să se permită, la nivel naţional, includerea unor atribute specifice, precum identificatorii unici, în cadrul certificatelor calificate, cu condiţia ca aceste atribute specifice să nu afecteze interoperabilitatea transfrontalieră şi recunoaşterea certificatelor calificate şi a semnăturilor electronice.
(55)Certificarea de securitate informatică bazată pe standarde internaţionale, de exemplu ISO 15408 şi metodele de evaluare conexe şi acordurile de recunoaştere reciprocă, este un instrument important pentru a verifica siguranţa dispozitivelor de creare a semnăturii electronice calificate şi ar trebui promovat. Cu toate acestea, soluţiile şi serviciile inovatoare, cum ar fi semnarea pe telefonul mobil şi semnarea în cloud, se bazează pe soluţii tehnice şi organizaţionale pentru dispozitive de creare a semnăturii electronice calificate pentru care este posibil să nu fie încă disponibile standarde de securitate sau a căror primă certificare de securitate informatică este în curs. Nivelul de securitate al respectivelor dispozitive de creare a semnăturii electronice calificate ar putea fi evaluat prin utilizarea unor procese alternative numai în cazul în care astfel de standarde de securitate nu sunt disponibile sau în cazul în care prima certificare de securitate informatică este în desfăşurare. Aceste procese ar trebui să fie comparabile cu standardele pentru certificarea în materie de securitate informatică, în măsura în care nivelurile lor de securitate sunt echivalente. Aceste procese ar putea fi facilitate de o evaluare inter pares.
(56)Prezentul regulament ar trebui să prevadă cerinţe pentru dispozitivele de creare a semnăturii electronice calificate în vederea asigurării funcţionalităţii semnăturilor electronice avansate. Prezentul regulament nu ar trebui să reglementeze întregul mediu al sistemului în care funcţionează astfel de dispozitive. Prin urmare, domeniul de aplicare al certificării dispozitivelor de creare a semnăturii calificate ar trebui să se limiteze la componentele hardware şi la elementele de software de sistem utilizate pentru gestionarea şi protejarea datelor aferente creării semnăturii care sunt create, stocate sau prelucrate în dispozitivul de creare a semnăturii. După cum se detaliază în standardele relevante, domeniul de aplicare al obligaţiei de certificare ar trebui să excludă cererile de creare a semnăturii.
(57)Pentru a asigura securitatea juridică cu privire la valabilitatea semnăturii, este esenţial să se specifice în detaliu componentele unei semnături electronice calificate care ar trebui să fie evaluate de către beneficiarul care efectuează validarea. Mai mult, specificarea cerinţelor pentru prestatorii de servicii de încredere calificaţi care pot presta un serviciu de validare calificat beneficiarilor care nu vor sau care nu pot îndeplini ei înşişi validarea semnăturilor electronice calificate ar trebui să stimuleze sectorul public şi privat să investească în astfel de servicii. Ambele elemente ar trebui să facă validarea semnăturilor electronice calificate uşoară şi convenabilă pentru toate părţile la nivelul Uniunii.
(58)Atunci când o tranzacţie necesită un sigiliu electronic calificat de la o persoană juridică, o semnătură electronică calificată de la reprezentantul autorizat al persoanei juridice ar trebui să fie, de asemenea, acceptabilă.
(59)Sigiliile electronice ar trebui să servească drept dovadă că un document electronic a fost emis de către o persoană juridică, asigurând certitudinea originii şi integrităţii documentului.
(60)Prestatorii de servicii de încredere care eliberează certificate calificate pentru sigiliul electronic ar trebui să pună în aplicare măsurile necesare pentru a putea stabili identitatea persoanei fizice care reprezintă persoana juridică pentru care se eliberează certificatul calificat pentru sigiliul electronic, în cazul în care o astfel de identificare este necesară la nivel naţional în cadrul procedurilor judiciare sau administrative.
(61)Prezentul regulament ar trebui să asigure păstrarea pe termen lung a informaţiilor, pentru a asigura valabilitatea juridică a semnăturilor şi sigiliilor electronice pe perioade lungi de timp şi a garanta că acestea pot fi validate indiferent de schimbările tehnologice viitoare.
(62)Pentru a asigura securitatea mărcilor temporale electronice calificate, prezentul regulament ar trebui să impună utilizarea unui sigiliu electronic avansat sau a unei semnături electronice avansate sau a altor metode echivalente. Se preconizează că inovarea poate conduce la noi tehnologii care ar putea asigura mărcilor temporale un nivel de securitate echivalent. Ori de câte ori este utilizată o altă metodă decât sigiliul electronic avansat sau semnătura electronică avansată, prestatorului de servicii de încredere calificat ar trebui să-i revină obligaţia să demonstreze, în cadrul raportului de evaluare a conformităţii, că o astfel de metodă asigură un nivel echivalent de securitate şi respectă obligaţiile stabilite în prezentul regulament.
(63)Documentele electronice sunt importante pentru dezvoltarea în continuare a tranzacţiilor electronice transfrontaliere în cadrul pieţei interne. Prezentul regulament ar trebui să stabilească principiul conform căruia unui document electronic nu ar trebui să i se refuze efectul juridic din motiv că acesta este în format electronic, pentru a garanta faptul că o tranzacţie electronică nu va fi respinsă doar din motivul că un document este în format electronic.
(64)Atunci când abordează formatele semnăturilor şi sigiliilor electronice avansate, Comisia ar trebui să se bazeze pe practicile, standardele şi legislaţia existente, în special pe Decizia 2011/130/UE a Comisiei (1).
(1)Decizia 2011/130/UE a Comisei din 25 februarie 2011 de stabilire a unor cerinţe minime pentru tratamentul transfrontalier al documentelor semnate electronic de autorităţile competente în temeiul Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind serviciile în cadrul pieţei interne (JO L 53, 26.2.2011, p. 66).
(65)În plus faţă de autentificarea documentului emis de persoana juridică, sigiliile electronice pot fi utilizate pentru autentificarea oricărui bun digital al persoanei juridice, precum coduri de software sau servere.
(66)Este esenţial să se prevadă un cadru juridic pentru a facilita recunoaşterea transfrontalieră între sistemele juridice naţionale existente în ceea ce priveşte serviciile de distribuţie electronică înregistrată. Acest cadru ar putea genera, de asemenea, noi oportunităţi de piaţă pentru ca prestatorii de servicii de încredere ai Uniunii să ofere noi servicii paneuropene de distribuţie electronică înregistrată.
(67)Serviciile de autentificare a site-urilor internet oferă o modalitate prin care un vizitator al unui site internet poate fi sigur că în spatele site-ului internet se află o entitate autentică şi legitimă. Aceste servicii contribuie la construirea încrederii în desfăşurarea de activităţi comerciale online, întrucât utilizatorii vor avea încredere într-un site internet care a fost autentificat. Furnizarea şi utilizarea serviciilor de autentificare a unui site internet sunt complet voluntare. Cu toate acestea, pentru ca autentificarea unui site internet să devină un mijloc de a spori încrederea, de a oferi utilizatorului o experienţă mai bună şi de a stimula creşterea economică pe piaţa internă, prezentul regulament ar trebui să prevadă obligaţii minime în materie de securitate şi răspundere pentru prestatori şi serviciile oferite de aceştia. În acest scop, rezultatele iniţiativelor existente coordonate de entităţile din domeniu, de exemplu, Forumul autorităţilor de certificare/browser-elor - Forumul CA/B, au fost luate în considerare. În plus, prezentul regulament nu ar trebui să împiedice utilizarea altor mijloace sau metode pentru autentificarea unui site internet care nu intră sub incidenţa prezentului regulament şi nici nu ar trebui să împiedice prestatorii de servicii de autentificare a site-urilor internet din ţări terţe să îşi ofere serviciile clienţilor din Uniune. Cu toate acestea, prestatorii din ţări terţe ar trebui să obţină recunoaşterea serviciilor lor de autentificare a site-urilor internet drept servicii calificate, în conformitate cu prezentul regulament, numai în cazul în care a fost încheiat un acord internaţional între Uniune şi ţara de stabilire a prestatorului.
(68)Conceptul de „persoană juridică”, în conformitate cu dispoziţiile din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) referitoare la stabilire, le dă operatorilor libertatea de a alege forma juridică pe care ei o consideră potrivită pentru a-şi desfăşura activitatea. În consecinţă, „persoană juridică”, în sensul din TFUE, înseamnă toate entităţile constituite în temeiul dreptului unui stat membru sau reglementate de acesta, indiferent de forma lor juridică.
(69)Instituţiile, organele, oficiile şi agenţiile Uniunii sunt încurajate să recunoască identificarea electronică şi serviciile de încredere reglementate de prezentul regulament în scopul cooperării administrative, bazându-se în special pe bunele practici existente şi pe rezultatele proiectelor în curs de desfăşurare în domeniile care fac obiectul prezentului regulament.
(70)Pentru a completa anumite aspecte tehnice detaliate ale prezentului regulament într-o manieră flexibilă şi rapidă, competenţa de a adopta acte în conformitate cu art. 290 din TFUE ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce priveşte criteriile care trebuie respectate de către organismele responsabile de certificarea dispozitivelor de creare a semnăturilor electronice calificate. Este deosebit de important ca, pe parcursul activităţilor pregătitoare, Comisia să desfăşoare consultări adecvate, inclusiv la nivel de experţi. Comisia, atunci când pregăteşte şi elaborează acte delegate, ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util şi adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European şi Consiliu.
(71)Pentru a se asigura condiţii uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competenţe de executare Comisiei, în special pentru a specifica numerele de referinţă ale standardelor a căror utilizare ar oferi o prezumţie de conformitate cu anumite cerinţe prevăzute în prezentul regulament. Respectivele competenţe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului (1).
(1)Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor şi principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competenţelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
(72)Atunci când adoptă acte delegate sau de punere în aplicare, Comisia ar trebui să ţină seama în mod corespunzător de standardele şi specificaţiile tehnice elaborate de organizaţiile şi organismele de standardizare europene şi internaţionale, în special de Comitetul European pentru Standardizare (CEN), Institutul European de Standardizare în Telecomunicaţii (ETSI), Organizaţia Internaţională de Standardizare (ISO) şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT), cu scopul de a asigura un nivel ridicat de securitate şi interoperabilitate a serviciilor electronice de identificare şi de încredere.
(73)Din motive de securitate juridică şi claritate, Directiva 1999/93/CE ar trebui abrogată.
(74)Pentru a se asigura securitatea juridică pentru operatorii de piaţă care utilizează deja certificate calificate emise persoanelor fizice în conformitate cu Directiva 1999/93/CE, este necesar să se prevadă o perioadă de timp suficientă în scopuri de tranziţie. În mod similar, ar trebui să se prevadă măsuri de tranziţie pentru dispozitivele sigure de creare a semnăturilor a căror conformitate a fost determinată în conformitate cu Directiva 1999/93/CE, precum şi pentru prestatorii de servicii de certificare care emit certificate calificate înainte de 1 iulie 2016. În cele din urmă, este necesar, de asemenea, să se furnizeze Comisiei mijloacele de a adopta actele de punere în aplicare şi actele delegate înainte de data respectivă.
(75)Datele de aplicare prevăzute în prezentul regulament nu aduc atingere obligaţiilor existente pe care statele membre le au deja în temeiul dreptului Uniunii, în special în temeiul Directivei 2006/123/CE.
(76)Deoarece obiectivele prezentului regulament nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea acţiunii, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarităţii, astfel cum este definit la art. 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporţionalităţii, astfel cum este definit la art. menţionat, prezentul regulament nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor menţionate.
(77)Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor a fost consultată în conformitate cu art. 28 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului (2) şi a emis un aviz la 27 septembrie 2012 (3),
(2)Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituţiile şi organele comunitare şi privind libera circulaţie a acestor date (JO L 8, 12.1.2001, p. 1).
(3)JO C 28, 30.1.2013, p. 6.
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
-****-
Art. 1: Obiect
Prezentul regulament urmăreşte să asigure buna funcţionare a pieţei interne şi să asigure un nivel adecvat de securitate a mijloacelor de identificare electronică şi a serviciilor de încredere utilizate în întreaga Uniune, pentru a permite şi a facilita exercitarea de către persoanele fizice şi juridice a dreptului de a participa la societatea digitală în condiţii de siguranţă şi de a accesa servicii publice şi private online în întreaga Uniune. În acest scop, prezentul regulament:
(a)stabileşte condiţiile în care statele membre recunosc mijloacele de identificare electronică a persoanelor fizice şi juridice care intră sub incidenţa unui sistem notificat de identificare electronică al unui alt stat membru şi furnizează şi recunosc portofelele europene pentru identitatea digitală;
(b)stabileşte norme pentru serviciile de încredere, în special pentru tranzacţiile electronice;
(c)stabileşte un cadru juridic pentru semnăturile electronice, sigiliile electronice, mărcile temporale electronice, documentele electronice, serviciile de distribuţie electronică înregistrate, serviciile de certificare pentru autentificarea unui site internet, arhivarea electronică, atestarea electronică a atributelor, dispozitivele de creare a semnăturilor, dispozitivele de creare a sigiliilor electronice, precum şi pentru registrele electronice.

Art. 2: Domeniul de aplicare
(1)Prezentul regulament se aplică sistemelor de identificare electronică care sunt notificate de către un stat membru, portofelelor europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate de un stat membru şi prestatorilor de servicii de încredere cu sediul în Uniune.

(2)Prezentul regulament nu se aplică prestării de servicii de încredere care sunt utilizate exclusiv în sisteme închise care decurg din dreptul intern sau din acordurile încheiate între un set definit de participanţi.
(3)Prezentul regulament nu aduce atingere dreptului Uniunii sau dreptului intern privind încheierea şi valabilitatea contractelor sau a altor obligaţii juridice sau procedurale privind forma, ori cerinţelor sectoriale privind forma.
(4)Prezentul regulament nu aduce atingere Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului (*1).
(*1)Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

Art. 3: Definiţii
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:
1.«identificare electronică» înseamnă procesul de utilizare a datelor de identificare personală în format electronic, reprezentând în mod unic fie o persoană fizică sau juridică, fie o persoană fizică care reprezintă o altă persoană fizică sau o persoană juridică

2.«mijloace de identificare electronică» înseamnă o unitate materială şi/sau imaterială care conţine date de identificare personală şi care este folosită în scopul autentificării pentru un serviciu online sau, după caz, pentru un serviciu offline;

3.«date de identificare personală» înseamnă un set de date care este emis în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern şi care permite stabilirea identităţii unei persoane fizice sau juridice ori a unei persoane fizice care reprezintă o altă persoană fizică sau o persoană juridică;

4.«sistem de identificare electronică» înseamnă un sistem pentru identificarea electronică în care sunt emise mijloace de identificare electronică pentru persoane fizice sau juridice ori pentru persoane fizice care reprezintă alte persoane fizice sau persoane juridice;

5.«autentificare» înseamnă un proces electronic care permite confirmarea identificării electronice a unei persoane fizice sau juridice sau confirmarea originii şi integrităţii unor date în format electronic;
51.«utilizator» înseamnă o persoană fizică sau juridică ori o persoană fizică care reprezintă o altă persoană fizică sau o persoană juridică, care utilizează servicii de încredere sau mijloace de identificare electronică, puse la dispoziţie în conformitate cu prezentul regulament;

6.«beneficiar» înseamnă o persoană fizică sau juridică care beneficiază de identificarea electronică, de portofelele europene pentru identitatea digitală sau de alte mijloace de identificare electronică sau de un serviciu de încredere;

7.„organism din sectorul public” înseamnă un stat, o autoritate regională sau locală, un organism de drept public sau o asociaţie formată din una sau mai multe astfel de autorităţi sau din unul sau mai multe astfel de organisme de drept public; sau o entitate privată mandatată de cel puţin una dintre aceste autorităţi, organisme sau asociaţii să presteze servicii publice atunci când acţionează în temeiul unui astfel de mandat;
8.„organism de drept public” înseamnă un organism astfel cum este definit la art. 2 alineatul (1) punctul 4 din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (1);
(1)Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achiziţiile publice şi de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).
9.„semnatar” înseamnă o persoană fizică care creează o semnătură electronică;
10.„semnătură electronică” înseamnă date în format electronic, ataşate la sau asociate logic cu alte date în format electronic şi care sunt utilizate de semnatar pentru a semna;
11.„semnătură electronică avansată” înseamnă o semnătură electronică ce îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 26;
12.„semnătură electronică calificată” înseamnă o semnătură electronică avansată care este creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice;
13.„date de creare a semnăturilor electronice” înseamnă date unice care sunt utilizate de semnatar pentru a crea o semnătură electronică;
14.„certificat pentru semnătura electronică” înseamnă o atestare electronică care face legătura între datele de validare a semnăturii electronice şi o persoană fizică şi care confirmă cel puţin numele sau pseudonimul persoanei respective;
15.„certificat calificat pentru semnătură electronică” înseamnă un certificat pentru semnăturile electronice care este emis de un prestator de servicii de încredere calificat şi care îndeplineşte cerinţele prevăzute în anexa I;
16.«serviciu de încredere» înseamnă un serviciu electronic prestat în mod obişnuit în schimbul unei remuneraţii, care constă în oricare din următoarele:
(a)emiterea certificatelor pentru semnături electronice, a certificatelor pentru sigilii electronice, a certificatelor pentru autentificarea unui site internet sau a certificatelor pentru prestarea altor servicii de încredere;
(b)validarea certificatelor pentru semnăturile electronice, a certificatelor pentru sigiliile electronice, a certificatelor pentru autentificarea unui site internet sau a certificatelor pentru prestarea altor servicii de încredere;
(c)crearea semnăturilor electronice sau a sigiliilor electronice;
(d)validarea semnăturilor electronice sau a sigiliilor electronice;
(e)păstrarea semnăturilor electronice, a sigiliilor electronice, a certificatelor pentru semnăturile electronice sau a certificatelor pentru sigiliile electronice;
(f)gestionarea dispozitivelor pentru crearea semnăturilor electronice la distanţă sau a dispozitivelor pentru crearea sigiliilor electronice la distanţă;
(g)emiterea atestatelor electronice ale atributelor;
(h)validarea atestatelor electronice a atributelor;
(i)crearea mărcilor temporale electronice;
(j)validarea mărcilor temporale electronice;
(k)prestarea serviciilor de distribuţie electronică înregistrate;
(l)validarea datelor transmise prin intermediul serviciilor de distribuţie electronică înregistrate şi a probelor aferente;
(m)arhivarea electronică a datelor electronice;
(n)înregistrarea într-un registru electronic a datelor electronice şi a documentelor în format electronic;

17.„serviciu de încredere calificat” înseamnă un serviciu de încredere care îndeplineşte cerinţele aplicabile prevăzute de prezentul regulament;
18.«organism de evaluare a conformităţii» înseamnă un organism de evaluare a conformităţii în sensul definiţiei de la articolul 2 punctul 13 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008, care este acreditat în conformitate cu regulamentul respectiv ca fiind competent să efectueze evaluarea conformităţii unui prestator de servicii de încredere calificat şi a serviciilor de încredere calificate pe care acesta le prestează ori ca fiind competent să efectueze certificarea portofelelor europene pentru identitatea digitală sau a mijloacelor de identificare electronică;

19.„prestator de servicii de încredere” înseamnă o persoană fizică sau juridică care prestează unul sau mai multe servicii de încredere ca prestator de servicii de încredere calificat sau necalificat;
20.„prestator de servicii de încredere calificat” înseamnă un prestator de servicii de încredere care prestează unul sau mai multe servicii de încredere calificate şi căruia i se acordă statutul de calificat de către organismul de supraveghere;
21.«produs» înseamnă hardware sau software ori componente relevante de hardware sau de software destinate să fie utilizate pentru prestarea de servicii de identificare electronică şi de servicii de încredere;

22.„dispozitiv de creare a semnăturilor electronice” înseamnă software sau hardware configurat, utilizat pentru a crea o semnătură electronică;
23.„dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat” înseamnă un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice care îndeplineşte cerinţele prevăzute în anexa II;
231.«dispozitiv calificat de creare a semnăturii electronice la distanţă» înseamnă un dispozitiv calificat de creare a semnăturii electronice care este gestionat de un prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu articolul 29a în numele unui semnatar;
232.«dispozitiv calificat de creare a sigiliului electronic la distanţă» înseamnă un dispozitiv calificat de creare a sigiliului electronic care este gestionat de un prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu articolul 39a în numele unui creator de sigilii;

24.„creatorul unui sigiliu” înseamnă o persoană juridică care creează un sigiliu electronic;
25.„sigiliu electronic” înseamnă date în format electronic ataşate la sau asociate logic cu alte date în format electronic pentru asigurarea originii şi integrităţii acestora din urmă;
26.„sigiliu electronic avansat” înseamnă un sigiliu electronic care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 36;
27.„sigiliu electronic calificat” înseamnă un sigiliu electronic avansat care este creat de un dispozitiv de creare a sigiliilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru sigiliile electronice;
28.„date de creare a sigiliilor electronice” înseamnă date unice care sunt utilizate de creatorul sigiliului electronic pentru a crea un sigiliu electronic;
29.„certificat pentru sigiliul electronic” înseamnă o atestare electronică care face legătura între datele de validare a sigiliului electronic şi o persoană juridică şi care confirmă numele persoanei respective;
30.„certificat calificat pentru sigiliul electronic” înseamnă un certificat pentru un sigiliu electronic care este emis de un prestator de servicii de încredere calificat şi care îndeplineşte cerinţele prevăzute în anexa III;
31.„dispozitiv de creare a sigiliului electronic” înseamnă software sau hardware configurat, utilizat pentru a crea un sigiliu electronic;
32.„dispozitiv de creare a sigiliului electronic calificat” înseamnă un dispozitiv de creare a sigiliului electronic care îndeplineşte mutatis mutandis cerinţele prevăzute în anexa II;
33.„marcă temporală electronică” înseamnă date în format electronic care leagă alte date în format electronic de un anumit moment, stabilind dovezi că acestea din urmă au existat la acel moment;
34.„marcă temporală electronică calificată” înseamnă o marcă temporală electronică care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 42;
35.„document electronic” înseamnă orice conţinut stocat în format electronic, în special sub formă de text sau de înregistrare sonoră, vizuală sau audiovizuală;
36.„serviciu de distribuţie electronică înregistrată” înseamnă un serviciu care permite transmiterea de date între părţi terţe prin mijloace electronice şi furnizează dovezi referitoare la manipularea datelor transmise, inclusiv dovezi privind trimiterea şi primirea datelor şi care protejează datele transmise împotriva riscului de pierdere, furt, deteriorare sau orice modificare neautorizată;
37.„serviciu de distribuţie electronică înregistrată calificat” înseamnă un serviciu de distribuţie electronică înregistrată care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 44;
38.«certificat pentru autentificarea unui site internet» înseamnă un atestat electronic care face posibilă autentificarea unui site internet şi face legătura între site-ul internet şi persoana fizică sau juridică căreia i s-a emis certificatul;

