Capitolul v - Cursuri de formare profesională - Regulament din 2005 privind organizarea si desfăşurarea concursului de admitere în magistratură

M.Of. 816

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 3 Noiembrie 2005
CAPITOLUL V:Cursuri de formare profesională
Art. 15
(1)După numirea în funcţia de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la art. 14 şi la art. 145 alin. (3) sunt obligate să urmeze, pe o perioadă de 6 luni, un curs de formare profesională în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii. Cursul va cuprinde în mod obligatoriu şi elemente de drept comunitar.

(2)La finalizarea cursului persoanele prevăzute la art. 145 alin. (3) vor susţine un examen pentru verificarea cunoştinţelor.

(3)Examenul prevăzut la alin. (2) constă în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice, prin probe scrise şi orale, de către comisii constituite prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, formate dintr-un membru al personalului de instruire al acestuia şi 2 judecători sau, după caz, 2 procurori.
(4)Tematica şi bibliografia pentru disciplinele care fac obiectul examenului se elaborează de Institutul Naţional al Magistraturii şi se aprobă de Consiliul Superior al Magistraturii, cu cel puţin 30 de zile înainte de data examenului.
Art. 16
(1)Probele scrise teoretice constau în lucrări scrise, cu subiecte comune pentru judecători şi procurori, din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal.

(2)Probele scrise practice constau în soluţionarea unor speţe şi întocmirea unor acte procedurale, distincte pentru judecători şi procurori.
(3)Probele scrise teoretice şi practice se vor susţine pe parcursul a două zile, după următoarea repartizare:
- prima zi: proba teoretică la dreptul civil, la dreptul procesual civil şi proba practică constând în rezolvarea unei speţe şi întocmirea de acte procedurale;
- a doua zi: proba teoretică la dreptul penal şi dreptul procesual penal şi proba practică constând în rezolvarea unei speţe şi întocmirea de acte procedurale.
(4)Timpul alocat pentru probele scrise este stabilit de comisia de examinare, în raport de complexitatea subiectelor, dar nu poate depăşi 4 ore.
(5)La proba practică este permisă consultarea legislaţiei, cu excepţia celei comentate sau adnotate.
(6)Nota probei scrise teoretice este media aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei de examinare pentru fiecare materie.
(7)Nota probei scrise practice este media aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei de examinare pentru fiecare materie.
(8)Nota generală a probei scrise este rezultatul mediei aritmetice a notelor obţinute la proba scrisă teoretică şi proba scrisă practică.
(9)Mediile aritmetice vor fi calculate cu două zecimale.
Art. 17
(1)Probele orale teoretice şi practice se susţin la următoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal, dreptul procesual penal, organizarea judiciară, elemente de drept comunitar, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
(2)Examinarea se face pe bază de bilete, care conţin atât subiecte teoretice, cât şi subiecte practice.
(3)Pentru pregătirea subiectelor candidatul va beneficia de un timp de gândire de 30 de minute.
(4)Nota probei orale reprezintă media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei. Nota astfel acordată este definitivă.
Art. 18
Notarea se face cu note de la 1 la 10, cu două zecimale. Nota 1 se acordă atunci când punctajul obţinut de candidat este mai mic sau egal cu această notă.
Art. 19
(1)Nota finală a examenului reprezintă media aritmetică obţinută la proba scrisă şi la proba orală, determinată potrivit art. 16 alin. (8) şi, după caz, art. 17 alin. (4).
(2)Pentru absolvirea cursurilor de specializare candidatul trebuie să obţină cel puţin media generală 7 (şapte), dar nu mai puţin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre materiile de examen.
Art. 20
Rezultatul examenului poate fi contestat în termen de 48 de ore de la afişarea la sediul Institutului Naţional al Magistraturii. Contestaţiile se soluţionează în termen de 3 zile de comisiile de contestaţii numite de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, formate dintr-un membru al personalului de instruire al acestuia şi 2 judecători sau, după caz, 2 procurori, alţii decât membrii comisiei de examinare.
Art. 21
Nepromovarea examenului sau absenţa nejustificată conduce la eliberarea din funcţie, cu obligaţia restituirii indemnizaţiilor primite în perioada în care persoanele prevăzute la art. 14 au urmat cursurile.