Art. 13. - Art. 13: Răspunderea şi sarcina probei - Regulamentul 910/23-iul-2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 257L

În vigoare
Versiune de la: 20 Mai 2024 până la: 17 Octombrie 2024
Art. 13: Răspunderea şi sarcina probei
(1)În pofida alineatului (2) de la prezentul articol şi fără a aduce atingere Regulamentului (UE) 2016/679, prestatorii de servicii de încredere sunt răspunzători pentru prejudiciile cauzate în mod intenţionat sau din neglijenţă oricărei persoane fizice sau juridice ca urmare a nerespectării obligaţiilor prevăzute în prezentul regulament. Orice persoană fizică sau juridică ce a suferit un prejudiciu material sau moral ca urmare a unei încălcări a prezentului regulament de către un prestator de servicii de încredere are dreptul de a solicita despăgubiri în conformitate cu dreptul Uniunii şi cu dreptul intern.
Sarcina de a proba intenţia sau neglijenţa unui prestator de servicii de încredere necalificat revine persoanei fizice sau juridice care introduce o acţiune în despăgubiri pentru prejudiciul menţionat la primul paragraf.
Intenţia sau neglijenţa din partea unui prestator de servicii de încredere calificat este prezumată, cu excepţia cazului în care respectivul prestator de servicii de încredere calificat dovedeşte că prejudiciul menţionat la primul paragraf nu a intervenit din intenţia sau din neglijenţa sa.

(2)În cazul în care prestatorii de servicii de încredere îşi informează clienţii în prealabil în mod corespunzător cu privire la restricţiile privind utilizarea serviciilor pe care aceştia le prestează şi în cazul în care aceste restricţii pot fi recunoscute de părţile terţe, prestatorii de servicii de încredere nu sunt răspunzători pentru prejudiciile rezultate din utilizarea serviciilor care depăşesc restricţiile indicate.
(3)Alineatele (1) şi (2) se aplică în conformitate cu normele de drept intern privind răspunderea.