39.„certificat calificat pentru autentificarea unui site internet” înseamnă un certificat pentru autentificarea unui site internet care este emis de un prestator de servicii de încredere calificat şi care îndeplineşte cerinţele prevăzute în anexa IV;
40.„date de validare” înseamnă date care sunt utilizate pentru a valida o semnătură electronică sau un sigiliu electronic;
41.«validare» înseamnă procesul prin care se verifică şi se confirmă validitatea datelor în format electronic în conformitate cu prezentul regulament;
42.«portofel european pentru identitatea digitală» înseamnă un mijloc de identificare electronică care permite utilizatorului să stocheze, să gestioneze şi să valideze în condiţii de siguranţă datele de identificare personală şi atestatele electronice ale atributelor cu scopul de a le furniza beneficiarilor şi altor utilizatori ai portofelelor europene pentru identitatea digitală şi să semneze prin intermediul semnăturilor electronice calificate sau să sigileze prin intermediul sigiliilor electronice calificate;
43.«atribut» înseamnă o caracteristică, o calitate, un drept sau o permisiune a unei persoane fizice sau juridice sau a unui obiect;
44.«atestat electronic al atributelor» înseamnă un atestat în format electronic care permite atributelor să fie autentificate;
45.«atestat electronic calificat al atributelor» înseamnă un atestat electronic al atributelor care este emis de un prestator de servicii de încredere calificat şi care îndeplineşte cerinţele prevăzute în anexa V;
46.«atestat electronic al atributelor emis de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică sau în numele acestuia» înseamnă un atestat electronic al atributelor emis de un organism din sectorul public care este responsabil de o sursă autentică ori de un organism din sectorul public care este desemnat de statul membru să emită astfel de atestate ale atributelor în numele organismelor din sectorul public responsabile de sursele autentice în conformitate cu articolul 45f şi cu anexa VII;
47.«sursă autentică» înseamnă un registru sau un sistem, aflat în responsabilitatea unui organism din sectorul public sau a unei entităţi private, care conţine şi pune la dispoziţie atribute referitoare la o persoană fizică sau juridică ori la un obiect şi care este considerat a fi o sursă primară a informaţiilor respective sau care este recunoscut ca fiind autentic în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern, inclusiv cu practica administrativă;
48.«arhivare electronică» înseamnă un serviciu care asigură primirea, stocarea, recuperarea şi ştergerea datelor electronice şi a documentelor electronice pentru a asigura durabilitatea şi lizibilitatea acestora, precum şi pentru a păstra integritatea, confidenţialitatea şi dovada originii acestora pe parcursul întregii perioade de păstrare;
49.«serviciu calificat de arhivare electronică» înseamnă un serviciu de arhivare electronică care este prestat de un prestator de servicii de încredere calificat şi care îndeplineşte cerinţele prevăzute la articolul 45j;
50.«marca de încredere a portofelului UE pentru identitatea digitală» înseamnă o indicaţie verificabilă, simplă şi uşor de recunoscut, care se comunică în mod clar, a faptului că un portofel european pentru identitatea digitală a fost pus la dispoziţie în conformitate cu prezentul regulament;
51.«autentificarea strictă a utilizatorilor» înseamnă o autentificare care se bazează pe utilizarea a cel puţin doi factori de autentificare din categoriile diferite ale cunoştinţelor, ceva ce doar utilizatorul cunoaşte, ale posesiei, ceva ce doar utilizatorul posedă sau ale inerenţei, ceva ce reprezintă utilizatorul, care sunt independenţi, în sensul că încălcarea securităţii unuia dintre factori nu compromite fiabilitatea celorlalţi, şi care este concepută în aşa fel încât să protejeze confidenţialitatea datelor de autentificare;
52.«registru electronic» înseamnă o secvenţă de înregistrări electronice de date, care asigură integritatea înregistrărilor respective şi acurateţea ordinii cronologice a înregistrărilor respective;
53.«registru electronic calificat» înseamnă o un registru electronic care este pus la dispoziţie de un prestator de servicii de încredere calificat şi care îndeplineşte cerinţele prevăzute la articolul 45l;
54.«date cu caracter personal» înseamnă orice informaţie în sensul definiţiei de la articolul 4 punctul 1 din Regulamentul (UE) 2016/679;
55.«corelarea identităţii» înseamnă un proces prin care datele de identificare personală sau mijloacele de identificare electronică sunt corelate sau asociate cu un cont existent care aparţine aceleiaşi persoane;
56.«înregistrare de date» înseamnă date electronice înregistrate împreună cu metadatele aferente care susţin prelucrarea datelor;
57.«mod offline» înseamnă, în ceea ce priveşte utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală, o interacţiune între un utilizator şi o terţă parte într-un loc fizic care utilizează tehnologii de proximitate imediată, fără ca portofelul european pentru identitatea digitală să fie necesar pentru accesarea unor sisteme la distanţă prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice în scopul interacţiunii respective.

Art. 4: Principiul pieţei interne
(1)Nu există nicio restricţie privind prestarea de servicii de încredere pe teritoriul unui stat membru de către un prestator de servicii de încredere stabilit în alt stat membru, din motive care se încadrează în domeniile reglementate de prezentul regulament.
(2)Produsele şi serviciile de încredere care sunt conforme cu prezentul regulament sunt autorizate pentru a circula liber pe piaţa internă.
Art. 5: Pseudonime în tranzacţiile electronice
Fără a aduce atingere normelor specifice din dreptul Uniunii sau din dreptul intern care impun utilizatorilor să se identifice sau efectelor juridice conferite pseudonimelor în temeiul dreptului intern, utilizarea pseudonimelor alese de utilizator nu este interzisă.

Art. 5a: Portofelele europene pentru identitatea digitală
(1)În scopul garantării faptului că toate persoanele fizice şi juridice din Uniune au un acces transfrontalier securizat, fiabil şi neîntrerupt la servicii publice şi private, păstrând totodată controlul deplin asupra datelor lor, fiecare stat membru furnizează cel puţin un portofel european pentru identitatea digitală în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a actelor de punere în aplicare menţionate la alineatul (23) de la prezentul articol şi la articolul 5c alineatul (6).
(2)Portofelele europene pentru identitatea digitală sunt furnizate în unul sau mai multe dintre următoarele moduri:
a)direct de către un stat membru;
b)pe baza unui mandat din partea unui stat membru;
c)în mod independent de un stat membru, dar fiind recunoscute de respectivul stat membru.
(3)Codul sursă al componentelor de software ale aplicaţiei portofelelor europene pentru identitatea digitală face obiectul unei licenţe cu sursă deschisă. Statele membre pot prevedea ca, din motive justificate în mod corespunzător, codul sursă al anumitor componente, altele decât cele instalate pe dispozitivele utilizatorilor, să nu fie divulgat.
(4)Portofelele europene pentru identitatea digitală permit utilizatorului, într-un mod transparent şi uşor de utilizat şi de urmărit de către acesta:
a)să solicite, să obţină, să selecteze, să combine, să stocheze, să şteargă, să partajeze şi să prezinte în condiţii de siguranţă, exclusiv sub controlul utilizatorului, datele de identificare personală şi, după caz, în combinaţie cu atestate electronice ale atributelor, să se autentifice beneficiarilor online şi, după caz, în mod offline, pentru a accesa servicii publice şi private, asigurând, în acelaşi timp, că este posibilă divulgarea selectivă a datelor;
b)să genereze pseudonime şi să le stocheze local şi în formă criptată în portofelul european pentru identitatea digitală;
c)să autentifice în condiţii de siguranţă portofelul european pentru identitatea digitală al unei alte persoane şi să primească şi partajeze date de identificare personală şi atestate electronice ale atributelor într-un mod securizat între cele două portofele europene pentru identitatea digitală;
d)să acceseze o evidenţă a tuturor tranzacţiilor efectuate cu ajutorul portofelului european pentru identitatea digitală prin intermediul unui tablou de bord comun care să permită utilizatorului:
(i)să vizualizeze o listă actualizată a beneficiarilor cu care utilizatorul a stabilit o conexiune şi, după caz, a tuturor datelor partajate;
(ii)să solicite cu uşurinţă unui beneficiar să şteargă datele cu caracter personal în temeiul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2016/679;
(iii)să semnaleze cu uşurinţă un beneficiar autorităţii naţionale competente pentru protecţia datelor, atunci când se primeşte o cerere de date presupus ilegală sau suspectă;
e)să semneze prin intermediul semnăturilor electronice calificate sau să sigileze prin intermediul sigiliilor electronice calificate;
f)să descarce, în măsura în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic, datele, atestatul electronic al atributelor şi configuraţiile utilizatorului;
g)să exercite dreptul utilizatorului la portabilitatea datelor.
(5)În special, portofelele europene pentru identitatea digitală:
a)permit utilizarea unor protocoale şi interfeţe comune:
(i)pentru emiterea datelor de identificare personală, a atestatelor electronice calificate şi necalificate ale atributelor sau a certificatelor calificate şi necalificate către portofelul european pentru identitatea digitală;
(ii)pentru ca beneficiarii să solicite şi să valideze date de identificare personală şi atestate electronice ale atributelor;
(iii)pentru partajarea şi prezentarea către beneficiari a datelor de identificare personală, a atestatului electronic al atributelor sau a datelor conexe divulgate selectiv online şi, după caz, în mod offline;
(iv)pentru ca utilizatorul să permită interacţiunea cu portofelul european pentru identitatea digitală şi să afişeze o marcă de încredere a portofelului UE pentru identitatea digitală;
(v)pentru a realiza integrarea în condiţii de siguranţă a utilizatorului prin utilizarea unui mijloc de identificare electronică în conformitate cu articolul 5a alineatul (24);
(vi)pentru interacţiunea între portofelele europene pentru identitatea digitală a două persoane în scopul de a primi, a valida şi a partaja date de identificare personală şi atestate electronice ale atributelor într-un mod securizat;
(vii)pentru autentificarea şi identificarea beneficiarilor prin punerea în aplicare a mecanismelor de autentificare în conformitate cu articolul 5b;
(viii)pentru ca beneficiarii să verifice autenticitatea şi valabilitatea portofelelor europene pentru identitatea digitală;
(ix)pentru a solicita unui beneficiar să şteargă datele cu caracter personal în temeiul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2016/679;
(x)pentru a semnala un beneficiar autorităţii naţionale pentru protecţia datelor competente în cazul în care se primeşte o cerere de date presupus ilegală sau suspectă;
(xi)pentru crearea de semnături sau sigilii electronice calificate prin intermediul dispozitivelor de creare a semnăturilor electronice sau a sigiliilor electronice calificate;
b)nu oferă prestatorilor de servicii de încredere care furnizează atestate electronice ale atributelor nicio informaţie cu privire la utilizarea respectivelor atestate electronice;
c)asigură faptul că beneficiarii pot fi autentificaţi şi identificaţi prin punerea în aplicare a unor mecanisme de autentificare în conformitate cu articolul 5b;
d)îndeplinesc cerinţele prevăzute la articolul 8 în ceea ce priveşte nivelul de asigurare ridicat, în special în ceea ce priveşte cerinţele privind dovedirea şi verificarea identităţii, precum şi gestionarea şi autentificarea mijloacelor de identificare electronică;
e)în cazul atestatelor electronice ale atributelor cu politici de divulgare încorporate, pune în aplicare mecanismul adecvat pentru a informa utilizatorul că beneficiarul sau utilizatorul portofelului european pentru identitatea digitală care solicită atestatul electronic al atributelor în cauză are permisiunea de a accesa astfel de atestate;
f)asigură faptul că datele de identificare personală, care sunt disponibile din sistemul de identificare electronică în cadrul căruia este furnizat portofelul european pentru identitatea digitală, reprezintă în mod unic persoana fizică, persoana juridică sau persoana fizică ce reprezintă persoana fizică sau juridică şi sunt asociate cu respectivul portofel european pentru identitatea digitală;
g)oferă tuturor persoanelor fizice posibilitatea de a semna prin intermediul semnăturilor electronice calificate în mod implicit şi gratuit.
Prin excepţie de la dispoziţiile de la primul paragraf litera (g), statele membre pot să prevadă măsuri proporţionale pentru a asigura faptul că utilizarea gratuită a semnăturilor electronice calificate de către persoanele fizice este limitată la scopuri neprofesionale.
(6)Statele Membre informează utilizatorii, fără întârziere, despre orice încălcare a securităţii care le-ar fi putut compromite total sau parţial portofelul european pentru identitatea digitală sau conţinutul lui, în special dacă portofelul european pentru identitatea digitală al utilizatorilor a fost suspendat sau revocat în conformitate cu articolul 5e.
(7)Fără a aduce atingere articolul 5f, statele membre pot să prevadă, în conformitate cu dreptul intern, funcţionalităţi suplimentare ale portofelelor europene pentru identitatea digitală, inclusiv interoperabilitatea cu mijloacele naţionale de identificare electronică existente. Aceste funcţionalităţi suplimentare trebuie să fie conforme cu prezentul articol.
(8)Statele membre pun la dispoziţie cu titlu gratuit mecanisme de validare pentru:
a)a asigura faptul că autenticitatea şi valabilitatea portofelelor europene pentru identitatea digitală pot fi verificate;
b)a permite utilizatorilor să verifice autenticitatea şi valabilitatea identităţii beneficiarilor înregistraţi în conformitate cu articolul 5b.
(9)Statele membre se asigură că valabilitatea portofelului european pentru identitatea digitală poate fi revocată în următoarele circumstanţe:
a)la cererea explicită a utilizatorului;
b)în cazul în care a fost compromisă securitatea portofelului european pentru identitatea digitală;
c)în caz de deces al utilizatorului sau de încetare a activităţii persoanei juridice.
(10)Furnizorii de portofele europene pentru identitatea digitală se asigură că utilizatorii pot solicita cu uşurinţă asistenţă tehnică şi pot raporta problemele tehnice sau orice alte incidente care au impact negativ asupra utilizării portofelului european pentru identitatea digitală.
(11)Portofelele europene pentru identitatea digitală sunt furnizate în cadrul unui sistem de identificare electronică având nivelul de asigurare ridicat.
(12)Portofelele europene pentru identitatea digitală garantează securitatea de la stadiul conceperii.
(13)Portofelele europene pentru identitatea digitală se emit, se utilizează şi sunt revocate în mod gratuit pentru toate persoanele fizice.
(14)Utilizatorii au controlul deplin asupra utilizării portofelului lor european pentru identitatea digitală şi asupra datelor din acesta. Furnizorul portofelului european pentru identitatea digitală nu colectează informaţii cu privire la utilizarea portofelului european pentru identitatea digitală care nu sunt necesare pentru furnizarea serviciilor oferite de portofelul european pentru identitatea digitală şi nici nu combină date de identificare personală sau orice alte date cu caracter personal stocate sau legate de utilizarea portofelului european pentru identitatea digitală cu date cu caracter personal provenind de la orice alte servicii oferite de respectivul furnizor sau de la servicii furnizate de terţi care nu sunt necesare pentru furnizarea serviciilor oferite de portofelul european pentru identitatea digitală, cu excepţia cazului în care utilizatorul a solicitat în mod expres contrariul. Datele cu caracter personal legate de punerea la dispoziţie de portofele europene pentru identitatea digitală sunt păstrate separate logic de orice alte date deţinute de furnizorul de portofele europene pentru identitatea digitală. În cazul în care portofelul european pentru identitatea digitală este furnizat de părţi private în conformitate cu alineatul (2) literele (b) şi (c) de la prezentul articol, dispoziţiile articolului 45h alineatul (3) se aplică mutatis mutandis.
(15)Utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală este voluntară. Accesul la serviciile publice şi private, accesul la piaţa muncii şi libertatea de a desfăşura o activitate comercială nu sunt în niciun fel restricţionate sau permise în condiţii mai dezavantajoase pentru persoanele fizice sau juridice care nu utilizează portofelele europene pentru identitatea digitală. Accesul la serviciile publice şi private rămâne posibil prin alte mijloace de identificare şi autentificare existente.
(16)Cadrul tehnic al portofelului european pentru identitatea digitală:
a)nu permite furnizorilor de atestate electronice ale atributelor sau oricărei alte părţi, după emiterea atestatelor atributelor, să obţină date care permit urmărirea, conectarea sau corelarea tranzacţiilor sau a comportamentul utilizatorului sau obţinerea în alt mod de cunoştinţe privind tranzacţiile sau comportamentul utilizatorului, cu excepţia cazului în care utilizatorul autorizează în mod explicit acest lucru;
b)permite aplicarea unor tehnici de protecţie a vieţii private care asigură imposibilitatea stabilirii unei legături, în cazul în care atestarea atributelor nu necesită identificarea utilizatorului.
(17)Orice prelucrare a datelor cu caracter personal efectuată de statele membre sau, în numele acestora, de organisme sau părţi responsabile de furnizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală drept mijloace de identificare electronică se efectuează în conformitate cu măsuri adecvate şi eficace de protecţie a datelor. Trebuie să se demonstreze conformitatea unei astfel de prelucrări cu Regulamentul (UE) 2016/679. Statele membre pot adopta dispoziţii de drept intern pentru a preciza mai în detaliu aplicarea acestor măsuri.
(18)Statele membre transmit Comisiei, fără întârzieri nejustificate, informaţii cu privire la:
a)organismul responsabil cu întocmirea şi menţinerea listei beneficiarilor înregistraţi care recurg la portofelele europene pentru identitatea digitală în conformitate cu articolul 5b alineatul (5) şi localizarea acestei liste;
b)organismele responsabile de furnizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală în conformitate cu articolul 5a alineatul (1);
c)organismele responsabile de asigurarea faptului că datele de identificare personală sunt asociate cu portofelul european pentru identitatea digitală în conformitate cu articolul 5a alineatul (5) litera (f);
d)mecanismul care permite validarea datelor de identificare personală menţionate la articolul 5a alineatul (5) litera (f) şi a identităţii beneficiarilor;
e)mecanismul de validare a autenticităţii şi valabilităţii portofelelor europene pentru identitatea digitală.
Comisia pune informaţiile transmise în temeiul primului paragraf la dispoziţia publicului prin intermediul unui canal sigur, într-o formă purtând o semnătură electronică sau un sigiliu electronic adecvate pentru prelucrarea automată.
(19)Fără a aduce atingere alineatului (22) de la prezentul articol, articolul 11 se aplică mutatis mutandis portofelului european pentru identitatea digitală.
(20)Articolul 24 alineatul (2) litera (b) şi literele (d)-(h) se aplică mutatis mutandis furnizorilor de portofelele europene pentru identitatea digitală.
(21)Se asigură accesibilitatea portofelelor europene pentru identitatea digitală pentru ca persoanele cu dizabilităţi să le poată utiliza în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi utilizatori, în conformitate cu Directiva (UE) 2019/882 a Parlamentului European şi a Consiliului (*2).
(*2)Directiva (UE) 2019/882 a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind cerinţele de accesibilitate aplicabile produselor şi serviciilor (JO L 151, 7.6.2019, p. 70).
(22)În scopul furnizării portofelelor europene pentru identitatea digitală, portofelelor europene pentru identitatea digitală şi sistemelor de identificare electronică în cadrul cărora sunt furnizate nu li se aplică cerinţele prevăzute la articolele 7, 9, 10, 12 şi 12a.
(23)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri privind cerinţele menţionate la alineatele (4), (5), (8) şi (18) de la prezentul articol, privind implementarea portofelului european pentru identitatea digitală. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
(24)Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii tehnice şi proceduri pentru a facilita integrarea utilizatorilor în sistemul reprezentat de portofelul european pentru identitatea digitală fie prin mijloace de identificare electronică conforme cu nivelul de asigurare ridicat, fie prin mijloace de identificare electronică conforme cu nivelul de asigurare substanţial combinate cu proceduri suplimentare de integrare la distanţă care, împreună, îndeplinesc cerinţele nivelului de asigurare ridicat. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 5b: Beneficiarii portofelului european pentru identitatea digitală
(1)În cazul în care un beneficiar intenţionează să recurgă la portofele europene pentru identitatea digitală pentru furnizarea de servicii publice sau private prin intermediul interacţiunii digitale, beneficiarul se înregistrează în statul membru în care este stabilit.
(2)Procesul de înregistrare este eficient din punctul de vedere al costurilor şi proporţional cu riscurile. Beneficiarul furnizează cel puţin:
a)informaţiile necesare pentru autentificarea în portofelele europene pentru identitatea digitală, informaţii care includ cel puţin:
(i)statul membru în care este stabilit beneficiarul; şi
(ii)numele beneficiarului şi, după caz, numărul său de înregistrare, astfel cum figurează într-un registru oficial, împreună cu datele de identificare ale respectivului registru oficial;
b)datele de contact ale beneficiarului;
c)utilizarea preconizată a portofelelor europene pentru identitatea digitală, inclusiv menţionarea datelor pe care beneficiarul urmează să le solicite utilizatorilor.
(3)Beneficiarii nu solicită utilizatorilor să furnizeze alte date decât cele menţionate în temeiul alineatului (2) litera (c).
(4)Alineatele (1) şi (2) nu aduc atingere dreptului Uniunii sau dreptului intern care se aplică prestării de servicii specifice.
(5)Statele membre pun la dispoziţia publicului online informaţiile menţionate la alineatul (2), într-o formă purtând o semnătură electronică sau un sigiliu electronic adecvate pentru prelucrarea automată.
(6)Beneficiarii înregistraţi în conformitate cu prezentul articol informează fără întârziere statele membre cu privire la orice modificare a informaţiilor furnizate în înregistrarea efectuată în temeiul alineatului (2).
(7)Statele membre stabilesc un mecanism comun care să permită identificarea şi autentificarea beneficiarilor, astfel cum se menţionează la articolul 5a alineatul (5) litera (c).
(8)Atunci când intenţionează să recurgă la portofele europene pentru identitatea digitală, beneficiarii se identifică faţă de utilizator.
(9)Beneficiarii sunt responsabili de îndeplinirea procedurii de autentificare şi validare a datelor de identificare personală şi de atestare electronică a atributelor solicitate în cadrul portofelelor europene pentru identitatea digitală. Beneficiarii nu refuză utilizarea pseudonimelor, în cazul în care dreptul Uniunii sau de dreptul intern nu impun identificarea utilizatorului.
(10)Intermediarii care acţionează în numele beneficiarilor sunt consideraţi beneficiari şi nu stochează date cu privire la conţinutul tranzacţiei.
(11)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte specificaţiile tehnice şi procedurile privind cerinţele prevăzute la alineatele (2), (5) şi (6)-(9) de la prezentul articol prin intermediul unor acte de punere în aplicare privind implementarea portofelelor europene pentru identitatea digitală, astfel cum se menţionează la articolul 5a alineatul (23). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 5c: Certificarea portofelelor europene pentru identitatea digitală
(1)Conformitatea portofelelor europene pentru identitatea digitală şi a sistemului de identificare electronică în cadrul căruia sunt furnizate cu cerinţele prevăzute la articolul 5a alineatele (4), (5) şi (8), cu cerinţa privind separarea logică prevăzută la articolul 5a alineatul (14) şi, după caz, cu standardele şi specificaţiile tehnice menţionate la articolul 5a alineatul (24) este certificată de organisme de evaluare a conformităţii desemnate de statele membre.
(2)Certificarea conformităţii portofelelor europene pentru identitatea digitală cu cerinţele menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol care sunt relevante în materie de securitate cibernetică sau cu părţi ale acestora se efectuează în conformitate cu sistemele europene de certificare a securităţii cibernetice adoptate în temeiul Regulamentului (UE) 2019/881 al Parlamentului European şi al Consiliului (*3) şi indicate în actele de punere în aplicare menţionate la alineatul (6) de la prezentul articol.
(*3)Regulamentul (UE) 2019/881 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind ENISA (Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică) şi privind certificarea securităţii cibernetice pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 526/2013 (Regulamentul privind securitatea cibernetică) (JO L 151, 7.6.2019, p. 15).
(3)Pentru cerinţele menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol care nu sunt relevante în materie de securitate cibernetică şi pentru cerinţele menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol care sunt relevante în materie de securitate cibernetică, în măsura în care sistemele de certificare a securităţii cibernetice menţionate la alineatul (2) de la prezentul articol nu acoperă sau acoperă doar parţial cerinţele de securitate cibernetică respective, statele membre instituie, şi pentru respectivele cerinţe, sisteme de certificare naţionale în conformitate cu cerinţele stabilite în actele de punere în aplicare menţionate la alineatul (6) de la prezentul articol. Statele membre transmit proiectele lor de sisteme de certificare naţionale Grupului european de cooperare privind identitatea digitală constituit în temeiul articolului 46e alineatul (1) (denumit în continuare «grupul de cooperare») Grupul de cooperare poate emite avize şi recomandări.
(4)Certificarea realizată în temeiul la alineatului (1) este valabilă pentru o perioadă de maximum cinci ani, cu condiţia efectuării unei evaluări a vulnerabilităţii la fiecare doi ani. În cazul în care este identificată o vulnerabilitate şi aceasta nu este remediată în timp util, certificarea este anulată.
(5)Respectarea cerinţelor stabilite la articolul 5a din prezentul regulament referitoare la operaţiunile de prelucrare a datelor cu caracter personal poate să fie certificată în temeiul Regulamentului (UE) 2016/679.
(6)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru certificarea portofelelor europene pentru identitatea digitală menţionată la alineatele (1), (2) şi (3) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
(7)Statele membre comunică Comisiei denumirile şi adresele organismelor de evaluare a conformităţii menţionate la alineatul (1). Comisia pune informaţiile respective la dispoziţia tuturor statelor membre.
(8)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 47 prin care se stabilesc criteriile specifice care urmează să fie îndeplinite de organismele de evaluare a conformităţii desemnate menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol.
Art. 5d: Publicarea unei liste a portofelelor europene pentru identitatea digitală certificate
(1)Statele membre informează, fără întârzieri nejustificate, Comisia şi grupul de cooperare constituit în temeiul articolului 46e alineatul (1) cu privire la portofelele europene pentru identitatea digitală care au fost furnizate în temeiul articolului 5a şi au fost certificate de organismele de evaluare a conformităţii menţionate la articolul 5c alineatul (1). Statele membre informează, fără întârzieri nejustificate, Comisia şi grupul de cooperare constituit în temeiul articolului 46e alineatul (1) în cazul în care o certificare este anulată şi indică motivele anulării.
(2)Fără a aduce atingere articolului 5a alineatul (18), informaţiile menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol, furnizate de statele membre, includ cel puţin:
a)certificatul şi raportul de evaluare a certificării portofelului european pentru identitatea digitală certificat;
b)o descriere a sistemului de identificare electronică în cadrul căruia este furnizat portofelul european pentru identitatea digitală;
c)regimul de supraveghere aplicabil şi informaţii privind regimul de răspundere referitor la partea care furnizează portofelul european pentru identitatea digitală;
d)autoritatea sau autorităţile responsabile pentru sistemul de identificare electronică;
e)dispoziţiile pentru suspendarea sau revocarea sistemului de identificare electronică, a autentificării sau a părţilor compromise în cauză.
(3)Pe baza informaţiilor primite în temeiul alineatului (1), Comisia stabileşte, publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi menţine într-o formă care poate fi citită automat o listă a portofelelor europene pentru identitatea digitală certificate.
(4)Un stat membru poate transmite Comisiei o cerere de eliminare de pe lista menţionată la alineatul (3) a unui portofel european pentru identitatea digitală şi a sistemului de identificare electronică în cadrul căruia este furnizat acesta.
(5)În cazul în care informaţiile transmise în temeiul alineatului (1) se modifică, statul membru furnizează Comisiei informaţiile actualizate.
(6)Comisia actualizează lista menţionată la alineatul (3) prin publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a modificărilor corespunzătoare aduse listei în termen de o lună de la primirea unei cereri în temeiul alineatului (4) sau a informaţiilor actualizate în temeiul alineatului (5).
(7)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte formatele şi procedurile aplicabile în vederea îndeplinirii cerinţelor prevăzute la alineatele (1), (4) şi (5) de la prezentul articol prin intermediul unor acte de punere în aplicare cu privire la implementarea portofelelor europene pentru identitatea digitală, astfel cum se menţionează la articolul 5a alineatul (23). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 5e: Încălcarea securităţii portofelelor europene pentru identitatea digitală
(1)În cazul în care portofelele europene pentru identitatea digitală furnizate în temeiul articolului 5a, mecanismele de validare menţionate la articolul 5a alineatul (8) sau sistemul de identificare electronică în cadrul căruia sunt furnizate portofelele europene pentru identitatea digitală fac obiectul unei încălcări a securităţii sau sunt compromise parţial într-un mod care afectează fiabilitatea lor sau a altor portofele europene pentru identitatea digitală, statele membre care au furnizat portofelele europene pentru identitatea digitală suspendă fără întârziere nejustificată furnizarea şi utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală.
În cazul în care acest lucru este justificat de gravitatea încălcării securităţii sau a compromiterii menţionate la primul paragraf, statul membru retrage fără întârzieri nejustificate portofelele europene pentru identitatea digitală.
Statul membru informează în mod corespunzător utilizatorii afectaţi, punctele unice de contact desemnate în temeiul articolului 46c alineatul (1), beneficiarii şi Comisia.
(2)În cazul în care încălcarea securităţii sau compromiterea menţionată la alineatul (1) primul paragraf de la prezentul articol nu este remediată în termen de trei luni de la suspendare, statul membru care a furnizat portofelele europene pentru identitatea digitală retrage portofelele europene pentru identitatea digitală şi le revocă valabilitatea. Statul membru informează în mod corespunzător utilizatorii afectaţi, punctele unice de contact desemnate în temeiul articolului 46c alineatul (1), beneficiarii şi Comisia cu privire la retragere.
(3)În cazul în care încălcarea securităţii sau compromiterea menţionată la alineatul (1) primul paragraf de la prezentul articol este remediată, statul membru furnizor reia furnizarea şi utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală şi informează fără întârzieri nejustificate utilizatorii şi beneficiarii afectaţi, punctele unice de contact desemnate în temeiul articolului 46c alineatul (1) şi Comisia.
(4)Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fără întârzieri nejustificate, modificările corespunzătoare aduse listei menţionate la articolul 5d.
(5)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru măsurile menţionate la alineatele (1), (2) şi (3) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 5f: Utilizarea transfrontalieră a portofelelor europene pentru identitatea digitală
(1)În cazul în care statele membre solicită identificarea şi autentificarea electronică pentru a accesa un serviciu online furnizat de un organism din sectorul public, acestea acceptă şi portofelele europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate în conformitate cu prezentul regulament.
(2)În cazul în care beneficiarii privaţi care furnizează servicii, cu excepţia microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici, astfel cum sunt definite la articolul 2 din anexa la Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei (*4), au obligaţia în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern să utilizeze autentificarea strictă a utilizatorului pentru identificarea online sau în cazul în care autentificarea strictă a utilizatorului pentru identificarea online este obligatorie în temeiul unei obligaţii contractuale, inclusiv în domeniile transporturilor, energiei, serviciilor bancare şi financiare, securităţii sociale, sănătăţii, apei potabile, serviciilor poştale, infrastructurii digitale, educaţiei sau telecomunicaţiilor, respectivii beneficiari privaţi, în termen de 36 de luni de la data intrării în vigoare a actelor de punere în aplicare menţionate la articolul 5a alineatul (23) şi la articolul 5c alineatul (6) şi, numai la cererea voluntară a utilizatorului, acceptă şi utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate în conformitate cu prezentul regulament.
(*4)Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii (JO L 124, 20.5.2003, p. 36).
(3)În cazul în care furnizorii de platforme online foarte mari menţionate la articolul 33 din Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European şi al Consiliului (*5) impun autentificarea utilizatorului pentru accesul la servicii online, aceştia acceptă şi facilitează şi utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate în conformitate cu prezentul regulament pentru autentificarea utilizatorului, numai la cererea voluntară a acestuia şi în ceea ce priveşte datele minime necesare pentru serviciul online specific pentru care se solicită autentificarea.
(*5)Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale) (JO L 277, 27.10.2022, p. 1).
(4)În cooperare cu statele membre, Comisia facilitează elaborarea unor coduri de conduită în strânsă colaborare cu toate părţile interesate relevante, inclusiv cu societatea civilă, pentru a contribui la disponibilitatea şi utilizarea pe scară largă a portofelelor europene pentru identitatea digitală care se încadrează în domeniul de aplicare al prezentului regulament şi pentru a încuraja prestatorii de servicii să finalizeze elaborarea codurilor de conduită.
(5)În termen de 24 de luni de la implementarea portofelelor europene pentru identitatea digitală, Comisia evaluează cererea, disponibilitatea şi posibilitatea de utilizare a portofelelor europene pentru identitatea digitală, ţinând seama de criterii precum adoptarea de către utilizatori, prezenţa transfrontalieră a prestatorilor de servicii, evoluţiile tehnologice, evoluţia modelelor de utilizare şi cererea consumatorilor.
Art. 6: Recunoaşterea reciprocă
(1)Atunci când este necesară o identificare electronică care utilizează un mijloc de identificare electronică şi o autentificare în temeiul dreptului intern sau al practicii administrative naţionale pentru a accesa un serviciu prestat online de un organism din sectorul public într-un stat membru, mijloacele de identificare electronică emise într-un alt stat membru sunt recunoscute în primul stat membru în scopul autentificării transfrontaliere a respectivului serviciu online, cu condiţia să fie îndeplinite următoarele condiţii:
a)mijloacele de identificare electronică să fie emise în cadrul unui sistem de identificare electronică inclus în lista publicată de Comisie în temeiul art. 9;
b)nivelul de asigurare al respectivelor mijloace de identificare electronică să corespundă unui nivel de asigurare egal sau mai ridicat decât nivelul de asigurare impus de organismul din sectorul public relevant pentru a accesa respectivul serviciu online în primul stat membru, cu condiţia ca nivelul de asigurare al mijloacelor de identificare electronică respective să corespundă nivelului de asigurare substanţial sau ridicat;
c)organismul din sectorul public relevant utilizează nivelul de asigurare „substanţial” sau „ridicat” în legătură cu accesarea online a serviciului respectiv.
Această recunoaştere trebuie să aibă loc în termen de cel mult 12 luni de la publicarea de către Comisie a listei menţionate la primul paragraf litera (a).
(2)Mijloacele de identificare electronică eliberate în temeiul unui sistem de identificare electronică inclus în lista publicată de Comisie în conformitate cu art. 9 şi care corespund nivelului de asigurare scăzut pot fi recunoscute de către organismele din sectorul public în scopul autentificării transfrontaliere pentru serviciul furnizat online de către organismele respective.

