Regulament din 2005 privind organizarea si desfăşurarea concursului de admitere în magistratură

M.Of. 816

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 3 Noiembrie 2005
Regulament din 2005 privind organizarea si desfăşurarea concursului de admitere în magistratură
Dată act: 24-aug-2005
Emitent: Consiliul Superior al Magistraturii
CAPITOLUL I:Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Admiterea în magistratură se face prin concurs, pe baza competenţei profesionale, a aptitudinilor şi a bunei reputaţii.
(2)Concursul se organizează de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii, în condiţiile prezentului regulament.
Art. 2
La concursul de admitere în magistratură pot participa persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător sau de procuror şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică asimilat prin lege judecătorilor şi procurorilor, avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani, precum şi magistraţii-asistenţi de la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o vechime de cel puţin 5 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2) şi, după caz, la art. 32 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

Art. 21
Prin derogare de la prevederile art. 1, pot fi numite în funcţia de judecător sau procuror, fără concurs, persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător, procuror ori magistrat-asistent la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 10 ani şi a căror activitate a încetat din motive neimputabile, precum şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 10 ani, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, republicată.

CAPITOLUL II:Organizarea şi desfăşurarea concursului
Art. 3
(1)Concursul de admitere se organizează anual sau ori de câte ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii, pentru ocuparea posturilor vacante de la judecătorii şi de la parchetele de pe lângă acestea.
(2)Consiliul Superior al Magistraturii stabileşte în fiecare an numărul de locuri scoase la concurs, în funcţie de posturile de judecători şi procurori vacante, precum şi de cele care vor fi înfiinţate.
(3)Data, locul, modul de desfăşurare a concursului de admitere, numărul de locuri scoase la concurs, tematica şi bibliografia se publică pe paginile de Internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii, cu cel puţin 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs.
(4)Data, locul, modul de desfăşurare a concursului de admitere şi numărul de locuri scoase la concurs se aduc la cunoştinţă şi printr-un comunicat de presă, care se publică în 3 cotidiene centrale.
(5)Cererile de înscriere tipizate se elaborează de Consiliul Superior al Magistraturii şi se înaintează tribunalelor şi parchetelor de pe lângă acestea odată cu tematica şi bibliografia stabilite pentru concurs.
(6)La înscriere candidaţii primesc cererea tipizată, un exemplar al prezentului regulament, precum şi tematica şi bibliografia stabilite pentru concurs.
(7)Cererile pentru înscrierea la concurs se depun cu cel puţin 30 de zile înainte de data acestuia, la tribunale şi, după caz, la parchetele de pe lângă acestea, în ale căror circumscripţii domiciliază candidaţii.
(8)La cererea de înscriere se anexează următoarele acte:
a)certificatul de naştere, în copie;
b)actul de identitate, în copie;
c)diploma de licenţă, în copie;
d)chitanţa de plată a taxei de înscriere;
e)certificatul de cazier judiciar;
f)certificatul de cazier fiscal;
g)declaraţia pe propria răspundere că nu au avut întreruperi în activitate;
h)curriculum vitae;
i)carnetul de muncă sau alte acte doveditoare ale vechimii în specialitate, în copie.
(9)Cuantumul taxei de înscriere la concurs se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, în funcţie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului. Taxa se plăteşte la casieria tribunalului sau, după caz, a parchetului la care se face înscrierea. Pentru încasarea taxei se va utiliza chitanţier separat de cel folosit pentru activitatea curentă. Chitanţele se întocmesc în 3 exemplare, dintre care originalul şi al doilea exemplar se vor înmâna candidatului. Sumele astfel obţinute se vor vira la Consiliul Superior al Magistraturii prin ordin de plată.
(10)Preşedinţii tribunalelor şi, după caz, prim-procurorii parchetelor de pe lângă acestea vor transmite dosarele candidaţilor, cu cel puţin 25 de zile înainte de data concursului, la Consiliul Superior al Magistraturii.
Art. 4
(1)Consiliul Superior al Magistraturii numeşte, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, comisia de admitere, comisia de elaborare a subiectelor şi comisia de contestaţii.
(2)Preşedintele comisiei de admitere este desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii dintre membrii acesteia.
Art. 5
(1)Comisia de admitere organizează şi supraveghează desfăşurarea concursului şi corectează lucrările.
(2)Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, republicată, se realizează de comisia de admitere.

