Capitolul iv1 - Procedura de numire în funcţia de judecător sau procuror fără concurs - Regulament din 2005 privind organizarea si desfăşurarea concursului de admitere în magistratură

M.Of. 816

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 3 Noiembrie 2005
CAPITOLUL IV1:Procedura de numire în funcţia de judecător sau procuror fără concurs
Art. 141
(1)Pentru numirea în funcţiile de judecător sau procuror, fără concurs, a persoanelor prevăzute la art. 21, anual sau ori de câte ori este nevoie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii stabileşte numărul de posturi libere ce pot fi ocupate în condiţiile prezentului capitol, precum şi instanţele şi parchetele la care acestea pot funcţiona.
(2)Posturile stabilite potrivit alin. (1) se publică pe pagina de Internet a Consiliului şi se afişează la sediile instanţelor şi parchetelor.
Art. 142
(1)Cererile pentru ocuparea posturilor menţionate la art. 141 se depun la sediul Consiliului, în termen de 30 de zile de la data afişării, însoţite de înscrisurile prin care se dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 33 alin. (5), (7), (8) şi (10) din Legea nr. 303/2004, republicată, precum şi orice alte înscrisuri considerate relevante de candidat.
(2)Fiecare candidat va opta în cerere pentru postul pe care doreşte să îl ocupe.
Art. 143
(1)În termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor, Direcţia de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii întocmeşte un referat privind îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) şi la art. 33 alin. (5), (7), (8), după caz, din Legea nr. 303/2004, republicată.
(2)Referatul se înaintează de îndată Inspecţiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru verificarea îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii.
(3)Condiţia bunei reputaţii se verifică de Inspecţia judiciară, în termen de 30 de zile de la primirea referatului prevăzut la alin. (1).
Art. 144
(1)După verificarea condiţiei bunei reputaţii, Inspecţia judiciară restituie Direcţiei de resurse umane şi organizare referatele însoţite de procesele-verbale din care rezultă îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea condiţiei bunei reputaţii.
(2)Candidaţii care se bucură de o bună reputaţie vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicală şi la testarea psihologica. Rezultatul vizitei medicale şi a testării psihologice se transmite Direcţiei de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
(3)Direcţia de resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii întocmeşte, în termen de 10 zile de la primirea înscrisurilor prevăzute la alin. (1) şi (2), propunerile pentru numirea în posturile de judecător şi procuror şi le înaintează secţiei corespunzătoare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
(4)Propunerile se întocmesc cu respectarea următoarelor criterii: _- vechimea în funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent la înalta Curte de Casaţie si Justiţie sau în activitatea de avocat;
- vechimea în alte funcţii ori activităţi prevăzute de art. 86 din Legea nr. 303/2004, republicată, ca fiind vechime în magistratură;
- calificativele acordate cu ocazia evaluării activităţii judecătorului, procurorului sau magistratului-asistent, precum şi aprecieri asupra activităţii desfăşurate ca avocat, eliberate de secretarul Comisiei permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din România;
- deţinerea unor titluri ştiinţifice în domeniul juridic sau, după caz, participarea ori desfăşurarea unor activităţi ştiinţifice în acest domeniu;
- absolvirea unor cursuri de specializare.
Art. 145
(1)În vederea numirii în funcţia de judecător sau procuror, candidaţii apţi din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei şi care se bucură de o bună reputaţie vor susţine un interviu în faţa secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2)Secţiile recomandă Plenului Consiliului Superior al Magistraturii numirea persoanelor selectate în funcţia de judecător, respectiv de procuror.
(3)Candidaţii recomandaţi de secţii şi aprobaţi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii vor fi' propuşi Preşedintelui României pentru numirea în funcţia de judecător sau, după caz, de procuror.
(4)Persoanele care au funcţionat ca judecător sau procuror cel puţin 10 ani ori care îndeplinesc această condiţie de vechime prin cumularea vechimii ca judecător, procuror şi avocat pot fi numite judecător sau procuror, fără concurs, la instanţele ori parchetele de acelaşi grad cu cele la care au funcţionat, cu excepţia înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(5)Persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat-asistent la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 10 ani, precum şi avocaţii cu aceeaşi vechime în profesie pot fi numite fără concurs numai la judecătorii sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea.