Art. 5b. - Art. 5 b : Beneficiarii portofelului european pentru identitatea digitală - Regulamentul 910/23-iul-2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 257L

În vigoare
Versiune de la: 20 Mai 2024 până la: 17 Octombrie 2024
Art. 5b: Beneficiarii portofelului european pentru identitatea digitală
(1)În cazul în care un beneficiar intenţionează să recurgă la portofele europene pentru identitatea digitală pentru furnizarea de servicii publice sau private prin intermediul interacţiunii digitale, beneficiarul se înregistrează în statul membru în care este stabilit.
(2)Procesul de înregistrare este eficient din punctul de vedere al costurilor şi proporţional cu riscurile. Beneficiarul furnizează cel puţin:
a)informaţiile necesare pentru autentificarea în portofelele europene pentru identitatea digitală, informaţii care includ cel puţin:
(i)statul membru în care este stabilit beneficiarul; şi
(ii)numele beneficiarului şi, după caz, numărul său de înregistrare, astfel cum figurează într-un registru oficial, împreună cu datele de identificare ale respectivului registru oficial;
b)datele de contact ale beneficiarului;
c)utilizarea preconizată a portofelelor europene pentru identitatea digitală, inclusiv menţionarea datelor pe care beneficiarul urmează să le solicite utilizatorilor.
(3)Beneficiarii nu solicită utilizatorilor să furnizeze alte date decât cele menţionate în temeiul alineatului (2) litera (c).
(4)Alineatele (1) şi (2) nu aduc atingere dreptului Uniunii sau dreptului intern care se aplică prestării de servicii specifice.
(5)Statele membre pun la dispoziţia publicului online informaţiile menţionate la alineatul (2), într-o formă purtând o semnătură electronică sau un sigiliu electronic adecvate pentru prelucrarea automată.
(6)Beneficiarii înregistraţi în conformitate cu prezentul articol informează fără întârziere statele membre cu privire la orice modificare a informaţiilor furnizate în înregistrarea efectuată în temeiul alineatului (2).
(7)Statele membre stabilesc un mecanism comun care să permită identificarea şi autentificarea beneficiarilor, astfel cum se menţionează la articolul 5a alineatul (5) litera (c).
(8)Atunci când intenţionează să recurgă la portofele europene pentru identitatea digitală, beneficiarii se identifică faţă de utilizator.
(9)Beneficiarii sunt responsabili de îndeplinirea procedurii de autentificare şi validare a datelor de identificare personală şi de atestare electronică a atributelor solicitate în cadrul portofelelor europene pentru identitatea digitală. Beneficiarii nu refuză utilizarea pseudonimelor, în cazul în care dreptul Uniunii sau de dreptul intern nu impun identificarea utilizatorului.
(10)Intermediarii care acţionează în numele beneficiarilor sunt consideraţi beneficiari şi nu stochează date cu privire la conţinutul tranzacţiei.
(11)Până la 21 noiembrie 2024, Comisia stabileşte specificaţiile tehnice şi procedurile privind cerinţele prevăzute la alineatele (2), (5) şi (6)-(9) de la prezentul articol prin intermediul unor acte de punere în aplicare privind implementarea portofelelor europene pentru identitatea digitală, astfel cum se menţionează la articolul 5a alineatul (23). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 48 alineatul (2).