Secţiunea 3 - Profilul public al copilului adoptabil - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 3:Profilul public al copilului adoptabil
Art. 60
(1)R.N.A. conţine o secţiune distinctă, denumită profil public, în care sunt incluse următoarele categorii de copii adoptabili:
a)cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie nu sa iniţiat potrivire practică;
b)cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie, deşi a fost iniţiată etapa potrivirii practice, aceasta a eşuat;
c)cei pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopţie, deşi a fost pronunţată o hotărâre de încredinţare în vederea adopţiei, aceasta a fost revocată.
(2)În cadrul secţiunii prevăzute la alin. (1) se introduc şi copiii pentru care lista generată din R.N.A., conform criteriilor prevăzute la art. 46, nu conţine timp de 3 luni consecutiv niciun/nicio adoptator/familie adoptatoare atestat/atestată.
(3)Prevederile alin. (1) nu se aplică copiilor care au împlinit vârsta de 14 ani.
Art. 61
(1)După includerea categoriilor de copii prevăzute la art. 60 alin. (1) în profilul public, procedura de potrivire iniţială prevăzută în cadrul adopţiei interne continuă, cu consultarea listei de către responsabilul de caz al copilului cel puţin o dată la 30 de zile calendaristice.
(2)În termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenelor prevăzute la art. 60 alin. (1), responsabilul de caz al copilului creează în profilul public o secţiune pentru fiecare copil.
(3)Secţiunea conţine o fotografie actuală a copilului sau, după caz, o imagine reprezentativă aleasă împreună cu acesta, precum şi următoarele informaţii:
a)prenumele copilului;
b)judeţul de domiciliu al copilului;
c)vârsta copilului;
d)descrierea succintă a nevoilor de sănătate, emoţionale şi educaţionale ale copilului;
e)principalele trăsături de personalitate şi interesele/abilităţile/aptitudinile copilului.
(4)Secţiunea poate include şi mesaje vocale sau imagini video cu activităţi ale copilului. Opinia copilului este luată în considerare în funcţie de vârsta şi gradul său de maturitate.
(5)Informaţiile şi fotografiile din secţiune sunt actualizate de responsabilul de caz al copilului anual sau ori de câte ori intervine o schimbare în situaţia copilului.
(6)În cazul fraţilor, anterior creării secţiunii, managerul de caz al copiilor analizează dacă aceştia pot fi separaţi sau nu şi întocmeşte o notă motivată cu privire la decizia luată, pe care o pune la dispoziţia responsabilului de caz al copilului. Pentru fraţii pentru care managerul de caz a decis că nu pot fi separaţi în cadrul procedurii de adopţie profilul este comun.
Art. 62
În scopul conştientizării problematicii şi nevoilor copiilor din profilul public, A.N.D.P.D.C.A., direcţiile şi O.P.A. pot organiza campanii de informare şi promovare a adopţiei.
Art. 63
(1)Profilul public al copilului adoptabil este accesat de adoptator/familia adoptatoare exclusiv la sediul direcţiei. Accesarea se face pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole ce sunt atribuite de către A.N.D.P.D.C.A, la solicitarea direcţiei.
(2)Persoana/Familia atestată poate consulta pe bază de programare informaţii referitoare la copiii incluşi în profilul public la sediul direcţiei de la domiciliu sau de la reşedinţă. Pe tot parcursul procesului de consultare adoptatorul/familia adoptatoare beneficiază de suportul reprezentanţilor compartimentului de adopţie din cadrul direcţiei la care are loc consultarea. Persoana/Familia atestată care a fost evaluată de O.P.A. poate fi însoţită de un reprezentant al acestuia.
(3)Anterior demarării procedurii de consultare, responsabilul de caz al familiei verifică dacă adoptatorul/familia adoptatoare este selectat/selectată în cadrul listei unui copil adoptabil pentru potrivirea iniţială.
(4)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare este selectat/selectată în cadrul listei unui copil adoptabil, înainte de a demara procedura de potrivire cu un copil din profilul public, optează în scris între aceasta şi cea de potrivire iniţială pe listă. Responsabilul de caz al familiei introduce în R.N.A. opţiunea adoptatorului/familiei adoptatoare.
(5)Adoptatorul poate consulta informaţiile oricărui copil inclus în profilul public, indiferent de criteriile de potrivire conţinute în raportul final de evaluare.
(6)Dacă în urma consultării profilului public adoptatorul/familia adoptatoare identifică un copil, un reprezentant al compartimentului adopţii introduce opţiunea de indisponibil pentru copil în R.N.A.
(7)După introducerea menţiunii de indisponibil în R.N.A., responsabilul de caz al familiei solicită de îndată toate informaţiile referitoare la copil pentru a fi prezentate adoptatorului/familiei adoptatoare.
(8)Responsabilul de caz al copilului are obligaţia de a pune la dispoziţia responsabilului de caz al familiei sau, după caz, de a transmite acestuia informaţiile prevăzute la alin. (7) în termen de 3 zile calendaristice de la primirea solicitării, dacă adoptatorul/familia adoptatoare are domiciliul/reşedinţa în judeţul/sectorul din care provine copilul, şi în termen de 5 zile calendaristice, dacă adoptatorul/familia adoptatoare are domiciliul în alt judeţ/sector.
(9)Adoptatorul/Familia adoptatoare nu poate intra simultan în potrivire cu mai mulţi copii din profilul public, cu excepţia situaţiei în care copiii sunt fraţi inseparabili. După demararea unei potriviri practice cu un copil sau cu un grup de fraţi de pe profilul public, o nouă consultare a acestuia poate fi programată numai după finalizarea raportului de potrivire practică.
(10)Procedura de potrivire practică se realizează cu aplicarea dispoziţiilor art. 52-57. O atenţie suplimentară se acordă modului în care adoptatorii reuşesc să răspundă nevoilor particulare ale copiilor din profilul public.
(11)Demersurile de potrivire iniţială se reiau, dacă este cazul, atât prin generarea listei prevăzute la art. 46, cât şi prin consultarea copiilor incluşi în profilul public.
(12)Raportul de potrivire va evidenţia nevoile particulare ale copilului din profilul public, capacitatea adoptatorului/familiei adoptatoare de a răspunde acestora, eventualele aspecte necesar a fi monitorizate în perioada de încredinţare în vederea adopţiei, precum şi serviciile/activităţile de sprijin şi suport necesare. La cererea adoptatorului/familiei adoptatoare ori la propunerea direcţiei sau a O.P.A, activităţile postadopţie prevăzute la art. 99 alin. (4) din lege pot fi asigurate şi pe durata încredinţării în vederea adopţiei.