Art. 56. - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
Art. 56
(1)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare îşi dă acordul cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică, responsabilul de caz al copilului stabileşte de comun acord cu acesta/aceasta calendarul întâlnirilor şi modul de realizare a acestora, precum şi participanţii la întâlniri. Psihologul participă la cel puţin două dintre întâlnirile stabilite.
(2)Întâlnirile au drept scop realizarea treptată a acomodării cu adoptatorul/familia adoptatoare şi pot fi realizate în mediul de viaţă al copilului, în mediul de viaţă al adoptatorului/familiei adoptatoare, precum şi în afara acestora. La întâlnirile copilului cu familia adoptatoare participă ambii soţi.
(3)Numărul întâlnirilor necesare pentru constatarea compatibilităţii dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare se stabileşte de către cei 2 responsabili de caz, al copilului şi al familiei, în funcţie de particularităţile şi evoluţia relaţiei dintre ei. Numărul minim al întâlnirilor este de 6, la cel puţin două dintre ele participă psihologul, una este organizată în mediul de viaţă al adoptatorului/familiei adoptatoare sau, după caz, în alte locaţii propuse de adoptator/familia adoptatoare şi cel puţin una în mediul de viaţă al copilului. Este interzis ca ultima întâlnire programată să fie cea de găzduire a copilului de către adoptator/familia adoptatoare.
(4)La finalul potrivirii practice, responsabilul de caz al copilului, cu consultarea responsabilului de caz al adoptatorului/familiei adoptatoare şi a psihologului, întocmeşte raportul de potrivire care conţine în mod obligatoriu concluziile privind compatibilitatea dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare, precum şi propunerea de continuare sau încetare a procedurii de adopţie. Raportul de potrivire este încărcat în R.N.A.