Capitolul iv - Potrivirea iniţială şi practică în cadrul procedurii adopţiei interne - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
CAPITOLUL IV:Potrivirea iniţială şi practică în cadrul procedurii adopţiei interne
SECŢIUNEA 1:Potrivirea iniţială
Art. 45
(1)Procesul de potrivire iniţială constă în identificarea şi selectarea persoanei/familiei adoptatoare atestate în vederea adopţiei care, din punctul de vedere al criteriilor de potrivire iniţială, corespunde nevoilor copilului.
(2)Potrivirea iniţială se realizează pornind de la nevoile şi caracteristicile copilului adoptabil, luând în considerare capacitatea adoptatorului/familiei adoptatoare atestat/atestate de a răspunde acestora, şi este realizată de către responsabilul de caz al copilului.
Art. 46
(1)Pentru fiecare copil aflat în evidenţa R.N.A. cu hotărâre definitivă de deschidere a procedurii de adopţie se generează lista cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate. În cazul fraţilor inseparabili, lista este comună.
(2)Includerea adoptatorilor/familiilor adoptatoare în cadrul listei se face în funcţie de gradul în care aceştia răspund nevoilor şi caracteristicilor copilului, menţionate mai jos, şi care reprezintă criterii de potrivire iniţială:
a)vârsta copilului;
b)sexul copilului;
c)numărul de copii pe care familia îi poate îngriji;
d)starea de sănătate a copilului.
(3)Ulterior aplicării criteriilor prevăzute la alin. (2), în listă se includ cu prioritate adoptatorii/familiile adoptatoare atestate, prevăzute la art. 39 alin. (2) din lege.
(4)În primele 6 luni de la eliberarea atestatului, adoptatorul/familia adoptatoare care răspunde în aceeaşi măsură criteriilor de includere în cadrul listei şi care locuieşte în fapt la adresa de domiciliu/reşedinţă din acelaşi judeţ/sector cu cel al copilului se ierarhizează în listă în funcţie de vechimea atestatelor.
(5)Începând cu luna a 7-a de la eliberarea atestatului, adoptatorii care răspund în aceeaşi măsură criteriilor de includere în cadrul listei se ierarhizează la nivel naţional exclusiv în funcţie de vechimea atestatelor.
(6)În situaţia prevăzută la alin. (5), dacă adoptatorii răspund în aceeaşi măsură criteriilor de includere în cadrul listei şi au aceeaşi vechime a atestatului, ierarhizarea se face începând cu acei adoptatori care locuiesc în fapt la adresa de domiciliu/reşedinţă din acelaşi judeţ/sector cu cel al copilului.
(7)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare a mai fost atestat/atestată, pentru stabilirea vechimii se va lua în considerare data primei dispoziţii de atestare, cu condiţia să nu existe întreruperi mai mari de două luni între data expirării valabilităţii atestatului şi data emiterii noii dispoziţii de atestare.
(8)După împlinirea termenului prevăzut de lege la art. 60 alin. (2), în liste sunt incluşi şi adoptatorii cu reşedinţa obişnuită în străinătate.
(9)În situaţia în care, ulterior aplicării dispoziţiilor alin. (4)-(6), în lista unui copil există mai mulţi adoptatori/familii adoptatoare atestaţi/atestate care răspund în aceeaşi măsură criteriilor enunţate, aceştia se includ împreună pe prima poziţie a listei generate din R.N.A.
Art. 47
(1)Persoanele prevăzute la art. 46 alin. (3) care doresc să adopte numai copilul/copiii faţă de care au prioritate nu vor fi incluse în listele altor copii.
(2)Prin excepţie de la prevederile art. 46 alin. (4)-(6), persoanele atestate care beneficiază de prioritate în realizarea potrivirii conform art. 46 alin. (3) şi care răspund în aceeaşi măsură criteriilor de potrivire iniţială sunt incluse împreună pe prima poziţie a listei generate din R.N.A.
Art. 48
În lista prevăzută la art. 46 nu se include adoptatorul/familia adoptatoare atestat/atestată cu reşedinţa obişnuită în România care şi-a exprimat intenţia de a adopta internaţional un copil cu reşedinţa obişnuită în străinătate. Cererea şi documentaţia depuse de aceste persoane se transmit autorităţilor străine ale statului de origine al copilului, prin intermediul A.N.D.P.D.C.A., în conformitate cu cerinţele legislaţiei statului respectiv.
Art. 49
(1)Potrivirea iniţială se realizează în termen de maximum 7 zile calendaristice de la generarea listei prin completarea fişei sintetice de potrivire pe baza analizării informaţiilor detaliate cuprinse în dosarul copilului, în raportul final de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare şi, după caz, în rapoartele anuale de reevaluare.