(3)Rezultatele verificării se afişează la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângă acestea şi se publică pe paginile de Internet ale Institutului Naţional al Magistraturii şi Consiliului Superior al Magistraturii, cel mai târziu cu 15 zile înainte de data concursului.
(4)Candidaţii respinşi în urma verificării pot formula contestaţii în termen de 3 zile de la afişare.
(5)Contestaţiile vor fi soluţionate, prin hotărâre definitivă, de comisia de contestaţii, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului prevăzut la alin. (4).
CAPITOLUL III:Desfăşurarea concursului
Art. 6
Examinarea candidaţilor se va face prin susţinerea unei probe scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice şi practice la următoarele materii:
a)drept civil;
b)drept procesual civil;
c)drept penal;
d)drept procesual penal;
e)organizare judiciară şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Art. 7
(1)Cu 24 de ore înainte de desfăşurarea probei scrise, comisia de elaborare a subiectelor stabileşte câte trei variante de subiecte pentru fiecare materie.
(2)Subiectele vor fi puse în plicuri separate, sigilate, care vor fi desfăcute în ziua concursului, după intrarea în sală a candidaţilor, în prezenţa acestora. Despre toate aceste operaţiuni se va face menţiune în procesul-verbal.
(3)Prin tragere la sorţi vor fi stabilite subiectele pentru lucrările scrise, care vor fi multiplicate şi predate delegaţilor din sălile de concurs.
Art. 8
(1)Accesul candidaţilor în sălile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare sală, a actului de identitate şi a legitimaţiei de concurs primite la intrarea în sală. Candidaţii vor păstra la vedere actul de identitate şi legitimaţia de concurs, pe întreaga durată a desfăşurării probelor.
(2)Candidaţii au dreptul să aibă asupra lor legislaţie, fără comentarii sau adnotări, care va putea fi consultată în timpul concursului.
(3)Deţinerea oricăror aparate de comunicare în sala de concurs este interzisă. Încălcarea acestei dispoziţii atrage eliminarea din concurs.
(4)Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pentru probele scrise pierd dreptul de a mai susţine concursul.
(5)În vederea elaborării lucrării scrise, candidaţii primesc coli de hârtie tip, având ştampila Consiliului Superior al Magistraturii, şi folosesc numai cerneală sau pix de culoare albastră.
(6)Înainte de comunicarea subiectelor pentru proba scrisă, candidaţii îşi înscriu numele şi prenumele, judeţul de domiciliu sau, după caz, municipiul Bucureşti şi numărul legitimaţiei de concurs pe colţul foii ce urmează a fi sigilat.
(7)Responsabilul de sală comunică subiectele, ora când începe şi ora când se încheie proba.
(8)Pe toată durata desfăşurării probei scrise este interzisă părăsirea sălii de concurs de către candidaţi. Părăsirea temporară a sălii de concurs se face numai în cazuri excepţionale, cu însoţitor.
Art. 9
(1)Timpul destinat pentru elaborarea lucrărilor scrise este cel stabilit de comisia de elaborare a subiectelor şi nu poate depăşi 4 ore. La expirarea timpului stabilit pentru proba scrisă candidatul predă lucrarea sub semnătură, iar responsabilul de sală menţionează în borderou numărul de pagini al lucrării respective şi aplică ştampila Consiliului Superior al Magistraturii pe colţul sigilat al lucrării.
(2)Responsabilul de sală predă lucrările comisiei de admitere, care le numerotează şi le înscrie în borderoul centralizator.
(3)Frauda dovedită atrage eliminarea din concurs. În aceste cazuri, responsabilul de sală consemnează într-un proces-verbal faptele şi măsurile luate, iar lucrarea se anulează cu menţiunea "fraudă". Procesul-verbal se comunică preşedintelui comisiei de admitere şi candidatului respectiv.
(4)Pentru fiecare sală de concurs se întocmesc un borderou şi un proces-verbal.
Art. 10
(1)Corectarea lucrărilor se face conform baremului stabilit de comisia de elaborare a subiectelor, pentru fiecare subiect de concurs, barem care se afişează la sfârşitul probei scrise.
