Secţiunea 1 - Potrivirea iniţială - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 1:Potrivirea iniţială
Art. 45
(1)Procesul de potrivire iniţială constă în identificarea şi selectarea persoanei/familiei adoptatoare atestate în vederea adopţiei care, din punctul de vedere al criteriilor de potrivire iniţială, corespunde nevoilor copilului.
(2)Potrivirea iniţială se realizează pornind de la nevoile şi caracteristicile copilului adoptabil, luând în considerare capacitatea adoptatorului/familiei adoptatoare atestat/atestate de a răspunde acestora, şi este realizată de către responsabilul de caz al copilului.
Art. 46
(1)Pentru fiecare copil aflat în evidenţa R.N.A. cu hotărâre definitivă de deschidere a procedurii de adopţie se generează lista cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate. În cazul fraţilor inseparabili, lista este comună.
(2)Includerea adoptatorilor/familiilor adoptatoare în cadrul listei se face în funcţie de gradul în care aceştia răspund nevoilor şi caracteristicilor copilului, menţionate mai jos, şi care reprezintă criterii de potrivire iniţială:
a)vârsta copilului;
b)sexul copilului;
c)numărul de copii pe care familia îi poate îngriji;
d)starea de sănătate a copilului.
(3)Ulterior aplicării criteriilor prevăzute la alin. (2), în listă se includ cu prioritate adoptatorii/familiile adoptatoare atestate, prevăzute la art. 39 alin. (2) din lege.
(4)În primele 6 luni de la eliberarea atestatului, adoptatorul/familia adoptatoare care răspunde în aceeaşi măsură criteriilor de includere în cadrul listei şi care locuieşte în fapt la adresa de domiciliu/reşedinţă din acelaşi judeţ/sector cu cel al copilului se ierarhizează în listă în funcţie de vechimea atestatelor.
(5)Începând cu luna a 7-a de la eliberarea atestatului, adoptatorii care răspund în aceeaşi măsură criteriilor de includere în cadrul listei se ierarhizează la nivel naţional exclusiv în funcţie de vechimea atestatelor.
(6)În situaţia prevăzută la alin. (5), dacă adoptatorii răspund în aceeaşi măsură criteriilor de includere în cadrul listei şi au aceeaşi vechime a atestatului, ierarhizarea se face începând cu acei adoptatori care locuiesc în fapt la adresa de domiciliu/reşedinţă din acelaşi judeţ/sector cu cel al copilului.
(7)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare a mai fost atestat/atestată, pentru stabilirea vechimii se va lua în considerare data primei dispoziţii de atestare, cu condiţia să nu existe întreruperi mai mari de două luni între data expirării valabilităţii atestatului şi data emiterii noii dispoziţii de atestare.
(8)După împlinirea termenului prevăzut de lege la art. 60 alin. (2), în liste sunt incluşi şi adoptatorii cu reşedinţa obişnuită în străinătate.
(9)În situaţia în care, ulterior aplicării dispoziţiilor alin. (4)-(6), în lista unui copil există mai mulţi adoptatori/familii adoptatoare atestaţi/atestate care răspund în aceeaşi măsură criteriilor enunţate, aceştia se includ împreună pe prima poziţie a listei generate din R.N.A.
Art. 47
(1)Persoanele prevăzute la art. 46 alin. (3) care doresc să adopte numai copilul/copiii faţă de care au prioritate nu vor fi incluse în listele altor copii.
(2)Prin excepţie de la prevederile art. 46 alin. (4)-(6), persoanele atestate care beneficiază de prioritate în realizarea potrivirii conform art. 46 alin. (3) şi care răspund în aceeaşi măsură criteriilor de potrivire iniţială sunt incluse împreună pe prima poziţie a listei generate din R.N.A.
Art. 48
În lista prevăzută la art. 46 nu se include adoptatorul/familia adoptatoare atestat/atestată cu reşedinţa obişnuită în România care şi-a exprimat intenţia de a adopta internaţional un copil cu reşedinţa obişnuită în străinătate. Cererea şi documentaţia depuse de aceste persoane se transmit autorităţilor străine ale statului de origine al copilului, prin intermediul A.N.D.P.D.C.A., în conformitate cu cerinţele legislaţiei statului respectiv.
Art. 49
(1)Potrivirea iniţială se realizează în termen de maximum 7 zile calendaristice de la generarea listei prin completarea fişei sintetice de potrivire pe baza analizării informaţiilor detaliate cuprinse în dosarul copilului, în raportul final de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare şi, după caz, în rapoartele anuale de reevaluare.
(2)Analiza informaţiilor se realizează de către responsabilul de caz al copilului în colaborare cu psihologul din cadrul compartimentului de specialitate şi responsabilul de caz al familiei. În procesul de analiză poate fi consultat managerul de caz sau persoana de referinţă a copilului.
(3)Fişa sintetică de potrivire cuprinde propunerea de iniţiere a procedurii de potrivire practică cu adoptatorul/familia adoptatoare de pe listă sau reluarea procedurii. Responsabilul de caz al copilului introduce informaţiile referitoare la iniţierea procedurii de potrivire practică sau, după caz, reluarea procedurii de potrivire iniţială în R.N.A.
(4)Responsabilul de caz al copilului are obligaţia ca, cel puţin o dată la 7 zile calendaristice, să consulte lista prevăzută la art. 46 şi să reia procedura de potrivire iniţială cu adoptatorul/familia adoptatoare aflat/aflată pe prima poziţie din listă.
(5)În situaţia în care pe prima poziţie a listei generate din R.N.A. sunt incluse mai multe persoane, această analiză se realizează simultan cu toate aceste persoane, urmând ca responsabilul de caz al copilului să propună motivat iniţierea potrivirii practice cu cel mai potrivit/cea mai potrivită adoptator/familie adoptatoare.
Art. 50
(1)Responsabilul de caz al familiei informează lunar adoptatorul/familia adoptatoare care a fost inclus/inclusă pe listă şi pentru care potrivirea practică nu a fost iniţiată cu privire la motivele pentru care potrivirea iniţială a fost reluată.
(2)Adoptatorul/Familia adoptatoare care nu a fost inclus/inclusă pe liste 3 luni consecutive este informat/informată trimestrial de către responsabilul de caz al familiei cu privire la motivele pentru care nu a fost inclus/inclusă.
Art. 51
Prevederile art. 46-50 nu se aplică copiilor care au împlinit vârsta de 14 ani.