(2)Analiza informaţiilor se realizează de către responsabilul de caz al copilului în colaborare cu psihologul din cadrul compartimentului de specialitate şi responsabilul de caz al familiei. În procesul de analiză poate fi consultat managerul de caz sau persoana de referinţă a copilului.
(3)Fişa sintetică de potrivire cuprinde propunerea de iniţiere a procedurii de potrivire practică cu adoptatorul/familia adoptatoare de pe listă sau reluarea procedurii. Responsabilul de caz al copilului introduce informaţiile referitoare la iniţierea procedurii de potrivire practică sau, după caz, reluarea procedurii de potrivire iniţială în R.N.A.
(4)Responsabilul de caz al copilului are obligaţia ca, cel puţin o dată la 7 zile calendaristice, să consulte lista prevăzută la art. 46 şi să reia procedura de potrivire iniţială cu adoptatorul/familia adoptatoare aflat/aflată pe prima poziţie din listă.
(5)În situaţia în care pe prima poziţie a listei generate din R.N.A. sunt incluse mai multe persoane, această analiză se realizează simultan cu toate aceste persoane, urmând ca responsabilul de caz al copilului să propună motivat iniţierea potrivirii practice cu cel mai potrivit/cea mai potrivită adoptator/familie adoptatoare.
Art. 50
(1)Responsabilul de caz al familiei informează lunar adoptatorul/familia adoptatoare care a fost inclus/inclusă pe listă şi pentru care potrivirea practică nu a fost iniţiată cu privire la motivele pentru care potrivirea iniţială a fost reluată.
(2)Adoptatorul/Familia adoptatoare care nu a fost inclus/inclusă pe liste 3 luni consecutive este informat/informată trimestrial de către responsabilul de caz al familiei cu privire la motivele pentru care nu a fost inclus/inclusă.
Art. 51
Prevederile art. 46-50 nu se aplică copiilor care au împlinit vârsta de 14 ani.
SECŢIUNEA 2:Potrivirea practică
Art. 52
(1)Potrivirea practică presupune facilitarea contactului direct între copil şi adoptator/familia adoptatoare prin:
a)întâlniri ale copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare la sediul direcţiei;
b)vizitarea copilului la domiciliul persoanei, familiei, asistentului maternal sau serviciului de tip rezidenţial;
c)întâlniri ale copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului;
d)găzduirea copilului, pentru o perioadă de maximum 7 zile calendaristice consecutive, de către adoptatorul/familia adoptatoare. În situaţii excepţionale responsabilul de caz al familiei poate propune prelungirea perioadei de găzduire cu maximum 7 zile calendaristice.
(2)Potrivirea practică se realizează în termen de maximum 3 luni de la exprimarea acordului adoptatorului/familiei adoptatoare prevăzut la art. 55 alin. (2) cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică. În situaţii temeinic motivate de către responsabilul de caz al copilului, care ţin exclusiv de interesul superior al copilului, potrivirea practică poate fi prelungită cu maximum 30 de zile calendaristice.
(3)Iniţierea potrivirii practice se realizează de către responsabilul de caz al copilului care contactează de îndată responsabilul de caz al familiei, iar acesta informează adoptatorul/familia adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii iniţiale şi îl invită să se prezinte în termen de 7 zile calendaristice la sediul direcţiei. Pentru motive obiective, neimputabile solicitantului, la cererea motivată a acestuia, termenul poate fi prelungit cu 7 zile calendaristice. Informarea se poate realiza telefonic sau prin intermediul unei notificări transmise prin fax sau poştă electronică.
(4)În cadrul întâlnirii de la sediul direcţiei, responsabilul de caz al copilului face adoptatorului/familiei adoptatoare o scurtă prezentare a copilului, însoţită de fotografii recente, punând accent pe nevoile acestuia. În situaţii justificate, informarea poate fi făcută de responsabilul de caz al familiei.
(5)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare nu se prezintă la direcţie în termenele prevăzute la alin. (3), pentru copil se reia procedura de potrivire iniţială prevăzută la art. 46.
(6)În termen de 3 zile calendaristice de la prezentarea informaţiilor despre copil, adoptatorul/familia adoptatoare transmite compartimentului de specialitate acordul sau, după caz, refuzul cu privire la demararea potrivirii practice. Refuzul continuării este motivat şi este anexat la fişa sintetică de potrivire. Responsabilul de caz al copilului introduce informaţiile referitoare la refuz în R.N.A. şi reia procedura de potrivire iniţială prevăzută la art. 46.
