Art. 5f. - Art. 5 f : Utilizarea transfrontalieră a portofelelor europene pentru identitatea digitală - Regulamentul 910/23-iul-2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 257L

În vigoare
Versiune de la: 20 Mai 2024 până la: 17 Octombrie 2024
Art. 5f: Utilizarea transfrontalieră a portofelelor europene pentru identitatea digitală
(1)În cazul în care statele membre solicită identificarea şi autentificarea electronică pentru a accesa un serviciu online furnizat de un organism din sectorul public, acestea acceptă şi portofelele europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate în conformitate cu prezentul regulament.
(2)În cazul în care beneficiarii privaţi care furnizează servicii, cu excepţia microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici, astfel cum sunt definite la articolul 2 din anexa la Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei (*4), au obligaţia în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern să utilizeze autentificarea strictă a utilizatorului pentru identificarea online sau în cazul în care autentificarea strictă a utilizatorului pentru identificarea online este obligatorie în temeiul unei obligaţii contractuale, inclusiv în domeniile transporturilor, energiei, serviciilor bancare şi financiare, securităţii sociale, sănătăţii, apei potabile, serviciilor poştale, infrastructurii digitale, educaţiei sau telecomunicaţiilor, respectivii beneficiari privaţi, în termen de 36 de luni de la data intrării în vigoare a actelor de punere în aplicare menţionate la articolul 5a alineatul (23) şi la articolul 5c alineatul (6) şi, numai la cererea voluntară a utilizatorului, acceptă şi utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate în conformitate cu prezentul regulament.
(*4)Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii (JO L 124, 20.5.2003, p. 36).
(3)În cazul în care furnizorii de platforme online foarte mari menţionate la articolul 33 din Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European şi al Consiliului (*5) impun autentificarea utilizatorului pentru accesul la servicii online, aceştia acceptă şi facilitează şi utilizarea portofelelor europene pentru identitatea digitală care sunt furnizate în conformitate cu prezentul regulament pentru autentificarea utilizatorului, numai la cererea voluntară a acestuia şi în ceea ce priveşte datele minime necesare pentru serviciul online specific pentru care se solicită autentificarea.
(*5)Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale) (JO L 277, 27.10.2022, p. 1).
(4)În cooperare cu statele membre, Comisia facilitează elaborarea unor coduri de conduită în strânsă colaborare cu toate părţile interesate relevante, inclusiv cu societatea civilă, pentru a contribui la disponibilitatea şi utilizarea pe scară largă a portofelelor europene pentru identitatea digitală care se încadrează în domeniul de aplicare al prezentului regulament şi pentru a încuraja prestatorii de servicii să finalizeze elaborarea codurilor de conduită.
(5)În termen de 24 de luni de la implementarea portofelelor europene pentru identitatea digitală, Comisia evaluează cererea, disponibilitatea şi posibilitatea de utilizare a portofelelor europene pentru identitatea digitală, ţinând seama de criterii precum adoptarea de către utilizatori, prezenţa transfrontalieră a prestatorilor de servicii, evoluţiile tehnologice, evoluţia modelelor de utilizare şi cererea consumatorilor.