Art. 7: Eligibilitatea pentru notificarea sistemelor de identificare electronică
Un sistem de identificare electronică este eligibil pentru notificare în temeiul art. 9 alineatul (1) în cazul în care sunt îndeplinite toate condiţiile de mai jos:
a)mijloacele de identificare electronică din cadrul sistemului de identificare electronică sunt emise:
(i)de statul membru care notifică;
(ii)pe baza unui mandat din partea statului membru care notifică; sau
(iii)independent de statul membru care notifică şi sunt recunoscute de respectivul stat membru;
b)mijloacele de identificare electronică din cadrul sistemului de identificare electronică pot fi utilizate pentru a accesa cel puţin un serviciu care este prestat de un organism din sectorul public şi care necesită identificarea electronică în statul membru care notifică;
c)sistemul de identificare electronică şi mijloacele de identificare electronică emise în temeiul acestuia îndeplinesc cerinţele aferente cel puţin unuia dintre nivelurile de asigurare prevăzute în actul de punere în aplicare menţionat la art. 8 alineatul (3);
d)statul membru care notifică se asigură că datele de identificare personală, reprezentând în mod unic persoana în cauză, sunt atribuite, în conformitate cu specificaţiile, standardele şi procedurile tehnice aferente nivelului de asigurare relevant prevăzut în actul de punere în aplicare menţionat la art. 8 alineatul (3), persoanei fizice sau juridice menţionate la art. 3 punctul 1 la momentul emiterii mijloacelor de identificare electronică din cadrul sistemului respectiv;
e)partea care emite mijloacele de identificare electronică din cadrul respectivului sistem se asigură că mijloacele de identificare electronică sunt atribuite persoanelor menţionate la litera (d) de la prezentul articol, în conformitate cu specificaţiile tehnice, standardele şi procedurile aferente nivelului de asigurare corespunzător prevăzut în actul de punere în aplicare menţionat la art. 8 alineatul (3);
f)statul membru care notifică asigură disponibilitatea autentificării online, astfel încât orice beneficiar stabilit pe teritoriul altui stat membru să poată confirma datele de identificare personală primite în format electronic.
În cazul altor beneficiari decât organismele din sectorul public, statul membru care notifică poate defini condiţiile de acces la mijlocul respectiv de autentificare. Autentificarea transfrontalieră este furnizată gratuit atunci când este efectuată în legătură cu un serviciu online prestat de un organism din sectorul public.
Statele membre nu impun nicio cerinţă tehnică specifică disproporţionată beneficiarilor care intenţionează să efectueze o astfel de autentificare, atunci când astfel de cerinţe împiedică sau afectează semnificativ interoperabilitatea sistemelor de identificare electronică notificate;
g)cu cel puţin şase luni înaintea notificării efectuate în temeiul articolului 9 alineatul (1), statul membru care notifică furnizează celorlalte state membre, în scopul aplicării articolului 12 alineatul (5), o descriere a sistemului respectiv în conformitate cu modalităţile procedurale prevăzute în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 12 alineatul (6);

h)sistemul de identificare electronică îndeplineşte cerinţele prevăzute în actul de punere în aplicare menţionat la art. 12 alineatul (8).
Art. 8: Niveluri de asigurare ale mijloacelor de identificare electronică
(1)Un sistem de identificare electronică notificat în temeiul art. 9 alineatul (1) specifică nivelurile de asigurare scăzut, substanţial şi/sau ridicat pentru mijloacele de identificare electronică emise în cadrul sistemului respectiv.
(2)Nivelurile de asigurare scăzut, substanţial şi ridicat îndeplinesc următoarele criterii, respectiv:
a)nivelul de asigurare scăzut se referă la un mijloc de identificare electronică în contextul unui sistem de identificare electronică, care asigură un grad substanţial de încredere în legătură cu identitatea pretinsă sau declarată a unei persoane şi care este caracterizat prin trimitere la specificaţiile tehnice, la standardele şi la procedurile corespunzătoare respectivului mijloc de identificare, inclusiv controalele tehnice, al căror scop este de a reduce substanţial riscul unei utilizări frauduloase sau al modificării frauduloase a identităţii;
b)nivelul de asigurare substanţial se referă la un mijloc de identificare electronică în contextul unui sistem de identificare electronică, care asigură un grad substanţial de încredere în legătură cu identitatea pretinsă sau declarată a unei persoane şi care este caracterizat prin trimitere la specificaţiile tehnice, la standardele şi la procedurile corespunzătoare respectivului mijloc de identificare, inclusiv controalele tehnice, al căror scop este de a reduce substanţial riscul unei utilizări frauduloase sau al modificării frauduloase a identităţii;
c)nivelul de asigurare ridicat se referă la un mijloc de identificare electronică în contextul unui sistem de identificare electronică, care asigură un grad mai ridicat de încredere în legătură cu identitatea pretinsă sau declarată a unei persoane decât mijloacele de identificare electronică cu nivel de asigurare substanţial şi care este caracterizat prin trimitere la specificaţiile tehnice, la standardele şi la procedurile corespunzătoare respectivului mijloc de identificare, inclusiv controalele tehnice, al căror scop este de a împiedica utilizarea frauduloasă sau modificarea frauduloasă a identităţii.
(3)Până la 18 septembrie 2015, ţinând cont de standardele internaţionale relevante şi sub rezerva alineatului (2), Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, specificaţiile tehnice, standardele şi procedurile minime, în raport cu care sunt determinate nivelurile de asigurare scăzut, substanţial şi ridicat pentru mijloacele de identificare electronică.
Aceste specificaţii tehnice, standarde şi proceduri minime se stabilesc prin trimitere la fiabilitatea şi calitatea următoarelor elemente:
a)procedura de dovedire şi de verificare a identităţii persoanelor fizice sau juridice care solicită emiterea mijloacelor de identificare electronică;
b)procedura pentru emiterea mijloacelor de identificare electronică solicitate;
c)mecanismul de autentificare, prin care persoana fizică sau juridică utilizează mijloacele de identificare electronică pentru a confirma identitatea sa unui beneficiar;
d)entitatea care emite mijloacele de identificare electronică;
e)oricare alt organism implicat în solicitarea emiterii mijloacelor de identificare electronică; şi
f)specificaţiile tehnice şi de securitate ale mijloacelor de identificare electronică emise.
Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 9: Notificarea
(1)Statul membru care notifică înaintează Comisiei următoarele informaţii şi, fără întârzieri nejustificate, orice modificări ulterioare ale acestora:
a)o descriere a sistemului de identificare electronică notificat, incluzând nivelurile sale de asigurare şi emitentul sau emitenţii mijloacelor de identificare electronică din cadrul sistemului;
b)regimul de supraveghere aplicabil şi informaţii privind regimul de răspundere referitor la următoarele aspecte:
(i)partea care emite mijloacele de identificare electronică; şi
(ii)partea care desfăşoară procedura de autentificare;
c)autoritatea sau autorităţile responsabile pentru sistemul de identificare electronică;
d)informaţii privind entitatea sau entităţile care gestionează înregistrarea datelor unice de identificare personală;
e)o descriere a modului în care sunt îndeplinite cerinţele prevăzute în actele de punere în aplicare menţionate la art. 12 alineatul (8);
f)o descriere a autentificării menţionate la art. 7 litera (f);
g)dispoziţii pentru suspendarea sau revocarea sistemului de identificare electronică notificat, a autentificării sau a părţilor compromise în cauză.
(2)Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fără întârzieri nejustificate, o listă a sistemelor de identificare electronică ce au fost notificate în temeiul alineatului (1), împreună cu informaţiile de bază cu privire la aceste sisteme.

(3)Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene modificările la lista menţionată la alineatul (2) în termen de o lună de la data primirii respectivei notificări.