(7)În cazul în care adoptatorul/familia adoptatoare se află în situaţia de a fi refuzat de 5 ori continuarea potrivirii practice, acesta/aceasta are obligaţia de a parcurge un program de consiliere psihologică oferit de direcţie sau, după caz, de O.P.A. Programul este obligatoriu, cuprinde un număr de minimum 3 întâlniri, dar fără a depăşi 90 de zile calendaristice de la data ultimei potriviri, iar până la finalizarea acestuia demersurile de potrivire cu adoptatorul/familia adoptatoare se suspendă.
(8)La finalul programului de consiliere psihologul întocmeşte un raport care conţine în mod obligatoriu punctul de vedere cu privire la menţinerea sau, după caz, modificarea criteriilor iniţiale, precum şi propunerea motivată cu privire la menţinerea atestatului şi continuarea demersurilor de potrivire sau, după caz, de retragere a atestatului. Copia raportului este transmisă persoanei/familiei adoptatoare în termen 5 zile calendaristice de la înregistrare.
Art. 53
În vederea facilitării procedurii de potrivire practică, responsabilul de caz al copilului din cadrul compartimentului de specialitate colaborează cu managerul de caz al acestuia. Managerul de caz are obligaţia de a informa persoanele implicate în creşterea şi îngrijirea copilului cu privire la iniţierea procesului de potrivire practică şi la obligaţia acestora de a sprijini copilul în procesul de acomodare cu adoptatorul/familia adoptatoare.
Art. 54
Dacă adoptatorul/familia adoptatoare îşi dă acordul pentru continuarea potrivirii practice, responsabilul de caz al copilului, adoptatorul/familia adoptatoare şi responsabilul de caz al acestuia/acestora stabilesc de comun acord data primei întâlniri cu copilul, care se realizează în maximum 7 zile lucrătoare de la data exprimării acordului şi, în situaţii temeinic motivate, se realizează în maximum 14 zile lucrătoare. Anterior organizării primei întâlniri cu copilul, adaptatorul/familia adoptatoare transmite o declaraţie prin care confirmă că se menţin condiţiile de la ultima reevaluare şi că nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor de fond.
Art. 55
(1)Prima întâlnire are loc în mediul de viaţă al copilului, fără a i se aduce la cunoştinţă scopul acesteia. Copilul este asistat în mod obligatoriu de persoana sa de referinţă.
(2)În termen de 3 zile calendaristice de la data primei întâlniri cu copilul, adoptatorul/familia adoptatoare îşi exprimă în scris acordul cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică.
Art. 56
(1)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare îşi dă acordul cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică, responsabilul de caz al copilului stabileşte de comun acord cu acesta/aceasta calendarul întâlnirilor şi modul de realizare a acestora, precum şi participanţii la întâlniri. Psihologul participă la cel puţin două dintre întâlnirile stabilite.
(2)Întâlnirile au drept scop realizarea treptată a acomodării cu adoptatorul/familia adoptatoare şi pot fi realizate în mediul de viaţă al copilului, în mediul de viaţă al adoptatorului/familiei adoptatoare, precum şi în afara acestora. La întâlnirile copilului cu familia adoptatoare participă ambii soţi.
(3)Numărul întâlnirilor necesare pentru constatarea compatibilităţii dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare se stabileşte de către cei 2 responsabili de caz, al copilului şi al familiei, în funcţie de particularităţile şi evoluţia relaţiei dintre ei. Numărul minim al întâlnirilor este de 6, la cel puţin două dintre ele participă psihologul, una este organizată în mediul de viaţă al adoptatorului/familiei adoptatoare sau, după caz, în alte locaţii propuse de adoptator/familia adoptatoare şi cel puţin una în mediul de viaţă al copilului. Este interzis ca ultima întâlnire programată să fie cea de găzduire a copilului de către adoptator/familia adoptatoare.
(4)La finalul potrivirii practice, responsabilul de caz al copilului, cu consultarea responsabilului de caz al adoptatorului/familiei adoptatoare şi a psihologului, întocmeşte raportul de potrivire care conţine în mod obligatoriu concluziile privind compatibilitatea dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare, precum şi propunerea de continuare sau încetare a procedurii de adopţie. Raportul de potrivire este încărcat în R.N.A.
Art. 57
(1)Dacă pe parcursul potrivirii practice copilul nu se acomodează cu adoptatorul/familia adoptatoare, responsabilul de caz al copilului, psihologul sau, după caz, responsabilul de caz al familiei sunt obligaţi să analizeze şi să consemneze într-un document motivul/motivele pentru care copilul nu se acomodează cu adoptatorul/familia adoptatoare şi să propună încetarea procedurii de potrivire.
