Art. 52. - Potrivirea practică presupune facilitarea contactului direct între copil şi adoptator/familia adoptatoare prin: - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
Art. 52
(1)Potrivirea practică presupune facilitarea contactului direct între copil şi adoptator/familia adoptatoare prin:
a)întâlniri ale copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare la sediul direcţiei;
b)vizitarea copilului la domiciliul persoanei, familiei, asistentului maternal sau serviciului de tip rezidenţial;
c)întâlniri ale copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului;
d)găzduirea copilului, pentru o perioadă de maximum 7 zile calendaristice consecutive, de către adoptatorul/familia adoptatoare. În situaţii excepţionale responsabilul de caz al familiei poate propune prelungirea perioadei de găzduire cu maximum 7 zile calendaristice.
(2)Potrivirea practică se realizează în termen de maximum 3 luni de la exprimarea acordului adoptatorului/familiei adoptatoare prevăzut la art. 55 alin. (2) cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică. În situaţii temeinic motivate de către responsabilul de caz al copilului, care ţin exclusiv de interesul superior al copilului, potrivirea practică poate fi prelungită cu maximum 30 de zile calendaristice.
(3)Iniţierea potrivirii practice se realizează de către responsabilul de caz al copilului care contactează de îndată responsabilul de caz al familiei, iar acesta informează adoptatorul/familia adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii iniţiale şi îl invită să se prezinte în termen de 7 zile calendaristice la sediul direcţiei. Pentru motive obiective, neimputabile solicitantului, la cererea motivată a acestuia, termenul poate fi prelungit cu 7 zile calendaristice. Informarea se poate realiza telefonic sau prin intermediul unei notificări transmise prin fax sau poştă electronică.
(4)În cadrul întâlnirii de la sediul direcţiei, responsabilul de caz al copilului face adoptatorului/familiei adoptatoare o scurtă prezentare a copilului, însoţită de fotografii recente, punând accent pe nevoile acestuia. În situaţii justificate, informarea poate fi făcută de responsabilul de caz al familiei.
(5)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare nu se prezintă la direcţie în termenele prevăzute la alin. (3), pentru copil se reia procedura de potrivire iniţială prevăzută la art. 46.
(6)În termen de 3 zile calendaristice de la prezentarea informaţiilor despre copil, adoptatorul/familia adoptatoare transmite compartimentului de specialitate acordul sau, după caz, refuzul cu privire la demararea potrivirii practice. Refuzul continuării este motivat şi este anexat la fişa sintetică de potrivire. Responsabilul de caz al copilului introduce informaţiile referitoare la refuz în R.N.A. şi reia procedura de potrivire iniţială prevăzută la art. 46.
(7)În cazul în care adoptatorul/familia adoptatoare se află în situaţia de a fi refuzat de 5 ori continuarea potrivirii practice, acesta/aceasta are obligaţia de a parcurge un program de consiliere psihologică oferit de direcţie sau, după caz, de O.P.A. Programul este obligatoriu, cuprinde un număr de minimum 3 întâlniri, dar fără a depăşi 90 de zile calendaristice de la data ultimei potriviri, iar până la finalizarea acestuia demersurile de potrivire cu adoptatorul/familia adoptatoare se suspendă.
(8)La finalul programului de consiliere psihologul întocmeşte un raport care conţine în mod obligatoriu punctul de vedere cu privire la menţinerea sau, după caz, modificarea criteriilor iniţiale, precum şi propunerea motivată cu privire la menţinerea atestatului şi continuarea demersurilor de potrivire sau, după caz, de retragere a atestatului. Copia raportului este transmisă persoanei/familiei adoptatoare în termen 5 zile calendaristice de la înregistrare.