(4)Un stat membru poate înainta Comisiei o cerere de eliminare a unui sistem de identificare electronică notificat de respectivul stat membru din lista menţionată la alineatul (2). Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene modificările corespunzătoare aduse listei, în termen de o lună de la primirea cererii statului membru.
(5)Comisia poate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să definească circumstanţele, formatele şi procedurile pentru notificările în temeiul alineatului (1). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 10: Încălcarea securităţii sistemelor de identificare electronică
(1)În cazul în care fie sistemul de identificare electronică notificat în conformitate cu art. 9 alineatul (1), fie autentificarea menţionată la art. 7 litera (f) este încălcată sau parţial compromisă într-un mod care afectează fiabilitatea autentificării transfrontaliere a sistemului respectiv, statul membru care notifică suspendă sau revocă, fără întârziere, respectiva autentificare transfrontalieră sau părţile compromise în cauză şi informează celelalte state membre şi Comisia.
(2)În cazul în care încălcarea sau compromiterea menţionată la alineatul (1) este remediată, statul membru care notifică reinstituie autentificarea transfrontalieră şi informează celelalte state membre şi Comisia fără întârzieri nejustificate.
(3)În cazul în care încălcarea sau compromiterea menţionată la alineatul (1) nu este remediată în termen de trei luni de la suspendare sau revocare, statul membru care notifică comunică celorlalte state membre şi Comisiei retragerea sistemului de identificare electronică.
Comisia publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fără întârzieri nejustificate, modificările corespunzătoare aduse listei menţionate la art. 9 alineatul (2).
Art. 11: Răspunderea
(1)Statul membru care notifică este răspunzător pentru prejudiciul cauzat în mod intenţionat sau din neglijenţă oricărei persoane fizice sau juridice în cadrul unei tranzacţii transfrontaliere ca urmare a nerespectării obligaţiilor care îi revin în temeiul art. 7 literele (d) şi (f).
(2)Partea care emite mijloacele de identificare electronică este răspunzătoare pentru prejudiciul cauzat în mod intenţionat sau din neglijenţă oricărei persoane fizice sau juridice în cadrul unei tranzacţii transfrontaliere ca urmare a nerespectării obligaţiei menţionate la art. 7 litera (e).
(3)Partea care execută procedura de autentificare este răspunzătoare pentru prejudiciul cauzat în mod intenţionat sau din neglijenţă oricărei persoane fizice sau juridice în cadrul unei tranzacţii transfrontaliere pentru neasigurarea executării corecte a autentificării menţionate la art. 7 litera (f).
(4)Alineatele (1), (2) şi (3) se aplică în conformitate cu normele de drept intern privind răspunderea.
(5)Alineatele (1), (2) şi (3) nu aduc atingere răspunderii care revine, în conformitate cu dreptul intern, părţilor la o tranzacţie în care sunt utilizate mijloace de identificare electronică care intră sub incidenţa sistemului de identificare electronică notificat în temeiul art. 9 alineatul (1).
Art. 11a: Corelarea transfrontalieră a identităţilor
(1)Atunci când acţionează în calitate de beneficiari ai unor servicii transfrontaliere, statele membre asigură corelarea fără echivoc a identităţilor pentru persoanele fizice care utilizează mijloace de identificare electronică notificate sau portofele europene pentru identitatea digitală.
(2)Statele membre prevăd măsuri tehnice şi organizatorice pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie a datelor cu caracter personal utilizate pentru corelarea identităţilor şi pentru a preveni crearea de profiluri ale utilizatorilor.
(3)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri privind cerinţele menţionate la alineatul (1). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 12: Interoperabilitate
(1)Sistemele naţionale de identificare electronică notificate în temeiul art. 9 alineatul (1) sunt interoperabile.
(2)În sensul alineatului (1), se stabileşte un cadru de interoperabilitate.
(3)Cadrul de interoperabilitate îndeplineşte următoarele criterii:
a)urmăreşte să fie neutru din punctul de vedere al tehnologiei şi nu acordă prioritate niciuneia dintre soluţiile tehnice naţionale specifice pentru identificarea electronică pe teritoriul statului membru;
b)respectă standardele europene şi internaţionale, atunci când este posibil;
c)facilitează protecţia, începând cu momentul conceperii, a vieţii private şi a securităţii («privacy and security by design»);

d)[textul din Art. 12, alin. (3), litera D. din capitolul II a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 12., alin. (B) din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
(4)Cadru de interoperabilitate este alcătuit din următoarele elemente:
a)o trimitere la cerinţele tehnice minime aferente nivelurilor de asigurare menţionate la art. 8;
b)o clasificare a nivelurilor naţionale de asigurare aferente sistemelor de identificare electronică notificate în funcţie de nivelurile de asigurare menţionate la art. 8;
c)o trimitere la cerinţele tehnice minime referitoare la interoperabilitate;
d)o trimitere la un set minim de date de identificare personală necesare pentru a reprezenta în mod unic o persoană fizică sau juridică sau o persoană fizică ce reprezintă o altă persoană fizică sau o persoană juridică, care sunt disponibile din sistemele de identificare electronică;

e)regulamentul de procedură;
f)dispoziţii referitoare la soluţionarea litigiilor; şi
g)standarde de securitate operaţionale comune.
(5)Statele membre efectuează evaluări inter pares ale sistemelor de identificare electronică care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament şi care trebuie să fie notificate în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) litera (a).

(6)Până la 18 martie 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, modalităţile procedurale necesare pentru efectuarea evaluărilor inter pares menţionate la alineatul (5) de la prezentul articol, în vederea stimulării unui nivel ridicat de încredere şi securitate corespunzător gradului de risc. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

(7)[textul din Art. 12, alin. (7) din capitolul II a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 12., alin. (E) din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
(8)Până la 18 septembrie 2025, în vederea stabilirii unor condiţii uniforme pentru punerea în aplicare a cerinţei menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol, sub rezerva criteriilor stabilite la alineatul (3) de la prezentul articol şi luând în considerare rezultatele cooperării dintre statele membre, Comisia adoptă acte de punere în aplicare privind cadrul de interoperabilitate, astfel cum este prevăzut la alineatul (4) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

(9)Actele de punere în aplicare menţionate la alineatele (7) şi (8) de la prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 12a: Certificarea sistemelor de identificare electronică
(1)Conformitatea sistemelor de identificare electronică ce trebuie notificate cu cerinţele privind securitatea cibernetică prevăzute în prezentul regulament, inclusiv conformitatea cu cerinţele relevante în materie de securitate cibernetică prevăzute la articolul 8 alineatul (2) în ceea ce priveşte nivelurile de asigurare ale sistemelor de identificare electronică, este certificată de organismele de evaluare a conformităţii desemnate de statele membre.
(2)Certificarea efectuată în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol se efectuează în cadrul unui sistem de certificare a securităţii cibernetice relevant în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/881 sau al unor părţi ale acestuia, în măsura în care certificatul de securitate cibernetică sau unele părţi ale acestuia acoperă respectivele cerinţe privind securitatea cibernetică.
(3)Certificarea efectuată în temeiul alineatului (1) este valabilă pentru o perioadă de maximum cinci ani, cu condiţia să se efectueze o evaluare a vulnerabilităţii o dată la doi ani. În cazul în care este identificată o vulnerabilitate şi aceasta nu este remediată în termen de trei luni de la identificarea sa, certificarea este anulată.
(4)În pofida alineatului (2), statele membre pot, în conformitate cu alineatul respectiv, să solicite de la un stat membru care notifică informaţii suplimentare cu privire la sistemele de identificare electronică sau la părţi certificate ale acestora.
(5)Evaluarea inter pares privind sistemele de identificare electronică menţionată la articolul 12 alineatul (5) nu se aplică sistemelor de identificare electronică sau unor părţi ale acestor sisteme certificate în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol. Statele membre pot utiliza un certificat sau o declaraţie de conformitate, emis(ă) în conformitate cu un sistem de certificare relevant sau cu părţi ale unor astfel de sisteme, cu cerinţele care nu ţin de securitatea cibernetică prevăzute la articolul 8 alineatul (2) în ceea ce priveşte nivelul de asigurare ale sistemelor de identificare electronică.
(6)Statele membre transmit Comisiei denumirile şi adresele organismelor de evaluare a conformităţii menţionate la alineatul (1). Comisia pune informaţiile respective la dispoziţia tuturor statelor membre.
Art. 12b: Accesul la componentele de hardware şi de software
Atunci când furnizorii de portofele europene pentru identitatea digitală şi emitenţii de mijloace de identificare electronică notificate, care acţionează cu titlu comercial sau profesional şi utilizează servicii de platformă esenţiale în sensul definiţiei de la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) 2022/1925 al Parlamentului European şi al Consiliului (*6) în scopul sau în cursul furnizării de servicii specifice portofelelor europene pentru identitatea digitală şi de mijloace de identificare electronică utilizatorilor finali, sunt utilizatori comerciali în sensul definiţiei de la articolul 2 punctul 21 din regulamentul menţionat, controlorii de acces le permit, în special, să beneficieze în mod efectiv de interoperabilitatea cu aceleaşi componente ale sistemului de operare, ale hardware-ului sau ale software-ului, precum şi să aibă acces la respectivele componente în vederea asigurării interoperabilităţii. Interoperabilitatea efectivă şi accesul menţionate anterior sunt permise cu titlu gratuit şi indiferent dacă componentele de hardware sau de software fac parte din sistemul de operare, în aceleaşi condiţii în care respectivele componente îi sunt disponibile respectivului controlor de acces sau sunt folosite de acesta atunci când furnizează astfel de servicii, în sensul articolului 6 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2022/1925. Prezentul articol nu aduce atingere articolului 5a alineatul (14) din prezentul regulament.
(*6)Regulamentul (UE) 2022/1925 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 septembrie 2022 privind pieţe contestabile şi echitabile în sectorul digital şi de modificare a Directivelor (UE) 2019/1937 şi (UE) 2020/1828 (Regulamentul privind pieţele digitale) (JO L 265, 12.10.2022, p. 1).

Art. 13: Răspunderea şi sarcina probei
(1)În pofida alineatului (2) de la prezentul articol şi fără a aduce atingere Regulamentului (UE) 2016/679, prestatorii de servicii de încredere sunt răspunzători pentru prejudiciile cauzate în mod intenţionat sau din neglijenţă oricărei persoane fizice sau juridice ca urmare a nerespectării obligaţiilor prevăzute în prezentul regulament. Orice persoană fizică sau juridică ce a suferit un prejudiciu material sau moral ca urmare a unei încălcări a prezentului regulament de către un prestator de servicii de încredere are dreptul de a solicita despăgubiri în conformitate cu dreptul Uniunii şi cu dreptul intern.
Sarcina de a proba intenţia sau neglijenţa unui prestator de servicii de încredere necalificat revine persoanei fizice sau juridice care introduce o acţiune în despăgubiri pentru prejudiciul menţionat la primul paragraf.
Intenţia sau neglijenţa din partea unui prestator de servicii de încredere calificat este prezumată, cu excepţia cazului în care respectivul prestator de servicii de încredere calificat dovedeşte că prejudiciul menţionat la primul paragraf nu a intervenit din intenţia sau din neglijenţa sa.

(2)În cazul în care prestatorii de servicii de încredere îşi informează clienţii în prealabil în mod corespunzător cu privire la restricţiile privind utilizarea serviciilor pe care aceştia le prestează şi în cazul în care aceste restricţii pot fi recunoscute de părţile terţe, prestatorii de servicii de încredere nu sunt răspunzători pentru prejudiciile rezultate din utilizarea serviciilor care depăşesc restricţiile indicate.
(3)Alineatele (1) şi (2) se aplică în conformitate cu normele de drept intern privind răspunderea.
Art. 14: Aspecte internaţionale
(1)Serviciile de încredere prestate de prestatori de servicii de încredere stabiliţi într-o ţară terţă sau de o organizaţie internaţională sunt recunoscute ca fiind echivalente din punct de vedere juridic cu serviciile de încredere calificate prestate de prestatori de servicii de încredere calificaţi stabiliţi în Uniune dacă serviciile de încredere care provin din ţara terţă sau de la organizaţia internaţională sunt recunoscute prin intermediul unor acte de punere în aplicare sau al unui acord încheiat între Uniune şi ţara terţă sau organizaţia internaţională în cauză în conformitate cu articolul 218 din TFUE.
Actele de punere în aplicare menţionate la primul paragraf se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
(2)Actele de punere în aplicare şi acordul menţionate la alineatul (1) garantează că cerinţele aplicabile prestatorilor de servicii de încredere calificaţi stabiliţi în Uniune şi serviciilor de încredere calificate pe care aceştia le prestează sunt îndeplinite de prestatorii de servicii de încredere din ţara terţă în cauză sau de organizaţiile internaţionale, precum şi de serviciile de încredere pe care aceştia le prestează. În special, ţările terţe şi organizaţiile internaţionale elaborează, menţin şi publică o listă sigură a prestatorilor de servicii de încredere recunoscuţi.
(3)Acordurile menţionate la alineatul (1) garantează că serviciile de încredere calificate prestate de prestatori de servicii de încredere calificaţi stabiliţi în Uniune sunt recunoscute ca echivalente din punct de vedere juridic cu serviciile de încredere prestate de prestatorii de servicii de încredere din ţara terţă sau de organizaţia internaţională cu care a fost încheiat acordul.

Art. 15: Accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilităţi şi cu nevoi speciale
Mijloacele de identificare electronică, prestarea serviciilor de încredere şi furnizarea produselor destinate utilizatorului final care sunt utilizate pentru prestarea serviciilor respective sunt furnizate într-un limbaj clar şi inteligibil şi în conformitate cu Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap şi cu cerinţele de accesibilitate prevăzute în Directiva (UE) 2019/882, fiind astfel accesibile şi persoanelor care se confruntă cu limitări funcţionale, cum ar fi persoanele în vârstă, şi persoanelor cu acces limitat la tehnologiile digitale.

Art. 16: Sancţiuni
(1)Fără a aduce atingere articolului 31 din Directiva (UE) 2022/2555 a Parlamentului European şi a Consiliului (*7), statele membre stabilesc normele referitoare la sancţiunile aplicabile în cazul încălcării prezentului regulament. Sancţiunile respective trebuie să fie eficace, proporţionale şi cu efect de descurajare.
(*7)Directiva (UE) 2022/2555 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2022 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 910/2014 şi a Directivei (UE) 2018/1972 şi de abrogare a Directivei (UE) 2016/1148 (Directiva NIS 2) (JO L 333, 27.12.2022, p. 80).
(2)Statele membre se asigură că încălcările prezentului regulament de către prestatorii de servicii de încredere calificaţi şi necalificaţi fac obiectul unor amenzi administrative în valoare de cel puţin:
a)5 000 000 EUR, în cazul în care prestatorul de servicii de încredere este o persoană fizică; sau
b)în cazul în care prestatorul de servicii de încredere este o persoană juridică, 5 000 000 EUR sau 1 % din cifra de afaceri anuală totală la nivel mondial a întreprinderii căreia i-a aparţinut prestatorul de servicii de încredere în exerciţiul financiar anterior anului în care a avut loc încălcarea, luându-se în considerare valoarea cea mai mare.
(3)În funcţie de sistemul juridic al statelor membre, normele privind amenzile administrative pot fi aplicate astfel încât amenda să fie iniţiată de organismul de supraveghere competent şi aplicată de instanţele naţionale competente. Aplicarea acestor norme în statele membre respective garantează faptul că respectivele măsuri juridice sunt eficiente şi au un efect echivalent cu cel al amenzilor administrative aplicate direct de autorităţile de supraveghere.

Art. 17:
[textul din Art. 17 din capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 17. din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
Art. 18:
[textul din Art. 18 din capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 17. din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
Art. 19: Cerinţe de securitate aplicabile prestatorilor de servicii de încredere
(1)Prestatorii de servicii de încredere calificaţi şi necalificaţi iau măsurile tehnice şi organizaţionale corespunzătoare pentru gestionarea riscurilor la adresa securităţii serviciilor de încredere pe care le prestează. Ţinând cont de cele mai recente evoluţii tehnologice, aceste măsuri garantează că nivelul securităţii este proporţional cu gradul de risc. În special, se iau măsuri pentru a preveni şi minimiza impactul incidentelor legate de securitate şi pentru a informa părţile interesate cu privire la efectele negative ale oricăror incidente de acest tip.
(2)Prestatorii de servicii de încredere calificaţi şi necalificaţi notifică, fără întârzieri nejustificate, însă, în orice caz, în termen de 24 de ore după ce au aflat, organismului de supraveghere competent şi, dacă este cazul, altor organisme relevante, cum sunt organismul naţional competent pentru securitatea informaţiilor sau autoritatea pentru protecţia datelor, orice încălcare a securităţii sau pierdere a integrităţii care are un impact semnificativ asupra serviciului de încredere prestat sau asupra datelor cu caracter personal păstrate de acesta.
Atunci când încălcarea securităţii sau pierderea integrităţii este de natură să afecteze în mod negativ o persoană fizică sau juridică căreia i-a fost prestat serviciul de încredere, prestatorul de servicii de încredere notifică, de asemenea, persoanei fizice sau juridice încălcarea securităţii sau pierderea integrităţii fără întârzieri nejustificate.
După caz, în special dacă o încălcare a securităţii sau o pierdere a integrităţii se referă la două sau mai multe state membre, organismul de supraveghere notificat informează organismele de supraveghere vizate din alte state membre şi ENISA.
Organismul de supraveghere notificat informează publicul sau solicită prestatorului de servicii de încredere să facă acest lucru, în cazul în care consideră că dezvăluirea încălcării securităţii sau pierderea integrităţii serveşte interesului public.
(3)Organismul de supraveghere furnizează ENISA, o dată pe an, un rezumat al notificărilor privind încălcarea securităţii sau pierderea integrităţii primite de la prestatorii de servicii de încredere.
(4)Prin intermediul unor acte de punere în aplicare, Comisia poate:
a)elabora specificaţii suplimentare referitoare la măsurile menţionate la alineatul (1); şi
b)defini formatele şi procedurile, inclusiv termenele, aplicabile în sensul alineatului (2).
Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 19a: Cerinţe pentru prestatorii de servicii de încredere necalificaţi
(1)Un prestator de servicii de încredere necalificat care prestează servicii de încredere necalificate:
a)dispune de politici adecvate şi ia măsurile corespunzătoare pentru a gestiona riscurile juridice, comerciale, operaţionale şi alte riscuri directe sau indirecte legate de prestarea serviciului de încredere necalificat, care, în pofida articolului 21 din Directiva (UE) 2022/2555, includ cel puţin măsuri referitoare la:
(i)procedurile de înregistrare şi de integrare legate de un serviciu de încredere;
(ii)controalele procedurale sau administrative necesare pentru prestarea de servicii de încredere;
(iii)gestionarea şi implementarea serviciilor de încredere;
b)notificarea organismului de supraveghere, persoanelor afectate care pot fi identificate, publicului - dacă chestiunea este de interes public -, şi, după caz, altor autorităţi competente relevante, cu privire la orice încălcare a securităţii sau perturbare survenită în prestarea serviciului sau în punerea în aplicare a măsurilor menţionate la litera (a) punctul (i), (ii) sau (iii) care are impact semnificativ asupra serviciului de încredere prestat sau asupra datelor cu caracter personal păstrate în cadrul acestuia, fără întârzieri nejustificate şi, în orice caz, nu mai târziu de 24 de ore din momentul în care a luat cunoştinţă de orice încălcare a securităţii sau perturbare.
(2)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri în scopul alineatului (1) litera (a) de la prezentul articol. În cazul în care standardele, specificaţiile şi procedurile respective sunt respectate, se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 20: Supravegherea prestatorilor de servicii de încredere calificaţi
(1)Prestatorii de servicii de încredere calificaţi sunt auditaţi, pe propria cheltuială, cel puţin la fiecare 24 de luni, de către un organism de evaluare a conformităţii. Auditul confirmă că prestatorii de servicii de încredere calificaţi şi serviciile de încredere calificate pe care le prestează îndeplinesc cerinţele prevăzute în prezentul regulament şi la articolul 21 din Directiva (UE) 2022/2555. Prestatorii de servicii de încredere calificaţi transmit raportul de evaluare a conformităţii care a rezultat organismului de supraveghere în termen de trei zile lucrătoare de la primirea lui.
(11)Prestatorii de servicii de încredere calificaţi informează organismul de supraveghere cu cel puţin o lună înainte de un audit planificat şi, la cerere, îi permit organismului de supraveghere să participe în calitate de observator.
(12)Statele membre notifică Comisiei, fără întârzieri nejustificate, denumirile, adresele şi detaliile de acreditare ale organismelor de evaluare a conformităţii menţionate la alineatul (1), precum şi orice modificări ulterioare ale acestora. Comisia pune informaţiile respective la dispoziţia tuturor statelor membre.

(2)Fără a aduce atingere alineatului (1), organismul de supraveghere poate, în orice moment, să efectueze un audit sau să solicite unui organism de evaluare a conformităţii să efectueze o evaluare a conformităţii privind prestatorii de servicii de încredere calificaţi, pe cheltuiala prestatorilor de servicii de încredere respectivi, pentru a confirma că aceştia şi serviciile de încredere calificate pe care le prestează îndeplinesc cerinţele prevăzute în prezentul regulament. În cazul în care normele de protecţie a datelor cu caracter personal par să fi fost încălcate, organismul de supraveghere informează, fără întârzieri nejustificate, autorităţile de supraveghere competente înfiinţate în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) 2016/679.

(3)În cazul în care prestatorul de servicii de încredere calificat nu îndeplineşte oricare dintre cerinţele prevăzute în prezentul regulament, organismul de supraveghere îi solicită să remedieze situaţia într-un termen stabilit, dacă este cazul.
În cazul în care prestatorul respectiv nu remediază situaţia, dacă este cazul în termenul stabilit de organismul de supraveghere, acesta din urmă, atunci când acest lucru este justificat în special de amploarea, durata şi consecinţele respectivei neîndepliniri, retrage statutul de calificat al prestatorului respectiv sau al serviciului prestat de acesta care este afectat.
(31)În cazul în care autorităţile competente desemnate sau înfiinţate în temeiul articolului 8 alineatul (1) din Directiva (UE) 2022/2555 informează organismul de supraveghere că prestatorul de servicii de încredere calificat nu îndeplineşte oricare dintre cerinţele prevăzute la articolul 21 din respectiva directivă, organismul de supraveghere, atunci când acest lucru este justificat în special de amploarea, durata şi consecinţele respectivei neîndepliniri, retrage statutul de calificat al prestatorului respectiv sau al serviciului afectat pe care îl prestează acesta.
(32)În cazul în care autorităţile de supraveghere înfiinţate în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) 2016/679 informează organismul de supraveghere că prestatorul de servicii de încredere calificat nu îndeplineşte oricare dintre cerinţele prevăzute în regulamentul menţionat, organismul de supraveghere, atunci când acest lucru este justificat în special de amploarea, durata şi consecinţele respectivei neîndepliniri, retrage statutul de calificat al prestatorului respectiv sau al serviciului afectat pe care îl prestează acesta.
(33)Organismul de supraveghere informează prestatorul de servicii de încredere calificat cu privire la retragerea statutului de calificat, al său sau al serviciului în cauză. Organismul de supraveghere informează organismul notificat în temeiul articolului 22 alineatul (3) din prezentul regulament în scopul actualizării listelor sigure menţionate la alineatul (1) de la articolul respectiv, precum şi autoritatea competentă desemnată sau înfiinţată în temeiul articolului 8 alineatul (1) din Directiva (UE) 2022/2555.

(4)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru:
a)acreditarea organismelor de evaluare a conformităţii şi pentru raportul de evaluare a conformităţii menţionat la alineatul (1);
b)cerinţele de audit pe baza cărora organismele de evaluare a conformităţii îşi desfăşoară evaluarea conformităţii, inclusiv evaluarea compozită, a prestatorilor de servicii de încredere calificaţi, astfel cum se menţionează la alineatul (1);
c)sistemele de evaluare a conformităţii utilizate de organismele de evaluare a conformităţii pentru efectuarea evaluării conformităţii prestatorilor de servicii de încredere calificaţi şi pentru furnizarea raportului menţionat la alineatul (1).
Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 21: Iniţierea unui serviciu de încredere calificat
(1)În cazul în care prestatorii de servicii de încredere intenţionează să înceapă prestarea unui serviciu de încredere calificat, aceştia informează organismul de supraveghere cu privire la intenţia lor, însoţită de un raport de evaluare a conformităţii emis de un organism de evaluare a conformităţii, care confirmă îndeplinirea cerinţelor prevăzute în prezentul regulament şi la articolul 21 din Directiva (UE) 2022/2555.

