Art. 63. - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
Art. 63
(1)Profilul public al copilului adoptabil este accesat de adoptator/familia adoptatoare exclusiv la sediul direcţiei. Accesarea se face pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole ce sunt atribuite de către A.N.D.P.D.C.A, la solicitarea direcţiei.
(2)Persoana/Familia atestată poate consulta pe bază de programare informaţii referitoare la copiii incluşi în profilul public la sediul direcţiei de la domiciliu sau de la reşedinţă. Pe tot parcursul procesului de consultare adoptatorul/familia adoptatoare beneficiază de suportul reprezentanţilor compartimentului de adopţie din cadrul direcţiei la care are loc consultarea. Persoana/Familia atestată care a fost evaluată de O.P.A. poate fi însoţită de un reprezentant al acestuia.
(3)Anterior demarării procedurii de consultare, responsabilul de caz al familiei verifică dacă adoptatorul/familia adoptatoare este selectat/selectată în cadrul listei unui copil adoptabil pentru potrivirea iniţială.
(4)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare este selectat/selectată în cadrul listei unui copil adoptabil, înainte de a demara procedura de potrivire cu un copil din profilul public, optează în scris între aceasta şi cea de potrivire iniţială pe listă. Responsabilul de caz al familiei introduce în R.N.A. opţiunea adoptatorului/familiei adoptatoare.
(5)Adoptatorul poate consulta informaţiile oricărui copil inclus în profilul public, indiferent de criteriile de potrivire conţinute în raportul final de evaluare.
(6)Dacă în urma consultării profilului public adoptatorul/familia adoptatoare identifică un copil, un reprezentant al compartimentului adopţii introduce opţiunea de indisponibil pentru copil în R.N.A.
(7)După introducerea menţiunii de indisponibil în R.N.A., responsabilul de caz al familiei solicită de îndată toate informaţiile referitoare la copil pentru a fi prezentate adoptatorului/familiei adoptatoare.
(8)Responsabilul de caz al copilului are obligaţia de a pune la dispoziţia responsabilului de caz al familiei sau, după caz, de a transmite acestuia informaţiile prevăzute la alin. (7) în termen de 3 zile calendaristice de la primirea solicitării, dacă adoptatorul/familia adoptatoare are domiciliul/reşedinţa în judeţul/sectorul din care provine copilul, şi în termen de 5 zile calendaristice, dacă adoptatorul/familia adoptatoare are domiciliul în alt judeţ/sector.
(9)Adoptatorul/Familia adoptatoare nu poate intra simultan în potrivire cu mai mulţi copii din profilul public, cu excepţia situaţiei în care copiii sunt fraţi inseparabili. După demararea unei potriviri practice cu un copil sau cu un grup de fraţi de pe profilul public, o nouă consultare a acestuia poate fi programată numai după finalizarea raportului de potrivire practică.
(10)Procedura de potrivire practică se realizează cu aplicarea dispoziţiilor art. 52-57. O atenţie suplimentară se acordă modului în care adoptatorii reuşesc să răspundă nevoilor particulare ale copiilor din profilul public.
(11)Demersurile de potrivire iniţială se reiau, dacă este cazul, atât prin generarea listei prevăzute la art. 46, cât şi prin consultarea copiilor incluşi în profilul public.
(12)Raportul de potrivire va evidenţia nevoile particulare ale copilului din profilul public, capacitatea adoptatorului/familiei adoptatoare de a răspunde acestora, eventualele aspecte necesar a fi monitorizate în perioada de încredinţare în vederea adopţiei, precum şi serviciile/activităţile de sprijin şi suport necesare. La cererea adoptatorului/familiei adoptatoare ori la propunerea direcţiei sau a O.P.A, activităţile postadopţie prevăzute la art. 99 alin. (4) din lege pot fi asigurate şi pe durata încredinţării în vederea adopţiei.