Secţiunea 2 - Potrivirea practică - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 2:Potrivirea practică
Art. 52
(1)Potrivirea practică presupune facilitarea contactului direct între copil şi adoptator/familia adoptatoare prin:
a)întâlniri ale copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare la sediul direcţiei;
b)vizitarea copilului la domiciliul persoanei, familiei, asistentului maternal sau serviciului de tip rezidenţial;
c)întâlniri ale copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului;
d)găzduirea copilului, pentru o perioadă de maximum 7 zile calendaristice consecutive, de către adoptatorul/familia adoptatoare. În situaţii excepţionale responsabilul de caz al familiei poate propune prelungirea perioadei de găzduire cu maximum 7 zile calendaristice.
(2)Potrivirea practică se realizează în termen de maximum 3 luni de la exprimarea acordului adoptatorului/familiei adoptatoare prevăzut la art. 55 alin. (2) cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică. În situaţii temeinic motivate de către responsabilul de caz al copilului, care ţin exclusiv de interesul superior al copilului, potrivirea practică poate fi prelungită cu maximum 30 de zile calendaristice.
(3)Iniţierea potrivirii practice se realizează de către responsabilul de caz al copilului care contactează de îndată responsabilul de caz al familiei, iar acesta informează adoptatorul/familia adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii iniţiale şi îl invită să se prezinte în termen de 7 zile calendaristice la sediul direcţiei. Pentru motive obiective, neimputabile solicitantului, la cererea motivată a acestuia, termenul poate fi prelungit cu 7 zile calendaristice. Informarea se poate realiza telefonic sau prin intermediul unei notificări transmise prin fax sau poştă electronică.
(4)În cadrul întâlnirii de la sediul direcţiei, responsabilul de caz al copilului face adoptatorului/familiei adoptatoare o scurtă prezentare a copilului, însoţită de fotografii recente, punând accent pe nevoile acestuia. În situaţii justificate, informarea poate fi făcută de responsabilul de caz al familiei.
(5)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare nu se prezintă la direcţie în termenele prevăzute la alin. (3), pentru copil se reia procedura de potrivire iniţială prevăzută la art. 46.
(6)În termen de 3 zile calendaristice de la prezentarea informaţiilor despre copil, adoptatorul/familia adoptatoare transmite compartimentului de specialitate acordul sau, după caz, refuzul cu privire la demararea potrivirii practice. Refuzul continuării este motivat şi este anexat la fişa sintetică de potrivire. Responsabilul de caz al copilului introduce informaţiile referitoare la refuz în R.N.A. şi reia procedura de potrivire iniţială prevăzută la art. 46.
(7)În cazul în care adoptatorul/familia adoptatoare se află în situaţia de a fi refuzat de 5 ori continuarea potrivirii practice, acesta/aceasta are obligaţia de a parcurge un program de consiliere psihologică oferit de direcţie sau, după caz, de O.P.A. Programul este obligatoriu, cuprinde un număr de minimum 3 întâlniri, dar fără a depăşi 90 de zile calendaristice de la data ultimei potriviri, iar până la finalizarea acestuia demersurile de potrivire cu adoptatorul/familia adoptatoare se suspendă.
(8)La finalul programului de consiliere psihologul întocmeşte un raport care conţine în mod obligatoriu punctul de vedere cu privire la menţinerea sau, după caz, modificarea criteriilor iniţiale, precum şi propunerea motivată cu privire la menţinerea atestatului şi continuarea demersurilor de potrivire sau, după caz, de retragere a atestatului. Copia raportului este transmisă persoanei/familiei adoptatoare în termen 5 zile calendaristice de la înregistrare.
Art. 53
În vederea facilitării procedurii de potrivire practică, responsabilul de caz al copilului din cadrul compartimentului de specialitate colaborează cu managerul de caz al acestuia. Managerul de caz are obligaţia de a informa persoanele implicate în creşterea şi îngrijirea copilului cu privire la iniţierea procesului de potrivire practică şi la obligaţia acestora de a sprijini copilul în procesul de acomodare cu adoptatorul/familia adoptatoare.
Art. 54
Dacă adoptatorul/familia adoptatoare îşi dă acordul pentru continuarea potrivirii practice, responsabilul de caz al copilului, adoptatorul/familia adoptatoare şi responsabilul de caz al acestuia/acestora stabilesc de comun acord data primei întâlniri cu copilul, care se realizează în maximum 7 zile lucrătoare de la data exprimării acordului şi, în situaţii temeinic motivate, se realizează în maximum 14 zile lucrătoare. Anterior organizării primei întâlniri cu copilul, adaptatorul/familia adoptatoare transmite o declaraţie prin care confirmă că se menţin condiţiile de la ultima reevaluare şi că nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor de fond.
Art. 55
(1)Prima întâlnire are loc în mediul de viaţă al copilului, fără a i se aduce la cunoştinţă scopul acesteia. Copilul este asistat în mod obligatoriu de persoana sa de referinţă.