(2)Organismul de supraveghere verifică dacă prestatorul de servicii de încredere şi serviciile de încredere prestate de acesta respectă cerinţele prevăzute în prezentul regulament şi, în special, cerinţele pentru prestatorii de servicii de încredere calificaţi şi pentru serviciile de încredere calificate prestate de aceştia.
Pentru a verifica respectarea de către prestatorul de servicii de încredere a cerinţelor prevăzute la articolul 21 din Directiva (UE) 2022/2555, organismul de supraveghere solicită autorităţilor competente desemnate sau înfiinţate în temeiul articolului 8 alineatul (1) din respectiva directivă să desfăşoare acţiuni de supraveghere în această privinţă şi să furnizeze informaţii cu privire la rezultat fără întârzieri nejustificate şi, în orice caz, în termen de două luni de la primirea cererii respective. În cazul în care verificarea nu este încheiată în termen de două luni de la notificare, autorităţile competente respective informează organismul de supraveghere, specificând motivele întârzierii şi termenul în care urmează să se încheie verificarea.
În cazul în care organismul de supraveghere ajunge la concluzia că prestatorul de servicii de încredere şi serviciile de încredere prestate de acesta respectă cerinţele prevăzute în prezentul regulament, organismul de supraveghere acordă statutul de calificat prestatorului de servicii de încredere şi serviciilor de încredere prestate de acesta şi informează în consecinţă organismul menţionat la articolul 22 alineatul (3) în scopul actualizării listelor sigure menţionate la articolul 22 alineatul (1), în termen de trei luni de la notificare, în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol.
În cazul în care verificarea nu este încheiată în termen de trei luni de la notificare, organismul de supraveghere informează prestatorul de servicii de încredere, specificând motivele întârzierii şi termenul în care urmează să se încheie verificarea.

(3)Prestatorii de servicii de încredere calificaţi pot începe furnizarea serviciului de încredere calificat după ce statutul de calificat a fost indicat în listele sigure menţionate la art. 22 alineatul (1).
(4)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, formatele şi procedurile de notificare şi verificare în vederea aplicării alineatelor (1) şi (2) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 22: Listele sigure
(1)Fiecare stat membru instituie, menţine şi publică liste care includ informaţii referitoare la prestatorii de servicii de încredere calificaţi pentru care este responsabil, împreună cu informaţii referitoare la serviciile de încredere calificate prestate de aceştia.
(2)Statele membre instituie, menţin şi publică, în mod securizat, listele sigure semnate sau sigilate electronic menţionate la alineatul (1), într-o formă adecvată pentru prelucrarea automată.
(3)Statele membre notifică Comisiei, fără întârzieri nejustificate, informaţii cu privire la organismul responsabil pentru instituirea, menţinerea şi publicarea listelor sigure naţionale şi detalii despre locul unde sunt publicate aceste liste, certificatele utilizate pentru semnarea sau sigilarea listelor sigure şi orice modificări ale acestora.
(4)Comisia pune la dispoziţia publicului, printr-un canal sigur, informaţiile menţionate la alineatul (3) într-o formă purtând o semnătură electronică sau un sigiliu electronic adecvate pentru prelucrarea automată.
(5)Până la 18 septembrie 2015, Comisia specifică, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, informaţiile menţionate la alineatul (1) şi defineşte specificaţiile tehnice şi formatele pentru listele sigure aplicabile în sensul alineatelor (1)-(4). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 23: Marca de încredere a UE pentru serviciile de încredere calificate
(1)După indicarea statutului de calificat menţionat la art. 21 alineatul (2) al doilea paragraf pe lista sigură menţionată la art. 22 alineatul (1), prestatorii de servicii de încredere calificaţi pot utiliza o marcă de încredere a UE pentru a indica într-un mod simplu, uşor de recunoscut şi clar serviciile de încredere calificate pe care le prestează.
(2)În cazul utilizării mărcii de încredere a UE pentru serviciile de încredere calificate menţionate la alineatul (1), prestatorii de servicii de încredere calificaţi se asigură că pe site-ul lor internet este disponibil un link către lista sigură relevantă.
(3)Până la 1 iulie 2015, Comisia, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, stabileşte specificaţiile referitoare la forma şi, în special, prezentarea, componenţa, mărimea şi designul mărcii de încredere a UE pentru serviciile de încredere calificate. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 24: Cerinţe pentru prestatorii de servicii de încredere calificaţi
(1)Atunci când emite un certificat calificat sau un atestat electronic calificat al atributelor, un prestator de servicii de încredere calificat verifică identitatea şi, atunci când este cazul, atributele specifice ale persoanei fizice sau juridice căreia urmează să i se emită certificatul calificat sau atestatul electronic calificat al atributelor.
(11)Verificarea identităţii menţionată la alineatul (1) se realizează, prin mijloace adecvate, de prestatorul de servicii de încredere calificat, fie direct, fie prin intermediul unui terţ, pe baza uneia dintre următoarele metode sau a unei combinaţii a acestora atunci când este necesar, în conformitate cu actele de punere în aplicare menţionate la alineatul (1c):
a)prin intermediul portofelului european pentru identitatea digitală sau al unui mijloc de identificare electronică notificat care îndeplineşte cerinţele stabilite la articolul 8 în ceea ce priveşte nivelul de asigurare ridicat;
b)prin intermediul unui certificat, al unei semnături electronice calificate sau al unui sigiliu electronic calificat emis în conformitate cu litera (a), (c) sau (d);
c)prin utilizarea altor metode de identificare care asigură identificarea persoanei cu un nivel ridicat de încredere, a căror conformitate este confirmată de un organism de evaluare a conformităţii;
d)prin prezenţa fizică a persoanei fizice sau a unui reprezentant autorizat al persoanei juridice, prin utilizarea unor mijloace de probă şi proceduri adecvate, în conformitate cu dreptul intern.
(12)Verificarea atributelor menţionată la alineatul (1) se realizează, prin mijloace adecvate, de prestatorul de servicii de încredere calificat, fie direct, fie prin intermediul unui terţ, pe baza uneia dintre următoarele metode sau a unei combinaţii a acestora, atunci când este necesar, în conformitate cu actele de punere în aplicare menţionate la alineatul (1c):
a)prin intermediul portofelului european pentru identitatea digitală sau al unui mijloc de identificare electronică notificat care îndeplineşte cerinţele stabilite la articolul 8 în ceea ce priveşte nivelul de asigurare ridicat;
b)prin intermediul unui certificat, al unei semnături electronice calificate sau al unui sigiliu electronic calificat emis în conformitate cu alineatul (1a) litera (a), (c) sau (d);
c)prin intermediul unui atestat electronic calificat al atributelor;
d)prin utilizarea altor metode, care asigură verificarea atributelor cu un nivel ridicat de încredere, a căror conformitate este confirmată de un organism de evaluare a conformităţii;
e)prin prezenţa fizică a persoanei fizice sau a unui reprezentant autorizat al persoanei juridice, prin utilizarea unor mijloace de probă şi proceduri adecvate, în conformitate cu dreptul intern.
(13)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru verificarea identităţii şi a atributelor în conformitate cu alineatele (1), (1a) şi (1b) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

(2)Un prestator de servicii de încredere calificat care prestează servicii de încredere calificate:
a)informează organismul de supraveghere cu cel puţin o lună înainte de punerea în aplicare a oricărei modificări în prestarea serviciilor sale de încredere calificate sau cu cel puţin trei luni înainte în cazul în care intenţionează să înceteze activităţile respective;

b)angajează personal şi, după caz, subcontractanţi care deţin cunoştinţele, credibilitatea, experienţa şi calificările necesare şi care au beneficiat de formare adecvată în ceea ce priveşte normele de siguranţă şi protecţie a datelor cu caracter personal şi aplică proceduri administrative şi de gestiune care corespund standardelor europene sau internaţionale;
c)în ceea ce priveşte riscul de răspundere pentru daune în conformitate cu art. 13, menţine suficiente resurse financiare şi/sau obţine o asigurare de răspundere adecvată, în conformitate cu dreptul intern;
d)înainte de stabilirea unei relaţii contractuale, informează, în mod clar, cuprinzător şi uşor accesibil, într-un spaţiu accesibil publicului şi în mod individual, orice persoană care doreşte să utilizeze un serviciu de încredere calificat în ceea ce priveşte clauzele şi condiţiile exacte privind utilizarea acelui serviciu, inclusiv orice restricţie privind utilizarea acestuia;

e)utilizează sisteme şi produse demne de încredere care sunt protejate împotriva modificărilor şi asigură siguranţa tehnică şi fiabilitatea proceselor susţinute de acestea, inclusiv prin folosirea unor tehnici criptografice adecvate;

f)utilizează sisteme demne de încredere pentru a stoca datele care îi sunt furnizate, într-o formă care poate fi verificată, astfel încât:
(i)acestea să fie disponibile publicului pentru cercetări numai în cazul în care a fost obţinut consimţământul persoanei la care se referă datele;
(ii)numai persoanele autorizate să poată introduce şi modifica datele stocate;
(iii)autenticitatea datelor să poată fi controlată;
f1)în pofida articolului 21 din Directiva (UE) 2022/2555, dispune de politici adecvate şi ia măsuri corespunzătoare pentru a gestiona riscurile juridice, comerciale, operaţionale şi alte riscuri directe sau indirecte legate de prestarea serviciului de încredere calificat, inclusiv cel puţin măsuri referitoare la următoarele aspecte:
(i)procedurile de înregistrare şi de integrare legate de un serviciu;
(ii)controalele procedurale sau administrative;
(iii)gestionarea şi implementarea serviciilor;
f2)notifică organismului de supraveghere, persoanelor afectate care pot fi identificate, altor organisme competente relevante, după caz, şi, la cererea organismului de supraveghere, publicului, dacă chestiunea este de interes public, orice încălcare a securităţii sau perturbare survenită în prestarea serviciului sau în punerea în aplicare a măsurilor menţionate la litera (fa) punctul (i), (ii) sau (iii) care are un impact semnificativ asupra serviciului de încredere prestat sau asupra datelor cu caracter personal păstrate în cadrul acestuia, fără întârzieri nejustificate şi, în orice caz, în termen de 24 de ore de la producerea incidentului;

g)ia măsuri adecvate împotriva falsificării, furtului sau însuşirii ilegale de date ori împotriva ştergerii sau modificării neautorizate a datelor sau a acţiunii neautorizate de a le face inaccesibile;

h)înregistrează şi menţine accesibile atât timp cât este necesar, după încetarea activităţii prestatorului de servicii de încredere calificat, toate informaţiile relevante referitoare la datele emise şi primite de către acesta, în scopul de a furniza dovezi în procedurile judiciare şi în scopul asigurării continuităţii serviciului. Aceste înregistrări pot fi efectuate în mod electronic;

i)are un plan actualizat pentru a asigura, în cazul încetării serviciului, continuitatea serviciului conform dispoziţiilor verificate de organismul de supraveghere în conformitate cu articolul 46b alineatul (4) litera (i);

j)[textul din Art. 24, alin. (2), litera J. din capitolul III, sectiunea 3 a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 21., alin. (B) din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
k)în cazul prestatorilor de servicii de încredere calificaţi care eliberează certificate calificate, instituie şi actualizează permanent o bază de date a certificatelor.
Organismul de supraveghere poate solicita informaţii în plus faţă de informaţiile notificate în temeiul primului paragraf litera (a) sau rezultatul unei evaluări a conformităţii şi poate stabili anumite condiţii pentru acordarea permisiunii de a pune în aplicare modificările preconizate ale serviciilor de încredere calificate. În cazul în care verificarea nu este încheiată în termen de trei luni de la notificare, organismul de supraveghere informează prestatorul de servicii de încredere, specificând motivele întârzierii şi termenul în care urmează să se încheie verificarea.

(3)Dacă un prestator de servicii de încredere calificat care eliberează certificate calificate decide să revoce un certificat, acesta înregistrează respectiva revocare în baza sa de date privind certificatele şi publică statutul de revocat al certificatului în timp util şi în orice caz în termen de 24 de ore de la primirea cererii. Revocarea intră în vigoare imediat după publicare.
(4)Cu privire la alineatul (3), prestatorii de servicii de încredere calificaţi care emit certificate calificate furnizează oricărui beneficiar informaţii cu privire la valabilitatea sau revocarea statutului de certificate calificate emise de aceştia. Aceste informaţii sunt puse la dispoziţie cel puţin pentru fiecare certificat în parte, în orice moment şi după expirarea perioadei de valabilitate a certificatului, în mod automat, fiabil, gratuit şi eficient.
(41)Alineatele (3) şi (4) se aplică în mod corespunzător revocării atestatelor electronice calificate ale atributelor.
(42)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 47, pentru a stabili măsurile suplimentare menţionate la alineatul (2) litera (fa) de la prezentul articol.
(5)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri privind cerinţele menţionate la alineatul (2) de la prezentul articol. În cazul în care standardele, specificaţiile şi procedurile respective sunt respectate, se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la prezentul alineat. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 24a: Recunoaşterea serviciilor de încredere calificate
(1)Semnăturile electronice calificate bazate pe un certificat calificat emis într-un stat membru şi sigiliile electronice calificate bazate pe un certificat calificat emis într-un stat membru sunt recunoscute drept semnături electronice calificate şi, respectiv, drept sigilii electronice calificate în toate celelalte state membre.
(2)Dispozitivele de creare a semnăturilor electronice calificate şi dispozitivele de creare a sigiliilor electronice calificate certificate într-un stat membru sunt recunoscute drept dispozitive de creare a semnăturilor electronice calificate şi, respectiv, drept dispozitive de creare a sigiliilor electronic calificate în toate celelalte state membre.
(3)Un certificat calificat pentru semnăturile electronice, un certificat calificat pentru sigilii electronice, un serviciu de încredere calificat pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a semnăturii electronice la distanţă şi un serviciu de încredere calificat pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a sigiliului electronic la distanţă furnizat într-un stat membru este recunoscut drept certificat calificat pentru semnăturile electronice, drept certificat calificat pentru sigilii electronice, drept serviciu de încredere calificat pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a semnăturii electronice la distanţă şi, respectiv, drept serviciu de încredere calificat pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a sigiliului electronic la distanţă în toate celelalte state membre.
(4)Un serviciu de validare calificat pentru semnături electronice calificate şi un serviciu de validare calificat pentru sigilii electronice calificate furnizat într-un stat membru este recunoscut drept serviciu de validare calificat pentru semnături electronice calificate şi, respectiv, drept serviciu de validare calificat pentru sigilii electronice calificate în toate celelalte state membre.
(5)Un serviciu calificat de păstrare a semnăturilor electronice calificate şi un serviciu calificat de păstrare a sigiliilor electronice calificate furnizat într-un stat membru este recunoscut drept serviciu calificat de păstrare a semnăturilor electronice calificate şi, respectiv, drept serviciu calificat de păstrare a sigiliilor electronice calificate în toate celelalte state membre.
(6)O marcă temporală electronică calificată furnizată într-un stat membru este recunoscută drept marcă temporală electronică calificată în toate celelalte state membre.
(7)Un certificat calificat pentru autentificarea unui site internet emis într-un stat membru este recunoscut drept certificat calificat pentru autentificarea unui site internet în toate celelalte state membre.
(8)Un serviciu de distribuţie electronică înregistrată calificat furnizat într-un stat membru este recunoscut drept serviciu de distribuţie electronică înregistrată calificat în toate celelalte state membre.
(9)Un atestat electronic calificat al atributelor emis într-un stat membru este recunoscut drept atestat electronic calificat al atributelor în toate celelalte state membre.
(10)Un serviciu calificat de arhivare electronică furnizat într-un stat membru este recunoscut drept serviciu calificat de arhivare electronică în toate celelalte state membre.
(11)Un registru electronic calificat furnizat într-un stat membru este recunoscut drept registru electronic calificat în toate celelalte state membre.

Art. 25: Efectele juridice ale semnăturilor electronice
(1)Unei semnături electronice nu i se refuză efectul juridic şi posibilitatea de a fi acceptată ca probă în procedurile judiciare doar din motiv că aceasta este în format electronic sau că nu îndeplineşte cerinţele pentru semnăturile electronice calificate.
(2)O semnătură electronică calificată are efectul juridic echivalent al unei semnături olografe.
(3)[textul din Art. 25, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 4 a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 23. din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
Art. 26: Cerinţe pentru semnături electronice avansate
(1)O semnătura electronică avansată îndeplineşte următoarele cerinţe:
a)face trimitere exclusiv la semnatar;
b)permite identificarea semnatarului;
c)este creată utilizând date de creare a semnăturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de încredere, exclusiv sub controlul său; şi
d)este legată de datele utilizate la semnare astfel încât orice modificare ulterioară a datelor poate fi detectată.
(2)Până la 21 mai 2026, Comisia evaluează dacă este necesar să adopte acte de punere în aplicare prin care să stabilească o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru semnăturile electronice avansate. Pe baza rezultatului evaluării respective, Comisia poate adopta astfel de acte de punere în aplicare. În cazul în care o semnătură electronică avansată îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile respective, se prezumă că sunt respectate cerinţele referitoare la semnăturile electronice avansate. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 27: Semnăturile electronice în cadrul serviciilor publice
(1)În cazul în care un stat membru solicită o semnătură electronică avansată pentru utilizarea în cadrul unui serviciu online prestat de către un organism din sectorul public sau în numele acestuia, respectivul stat membru recunoaşte semnăturile electronice avansate, semnăturile electronice avansate bazate pe un certificat calificat pentru semnături electronice şi semnăturile electronice calificate care întrebuinţează cel puţin formatele sau metodele definite în actele de punere în aplicare menţionate la alineatul (5).
(2)În cazul în care un stat membru solicită o semnătură electronică avansată bazată pe un certificat calificat pentru utilizarea în cadrul unui serviciu online prestat de către un organism din sectorul public sau în numele acestuia, respectivul stat membru recunoaşte semnăturile electronice avansate bazate pe un certificat calificat şi semnăturile electronice calificate care întrebuinţează cel puţin formatele sau metodele definite în actele de punere în aplicare menţionate la alineatul (5).
(3)Statele membre nu solicită o semnătură electronică la un nivel de securitate mai ridicat decât cel al semnăturii electronice calificate pentru utilizarea transfrontalieră a unui serviciu online prestat de un organism din sectorul public.
(4)[textul din Art. 27, alin. (4) din capitolul III, sectiunea 4 a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 25. din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
(5)Până la 18 septembrie 2015 şi ţinând cont de practicile, standardele şi actele juridice ale Uniunii existente, Comisia defineşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, formate de referinţă ale semnăturilor electronice avansate sau metode de referinţă, în cazul în care sunt utilizate formate alternative. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 28: Certificate calificate pentru semnăturile electronice
(1)Certificatele calificate pentru semnăturile electronice îndeplinesc cerinţele prevăzute în anexa I.
(2)Certificatele calificate pentru semnăturile electronice nu fac obiectul niciunei cerinţe obligatorii în plus faţă de cerinţele prevăzute în anexa I.
(3)Certificatele calificate pentru semnăturile electronice pot include atribute specifice suplimentare facultative. Aceste atribute nu afectează interoperabilitatea şi recunoaşterea semnăturilor electronice calificate.
(4)În cazul în care un certificat calificat pentru semnăturile electronice a fost revocat după activarea iniţială, acesta îşi pierde valabilitatea din momentul în care a fost revocat şi nu se revine în niciun caz la statutul său anterior.
(5)Sub rezerva următoarelor condiţii, statele membre pot să stabilească norme interne cu privire la suspendarea temporară a unui certificat calificat pentru semnătura electronică:
a)în cazul în care un certificat calificat pentru semnătura electronică a fost suspendat temporar, acest certificat îşi pierde valabilitatea pe parcursul perioadei de suspendare;
b)perioada de suspendare este clar indicată în baza de date privind certificatele şi statutul de suspendat este vizibil, pe perioada suspendării, din serviciul care oferă informaţii privind statutul certificatului.
(6)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru certificatele calificate pentru semnăturile electronice. În cazul în care un certificat calificat pentru semnătura electronică îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile respective, se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute în anexa I. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 29: Cerinţe pentru dispozitivele de creare a semnăturilor electronice calificate
(1)Dispozitivele de creare a semnăturilor electronice calificate îndeplinesc cerinţele prevăzute în anexa II.
(11)Generarea sau gestionarea datelor de creare a semnăturii electronice sau duplicarea unor astfel de date de creare a semnăturii în scopul creării unei copii de rezervă se realizează numai în numele semnatarului şi la cererea acestuia şi de către un prestator de servicii de încredere calificat care prestează un serviciu de încredere calificat pentru gestionarea unui dispozitiv calificat de creare a semnăturii electronice la distanţă.

(2)Comisia poate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, să stabilească numere de referinţă ale standardelor pentru dispozitivele de creare a semnăturilor electronice calificate. În cazul în care un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat îndeplineşte standardele respective, se presupune că acesta respectă cerinţele prevăzute în anexa II. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 29a: Cerinţe privind un serviciu calificat pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a semnăturii electronice la distanţă
(1)Gestionarea dispozitivelor calificate de creare a semnăturii electronice la distanţă în calitate de serviciu calificat se efectuează numai de către un prestator de servicii de încredere calificat care:
a)generează sau gestionează datele de creare a semnăturilor electronice în numele semnatarului;
b)în pofida punctului 1 litera (d) din anexa II, duplică datele de creare a semnăturilor electronice numai în scopul creării unei copii de rezervă, cu condiţia să fie îndeplinite următoarele cerinţe:
(i)securitatea seturilor de date duplicate trebuie să fie la acelaşi nivel ca pentru seturile de date originale;
(ii)numărul seturilor de date duplicate nu depăşeşte minimul necesar pentru a asigura continuitatea serviciului;
c)respectă toate cerinţele identificate în raportul de certificare a dispozitivului calificat specific de creare a semnăturii electronice la distanţă, emis în temeiul articolului 30.
(2)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri în scopul aplicării alineatului (1) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 30: Certificarea dispozitivelor de creare a semnăturilor electronice calificate
(1)Conformitatea dispozitivelor de creare a semnăturii electronice calificate cu cerinţele prevăzute în anexa II este certificată de organisme publice sau private adecvate desemnate de statele membre.
(2)Statele membre notifică Comisiei denumirile şi adresele organismului public sau privat menţionat la alineatul (1). Comisia pune informaţiile respective la dispoziţia statelor membre.
(3)Certificarea menţionată la alineatul (1) se bazează pe unul dintre următoarele elemente:
a)un proces de evaluare de securitate efectuat în conformitate cu unul dintre standardele pentru evaluarea securităţii produselor din domeniul tehnologiei informaţiei incluse în lista instituită în conformitate cu al doilea paragraf; sau
b)un alt proces decât procesul prevăzut la litera (a), cu condiţia ca acest proces să utilizeze niveluri de securitate comparabile şi ca organismul public sau privat menţionat la alineatul (1) să notifice Comisiei respectivul proces. Procesul respectiv poate fi utilizat numai în absenţa standardelor menţionate la litera (a) sau dacă un proces de evaluare de securitate menţionat la litera (a) este în curs de desfăşurare.
Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, lista standardelor pentru evaluarea de securitate a produselor din domeniul tehnologiei informaţiei menţionate la litera (a). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
(31)Perioada de valabilitate a certificării menţionate la alineatul (1) nu depăşeşte cinci ani, cu condiţia efectuării unei evaluări a vulnerabilităţilor la fiecare doi ani. În cazul în care sunt identificate vulnerabilităţi şi acestea nu sunt remediate, certificarea este anulată.

