Capitolul iii - Desfăşurarea concursului - Regulament din 2005 privind organizarea si desfăşurarea concursului de admitere în magistratură
M.Of. 816
Ieşit din vigoare Versiune de la: 3 Noiembrie 2005
CAPITOLUL III:Desfăşurarea concursului
Art. 6
Examinarea candidaţilor se va face prin susţinerea unei probe scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice şi practice la următoarele materii:
a)drept civil;
b)drept procesual civil;
c)drept penal;
d)drept procesual penal;
e)organizare judiciară şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Art. 7
(1)Cu 24 de ore înainte de desfăşurarea probei scrise, comisia de elaborare a subiectelor stabileşte câte trei variante de subiecte pentru fiecare materie.
(2)Subiectele vor fi puse în plicuri separate, sigilate, care vor fi desfăcute în ziua concursului, după intrarea în sală a candidaţilor, în prezenţa acestora. Despre toate aceste operaţiuni se va face menţiune în procesul-verbal.
(3)Prin tragere la sorţi vor fi stabilite subiectele pentru lucrările scrise, care vor fi multiplicate şi predate delegaţilor din sălile de concurs.
Art. 8
(1)Accesul candidaţilor în sălile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare sală, a actului de identitate şi a legitimaţiei de concurs primite la intrarea în sală. Candidaţii vor păstra la vedere actul de identitate şi legitimaţia de concurs, pe întreaga durată a desfăşurării probelor.
(2)Candidaţii au dreptul să aibă asupra lor legislaţie, fără comentarii sau adnotări, care va putea fi consultată în timpul concursului.
(3)Deţinerea oricăror aparate de comunicare în sala de concurs este interzisă. Încălcarea acestei dispoziţii atrage eliminarea din concurs.
(4)Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pentru probele scrise pierd dreptul de a mai susţine concursul.
(5)În vederea elaborării lucrării scrise, candidaţii primesc coli de hârtie tip, având ştampila Consiliului Superior al Magistraturii, şi folosesc numai cerneală sau pix de culoare albastră.
(6)Înainte de comunicarea subiectelor pentru proba scrisă, candidaţii îşi înscriu numele şi prenumele, judeţul de domiciliu sau, după caz, municipiul Bucureşti şi numărul legitimaţiei de concurs pe colţul foii ce urmează a fi sigilat.
(7)Responsabilul de sală comunică subiectele, ora când începe şi ora când se încheie proba.
(8)Pe toată durata desfăşurării probei scrise este interzisă părăsirea sălii de concurs de către candidaţi. Părăsirea temporară a sălii de concurs se face numai în cazuri excepţionale, cu însoţitor.
Art. 9
(1)Timpul destinat pentru elaborarea lucrărilor scrise este cel stabilit de comisia de elaborare a subiectelor şi nu poate depăşi 4 ore. La expirarea timpului stabilit pentru proba scrisă candidatul predă lucrarea sub semnătură, iar responsabilul de sală menţionează în borderou numărul de pagini al lucrării respective şi aplică ştampila Consiliului Superior al Magistraturii pe colţul sigilat al lucrării.
(2)Responsabilul de sală predă lucrările comisiei de admitere, care le numerotează şi le înscrie în borderoul centralizator.
(3)Frauda dovedită atrage eliminarea din concurs. În aceste cazuri, responsabilul de sală consemnează într-un proces-verbal faptele şi măsurile luate, iar lucrarea se anulează cu menţiunea "fraudă". Procesul-verbal se comunică preşedintelui comisiei de admitere şi candidatului respectiv.
(4)Pentru fiecare sală de concurs se întocmesc un borderou şi un proces-verbal.
Art. 10
(1)Corectarea lucrărilor se face conform baremului stabilit de comisia de elaborare a subiectelor, pentru fiecare subiect de concurs, barem care se afişează la sfârşitul probei scrise.
(2)Lucrarea scrisă se notează cu note de la 1 la 10, cu două zecimale. Nota 1 se acordă atunci când punctajul obţinut de candidat este mai mic sau egal cu această notă. Nota finală a lucrării de concurs o reprezintă media aritmetică, cu două zecimale, a notelor obţinute la fiecare dintre materiile de concurs prevăzute la art. 6 lit. a)-e). Organizarea judiciară şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului constituie o singură materie de concurs.
(3)Corectarea lucrărilor se face independent, de 2 membri ai comisiei, notarea acestora fiind trecută în borderouri separate, semnate pe fiecare pagină. Nota finală a lucrării o reprezintă media celor două note acordate. Dacă între notele acordate diferenţa este mai mare de un punct, intervine arbitrajul unui alt membru al comisiei, specializat în materia respectivă. Nota acordată la această probă este stabilită de arbitru.
(4)Pe timpul corectării, colţul sigilat al lucrării nu se desigilează. Notele acordate se înscriu în borderou sub semnătura celor care le-au acordat şi apoi pe lucrare, de către preşedintele comisiei de admitere, după care se introduc în baza de date a comisiei de admitere. După efectuarea acestor operaţiuni se desface colţul sigilat al lucrării şi se corelează numărul lucrării cu numele şi prenumele candidatului.
(5)Pentru ocuparea unui post vacant de judecător sau de procuror candidatul trebuie să obţină cel puţin media generală 7 (şapte), dar nu mai puţin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre materiile de concurs.
(6)Departajarea candidaţilor cu note egale se face în ordinea descrescătoare a mediilor la disciplinele de concurs enumerate la art. 6 lit. a)-e).
Art. 11
(1)Rezultatele concursului se afişează la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi la sediile tribunalelor şi parchetelor de pe lângă acestea şi se aduc la cunoştinţă publică pe paginile de Internet ale Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii.
(2)Candidaţii nemulţumiţi de rezultatele concursului pot formula contestaţii în termen de 48 de ore de la afişare. Contestaţiile se depun la sediul Institutului Naţional al Magistraturii sau la sediile tribunalelor ori parchetelor de pe lângă acestea, la care s-au înscris candidaţii. Preşedinţii tribunalelor şi prim-procurorii parchetelor de pe lângă acestea transmit de îndată contestaţiile, prin fax, la Institutul Naţional al Magistraturii.
(3)În vederea soluţionării contestaţiilor, lucrările scrise vor fi renumerotate şi resigilate, fiind înscrise într-un borderou separat. Nota obţinută în urma contestaţiei nu poate fi mai mică decât nota contestată. Notarea comisiei de soluţionare a contestaţiilor este definitivă.
Art. 12
(1)Candidaţii admişi la concurs vor fi verificaţi, sub aspectul bunei reputaţii, de către inspectori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicală şi la testarea psihologică.
(2)Candidaţii inapţi pentru exercitarea funcţiei din punct de vedere medical sau psihologic, precum şi cei care nu se bucură de o bună reputaţie sunt declaraţi respinşi.