(2)În termen de 3 zile calendaristice de la data primei întâlniri cu copilul, adoptatorul/familia adoptatoare îşi exprimă în scris acordul cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică.
Art. 56
(1)În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare îşi dă acordul cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică, responsabilul de caz al copilului stabileşte de comun acord cu acesta/aceasta calendarul întâlnirilor şi modul de realizare a acestora, precum şi participanţii la întâlniri. Psihologul participă la cel puţin două dintre întâlnirile stabilite.
(2)Întâlnirile au drept scop realizarea treptată a acomodării cu adoptatorul/familia adoptatoare şi pot fi realizate în mediul de viaţă al copilului, în mediul de viaţă al adoptatorului/familiei adoptatoare, precum şi în afara acestora. La întâlnirile copilului cu familia adoptatoare participă ambii soţi.
(3)Numărul întâlnirilor necesare pentru constatarea compatibilităţii dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare se stabileşte de către cei 2 responsabili de caz, al copilului şi al familiei, în funcţie de particularităţile şi evoluţia relaţiei dintre ei. Numărul minim al întâlnirilor este de 6, la cel puţin două dintre ele participă psihologul, una este organizată în mediul de viaţă al adoptatorului/familiei adoptatoare sau, după caz, în alte locaţii propuse de adoptator/familia adoptatoare şi cel puţin una în mediul de viaţă al copilului. Este interzis ca ultima întâlnire programată să fie cea de găzduire a copilului de către adoptator/familia adoptatoare.
(4)La finalul potrivirii practice, responsabilul de caz al copilului, cu consultarea responsabilului de caz al adoptatorului/familiei adoptatoare şi a psihologului, întocmeşte raportul de potrivire care conţine în mod obligatoriu concluziile privind compatibilitatea dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare, precum şi propunerea de continuare sau încetare a procedurii de adopţie. Raportul de potrivire este încărcat în R.N.A.
Art. 57
(1)Dacă pe parcursul potrivirii practice copilul nu se acomodează cu adoptatorul/familia adoptatoare, responsabilul de caz al copilului, psihologul sau, după caz, responsabilul de caz al familiei sunt obligaţi să analizeze şi să consemneze într-un document motivul/motivele pentru care copilul nu se acomodează cu adoptatorul/familia adoptatoare şi să propună încetarea procedurii de potrivire.
(2)În situaţia prevăzută la alin. (1), responsabilul de caz al copilului încarcă documentul care cuprinde motivul/motivele care au stat la baza propunerii de încetare a potrivirii practice în R.N.A. şi informează managerul de caz al copilului cu privire la încetarea potrivirii practice. Pentru copil se reia procedura de potrivire iniţială conform prevederilor art. 46.
(3)După fiecare potrivire practică încetată, în cadrul căreia au avut loc cel puţin două întâlniri ale copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare, copilul este în mod obligatoriu consiliat de către psihologul din cadrul echipei multidisciplinare şi monitorizat de către managerul de caz, iar adoptatorul/familia adoptatoare este consiliat de către psihologul din cadrul compartimentului de specialitate.
(4)Responsabilul de caz al copilului are obligaţia de a informa, prin orice mijloc de comunicare, adoptatorul/familia adoptatoare cu privire la motivul/motivele propunerii de încetare a potrivirii practice.
Art. 58
(1)Dispoziţiile referitoare la realizarea potrivirii practice nu sunt aplicabile în situaţiile prevăzute la art. 45 alin. (1) din lege.
(2)În situaţiile prevăzute la art. 45 alin. (1) din lege se aplică dispoziţiile legale referitoare la întocmirea raportului cu privire la evoluţia relaţiilor dintre copil şi adoptatori necesar a fi transmis instanţei judecătoreşti învestite cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.
(3)În situaţia persoanelor prevăzute la art. 46 alin. (3) dispoziţiile referitoare la potrivirea practică se aplică numai în situaţia în care copilul/copiii nu se află în plasament/tutelă la adoptator sau familia adoptatoare. În cazul în care aceştia se află în plasament/tutelă la adoptator sau familia adoptatoare de mai puţin de 6 luni, se aplică numai dispoziţiile referitoare la întocmirea raportului de potrivire.
(4)Rapoartele prevăzute la alin. (2) şi (3) se întocmesc după realizarea de către responsabilul de caz al copilului a minimum două vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare dacă copilul locuieşte cu aceştia şi a minimum două întâlniri ale adoptatorului/familiei adoptatoare cu copilul, desfăşurate în mediul de viaţă al acestora, dacă aceştia nu au locuit împreună.
Art. 59
După demararea etapei de potrivire practică, adoptatorul/familia adoptatoare care se află în etapa de potrivire practică nu este inclus/inclusă în cadrul altor liste ale copiilor şi nici nu consultă profilul public până la finalizarea raportului de potrivire practică.