(4)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu art. 47 privind stabilirea de criterii specifice care urmează să fie îndeplinite de către organismele desemnate menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol.
Art. 31: Publicarea unei liste a dispozitivelor de creare a semnăturilor electronice certificate şi calificate
(1)Statele membre notifică Comisiei, fără întârzieri nejustificate şi în termen de maximum o lună de la încheierea certificării, informaţii cu privire la dispozitivele de creare a semnăturilor electronice calificate care au fost certificate de către organismele menţionate la art. 30 alineatul (1). De asemenea, statele membre notifică Comisiei, fără întârziere şi în termen de maximum o lună de la anularea certificării, informaţii cu privire la dispozitivele de creare a semnăturii electronice care nu mai sunt certificate.
(2)Pe baza informaţiilor primite, Comisia stabileşte, publică şi menţine o listă a dispozitivelor de creare a semnăturilor electronice certificate şi calificate.
(3)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, formatele şi procedurile aplicabile în vederea îndeplinirii cerinţelor prevăzute la alineatul (1) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 32: Cerinţe pentru validarea semnăturilor electronice calificate
(1)Procesul de validare a unei semnături electronice calificate confirmă validitatea unei semnături electronice calificate cu următoarele condiţii:
a)certificatul care stă la baza semnăturii a fost, la momentul semnării, un certificat calificat pentru semnătura electronică în conformitate cu anexa I;
b)certificatul calificat a fost emis de un prestator de servicii de încredere calificat şi a fost valabil în momentul semnării;
c)datele de validare a semnăturilor corespund datelor furnizate de beneficiar;
d)setul unic de date care reprezintă semnatarul în certificat este furnizat corect beneficiarului;
e)utilizarea vreunui pseudonim este indicată clar beneficiarului în cazul în care la momentul semnării s-a folosit un pseudonim;
f)semnătura electronică a fost creată printr-un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat;
g)integritatea datelor semnate nu a fost compromisă;
h)cerinţele prevăzute la art. 26 au fost îndeplinite la momentul semnării.
În cazul în care validarea semnăturilor electronice calificate respectă standardele, specificaţiile şi procedurile menţionate la alineatul (3), se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la primul paragraf de la prezentul alineat.

(2)Sistemul utilizat pentru validarea semnăturii electronice calificate furnizează beneficiarului rezultatul corect al procesului de validare şi permite beneficiarului să detecteze orice aspect relevant pentru securitate.
(3)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru validarea semnăturilor electronice calificate. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 32a: Cerinţe pentru validarea semnăturilor electronice avansate bazate pe certificate calificate
(1)Prin procesul de validare a unei semnături electronice avansate bazate pe un certificat calificat se confirmă validitatea semnăturii electronice avansate bazate pe un certificat calificat în următoarele condiţii:
a)certificatul care stă la baza semnăturii să fi fost, la momentul semnării, un certificat calificat pentru semnătura electronică conform cu anexa I;
b)certificatul calificat să fi fost emis de un prestator de servicii de încredere calificat şi să fi fost valabil la momentul semnării;
c)datele de validare a semnăturii să corespundă datelor furnizate de beneficiar;
d)setul unic de date care reprezintă semnatarul în certificat să fie furnizat corect beneficiarului;
e)în cazul în care la momentul semnării s-a folosit un pseudonim, utilizarea acestuia să fie indicată clar beneficiarului;
f)integritatea datelor semnate să nu fi fost compromisă;
g)cerinţele prevăzute la articolul 26 să fi fost îndeplinite la momentul semnării.
(2)Sistemul utilizat pentru validarea semnăturii electronice avansate bazate pe un certificat calificat furnizează beneficiarului rezultatul corect al procesului de validare şi permite beneficiarului să detecteze orice aspect relevant pentru securitate.
(3)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru validarea semnăturilor electronice avansate bazate pe certificate calificate. În cazul în care validarea semnăturii electronice avansate bazate pe certificate calificate îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile respective, se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la alineatul (1) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 33: Serviciul calificat de validare a semnăturilor electronice calificate
(1)Un serviciu calificat de validare a semnăturilor electronice calificate poate fi prestat numai de către un prestator de servicii de încredere calificat care:
a)realizează validarea în conformitate cu art. 32 alineatul (1); şi
b)permite beneficiarilor să primească rezultatul procesului de validare în mod automat, fiabil, eficient şi care poartă semnătura electronică avansată sau sigiliul electronic avansat al prestatorului care oferă serviciul de validare calificat.
(2)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru serviciul calificat de validare menţionat la alineatul (1) de la prezentul articol. În cazul în care serviciul calificat de validare pentru semnături electronice calificate îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile respective, se prezumă că sunt respectate cerinţele de la alineatul (1) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 34: Serviciul calificat de păstrare a semnăturilor electronice calificate
(1)Un serviciu calificat de păstrare a semnăturilor electronice calificate poate fi prestat numai de către un prestator de servicii de încredere calificat care utilizează proceduri şi tehnologii capabile să extindă fiabilitatea semnăturilor electronice calificate dincolo de perioada de validitate tehnologică.
(11)În cazul în care dispoziţiile privind serviciul calificat de păstrare a semnăturilor electronice calificate îndeplinesc standardele, specificaţiile şi procedurile menţionate la alineatul (2), se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la alineatul (1).

(2)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru serviciul calificat de păstrare a semnăturilor electronice calificate. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 35: Efectele juridice ale sigiliilor electronice
(1)Unui sigiliu electronic nu i se refuză efectul juridic şi posibilitatea de a fi acceptat ca probă în procedurile judiciare doar din motiv că acesta este sub formă electronică sau că nu îndeplineşte cerinţele pentru sigiliile electronice calificate.
(2)Un sigiliu electronic calificat beneficiază de prezumţia integrităţii datelor şi a corectitudinii originii respectivelor date la care se referă sigiliul electronic calificat.
(3)[textul din Art. 35, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 5 a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 35. din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
Art. 36: Cerinţele pentru sigiliile electronice avansate
(1)Un sigiliu electronic avansat îndeplineşte următoarele cerinţele:
a)face trimitere exclusiv la creatorul sigiliului;
b)permite identificarea creatorului sigiliului;
c)este creat cu ajutorul datelor de creare a sigiliilor electronice pe care creatorul sigiliului le poate utiliza sub controlul său, cu un nivel ridicat de încredere, pentru crearea sigiliilor electronice; şi
d)este legat de datele la care se raportează astfel încât orice modificare ulterioară a datelor poate fi detectată.
(2)Până la 21 mai 2026, Comisia evaluează dacă este necesar să adopte acte de punere în aplicare prin care să stabilească o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru sigiliile electronice avansate. Pe baza rezultatului evaluării respective, Comisia poate adopta astfel de acte de punere în aplicare. În cazul în care un sigiliu electronic avansat îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile respective, se prezumă că sunt respectate cerinţele privind sigiliile electronice avansate. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 37: Sigiliile electronice în cadrul serviciilor publice
(1)În cazul în care un stat membru solicită un sigiliu electronic avansat pentru utilizarea în cadrul unui serviciu online prestat de către un organism din sectorul public sau în numele acestuia, respectivul stat membru recunoaşte sigiliile electronice avansate, sigiliile electronice avansate bazate pe un certificat calificat pentru sigilii electronice şi sigiliile electronice calificate care întrebuinţează cel puţin formatele sau metodele definite în actele de punere în aplicare menţionate la alineatul (5).
(2)În cazul în care un stat membru solicită un sigiliu electronic bazat pe un certificat calificat pentru utilizarea în cadrul unui serviciu online prestat de către un organism din sectorul public sau în numele acestuia, respectivul stat membru recunoaşte sigiliile electronice avansate bazate pe un certificat calificat şi sigiliile electronice calificate care întrebuinţează cel puţin formatele sau metodele definite în actele de punere în aplicare menţionate la alineatul (5).
(3)Statele membre nu solicită un sigiliu electronic la un nivel de securitate mai ridicat decât cel al sigiliului electronic calificat pentru utilizarea transfrontalieră a unui serviciu online prestat de un organism din sectorul public.
(4)[textul din Art. 37, alin. (4) din capitolul III, sectiunea 5 a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 37. din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
(5)Până la 18 septembrie 2015 şi ţinând cont de practicile, standardele şi actele juridice ale Uniunii existente, Comisia defineşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, formate de referinţă ale sigiliilor electronice avansate sau metode de referinţă, în cazul în care sunt utilizate formate alternative. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la art. 48 alineatul (2).
Art. 38: Certificate calificate pentru sigiliul electronic
(1)Certificatele calificate pentru sigiliile electronice îndeplinesc cerinţele prevăzute în anexa III.
(2)Certificatele calificate pentru sigiliile electronice nu fac obiectul niciunei cerinţe obligatorii în plus faţă de cerinţele prevăzute în anexa III.
(3)Certificatele calificate pentru sigiliile electronice pot include atribute specifice suplimentare facultative. Aceste atribute nu afectează interoperabilitatea şi recunoaşterea sigiliilor electronice calificate.
(4)În cazul în care un certificat calificat pentru un sigiliu electronic a fost revocat după activarea iniţială, acesta îşi pierde valabilitatea din momentul în care a fost revocat şi nu se revine în niciun caz la statutul său anterior.
(5)Sub rezerva următoarelor condiţii, statele membre pot să stabilească norme interne cu privire la suspendarea temporară a certificatelor calificate pentru sigiliile electronice:
a)în cazul în care un certificat calificat pentru sigilii electronice a fost suspendat temporar, respectivul certificat îşi pierde valabilitatea pe parcursul perioadei de suspendare;
b)perioada de suspendare este clar indicată în baza de date privind certificatele şi statutul de suspendat este vizibil, pe perioada suspendării, din serviciul care oferă informaţii privind statutul certificatului.
(6)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru certificatele calificate pentru sigiliul electronic. În cazul în care un certificat calificat pentru sigiliul electronic îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile respective, se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute în anexa III. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 39: Dispozitive de creare a sigiliilor electronice calificate
(1)Art. 29 se aplică mutatis mutandis cerinţelor pentru dispozitivele de creare a sigiliilor electronice calificate.
(2)Art. 30 se aplică mutatis mutandis certificării dispozitivelor de creare a sigiliilor electronice calificate.
(3)Art. 31 se aplică mutatis mutandis publicării unei liste a dispozitivelor de creare a sigiliilor electronice certificate şi calificate.
Art. 39a: Cerinţe privind un serviciu calificat pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a sigiliului electronic la distanţă
- Articolul 29a se aplică mutatis mutandis unui serviciu calificat pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a sigiliului electronic la distanţă.

Art. 40: Validarea şi păstrarea sigiliilor electronice calificate
Articolele 32, 33 şi 34 se aplică mutatis mutandis validării şi păstrării sigiliilor electronice calificate.
Art. 40a: Cerinţe pentru validarea sigiliilor electronice avansate bazate pe certificate calificate
- Articolul 32a se aplică mutatis mutandis validării sigiliilor electronice avansate bazate pe certificate calificate.

Art. 41: Efectul juridic al mărcilor temporale electronice
(1)Unei mărci temporale electronice nu i se refuză efectul juridic şi posibilitatea de a fi acceptată ca probă în procedurile judiciare doar din motiv că aceasta este sub formă electronică sau că nu îndeplineşte cerinţele pentru marca temporală electronică calificată.
(2)O marcă temporală electronică calificată beneficiază de prezumţia corectitudinii datei şi orei pe care le indică şi a integrităţii datelor la care se raportează data şi ora indicate.
(3)[textul din Art. 41, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 6 a fost abrogat la 20-mai-2024 de Art. 1, punctul 41. din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
Art. 42: Cerinţe pentru mărcile temporale electronice calificate
(1)O marcă temporală electronică calificată îndeplineşte următoarele cerinţe:
a)asigură o legătură între dată şi oră şi date astfel încât să excludă în mod rezonabil posibilitatea ca datele să fie schimbate fără ca acest lucru să fie detectat;
b)se bazează pe o sursă de timp precisă, legată de ora universală coordonată; şi
c)este semnată utilizând o semnătură electronică avansată sau sigilată cu un sigiliu electronic avansat al prestatorului de servicii de încredere calificat sau printr-o metodă echivalentă.
(11)În cazul în care legătura dintre dată şi oră şi date şi exactitatea sursei orei indicate îndeplinesc standardele, specificaţiile şi procedurile menţionate la alineatul (2), se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la alineatul (1).

(2)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru legătura dintre dată şi oră şi date şi pentru stabilirea exactităţii surselor orei indicate. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 43: Efectul juridic al unui serviciu de distribuţie electronică înregistrată
(1)Datelor trimise şi primite prin utilizarea unui serviciu de distribuţie electronică înregistrată nu li se refuză efectul juridic şi posibilitatea de a fi acceptate ca dovadă în procedurile judiciare doar din motiv că acesta este sub formă electronică sau că nu îndeplineşte cerinţele pentru serviciul de distribuţie electronică înregistrată.
(2)Datele trimise şi primite utilizând un serviciu de distribuţie electronică înregistrată beneficiază de prezumţia integrităţii datelor, a trimiterii datelor respective de către expeditorul identificat şi a primirii acestora de către destinatarul identificat şi a preciziei datei şi orei trimiterii şi primirii datelor indicate de serviciul de distribuţie electronică înregistrată.
Art. 44: Cerinţe pentru serviciile de distribuţie electronică înregistrată calificate
(1)Serviciile de distribuţie electronică înregistrată calificate îndeplinesc următoarele cerinţe:
a)sunt prestate de către unul sau mai mulţi prestatori de servicii de încredere calificaţi;
b)asigură identificarea expeditorului cu un nivel de încredere ridicat;
c)asigură identificarea destinatarului înainte de furnizarea datelor;
d)trimiterea şi primirea datelor este securizată printr-o semnătură electronică avansată sau un sigiliu electronic avansat al prestatorului de servicii de încredere calificat astfel încât să se excludă posibilitatea ca datele să fie schimbate fără ca acest lucru să fie detectat;
e)orice modificare a datelor necesare în scopul de a trimite sau primi datele este clar indicată expeditorului şi destinatarului datelor;
f)data şi ora trimiterii, primirii şi ale oricărei modificări a datelor este indicată printr-o marcă temporală electronică calificată.
În cazul datelor transferate între doi sau mai mulţi prestatori de servicii de încredere, cerinţele de la literele (a)-(f) se aplică tuturor prestatorilor de servicii de încredere calificaţi.
(11)În cazul în care procesul de trimitere şi primire de date îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile menţionate la alineatul (2), se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la alineatul (1).

(2)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru procesele de trimitere şi primire de date. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
(21)Prestatorii de servicii de distribuţie electronică înregistrată calificate pot conveni asupra interoperabilităţii dintre serviciile de distribuţie electronică înregistrată calificate pe care le prestează. Un astfel de cadru de interoperabilitate respectă cerinţele prevăzute la alineatul (1), iar respectarea acestor cerinţe este confirmată de un organism de evaluare a conformităţii.
(22)Comisia poate stabili, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru cadrul de interoperabilitate menţionat la alineatul (2a) de la prezentul articol. Specificaţiile tehnice şi conţinutul standardelor sunt eficiente din punctul de vedere al costurilor şi proporţionale. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 45: Cerinţe pentru certificatele calificate pentru autentificarea unui site internet
(1)Certificatele calificate pentru autentificarea unui site internet îndeplinesc cerinţele prevăzute în anexa IV. Evaluarea conformităţii cu aceste cerinţe se efectuează în conformitate cu standardele, specificaţiile şi procedurile menţionate la alineatul (2) de la prezentul articol.
(11)Certificatele calificate pentru autentificarea unui site internet emise în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol sunt recunoscute de furnizorii de browsere web. Furnizorii de browsere web asigură faptul că datele de identitate atestate în certificat şi atributele suplimentare atestate sunt afişate într-un mod uşor de recunoscut de către utilizator. Furnizorii de browsere web asigură suport şi interoperabilitate cu certificatele calificate pentru autentificarea unui site internet menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol, cu excepţia microîntreprinderilor sau a întreprinderilor mici, astfel cum sunt definite la articolul 2 din anexa la Recomandarea 2003/361/CE, în primii cinci ani de funcţionare ca prestatori de servicii de navigare pe internet.
(12)Certificatele calificate pentru autentificarea unui site internet nu fac obiectul niciunei cerinţe obligatorii în plus faţă de cerinţele prevăzute la alineatul (1).
(2)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru certificatele calificate pentru autentificarea unui site internet menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 45a: Măsuri de precauţie în materie de securitate cibernetică
(1)Furnizorii de browsere web nu iau nicio măsură contrară obligaţiilor lor prevăzute la articolul 45, în special cerinţelor de recunoaştere a certificatelor calificate pentru autentificarea unui site internet şi de afişare a datelor de identitate furnizate într-un mod uşor de recunoscut de către utilizator.
(2)Prin derogare de la alineatul (1) şi numai în cazul unor suspiciuni motivate legate de încălcări ale securităţii sau de pierderea integrităţii unui certificat identificat sau a unui set de certificate identificate, furnizorii de browsere web pot lua măsuri de precauţie în legătură cu respectivul certificat sau set de certificate.
(3)În cazul în care un furnizor de browsere web ia măsuri de precauţie conform alineatului (2), furnizorul de browsere web îşi notifică suspiciunile în scris, fără întârzieri nejustificate, împreună cu o descriere a măsurilor luate pentru a remedia aceste suspiciuni, Comisiei, organismului de supraveghere competent, entităţii căreia i-a fost emis certificatul şi prestatorului de servicii de încredere calificat care a emis certificatul sau setul de certificate. La primirea unei astfel de notificări, organismul de supraveghere competent emite furnizorului de browsere web în cauză o confirmare de primire.
(4)Organismul de supraveghere competent investighează, în conformitate cu articolul 46b alineatul (4) litera (k), aspectele prezentate în notificare. În cazul în care rezultatul investigaţiei respective nu are ca rezultat retragerea statutului de calificat al certificatului, organismul de supraveghere informează furnizorul de browsere web în consecinţă şi îi solicită acestuia să pună capăt măsurilor de precauţie menţionate la alineatul (2) de la prezentul articol.