(2)Lucrarea scrisă se notează cu note de la 1 la 10, cu două zecimale. Nota 1 se acordă atunci când punctajul obţinut de candidat este mai mic sau egal cu această notă. Nota finală a lucrării de concurs o reprezintă media aritmetică, cu două zecimale, a notelor obţinute la fiecare dintre materiile de concurs prevăzute la art. 6 lit. a)-e). Organizarea judiciară şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului constituie o singură materie de concurs.
(3)Corectarea lucrărilor se face independent, de 2 membri ai comisiei, notarea acestora fiind trecută în borderouri separate, semnate pe fiecare pagină. Nota finală a lucrării o reprezintă media celor două note acordate. Dacă între notele acordate diferenţa este mai mare de un punct, intervine arbitrajul unui alt membru al comisiei, specializat în materia respectivă. Nota acordată la această probă este stabilită de arbitru.
(4)Pe timpul corectării, colţul sigilat al lucrării nu se desigilează. Notele acordate se înscriu în borderou sub semnătura celor care le-au acordat şi apoi pe lucrare, de către preşedintele comisiei de admitere, după care se introduc în baza de date a comisiei de admitere. După efectuarea acestor operaţiuni se desface colţul sigilat al lucrării şi se corelează numărul lucrării cu numele şi prenumele candidatului.
(5)Pentru ocuparea unui post vacant de judecător sau de procuror candidatul trebuie să obţină cel puţin media generală 7 (şapte), dar nu mai puţin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre materiile de concurs.
(6)Departajarea candidaţilor cu note egale se face în ordinea descrescătoare a mediilor la disciplinele de concurs enumerate la art. 6 lit. a)-e).
Art. 11
(1)Rezultatele concursului se afişează la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângă acestea şi se aduc la cunoştinţă publică pe paginile de Internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii.
(2)Candidaţii nemulţumiţi de rezultatele concursului pot formula contestaţii în termen de 48 de ore de la afişare. Contestaţiile se depun la sediul Institutului Naţional al Magistraturii sau la sediile tribunalelor ori parchetelor de pe lângă acestea, la care s-au înscris candidaţii. Preşedinţii tribunalelor şi prim-procurorii parchetelor de pe lângă acestea transmit de îndată contestaţiile, prin fax, la Institutul Naţional al Magistraturii.
(3)În vederea soluţionării contestaţiilor, lucrările scrise vor fi renumerotate şi resigilate, fiind înscrise într-un borderou separat. Nota obţinută în urma contestaţiei nu poate fi mai mică decât nota contestată. Notarea comisiei de soluţionare a contestaţiilor este definitivă.
Art. 12
(1)Candidaţii admişi la concurs vor fi verificaţi, sub aspectul bunei reputaţii, de către inspectori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicală şi la testarea psihologică.
(2)Candidaţii inapţi pentru exercitarea funcţiei din punct de vedere medical sau psihologic, precum şi cei care nu se bucură de o bună reputaţie sunt declaraţi respinşi.
CAPITOLUL IV:Validarea concursului
Art. 13
(1)Tabelul cu rezultatele finale se supune spre validare Consiliului Superior al Magistraturii.
(2)După validarea concursului de admitere în magistratură, Consiliul Superior al Magistraturii efectuează repartizarea pe posturi a candidaţilor admişi la concurs, în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute, pe baza opţiunilor acestora.
Art. 14
În termen de cel mult 30 de zile de la data validării concursului de admitere în magistratură, Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţia de judecător sau, după caz, de procuror a candidaţilor admişi.
CAPITOLUL IV1:Procedura de numire în funcţia de judecător sau procuror fără concurs
Art. 141
(1)Pentru numirea în funcţiile de judecător sau procuror, fără concurs, a persoanelor prevăzute la art. 21, anual sau ori de câte ori este nevoie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii stabileşte numărul de posturi libere ce pot fi ocupate în condiţiile prezentului capitol, precum şi instanţele şi parchetele la care acestea pot funcţiona.