(2)În situaţia prevăzută la alin. (1), responsabilul de caz al copilului încarcă documentul care cuprinde motivul/motivele care au stat la baza propunerii de încetare a potrivirii practice în R.N.A. şi informează managerul de caz al copilului cu privire la încetarea potrivirii practice. Pentru copil se reia procedura de potrivire iniţială conform prevederilor art. 46.
(3)După fiecare potrivire practică încetată, în cadrul căreia au avut loc cel puţin două întâlniri ale copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare, copilul este în mod obligatoriu consiliat de către psihologul din cadrul echipei multidisciplinare şi monitorizat de către managerul de caz, iar adoptatorul/familia adoptatoare este consiliat de către psihologul din cadrul compartimentului de specialitate.
(4)Responsabilul de caz al copilului are obligaţia de a informa, prin orice mijloc de comunicare, adoptatorul/familia adoptatoare cu privire la motivul/motivele propunerii de încetare a potrivirii practice.
Art. 58
(1)Dispoziţiile referitoare la realizarea potrivirii practice nu sunt aplicabile în situaţiile prevăzute la art. 45 alin. (1) din lege.
(2)În situaţiile prevăzute la art. 45 alin. (1) din lege se aplică dispoziţiile legale referitoare la întocmirea raportului cu privire la evoluţia relaţiilor dintre copil şi adoptatori necesar a fi transmis instanţei judecătoreşti învestite cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.
(3)În situaţia persoanelor prevăzute la art. 46 alin. (3) dispoziţiile referitoare la potrivirea practică se aplică numai în situaţia în care copilul/copiii nu se află în plasament/tutelă la adoptator sau familia adoptatoare. În cazul în care aceştia se află în plasament/tutelă la adoptator sau familia adoptatoare de mai puţin de 6 luni, se aplică numai dispoziţiile referitoare la întocmirea raportului de potrivire.
(4)Rapoartele prevăzute la alin. (2) şi (3) se întocmesc după realizarea de către responsabilul de caz al copilului a minimum două vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare dacă copilul locuieşte cu aceştia şi a minimum două întâlniri ale adoptatorului/familiei adoptatoare cu copilul, desfăşurate în mediul de viaţă al acestora, dacă aceştia nu au locuit împreună.
Art. 59
După demararea etapei de potrivire practică, adoptatorul/familia adoptatoare care se află în etapa de potrivire practică nu este inclus/inclusă în cadrul altor liste ale copiilor şi nici nu consultă profilul public până la finalizarea raportului de potrivire practică.
SECŢIUNEA 3:Profilul public al copilului adoptabil
Art. 60
(1)R.N.A. conţine o secţiune distinctă, denumită profil public, în care sunt incluse următoarele categorii de copii adoptabili:
a)cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie nu sa iniţiat potrivire practică;
b)cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie, deşi a fost iniţiată etapa potrivirii practice, aceasta a eşuat;
c)cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie, deşi a fost pronunţată o hotărâre de încredinţare în vederea adopţiei, aceasta a fost revocată.
(2)În cadrul secţiunii prevăzute la alin. (1) se introduc şi copiii pentru care lista generată din R.N.A., conform criteriilor prevăzute la art. 46, nu conţine timp de 3 luni consecutiv niciun/nicio adoptator/familie adoptatoare atestat/atestată.
(3)Prevederile alin. (1) nu se aplică copiilor care au împlinit vârsta de 14 ani.
Art. 61
(1)După includerea categoriilor de copii prevăzute la art. 60 alin. (1) în profilul public, procedura de potrivire iniţială prevăzută în cadrul adopţiei interne continuă, cu consultarea listei de către responsabilul de caz al copilului cel puţin o dată la 30 de zile calendaristice.
(2)În termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenelor prevăzute la art. 60 alin. (1), responsabilul de caz al copilului creează în profilul public o secţiune pentru fiecare copil.
(3)Secţiunea conţine o fotografie actuală a copilului sau, după caz, o imagine reprezentativă aleasă împreună cu acesta, precum şi următoarele informaţii:
a)prenumele copilului;
b)judeţul de domiciliu al copilului;
c)vârsta copilului;
d)descrierea succintă a nevoilor de sănătate, emoţionale şi educaţionale ale copilului;
e)principalele trăsături de personalitate şi interesele/abilităţile/aptitudinile copilului.
(4)Secţiunea poate include şi mesaje vocale sau imagini video cu activităţi ale copilului. Opinia copilului este luată în considerare în funcţie de vârsta şi gradul său de maturitate.