Art. 45b: Efectele juridice ale atestatului electronic al atributelor
(1)Unui atestat electronic al atributelor nu i se refuză efectul juridic sau posibilitatea de a fi acceptat ca mijloc de probă în procedurile judiciare doar pentru motivul că acesta este în format electronic sau că nu îndeplineşte cerinţele privind atestatele electronice calificate ale atributelor.
(2)Un atestat electronic calificat al atributelor şi atestatele atributelor emise de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism au acelaşi efect juridic ca atestatele emise în mod legal în format tipărit.
(3)Un atestat al atributelor emis de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică într-un stat membru sau în numele unui astfel de organism este recunoscut drept un atestat al atributelor emis de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism în toate statele membre.
Art. 45c: Atestatul electronic al atributelor în serviciile publice
Atunci când identificarea electronică cu ajutorul unui mijloc de identificare electronică şi al autentificării este obligatorie în temeiul dreptului intern pentru a accesa un serviciu prestat online de un organism din sectorul public, datele de identificare personală din atestatul electronic al atributelor nu înlocuiesc identificarea electronică cu ajutorul unui mijloc de identificare electronică şi al autentificării pentru identificarea electronică, cu excepţia cazului în care acest lucru este permis în mod expres de statul membru. Într-un astfel de caz, se acceptă, de asemenea, atestatul electronic calificat al atributelor din alte state membre.
Art. 45d: Cerinţe privind atestatul electronic calificat al atributelor
(1)Atestatul electronic calificat al atributelor îndeplineşte cerinţele prevăzute în anexa V.
(2)Evaluarea conformităţii cu cerinţele prevăzute în anexa V se efectuează în conformitate cu standardele, specificaţiile şi procedurile menţionate la alineatul (5) de la prezentul articol.
(3)Atestatele electronice calificate ale atributelor nu fac obiectul niciunei cerinţe obligatorii în plus faţă de cerinţele prevăzute în anexa V.
(4)În cazul în care un atestat electronic calificat al atributelor este revocat după emiterea iniţială, acesta îşi pierde valabilitatea din momentul revocării şi nu se poate reveni în niciun caz la statutul său anterior.
(5)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri privind atestatele electronice calificate ale atributelor. Actele de punere în aplicare respective sunt în concordanţă cu actele de punere în aplicare menţionate la articolul 5a alineatul (23) privind implementarea portofelului european pentru identitatea digitală. Acestea se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 45e: Verificarea atributelor în raport cu surse autentice
(1)În termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a actelor de punere în aplicare menţionate la articolul 5a alineatul (23) şi la articolul 5c alineatul (6), statele membre se asigură că, cel puţin în cazul atributelor enumerate în anexa VI, ori de câte ori respectivele atribute se bazează pe surse autentice din sectorul public, se iau măsuri pentru a permite prestatorilor de servicii de încredere calificaţi care pun la dispoziţie atestate electronice ale atributelor să verifice respectivele atribute prin mijloace electronice, la cererea utilizatorului, în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern.
(2)Până la 21 noiembrie 2024, ţinând seama de standardele internaţionale relevante, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri pentru catalogul de atribute, precum şi sisteme pentru atestarea atributelor şi procedurile de verificare pentru atestatele electronice calificate ale atributelor în sensul alineatului (1) de la prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective sunt în concordanţă cu actele de punere în aplicare menţionate la articolul 5a alineatul (23) privind implementarea portofelului european pentru identitatea digitală şi se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 45f: Cerinţe privind atestatul electronic al atributelor emis de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism
(1)Un atestat electronic al atributelor emis de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism îndeplineşte următoarele cerinţe:
a)cerinţele prevăzute în anexa VII;
b)cerinţa ca certificatul calificat care stă la baza semnăturii electronice calificate sau a sigiliului electronic calificat al organismului din sectorul public menţionat la articolul 3 punctul 46, identificat drept emitentul menţionat la litera (b) din anexa VII, să conţină un set specific de atribute certificate într-o formă adecvată pentru prelucrarea automată, care:
(i)indică faptul că organismul emitent este înfiinţat în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern ca fiind responsabil de sursa autentică pe baza căreia este emis atestatul electronic al atributelor sau ca organism desemnat să acţioneze în numele acestuia;
(ii)furnizează un set de date care reprezintă fără ambiguitate sursa autentică menţionată la punctul (i); şi
(iii)identifică dreptul Uniunii sau dreptul intern menţionat la punctul (i).
(2)Statul membru în care sunt stabilite organismele din sectorul public menţionate la articolul 3 punctul 46 se asigură că organismele din sectorul public care emit atestate electronice ale atributelor au un nivel de fiabilitate şi încredere echivalent cu cel al prestatorilor de servicii de încredere calificaţi, în conformitate cu articolul 24.
(3)Statele membre notifică Comisiei organismele din sectorul public menţionate la articolul 3 punctul 46. Notificarea respectivă include un raport de evaluare a conformităţii emis de un organism de evaluare a conformităţii care confirmă că sunt îndeplinite cerinţele prevăzute la alineatele (1), (2) şi (6) de la prezentul articol. Comisia pune la dispoziţia publicului, printr-un canal sigur, lista organismelor din sectorul public menţionate la articolul 3 punctul 46, într-o formă purtând o semnătură electronică sau un sigiliu electronic, adecvată pentru prelucrarea automată.
(4)În cazul în care un atestat electronic al atributelor emis de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism este revocat după emiterea iniţială, acesta îşi pierde valabilitatea din momentul revocării şi nu se mai poate reveni la statutul anterior revocării.
(5)În cazul în care un atestat electronic al atributelor emis de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile menţionate la alineatul (6), se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la alineatul (1).
(6)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri privind atestatul electronic al atributelor emis de un organism din sectorul public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism. Actele de punere în aplicare respective sunt în concordanţă cu actele de punere în aplicare menţionate la articolul 5a alineatul (23) privind implementarea portofelului european pentru identitatea digitală. Acestea se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
(7)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri în sensul alineatului (3) de la prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective sunt în concordanţă cu actele de punere în aplicare menţionate la articolul 5a alineatul (23) privind implementarea portofelului european pentru identitatea digitală. Acestea se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
(8)Organismele din sectorul public menţionate la articolul 3 punctul 46 care emit atestate electronice ale atributelor pun la dispoziţie o interfaţă cu portofelele europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate în conformitate cu articolul 5a.
Art. 45g: Emiterea atestatului electronic al atributelor pentru portofelele europene pentru identitatea digitală
(1)Furnizorii de atestate electronice ale atributelor oferă utilizatorilor portofelului european pentru identitatea digitală posibilitatea de a solicita, de a obţine, de a stoca şi de a gestiona atestatul electronic al atributelor indiferent de statele membre în care este furnizat portofelul european pentru identitatea digitală.
(2)Furnizorii de atestate electronice calificate ale atributelor pun la dispoziţie o interfaţă cu portofelele europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate în conformitate cu articolul 5a.
Art. 45h: Norme suplimentare privind prestarea serviciilor de atestare electronică a atributelor
(1)Prestatorii serviciilor de atestare electronică calificată şi necalificată a atributelor nu combină datele cu caracter personal referitoare la prestarea serviciilor respective cu datele cu caracter personal care provin din orice alte servicii oferite de ei sau de partenerii lor comerciali.
(2)Datele cu caracter personal referitoare la prestarea serviciilor de atestare electronică a atributelor sunt păstrate separate logic de alte date deţinute de furnizorul atestatului electronic al atributelor.
(3)Prestatorii de servicii de atestare electronică calificată a atributelor pun în aplicare prestarea unor astfel de servicii de încredere calificate într-un mod care este separat din punct de vedere funcţional de alte servicii pe care le prestează.
Art. 45i: Efectul juridic al serviciilor de arhivare electronică
(1)Datelor electronice şi documentelor electronice păstrate prin utilizarea unui serviciu de arhivare electronică nu li se refuză efectul juridic sau posibilitatea de a fi acceptate ca probă în procedurile judiciare doar pentru motivul că acestea sunt în format electronic sau că nu sunt păstrate prin utilizarea unui serviciu calificat de arhivare electronică.
(2)Datele electronice şi documentele electronice păstrate prin utilizarea unui serviciu calificat de arhivare electronică beneficiază de prezumţia de integritate şi de acurateţe a originii pe toată durata perioadei de păstrare de către prestatorul de servicii de încredere calificat.
Art. 45j: Cerinţe privind serviciile calificate de arhivare electronică
(1)Serviciile calificate de arhivare electronică îndeplinesc următoarele cerinţe:
a)sunt prestate de prestatori de servicii de încredere calificaţi;
b)utilizează proceduri şi tehnologii capabile să asigure durabilitatea şi lizibilitatea datelor electronice şi a documentelor electronice dincolo de perioada de valabilitate tehnologică şi cel puţin pe toată perioada de păstrare legală sau contractuală, menţinându-le totodată integritatea şi acurateţea originii;
c)garantează că respectivele date electronice şi documente electronice sunt păstrate astfel încât să fie protejate împotriva pierderii şi modificării, cu excepţia modificărilor privind suportul lor sau formatul lor electronic;
d)permit beneficiarilor autorizaţi să primească în mod automat un raport care confirmă faptul că datele electronice şi documentele electronice extrase dintr-o arhivă electronică calificată beneficiază de prezumţia de integritate a datelor de la începutul perioadei de păstrare până în momentul extragerii.
Raportul menţionat la litera (d) de la primul paragraf este furnizat într-un mod fiabil şi eficient şi poartă semnătura electronică calificată sau sigiliul electronic calificat al prestatorului serviciului calificat de arhivare electronică.
(2)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri privind serviciile calificate de arhivare electronică. În cazul în care un serviciu calificat de arhivare electronică îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile respective, se prezumă că sunt respectate cerinţele privind serviciile calificate de arhivare electronică. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 45k: Efectele juridice ale registrelor electronice
(1)Unui registru electronic nu i se refuză efectul juridic sau posibilitatea de a fi acceptat ca mijloc de probă în procedurile judiciare doar pentru motivul că acesta este în format electronic sau că nu îndeplineşte cerinţele pentru registrele electronice calificate.
(2)Înregistrările de date cuprinse într-un registru electronic calificat beneficiază de prezumţia ordonării lor cronologice secvenţiale unice şi exacte şi de prezumţia de integritate.
Art. 45l: Cerinţe privind registrele electronice calificate
(1)Registrele electronice calificate îndeplinesc următoarele cerinţe:
a)sunt create şi gestionate de unul sau mai mulţi prestatori de servicii de încredere calificaţi;
b)stabilesc originea înregistrărilor de date din registru;
c)asigură ordonarea cronologică secvenţială unică a înregistrărilor de date din registru;
d)înregistrează datele astfel încât orice modificare a lor ulterioară să poată fi detectată imediat, asigurând integritatea datelor în timp.
(2)În cazul în care registrul electronic îndeplineşte standardele, specificaţiile şi procedurile menţionate la alineatul (3), se prezumă că sunt respectate cerinţele prevăzute la alineatul (1).
(3)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o listă de standarde de referinţă şi, dacă este necesar, specificaţii şi proceduri privind cerinţele prevăzute la alineatul (1) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 46: Efectele juridice ale documentelor electronice
Unui document electronic nu i se refuză efectul juridic şi posibilitatea de a fi acceptat ca dovadă în procedurile judiciare doar din motiv că este sub formă electronică.
Art. 46a: Supravegherea cadrului pentru portofelul european pentru identitatea digitală
(1)Statele membre desemnează unul sau mai multe organisme de supraveghere stabilite pe teritoriul lor.
Organismelor de supraveghere desemnate în temeiul primului paragraf li se conferă competenţele necesare şi resursele adecvate pentru a-şi îndeplini sarcinile în mod eficace, eficient şi independent.
(2)Statele membre notifică Comisiei denumirile şi adresele organismelor lor de supraveghere desemnate în temeiul alineatului (1), precum şi orice modificări ulterioare ale acestora. Comisia publică o listă a organismelor de supraveghere notificate.
(3)Rolul organismelor de supraveghere desemnate în temeiul alineatului (1) constă în:
a)supravegherea furnizorilor de portofele europene pentru identitatea digitală stabiliţi pe teritoriul statului membru care a desemnat organismele de supraveghere şi asigurarea, prin intermediul unor activităţi de supraveghere ex ante şi ex post, îndeplinirii de către respectivii furnizori şi de către portofelele europene pentru identitatea digitală furnizate de aceştia a cerinţelor stabilite în prezentul regulament;
b)a lua măsuri, dacă este necesar, în ceea ce îi priveşte pe furnizorii de portofele europene pentru identitatea digitală stabiliţi pe teritoriul statului membru care a desemnat organismele de supraveghere, prin intermediul unor activităţi de supraveghere ex post, atunci când sunt informate că furnizorii sau portofelele europene pentru identitatea digitală furnizate de aceştia încalcă prezentul regulament.
(4)Printre sarcinile organismelor de supraveghere desemnate în temeiul alineatului (1) se numără, în special, următoarele:
a)să coopereze cu alte organisme de supraveghere şi să acorde asistenţă acestora, în conformitate cu articolele 46c şi 46e;
b)să solicite informaţiile necesare pentru monitorizarea conformităţii cu prezentul regulament;
c)să informeze autorităţile competente relevante ale statelor membre în cauză, desemnate sau înfiinţate în temeiul articolului 8 alineatul (1) din Directiva (UE) 2022/2555, cu privire la orice încălcare semnificativă a securităţii sau pierdere a integrităţii de care iau cunoştinţă în îndeplinirea sarcinilor lor şi, în cazul unei încălcări semnificative a securităţii sau al pierderii integrităţii care priveşte alte state membre, să informeze punctul unic de contact din statul membru în cauză, desemnat sau înfiinţat în temeiul articolului 8 alineatul (3) din Directiva (UE) 2022/2555, şi punctele unice de contact din celelalte state membre în cauză, desemnate în temeiul articolului 46c alineatul (1) din prezentul regulament, şi să informeze publicul sau să solicite furnizorilor de portofele europene pentru identitatea digitală să facă acest lucru în cazul în care organismul de supraveghere consideră că divulgarea încălcării securităţii sau a pierderii integrităţii ar fi de interes public;
d)să efectueze inspecţii la faţa locului şi supraveghere ex situ;
e)să solicite furnizorilor de portofele europene pentru identitatea digitală să remedieze orice neîndeplinire a cerinţelor prevăzute în prezentul regulament;
f)să suspende sau să anuleze înregistrarea şi includerea beneficiarilor în mecanismul menţionat la articolul 5b alineatul (7) în cazul utilizării ilegale sau frauduloase a portofelului european pentru identitatea digitală;
g)să coopereze cu autorităţile de supraveghere competente înfiinţate în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) 2016/679, în special prin informarea acestora, fără întârzieri nejustificate, în cazul în care normele de protecţie a datelor cu caracter personal par să fi fost încălcate, precum şi cu privire la încălcările securităţii care par să constituie încălcări ale securităţii datelor cu caracter personal.
(5)În cazul în care organismul de supraveghere desemnat în temeiul alineatului (1) solicită furnizorului unui portofel european pentru identitatea digitală să remedieze orice neîndeplinire a cerinţelor prevăzute în prezentul regulament în temeiul alineatului (4) litera (e), iar furnizorul respectiv nu acţionează în consecinţă şi, dacă este cazul, într-un termen stabilit de organismul de supraveghere, organismul de supraveghere desemnat în temeiul alineatului (1) poate, ţinând seama, în special, de amploarea, durata şi consecinţele respectivei neîndepliniri, să dispună ca furnizorul să suspende sau să înceteze furnizarea portofelului european pentru identitatea digitală. Organismul de supraveghere informează fără întârzieri nejustificate organismele de supraveghere ale altor state membre, Comisia, beneficiarii şi utilizatorii portofelului european pentru identitatea digitală cu privire la decizia de a solicita suspendarea sau încetarea furnizării portofelului european pentru identitatea digitală.
(6)În fiecare an, până la 31 martie, fiecare organism de supraveghere desemnat în temeiul alineatului (1) prezintă Comisiei un raport privind principalele activităţi desfăşurate în anul calendaristic anterior. Comisia pune la dispoziţia Parlamentului European şi a Consiliului rapoartele anuale respective.
(7)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, formatele şi procedurile privind raportul menţionat la alineatul (6) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 46b: Supravegherea serviciilor de încredere
(1)Statele membre desemnează un organism de supraveghere înfiinţat pe teritoriul lor sau desemnează, de comun acord cu un alt stat membru, un organism de supraveghere înfiinţat în acel alt stat membru. Organismul de supraveghere respectiv este responsabil de sarcinile de supraveghere în statul membru care l-a desemnat în ceea ce priveşte serviciile de încredere.
Organismelor de supraveghere desemnate în temeiul primului paragraf li se acordă competenţele necesare şi resursele adecvate pentru a-şi îndeplini sarcinile.
(2)Statele membre notifică Comisiei denumirile şi adresele organismelor lor de supraveghere desemnate în temeiul alineatului (1), precum şi orice modificări ulterioare ale acestora. Comisia publică o listă a organismelor de supraveghere notificate.
(3)Rolul organismelor de supraveghere desemnate în temeiul alineatului (1) constă în:
a)supravegherea prestatorilor de servicii de încredere calificaţi stabiliţi pe teritoriul statului membru care le-a desemnat şi asigurarea, prin intermediul unor activităţi de supraveghere ex ante şi ex post, îndeplinirii de către respectivii prestatori de servicii de încredere calificaţi şi de către serviciile de încredere calificate prestate de aceştia a cerinţelor stabilite în prezentul regulament;
b)luarea de măsuri, după caz, în legătură cu prestatorii de servicii de încredere necalificaţi stabiliţi pe teritoriul statului membru care le-a desemnat, prin intermediul activităţilor de supraveghere ex post, atunci când sunt informate că respectivii prestatori de servicii de încredere necalificaţi sau serviciile de încredere prestate de aceştia nu ar îndeplini cerinţele stabilite în prezentul regulament.
(4)Printre sarcinile organismelor de supraveghere desemnate în temeiul alineatului (1) se numără, în special, următoarele:
a)să informeze autorităţile competente relevante ale statelor membre în cauză, desemnate sau înfiinţate în temeiul articolului 8 alineatul (1) din Directiva (UE) 2022/2555, cu privire la orice încălcare semnificativă a securităţii sau pierdere a integrităţii de care iau cunoştinţă în îndeplinirea sarcinilor lor şi, în cazul unei încălcări semnificative a securităţii sau al pierderii integrităţii care priveşte alte state membre, să informeze punctul unic de contact din statul membru în cauză, desemnat sau înfiinţat în temeiul articolului 8 alineatul (3) din Directiva (UE) 2022/2555, şi punctele unice de contact din celelalte state membre în cauză, desemnate în temeiul articolului 46c alineatul (1) din prezentul regulament, şi să informeze publicul sau să solicite prestatorului de servicii de încredere să facă acest lucru în cazul în care organismul de supraveghere consideră că divulgarea încălcării securităţii sau a pierderii integrităţii ar fi de interes public;
b)să coopereze cu alte organisme de supraveghere şi să acorde asistenţă acestora, în conformitate cu articolele 46c şi 46e;
c)să analizeze rapoartele de evaluare a conformităţii menţionate la articolul 20 alineatul (1) şi la articolul 21 alineatul (1);
d)să raporteze Comisiei cu privire la activităţile sale principale, în conformitate cu alineatul (6) de la prezentul articol;
e)să realizeze audituri sau să solicite unui organism de evaluare a conformităţii să efectueze o evaluare a conformităţii prestatorilor de servicii de încredere calificaţi, în conformitate cu articolul 20 alineatul (2);
f)să coopereze cu autorităţile de supraveghere competente înfiinţate în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) 2016/679, în special prin informarea acestora, fără întârzieri nejustificate, în cazul în care normele de protecţie a datelor cu caracter personal par să fi fost încălcate, precum şi cu privire la încălcările securităţii care par să constituie încălcări ale securităţii datelor cu caracter personal;
g)să acorde statutul de calificat prestatorilor de servicii de încredere, precum şi serviciilor pe care aceştia le prestează şi să retragă statutul respectiv, în conformitate cu articolele 20 şi 21;
h)să informeze organismul responsabil cu lista sigură naţională menţionată la articolul 22 alineatul (3) cu privire la deciziile sale de acordare sau de retragere a statutului de calificat, cu excepţia cazului în care respectivul organism este şi organism de supraveghere desemnat în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol;
i)să verifice existenţa şi aplicarea corectă a dispoziţiilor privind planurile de încetare a serviciului atunci când prestatorul de servicii de încredere calificat îşi încetează activităţile, inclusiv modul în care informaţiile sunt păstrate accesibile, în conformitate cu articolul 24 alineatul (2) litera (h);
j)să solicite prestatorilor de servicii de încredere să remedieze orice neîndeplinire a cerinţelor prevăzute în prezentul regulament;
k)să investigheze cererile formulate de furnizorii de browsere web în temeiul articolului 45a şi să ia măsuri, dacă este necesar.
(5)Statele membre pot să solicite organismului de supraveghere desemnat în temeiul alineatului (1) să stabilească, să menţină şi să actualizeze o infrastructură de asigurare a încrederii în conformitate cu dreptul intern.
(6)În fiecare an, până la 31 martie, fiecare organism de supraveghere desemnat în temeiul alineatului (1) prezintă Comisiei un raport privind principalele activităţi desfăşurate în anul calendaristic anterior. Comisia pune la dispoziţia Parlamentului European şi a Consiliului rapoartele anuale respective.
(7)Până la 21 mai 2025, Comisia adoptă orientări privind îndeplinirea de către organismele de supraveghere desemnate în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol a sarcinilor menţionate la alineatul (4) de la prezentul articol şi, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, stabileşte formatele şi procedurile privind raportul menţionat la alineatul (6) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).
Art. 46c: Puncte unice de contact
(1)Fiecare stat membru desemnează un punct unic de contact pentru serviciile de încredere, portofelele europene pentru identitatea digitală şi sistemele de identificare electronică notificate.
(2)Fiecare punct unic de contact exercită o funcţie de legătură pentru a facilita cooperarea transfrontalieră între organismele de supraveghere pentru prestatorii de servicii de încredere şi între organismele de supraveghere pentru furnizorii de portofele europene pentru identitatea digitală şi, după caz, cu Comisia şi Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) şi cu alte autorităţi competente din statul său membru.
(3)Fiecare stat membru publică şi, fără întârzieri nejustificate, notifică Comisiei denumirea şi adresa punctului unic de contact desemnat în temeiul alineatului (1), precum şi orice modificare ulterioară a acestora.
(4)Comisia publică o listă a punctelor unice de contact notificate în temeiul alineatului (3).
Art. 46d: Asistenţă reciprocă
(1)Pentru a facilita supravegherea şi executarea obligaţiilor prevăzute de prezentul regulament, organismele de supraveghere desemnate în temeiul articolului 46a alineatul (1) sau al articolului 46b alineatul (1) pot solicita, inclusiv prin intermediul grupului de cooperare înfiinţat în temeiul articolului 46e alineatul (1), asistenţă reciprocă din partea organismelor de supraveghere dintr-un alt stat membru în care este stabilit furnizorul portofelului european pentru identitatea digitală sau prestatorul de servicii de încredere sau în care se află reţeaua şi sistemele sale informatice ori sunt prestate serviciile acestuia.
(2)Asistenţa reciprocă implică cel puţin faptul că:
a)organismul de supraveghere care aplică măsuri de supraveghere şi de executare într-un stat membru informează şi consultă organismul de supraveghere din celălalt stat membru în cauză;
b)un organism de supraveghere poate solicita organismului de supraveghere dintr-un alt stat membru în cauză să ia măsuri de supraveghere sau de executare, inclusiv, de exemplu, cereri de a efectua inspecţii legate de rapoartele de evaluare a conformităţii menţionate la articolele 20 şi 21 în ceea ce priveşte prestarea de servicii de încredere;
c)după caz, organismele de supraveghere pot efectua anchete comune cu organismele de supraveghere din alte state membre.
Mecanismele şi procedurile pentru acţiunile comune menţionate la primul paragraf sunt convenite şi stabilite de către statele membre în cauză, în conformitate cu dreptul lor intern.
(3)Un organism de supraveghere căruia i se adresează o solicitare de asistenţă poate respinge respectiva solicitare pentru oricare dintre următoarele motive:
a)asistenţa solicitată nu este proporţională cu activităţile de supraveghere ale organismului de supraveghere desfăşurate în conformitate cu articolele 46a şi 46b;
b)organismul de supraveghere nu are competenţa de a acorda asistenţa solicitată;
c)acordarea asistenţei solicitate ar contraveni prezentului regulament.
(4)Până la 21 mai 2025 şi, ulterior, la fiecare doi ani, grupul de cooperare înfiinţat în temeiul articolului 46e alineatul (1) emite orientări privind aspectele organizatorice şi procedurile pentru asistenţa reciprocă menţionată la alineatele (1) şi (2) de la prezentul articol.
Art. 46e: Grupul european de cooperare privind identitatea digitală
(1)Pentru a sprijini şi a facilita cooperarea transfrontalieră şi schimbul de informaţii dintre statele membre privind serviciile de încredere, portofelele europene pentru identitatea digitală şi sistemele de identificare electronică notificate, Comisia înfiinţează un Grup european de cooperare privind identitatea digitală (denumit în continuare «grupul de cooperare»).
(2)Grupul de cooperare este alcătuit din reprezentanţi numiţi de statele membre şi de Comisie. Grupul de cooperare este prezidat de Comisie. Comisia asigură secretariatul grupului de cooperare.
(3)Reprezentanţii părţilor interesate relevante pot fi invitaţi ad-hoc să participe la reuniunile grupului de cooperare şi la lucrările acestuia în calitate de observatori.
(4)ENISA este invitată să participe în calitate de observator la lucrările grupului de cooperare atunci când are loc un schimb de opinii, de bune practici şi de informaţii cu privire la aspecte relevante în materie de securitate cibernetică, cum ar fi notificarea încălcărilor securităţii, şi atunci când se abordează utilizarea certificatelor sau a standardelor de securitate cibernetică.
(5)Grupului de cooperare îi revin următoarele sarcini:
a)să facă schimb de opinii şi să coopereze cu Comisia cu privire la iniţiativele de politică emergente în domeniul portofelelor pentru identitatea digitală, al mijloacelor de identificare electronică şi al serviciilor de încredere;
b)să consilieze Comisia, după caz, în fazele iniţiale de pregătire a proiectelor de acte de punere în aplicare şi de acte delegate care urmează să fie adoptate în temeiul prezentului regulament;
c)pentru a sprijini organismele de supraveghere la punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentului regulament:
(i)să facă schimb de bune practici şi de informaţii privind punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentului regulament;
(ii)să evalueze evoluţiile pertinente din sectorul portofelului pentru identitatea digitală, al identificării electronice şi al serviciilor de încredere;
(iii)să organizeze reuniuni comune cu părţile interesate relevante din întreaga Uniune pentru a discuta activităţile desfăşurate de grupul de cooperare şi pentru a colecta informaţii cu privire la dificultăţile emergente în materie de politici;
(iv)cu sprijinul ENISA, să facă schimb de opinii, de bune practici şi de informaţii cu privire la aspectele relevante în materie de securitate cibernetică în ceea ce priveşte portofelele europene pentru identitatea digitală, sistemele de identificare electronică şi serviciile de încredere;
(v)să facă schimb de bune practici cu privire la elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor privind notificarea încălcărilor securităţii şi măsurile comune menţionate la articolele 5e şi 10;
(vi)să organizeze reuniuni comune cu Grupul de cooperare NIS înfiinţat în temeiul articolului 14 alineatul (1) din Directiva (UE) 2022/2555 pentru a face schimb de informaţii relevante în ceea ce priveşte ameninţările cibernetice, incidentele, vulnerabilităţile, iniţiativele de sensibilizare, cursurile de formare, exerciţiile şi competenţele, consolidarea capacităţilor, capacităţile în materie de standarde şi specificaţii tehnice, precum şi standardele şi specificaţiile tehnice în legătură cu serviciile de încredere şi identificarea electronică;
(vii)să discute, la cererea unui organism de supraveghere, cererile specifice de asistenţă reciprocă menţionate la articolul 46d;
(viii)să faciliteze schimbul de informaţii între organismele de supraveghere prin furnizarea de orientări cu privire la aspectele organizatorice şi procedurile de asistenţă reciprocă menţionate la articolul 46d;
d)să organizeze evaluări inter pares ale sistemelor de identificare electronică ce trebuie notificate în temeiul prezentului regulament.
(6)Statele membre asigură cooperarea eficace şi eficientă a reprezentanţilor lor desemnaţi în grupul de cooperare.
(7)Până la 21 mai 2025, Comisia stabileşte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, modalităţile procedurale necesare pentru facilitarea cooperării dintre statele membre menţionate la alineatul (5) litera (d) de la prezentul articol. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).