(2)Posturile stabilite potrivit alin. (1) se publică pe pagina de Internet a Consiliului şi se afişează la sediile instanţelor şi parchetelor.
Art. 142
(1)Cererile pentru ocuparea posturilor menţionate la art. 141 se depun la sediul Consiliului, în termen de 30 de zile de la data afişării, însoţite de înscrisurile prin care se dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 33 alin. (5), (7), (8) şi (10) din Legea nr. 303/2004, republicată, precum şi orice alte înscrisuri considerate relevante de candidat.
(2)Fiecare candidat va opta în cerere pentru postul pe care doreşte să îl ocupe.
Art. 143
(1)În termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor, Direcţia de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii întocmeşte un referat privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) şi la art. 33 alin. (5), (7), (8), după caz, din Legea nr. 303/2004, republicată.
(2)Referatul se înaintează de îndată Inspecţiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii.
(3)Condiţia bunei reputaţii se verifică de Inspecţia judiciară, în termen de 30 de zile de la primirea referatului prevăzut la alin. (1).
Art. 144
(1)După verificarea condiţiei bunei reputaţii, Inspecţia judiciară restituie Direcţiei de resurse umane şi organizare referatele însoţite de procesele-verbale din care rezultă îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea condiţiei bunei reputaţii.
(2)Candidaţii care se bucură de o bună reputaţie vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicală şi la testarea psihologica. Rezultatul vizitei medicale şi a testării psihologice se transmite Direcţiei de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
(3)Direcţia de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii întocmeşte, în termen de 10 zile de la primirea înscrisurilor prevăzute la alin. (1) şi (2), propunerile pentru numirea în posturile de judecător şi procuror şi le înaintează secţiei corespunzătoare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
(4)Propunerile se întocmesc cu respectarea următoarelor criterii: _- vechimea în funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent la înalta Curte de Casaţie si Justiţie sau în activitatea de avocat;
- vechimea în alte funcţii ori activităţi prevăzute de art. 86 din Legea nr. 303/2004, republicată, ca fiind vechime în magistratură;
- calificativele acordate cu ocazia evaluării activităţii judecătorului, procurorului sau magistratului-asistent, precum şi aprecieri asupra activităţii desfăşurate ca avocat, eliberate de secretarul Comisiei permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din România;
- deţinerea unor titluri ştiinţifice în domeniul juridic sau, după caz, participarea ori desfăşurarea unor activităţi ştiinţifice în acest domeniu;
- absolvirea unor cursuri de specializare.
Art. 145
(1)În vederea numirii în funcţia de judecător sau procuror, candidaţii apţi din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei şi care se bucură de o bună reputaţie vor susţine un interviu în faţa secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2)Secţiile recomandă Plenului Consiliului Superior al Magistraturii numirea persoanelor selectate în funcţia de judecător, respectiv de procuror.
(3)Candidaţii recomandaţi de secţii şi aprobaţi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii vor fi' propuşi Preşedintelui României pentru numirea în funcţia de judecător sau, după caz, de procuror.
(4)Persoanele care au funcţionat ca judecător sau procuror cel puţin 10 ani ori care îndeplinesc această condiţie de vechime prin cumularea vechimii ca judecător, procuror şi avocat pot fi numite judecător sau procuror, fără concurs, la instanţele ori parchetele de acelaşi grad cu cele la care au funcţionat, cu excepţia înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(5)Persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat-asistent la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 10 ani, precum şi avocaţii cu aceeaşi vechime în profesie pot fi numite fără concurs numai la judecătorii sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea.