(5)Informaţiile şi fotografiile din secţiune sunt actualizate de responsabilul de caz al copilului anual sau ori de câte ori intervine o schimbare în situaţia copilului.
(6)În cazul fraţilor, anterior creării secţiunii, managerul de caz al copiilor analizează dacă aceştia pot fi separaţi sau nu şi întocmeşte o notă motivată cu privire la decizia luată, pe care o pune la dispoziţia responsabilului de caz al copilului. Pentru fraţii pentru care managerul de caz a decis că nu pot fi separaţi în cadrul procedurii de adopţie profilul este comun.
Art. 62
În scopul conştientizării problematicii şi nevoilor copiilor din profilul public, A.N.D.P.D.C.A., direcţiile şi O.P.A. pot organiza campanii de informare şi promovare a adopţiei.
Art. 63
(1)Profilul public al copilului adoptabil este accesat de adoptator/familia adoptatoare exclusiv la sediul direcţiei. Accesarea se face pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole ce sunt atribuite de către A.N.D.P.D.C.A, la solicitarea direcţiei.
(2)Persoana/Familia atestată poate consulta pe bază de programare informaţii referitoare la copiii incluşi în profilul public la sediul direcţiei de la domiciliu sau de la reşedinţă. Pe tot parcursul procesului de consultare adoptatorul/familia adoptatoare beneficiază de suportul reprezentanţilor compartimentului de adopţie din cadrul direcţiei la care are loc consultarea. Persoana/Familia atestată care a fost evaluată de O.P.A. poate fi însoţită de un reprezentant al acestuia.
(3)Anterior demarării procedurii de consultare, responsabilul de caz al familiei verifică dacă adoptatorul/familia adoptatoare este selectat/selectată în cadrul listei unui copil adoptabil pentru potrivirea iniţială.
(4)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare este selectat/selectată în cadrul listei unui copil adoptabil, înainte de a demara procedura de potrivire cu un copil din profilul public, optează în scris între aceasta şi cea de potrivire iniţială pe listă. Responsabilul de caz al familiei introduce în R.N.A. opţiunea adoptatorului/familiei adoptatoare.
(5)Adoptatorul poate consulta informaţiile oricărui copil inclus în profilul public, indiferent de criteriile de potrivire conţinute în raportul final de evaluare.
(6)Dacă în urma consultării profilului public adoptatorul/familia adoptatoare identifică un copil, un reprezentant al compartimentului adopţii introduce opţiunea de indisponibil pentru copil în R.N.A.
(7)După introducerea menţiunii de indisponibil în R.N.A., responsabilul de caz al familiei solicită de îndată toate informaţiile referitoare la copil pentru a fi prezentate adoptatorului/familiei adoptatoare.
(8)Responsabilul de caz al copilului are obligaţia de a pune la dispoziţia responsabilului de caz al familiei sau, după caz, de a transmite acestuia informaţiile prevăzute la alin. (7) în termen de 3 zile calendaristice de la primirea solicitării, dacă adoptatorul/familia adoptatoare are domiciliul/reşedinţa în judeţul/sectorul din care provine copilul, şi în termen de 5 zile calendaristice, dacă adoptatorul/familia adoptatoare are domiciliul în alt judeţ/sector.
(9)Adoptatorul/Familia adoptatoare nu poate intra simultan în potrivire cu mai mulţi copii din profilul public, cu excepţia situaţiei în care copiii sunt fraţi inseparabili. După demararea unei potriviri practice cu un copil sau cu un grup de fraţi de pe profilul public, o nouă consultare a acestuia poate fi programată numai după finalizarea raportului de potrivire practică.
(10)Procedura de potrivire practică se realizează cu aplicarea dispoziţiilor art. 52-57. O atenţie suplimentară se acordă modului în care adoptatorii reuşesc să răspundă nevoilor particulare ale copiilor din profilul public.
(11)Demersurile de potrivire iniţială se reiau, dacă este cazul, atât prin generarea listei prevăzute la art. 46, cât şi prin consultarea copiilor incluşi în profilul public.
(12)Raportul de potrivire va evidenţia nevoile particulare ale copilului din profilul public, capacitatea adoptatorului/familiei adoptatoare de a răspunde acestora, eventualele aspecte necesar a fi monitorizate în perioada de încredinţare în vederea adopţiei, precum şi serviciile/activităţile de sprijin şi suport necesare. La cererea adoptatorului/familiei adoptatoare ori la propunerea direcţiei sau a O.P.A, activităţile postadopţie prevăzute la art. 99 alin. (4) din lege pot fi asigurate şi pe durata încredinţării în vederea adopţiei.