Capitolul vi - DISPOZIŢII FINALE - Regulamentul 910/23-iul-2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 257L

În vigoare
Versiune de la: 20 Mai 2024 până la: 17 Octombrie 2024
CAPITOLUL VI:DISPOZIŢII FINALE
Art. 48a: Cerinţe de raportare
(1)Statele membre asigură colectarea de date statistice în legătură cu funcţionarea portofelelor europene pentru identitatea digitală şi a serviciilor de încredere calificate furnizate pe teritoriile lor.
(2)Datele statistice colectate în conformitate cu alineatul (1) includ următoarele:
a)numărul persoanelor fizice şi juridice care deţin un portofel european pentru identitatea digitală valabil;
b)tipul şi numărul serviciilor care acceptă utilizarea portofelului european pentru identitatea digitală;
c)numărul reclamaţiilor din partea utilizatorilor şi al incidentelor privind protecţia consumatorilor sau protecţia datelor în legătură cu beneficiarii şi serviciile de încredere calificate;
d)un raport de sinteză care include date privind incidentele care împiedică utilizarea portofelului european pentru identitatea digitală;
e)un rezumat al incidentelor semnificative de securitate, al încălcărilor securităţii datelor şi al utilizatorilor afectaţi ai portofelelor europene pentru identitatea digitală sau ai serviciilor de încredere calificate.
(3)Datele statistice menţionate la alineatul (2) sunt puse la dispoziţia publicului într-un format deschis, utilizat în mod obişnuit şi prelucrabil automat.
(4)Până la data de 31 martie a fiecărui an, statele membre transmit Comisiei un raport privind datele statistice colectate în conformitate cu alineatul (2).
Art. 49: Reexaminare
(1)Comisia reexaminează modul de aplicare a prezentului regulament şi, până la 21 mai 2026, prezintă un raport în acest sens Parlamentului European şi Consiliului. În respectivul raport, Comisia evaluează, în special, dacă este oportun să se modifice domeniul de aplicare al prezentului regulament sau dispoziţiile sale specifice, inclusiv, în special, dispoziţiile articolului 5c alineatul (5), ţinând seama de experienţa dobândită în aplicarea prezentului regulament, precum şi de evoluţiile tehnologice, ale pieţei şi juridice. Dacă este necesar, raportul respectiv este însoţit de o propunere de modificare a prezentului regulament.
(2)Raportul menţionat la alineatul (1) include o analiză a disponibilităţii, a securităţii şi a posibilităţii de utilizare a mijloacelor de identificare electronică notificate şi a portofelelor europene pentru identitatea digitală care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament şi analizează dacă tuturor prestatorilor privaţi de servicii online care recurg la servicii de identificare electronică furnizate de terţi pentru autentificarea utilizatorilor trebuie să le revină obligaţia să accepte utilizarea mijloacelor de identificare electronică notificate şi a portofelului european pentru identitatea digitală.
(3)Până la 21 mai 2030 şi, ulterior, la fiecare patru ani, Comisia prezintă un raport Parlamentului European şi Consiliului cu privire la progresele realizate în vederea atingerii obiectivelor prezentului regulament.

Art. 50: Abrogare
(1)Directiva 1999/93/CE se abrogă cu efect de la 1 iulie 2016.
(2)Trimiterile la directiva abrogată se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.
Art. 51: Măsuri tranzitorii
(1)Dispozitivele sigure de creare a semnăturilor a căror conformitate a fost stabilită în conformitate cu articolul 3 alineatul (4) din Directiva 1999/93/CE sunt considerate în continuare dispozitive de creare a semnăturilor electronice calificate în temeiul prezentului regulament până la 21 mai 2027.
(2)Certificatele calificate emise persoanelor fizice în temeiul Directivei 1999/93/CE sunt considerate în continuare certificate calificate pentru semnături electronice în temeiul prezentului regulament până la 21 mai 2026.
(3)Până la 21 mai 2026, gestionarea dispozitivelor calificate de creare a semnăturilor şi sigiliilor electronice la distanţă de către alţi prestatori de servicii de încredere calificaţi decât cei care prestează servicii de încredere calificate pentru gestionarea dispozitivelor calificate de creare a semnăturilor şi sigiliilor electronice la distanţă în conformitate cu articolele 29a şi 39a, se poate desfăşura fără să fie necesară obţinerea statutului de calificat pentru prestarea acestor servicii de gestionare.
(4)Prestatorii de servicii de încredere calificaţi cărora li s-a acordat statutul de calificat în temeiul prezentului regulament înainte de 20 mai 2024 prezintă organismului de supraveghere un raport de evaluare a conformităţii care dovedeşte conformitatea cu articolul 24 alineatele (1), (1a) şi (1b) cât mai curând posibil şi în orice caz până la 21 mai 2026.

Art. 52: Intrarea în vigoare
(1)Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(2)Prezentul regulament se aplică de la 1 iulie 2016, cu excepţia următoarelor dispoziţii:
a)art. 8 alineatul (3), art. 9 alineatul (5), art. 12 alineatele (2)-(9), art. 17 alineatul (8), art. 19 alineatul (4), art. 20 alineatul (4), art. 21 alineatul (4), art. 22 alineatul (5), art. 23 alineatul (3), art. 24 alineatul (5), art. 27 alineatele (4) şi (5), art. 28 alineatul (6), art. 29 alineatul (2), art. 30 alineatele (3) şi (4), art. 31 alineatul (3), art. 32 alineatul (3), art. 33 alineatul (2), art. 34 alineatul (2), art. 37 alineatele (4) şi (5), art. 38 alineatul (6), art. 42 alineatul (2), art. 44 alineatul (2), art. 45 alineatul (2) şi articolele 47 şi 48 se aplică de la 17 septembrie 2014;
b)art. 7, art. 8 alineatele (1) şi (2), articolele 9, 10, 11 şi art. 12 alineatul (1) se aplică de la data aplicării actelor de punere în aplicare menţionate la art. 8 alineatul (3) şi la art. 12 alineatul (8);
c)art. 6 se aplică după trei ani de la data aplicării actelor de punere în aplicare menţionate la art. 8 alineatul (3) şi la art. 12 alineatul (8).
(3)În cazul în care sistemul de identificare electronică notificat este inclus în lista publicată de Comisie în conformitate cu art. 9 înainte de data menţionată la alineatul (2) litera (c) de la prezentul articol, recunoaşterea mijloacelor de identificare electronică din cadrul sistemului respectiv în temeiul art. 6 are loc cel târziu în termen de 12 luni de la publicarea respectivului sistem, dar nu înainte de data menţionată la alineatul (2) litera (c) de la prezentul articol.
(4)Fără a aduce atingere alineatului (2) litera (c) de la prezentul articol, un stat membru poate decide ca mijloacele de identificare electronică din cadrul unui sistem de identificare electronică notificat în temeiul art. 9 alineatul (1) de către un alt stat membru să fie recunoscute de primul stat membru de la data aplicării actelor de punere în aplicare menţionate la art. 8 alineatul (3) şi la art. 12 alineatul (8). Statele membre vizate informează Comisia. Comisia publică aceste informaţii.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.