CAPITOLUL V:Cursuri de formare profesională
Art. 15
(1)După numirea în funcţia de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la art. 14 şi la art. 145 alin. (3) sunt obligate să urmeze, pe o perioadă de 6 luni, un curs de formare profesională în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii. Cursul va cuprinde în mod obligatoriu şi elemente de drept comunitar.

(2)La finalizarea cursului persoanele prevăzute la art. 145 alin. (3) vor susţine un examen pentru verificarea cunoştinţelor.

(3)Examenul prevăzut la alin. (2) constă în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice, prin probe scrise şi orale, de către comisii constituite prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, formate dintr-un membru al personalului de instruire al acestuia şi 2 judecători sau, după caz, 2 procurori.
(4)Tematica şi bibliografia pentru disciplinele care fac obiectul examenului se elaborează de Institutul Naţional al Magistraturii şi se aprobă de Consiliul Superior al Magistraturii, cu cel puţin 30 de zile înainte de data examenului.
Art. 16
(1)Probele scrise teoretice constau în lucrări scrise, cu subiecte comune pentru judecători şi procurori, din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal.

(2)Probele scrise practice constau în soluţionarea unor speţe şi întocmirea unor acte procedurale, distincte pentru judecători şi procurori.
(3)Probele scrise teoretice şi practice se vor susţine pe parcursul a două zile, după următoarea repartizare:
- prima zi: proba teoretică la dreptul civil, la dreptul procesual civil şi proba practică constând în rezolvarea unei speţe şi întocmirea de acte procedurale;
- a doua zi: proba teoretică la dreptul penal şi dreptul procesual penal şi proba practică constând în rezolvarea unei speţe şi întocmirea de acte procedurale.
(4)Timpul alocat pentru probele scrise este stabilit de comisia de examinare, în raport de complexitatea subiectelor, dar nu poate depăşi 4 ore.
(5)La proba practică este permisă consultarea legislaţiei, cu excepţia celei comentate sau adnotate.
(6)Nota probei scrise teoretice este media aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei de examinare pentru fiecare materie.
(7)Nota probei scrise practice este media aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei de examinare pentru fiecare materie.
(8)Nota generală a probei scrise este rezultatul mediei aritmetice a notelor obţinute la proba scrisă teoretică şi proba scrisă practică.
(9)Mediile aritmetice vor fi calculate cu două zecimale.
Art. 17
(1)Probele orale teoretice şi practice se susţin la următoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal, dreptul procesual penal, organizarea judiciară, elemente de drept comunitar, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
(2)Examinarea se face pe bază de bilete, care conţin atât subiecte teoretice, cât şi subiecte practice.
(3)Pentru pregătirea subiectelor candidatul va beneficia de un timp de gândire de 30 de minute.
(4)Nota probei orale reprezintă media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei. Nota astfel acordată este definitivă.
Art. 18
Notarea se face cu note de la 1 la 10, cu două zecimale. Nota 1 se acordă atunci când punctajul obţinut de candidat este mai mic sau egal cu această notă.
Art. 19
(1)Nota finală a examenului reprezintă media aritmetică obţinută la proba scrisă şi la proba orală, determinată potrivit art. 16 alin. (8) şi, după caz, art. 17 alin. (4).
(2)Pentru absolvirea cursurilor de specializare candidatul trebuie să obţină cel puţin media generală 7 (şapte), dar nu mai puţin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre materiile de examen.
Art. 20
Rezultatul examenului poate fi contestat în termen de 48 de ore de la afişarea la sediul Institutului Naţional al Magistraturii. Contestaţiile se soluţionează în termen de 3 zile de comisiile de contestaţii numite de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, formate dintr-un membru al personalului de instruire al acestuia şi 2 judecători sau, după caz, 2 procurori, alţii decât membrii comisiei de examinare.
Art. 21
Nepromovarea examenului sau absenţa nejustificată conduce la eliberarea din funcţie, cu obligaţia restituirii indemnizaţiilor primite în perioada în care persoanele prevăzute la art. 14 au urmat cursurile.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 816 din data de 8 septembrie 2005