Art. 47: Exercitarea delegării
(1)Competenţa de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condiţiile prevăzute la prezentul articol.
(2)Competenţa de a adopta acte delegate menţionată la articolul 5c alineatul (7), la articolul 24 alineatul (4b) şi la articolul 30 alineatul (4) se conferă Comisiei pe o perioadă nedeterminată de la 17 septembrie 2014.

(3)Delegarea de competenţe menţionată la articolul 5c alineatul (7), la articolul 24 alineatul (4b) şi la articolul 30 alineatul (4) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competenţe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menţionată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European şi Consiliului.
(5)Un act delegat adoptat în temeiul articolului 5c alineatul (7), al articolului 24 alineatul (4b) sau al articolului 30 alineatul (4) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European şi nici Consiliul nu au formulat obiecţii în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European şi Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European şi Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecţii. Respectivul termen se prelungeşte cu două luni la iniţiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Art. 48: Procedura comitetului
(1)Comisia este asistată de un comitet. Comitetul respectiv este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.
(2)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.
Art. 48a: Cerinţe de raportare
(1)Statele membre asigură colectarea de date statistice în legătură cu funcţionarea portofelelor europene pentru identitatea digitală şi a serviciilor de încredere calificate furnizate pe teritoriile lor.
(2)Datele statistice colectate în conformitate cu alineatul (1) includ următoarele:
a)numărul persoanelor fizice şi juridice care deţin un portofel european pentru identitatea digitală valabil;
b)tipul şi numărul serviciilor care acceptă utilizarea portofelului european pentru identitatea digitală;
c)numărul reclamaţiilor din partea utilizatorilor şi al incidentelor privind protecţia consumatorilor sau protecţia datelor în legătură cu beneficiarii şi serviciile de încredere calificate;
d)un raport de sinteză care include date privind incidentele care împiedică utilizarea portofelului european pentru identitatea digitală;
e)un rezumat al incidentelor semnificative de securitate, al încălcărilor securităţii datelor şi al utilizatorilor afectaţi ai portofelelor europene pentru identitatea digitală sau ai serviciilor de încredere calificate.
(3)Datele statistice menţionate la alineatul (2) sunt puse la dispoziţia publicului într-un format deschis, utilizat în mod obişnuit şi prelucrabil automat.
(4)Până la data de 31 martie a fiecărui an, statele membre transmit Comisiei un raport privind datele statistice colectate în conformitate cu alineatul (2).
Art. 49: Reexaminare
(1)Comisia reexaminează modul de aplicare a prezentului regulament şi, până la 21 mai 2026, prezintă un raport în acest sens Parlamentului European şi Consiliului. În respectivul raport, Comisia evaluează, în special, dacă este oportun să se modifice domeniul de aplicare al prezentului regulament sau dispoziţiile sale specifice, inclusiv, în special, dispoziţiile articolului 5c alineatul (5), ţinând seama de experienţa dobândită în aplicarea prezentului regulament, precum şi de evoluţiile tehnologice, ale pieţei şi juridice. Dacă este necesar, raportul respectiv este însoţit de o propunere de modificare a prezentului regulament.
(2)Raportul menţionat la alineatul (1) include o analiză a disponibilităţii, a securităţii şi a posibilităţii de utilizare a mijloacelor de identificare electronică notificate şi a portofelelor europene pentru identitatea digitală care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament şi analizează dacă tuturor prestatorilor privaţi de servicii online care recurg la servicii de identificare electronică furnizate de terţi pentru autentificarea utilizatorilor trebuie să le revină obligaţia să accepte utilizarea mijloacelor de identificare electronică notificate şi a portofelului european pentru identitatea digitală.
(3)Până la 21 mai 2030 şi, ulterior, la fiecare patru ani, Comisia prezintă un raport Parlamentului European şi Consiliului cu privire la progresele realizate în vederea atingerii obiectivelor prezentului regulament.

Art. 50: Abrogare
(1)Directiva 1999/93/CE se abrogă cu efect de la 1 iulie 2016.
(2)Trimiterile la directiva abrogată se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.
Art. 51: Măsuri tranzitorii
(1)Dispozitivele sigure de creare a semnăturilor a căror conformitate a fost stabilită în conformitate cu articolul 3 alineatul (4) din Directiva 1999/93/CE sunt considerate în continuare dispozitive de creare a semnăturilor electronice calificate în temeiul prezentului regulament până la 21 mai 2027.
(2)Certificatele calificate emise persoanelor fizice în temeiul Directivei 1999/93/CE sunt considerate în continuare certificate calificate pentru semnături electronice în temeiul prezentului regulament până la 21 mai 2026.
(3)Până la 21 mai 2026, gestionarea dispozitivelor calificate de creare a semnăturilor şi sigiliilor electronice la distanţă de către alţi prestatori de servicii de încredere calificaţi decât cei care prestează servicii de încredere calificate pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a semnăturilor şi sigiliilor electronice la distanţă în conformitate cu articolele 29a şi 39a, se poate desfăşura fără să fie necesară obţinerea statutului de calificat pentru prestarea acestor servicii de gestionare.
(4)Prestatorii de servicii de încredere calificaţi cărora li s-a acordat statutul de calificat în temeiul prezentului regulament înainte de 20 mai 2024 prezintă organismului de supraveghere un raport de evaluare a conformităţii care dovedeşte conformitatea cu articolul 24 alineatele (1), (1a) şi (1b) cât mai curând posibil şi în orice caz până la 21 mai 2026.

Art. 52: Intrarea în vigoare
(1)Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(2)Prezentul regulament se aplică de la 1 iulie 2016, cu excepţia următoarelor dispoziţii:
a)art. 8 alineatul (3), art. 9 alineatul (5), art. 12 alineatele (2)-(9), art. 17 alineatul (8), art. 19 alineatul (4), art. 20 alineatul (4), art. 21 alineatul (4), art. 22 alineatul (5), art. 23 alineatul (3), art. 24 alineatul (5), art. 27 alineatele (4) şi (5), art. 28 alineatul (6), art. 29 alineatul (2), art. 30 alineatele (3) şi (4), art. 31 alineatul (3), art. 32 alineatul (3), art. 33 alineatul (2), art. 34 alineatul (2), art. 37 alineatele (4) şi (5), art. 38 alineatul (6), art. 42 alineatul (2), art. 44 alineatul (2), art. 45 alineatul (2) şi articolele 47 şi 48 se aplică de la 17 septembrie 2014;
b)art. 7, art. 8 alineatele (1) şi (2), articolele 9, 10, 11 şi art. 12 alineatul (1) se aplică de la data aplicării actelor de punere în aplicare menţionate la art. 8 alineatul (3) şi la art. 12 alineatul (8);
c)art. 6 se aplică după trei ani de la data aplicării actelor de punere în aplicare menţionate la art. 8 alineatul (3) şi la art. 12 alineatul (8).
(3)În cazul în care sistemul de identificare electronică notificat este inclus în lista publicată de Comisie în conformitate cu art. 9 înainte de data menţionată la alineatul (2) litera (c) de la prezentul articol, recunoaşterea mijloacelor de identificare electronică din cadrul sistemului respectiv în temeiul art. 6 are loc cel târziu în termen de 12 luni de la publicarea respectivului sistem, dar nu înainte de data menţionată la alineatul (2) litera (c) de la prezentul articol.
(4)Fără a aduce atingere alineatului (2) litera (c) de la prezentul articol, un stat membru poate decide ca mijloacele de identificare electronică din cadrul unui sistem de identificare electronică notificat în temeiul art. 9 alineatul (1) de către un alt stat membru să fie recunoscute de primul stat membru de la data aplicării actelor de punere în aplicare menţionate la art. 8 alineatul (3) şi la art. 12 alineatul (8). Statele membre vizate informează Comisia. Comisia publică aceste informaţii.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 23 iulie 2014.

Pentru Parlament

Preşedintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Preşedintele

S. GOZI

ANEXA I:CERINŢE PENTRU CERTIFICATELE CALIFICATE PENTRU SEMNĂTURI ELECTRONICE
Certificatele calificate pentru semnături electronice conţin:
(a)o indicaţie, cel puţin într-o formă adecvată pentru prelucrarea automată, că certificatul a fost emis ca certificat calificat pentru semnături electronice;
(b)un set de date care reprezintă fără ambiguitate prestatorul de servicii de încredere calificat care emite certificatele calificate, care includ cel puţin statul membru în care este stabilit prestatorul respectiv; şi
- în cazul unei persoane juridice: denumirea şi, după caz, numărul de înregistrare astfel cum se menţionează în registrele oficiale;
- în cazul unei persoane fizice: numele persoanei;
(c)cel puţin numele semnatarului sau un pseudonim; în cazul în care se utilizează un pseudonim, acesta este indicat în mod clar;
(d)datele de validare a semnăturilor electronice care corespund datelor de creare a semnăturilor electronice;
(e)detalii privind începutul şi sfârşitul perioadei de valabilitate a certificatului;
(f)codul de identitate al certificatului care trebuie să fie unic pentru prestatorul de servicii de încredere calificat;
(g)semnătura electronică avansată sau sigiliul electronic avansat al prestatorului de servicii de încredere calificat emitent;
(h)locul în care certificatul care stă la baza semnăturii electronice avansate sau a sigiliului electronic avansat menţionate la litera (g) este disponibil gratuit;
(i)informaţiile privind serviciile care pot fi utilizate pentru a cunoaşte statutul valabilităţii certificatului calificat sau localizarea acestor servicii;

(j)în cazul în care datele de creare a semnăturilor electronice legate de datele de validare a semnăturilor electronice sunt situate într-un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat, o indicaţie corespunzătoare referitoare la aceasta, cel puţin într-o formă adecvată pentru prelucrarea automată.
ANEXA II:CERINŢE PENTRU DISPOZITIVELE DE CREARE A SEMNĂTURILOR ELECTRONICE CALIFICATE
1.Dispozitivele de creare a semnăturilor electronice calificate garantează, prin mijloace tehnice şi procedurale adecvate, cel puţin că:
a)caracterul confidenţial al datelor de creare a semnăturilor electronice utilizate pentru crearea semnăturii electronice este asigurat în mod rezonabil;
b)datele de creare a semnăturilor electronice utilizate pentru crearea semnăturii electronice pot, practic, să apară numai o dată;
c)există suficiente asigurări că datele de creare a semnăturilor electronice utilizate pentru crearea semnăturilor electronice nu pot să fie descoperite prin deducţie şi că semnătura electronică este protejată în mod fiabil împotriva falsificării utilizând tehnologia disponibilă în prezent;
d)datele de creare a semnăturilor electronice utilizate pentru crearea semnăturilor electronice pot să fie protejate în mod fiabil de către semnatarul legitim împotriva utilizării de către alte persoane.
2.Dispozitivele de creare a semnăturilor electronice calificate nu modifică datele care urmează să fie semnate sau nu împiedică prezentarea lor semnatarului înainte de a semna.
3.[textul din punctul 3. din anexa II a fost abrogat la 20-mai-2024 de anexa II din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
4.
[textul din punctul 4. din anexa II a fost abrogat la 20-mai-2024 de anexa II din Regulamentul 1183/11-apr-2024]
ANEXA III:CERINŢE PENTRU CERTIFICATELE CALIFICATE PENTRU SIGILIILE ELECTRONICE
Certificatele calificate pentru sigiliile electronice conţin:
(a)o indicaţie, cel puţin într-o formă adecvată pentru prelucrarea automată, că certificatul a fost emis ca certificat calificat pentru sigilii electronice;
(b)un set de date care reprezintă fără ambiguitate prestatorul de servicii de încredere calificat care emite certificatele calificate, care include cel puţin statul membru în care este stabilit prestatorul respectiv; şi
- în cazul unei persoane juridice: denumirea şi, după caz, numărul de înregistrare astfel cum se menţionează în registrele oficiale;
- în cazul unei persoane fizice: numele persoanei;
(c)cel puţin numele creatorului sigiliului şi, după caz, numărul de înregistrare astfel cum se menţionează în registrele oficiale;
(d)datele de validare a sigiliilor electronice, care corespund datelor de creare a sigiliilor electronice;
(e)detalii privind începutul şi sfârşitul perioadei de valabilitate a certificatului;
(f)codul de identitate al certificatului, care trebuie să fie unic pentru prestatorul de servicii de încredere calificat;
(g)semnătura electronică avansată sau sigiliul electronic avansat al prestatorului de servicii de încredere calificat emitent;
(h)locul în care certificatul care stă la baza semnăturii electronice avansate sau a sigiliului electronic avansat menţionate la litera (g) este disponibil gratuit;
(i)informaţiile privind serviciile care pot fi utilizate pentru a cunoaşte statutul valabilităţii certificatului calificat sau localizarea acestor servicii;

(j)în cazul în care datele de creare a sigiliilor electronice legate de datele de validare a sigiliilor electronice sunt situate într-un dispozitiv de creare a sigiliilor electronice calificat, o indicaţie corespunzătoare referitoare la aceasta, cel puţin într-o formă adecvată pentru prelucrarea automată.
ANEXA IV:CERINŢE PENTRU CERTIFICATELE CALIFICATE PENTRU AUTENTIFICAREA UNUI SITE INTERNET
Certificatele calificate pentru autentificarea unui site internet conţin:
(a)o indicaţie, cel puţin într-o formă adecvată pentru prelucrarea automată, că certificatul a fost emis ca certificat calificat pentru autentificarea unui site internet;
(b)un set de date care reprezintă fără ambiguitate prestatorul de servicii de încredere calificat care emite certificatele calificate, care include cel puţin statul membru în care este stabilit prestatorul respectiv; şi
- în cazul unei persoane juridice: denumirea şi, după caz, numărul de înregistrare astfel cum se menţionează în registrele oficiale,
- în cazul unei persoane fizice: numele persoanei;
(c)în cazul persoanelor fizice: cel puţin numele persoanei căreia i s-a emis certificatul sau un pseudonim; în cazul în care se utilizează un pseudonim, acesta este indicat în mod clar;
(c1)în cazul persoanelor juridice: un set unic de date care reprezintă fără echivoc persoana juridică căreia i se emite certificatul, incluzând cel puţin denumirea persoanei juridice căreia i se emite certificatul şi, după caz, numărul de înregistrare astfel cum este menţionat în registrele oficiale;

(d)elemente ale adresei persoanei fizice sau juridice căreia i s-a eliberat certificatul, incluzând cel puţin oraşul şi statul, şi, dacă este cazul, în forma în care sunt înscrise în registrele oficiale;
(e)numele domeniului (domeniilor) gestionat(e) de persoana fizică sau juridică căreia i s-a emis certificatul;
(f)detalii privind începutul şi sfârşitul perioadei de valabilitate a certificatului;
(g)codul de identitate al certificatului, care trebuie să fie unic pentru prestatorul de servicii de încredere calificat;
(h)semnătura electronică avansată sau sigiliul electronic avansat al prestatorului de servicii de încredere calificat emitent;
(j)informaţiile privind serviciile care pot fi utilizate pentru a cunoaşte statutul valabilităţii certificatului calificat sau localizarea acestor servicii.

(j)localizarea serviciilor privind statutul valabilităţii certificatului care pot fi utilizate pentru a cunoaşte statutul valabilităţii certificatului calificat.
ANEXA V:CERINŢE PRIVIND ATESTATUL ELECTRONIC CALIFICAT AL ATRIBUTELOR
Atestatul electronic calificat al atributelor conţine:
(a)o indicaţie, cel puţin într-un format adecvat pentru prelucrarea automată, a faptului că atestatul a fost emis ca atestat electronic calificat al atributelor;
(b)un set de date care reprezintă fără ambiguitate prestatorul de servicii de încredere calificat care emite atestatul electronic calificat al atributelor, incluzând cel puţin statul membru în care este stabilit prestatorul respectiv şi:
(i)în cazul unei persoane juridice: denumirea şi, după caz, numărul de înregistrare astfel cum figurează în registrele oficiale,
(ii)în cazul unei persoane fizice: numele persoanei;
(c)un set de date care reprezintă fără echivoc entitatea la care se referă atributele atestate; în cazul în care se utilizează un pseudonim, acesta este indicat în mod clar;
(d)atributul atestat sau atributele atestate, inclusiv, în cazurile aplicabile, informaţiile necesare pentru a identifica domeniul de aplicare al atributelor respective;
(e)detalii privind începutul şi sfârşitul perioadei de valabilitate a atestatului;
(f)codul de identificare al atestatului, care trebuie să fie unic pentru prestatorul de servicii de încredere calificat şi, în cazurile aplicabile, indicarea sistemului de atestare din care face parte atestatul atributelor;
(g)semnătura electronică calificată sau sigiliul electronic calificat al prestatorului de servicii de încredere calificat emitent;
(h)locul în care este disponibil gratuit certificatul care stă la baza semnăturii electronice calificate sau a sigiliului electronic calificat menţionate la litera (g);
(i)informaţiile privind serviciile care pot fi utilizate pentru a cunoaşte statutul valabilităţii certificatului calificat sau localizarea acestor servicii.
ANEXA VI:LISTA MINIMĂ A ATRIBUTELOR
În temeiul articolului 45e, statele membre se asigură că sunt adoptate măsuri pentru a le permite prestatorilor de servicii de încredere calificaţi care pun la dispoziţie atestate electronice ale atributelor să verifice prin mijloace electronice, la cererea utilizatorului, autenticitatea următoarelor atribute prin raportare la sursa autentică relevantă la nivel naţional sau prin intermediul unor intermediari desemnaţi recunoscuţi la nivel naţional, în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern şi în cazurile în care aceste atribute se bazează pe surse autentice din cadrul sectorului public:
1.adresa;
2.vârsta;
3.genul;
4.starea civilă;
5.componenţa familiei;
6.naţionalitatea sau cetăţenia;
7.nivelul de studii, titluri şi diplome;
8.calificări profesionale, titluri şi licenţe;
9.împuterniciri şi mandate de reprezentare a persoanelor fizice sau juridice;
10.autorizaţii publice şi licenţe;
11.pentru persoanele juridice, datele financiare şi datele privind societăţile.
ANEXA VII:CERINŢE PRIVIND ATESTATUL ELECTRONIC AL ATRIBUTELOR EMIS DE UN ORGANISM PUBLIC RESPONSABIL DE O SURSĂ AUTENTICĂ SAU ÎN NUMELE UNUI ASTFEL DE ORGANISM
Un atestat electronic al atributelor emis de un organism public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism conţine:
(a)o indicaţie, cel puţin într-un format adecvat pentru prelucrarea automată, a faptului că atestatul a fost emis ca atestat electronic al atributelor emis de un organism public responsabil de o sursă autentică sau în numele unui astfel de organism;
(b)un set de date care reprezintă fără echivoc organismul public care emite atestatul electronic al atributelor, incluzând cel puţin statul membru în care este stabilit organismul public respectiv şi denumirea sa şi, după caz, numărul său de înregistrare, astfel cum figurează în registrele oficiale;
(c)un set de date care reprezintă fără echivoc entitatea la care se referă atributele atestate; în cazul în care se utilizează un pseudonim, acesta este indicat în mod clar;
(d)atributul atestat sau atributele atestate, inclusiv, în cazurile aplicabile, informaţiile necesare pentru a identifica domeniul de aplicare al atributelor respective;
(e)detalii privind începutul şi sfârşitul perioadei de valabilitate a atestatului;
(f)codul de identificare al atestatului, care trebuie să fie unic pentru organismul public emitent şi, în cazurile aplicabile, o indicare a sistemului de atestare din care face parte atestatul atributelor;
(g)semnătura electronică calificată sau sigiliul electronic calificat al organismului emitent;
(h)locul în care este disponibil gratuit certificatul care stă la baza semnăturii electronice calificate sau a sigiliului electronic calificat menţionate la litera (g);
(i)informaţiile privind serviciile care pot fi utilizate pentru a cunoaşte statutul valabilităţii certificatului calificat sau localizarea acestor servicii.

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 257L din data de 28 august 2014