Capitolul ii - Dispoziţii privitoare la alimente - Norme Metodologice din 2002 privind etichetarea alimentelor
M.Of. 147
În vigoare
g)denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană; în cazul produselor provenite din ţări din afara Uniunii Europene se înscriu denumirea şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România.
d)pentru alimentele provenite din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar este admisă utilizarea denumirii comerciale sub care alimentul este legal fabricat şi comercializat în ţara producătoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar; totodată, în cazul în care prin aplicarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în special ale art. 5, această denumire nu permite consumatorului cunoaşterea naturii reale a alimentului şi distingerea acestuia de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comercială trebuie să fie însoţită de o altă informaţie descriptivă care să apară în vecinătatea acesteia;
e)în mod excepţional, nu se utilizează denumirea comercială din ţara producătoare din spaţiul comunitar şi/sau extracomunitar în cazul în care alimentul se diferenţiază în mod esenţial de cel cunoscut de consumator sub această denumire, în ceea ce priveşte compoziţia sau fabricaţia, iar prevederile lit. d) nu sunt suficiente pentru a asigura informarea corectă a acestuia.
(3)Denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să includă sau să fie însoţită de informaţii privind starea fizică a acestuia ori tratamentele specifice la care a fost supus, ca de exemplu: transformarea în pulbere, refrigerare, congelare, afumare, concentrare, dacă omiterea unor astfel de informaţii ar putea crea confuzii în rândul consumatorilor. Produsele care au fost tratate cu radiaţii ionizante trebuie să poarte inscripţionarea "iradiate" sau "tratate cu radiaţii ionizante".
e)substanţele care nu sunt aditivi, dar care sunt utilizate în acelaşi fel şi pentru acelaşi scop ca auxiliarii tehnologici şi care sunt încă prezente, chiar în formă modificată, în produsul finit.
d)în cazul în care fructele, legumele sau ciupercile, dintre care nici unele nu predomină cantitativ în mod semnificativ şi care sunt utilizate în proporţii care pot varia, sunt folosite în amestec, ca ingrediente ale produsului alimentar, ele pot fi grupate în lista ingredientelor sub denumirea: «fructe», «legume» sau «ciuperci», după care se regăseşte expresia: «în proporţii variabile», urmată imediat de lista fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente; în acest caz amestecul se include în lista ingredientelor, în conformitate cu prevederile alin. (4), în funcţie de cantitatea totală a fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente;
f)ingredientele care constituie mai puţin de 2% din produsul finit pot fi înscrise într-o ordine diferită, după celelalte ingrediente;
g)în cazul în care ingrediente similare sau reciproc substituibile pot fi utilizate la fabricarea sau prepararea alimentului, fără a-i altera compoziţia, natura sau valoarea percepută, şi în măsura în care constituie mai puţin de 2% din produsul finit, menţionarea lor în lista ingredientelor poate fi realizată cu ajutorul expresiei «conţine ...şi/sau ... », în cazul în care cel puţin unul dintre cel mult două ingrediente este prezent în produsul finit. Această prevedere nu se aplică aditivilor sau ingredientelor prevăzute în anexa nr. 1f).
(61)În cazul băuturilor cu concentraţia alcoolică mai mare de 1,2% în volume, indicarea ingredientelor se face în conformitate cu actele normative speciale.
(62)Fără a încălca dispoziţiile normelor de etichetare stabilite în conformitate cu prevederile alin. (61), orice ingredient, definit la art. 7 alin. (1) şi prevăzut în anexa nr. 1f), se indică de fiecare dată când este prezent în băuturile la care se face referire în alin. (61). Această indicaţie trebuie să includă cuvântul «conţine», urmat de numele ingredientului/ingredientelor respectiv/respective. În cazul în care ingredientul se regăseşte deja în lista ingredientelor cu numele său specific sau în denumirea sub care este vândută băutura, această precizare nu este necesară.
(63)După caz, se pot adopta reguli detaliate pentru prezentarea indicaţiilor la care se face referire la alin. (62), în conformitate cu dispoziţiile Legii viei şi vinului nr. 244/2002 în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 145/270/59/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializării pentru consumul uman, şi ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 268/117/441/2003 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea şi prezentarea băuturilor spirtoase.
e)prin excepţie de la prevederile lit. d), chinina şi/sau cofeina folosite ca arome în fabricarea sau prepararea alimentelor trebuie să fie menţionate, prin denumire, în lista ingredientelor prevăzută la art. 5 lit. b), după termenul «arome».
(9)Un ingredient compus, definit la alin. (2), se poate înscrie în lista cuprinzând ingredientele cu denumirea proprie sub care figurează în actele normative în vigoare, în funcţie de ponderea sa cantitativă în aliment, cu condiţia ca aceasta să fie urmată imediat de lista propriilor ingrediente. Această listă nu este obligatorie:
a)în cazul în care compoziţia ingredientului compus este definită în actele normative în vigoare şi în măsura în care ingredientul compus constituie mai puţin de 2% din produsul finit; această prevedere nu se aplică aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3);
b)pentru ingredientele compuse, constituite din amestecuri de condimente şi/sau plante aromatice în proporţie mai mică de 2% din produsul finit, cu excepţia aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3);
c)în cazul în care ingredientul compus este un aliment pentru care lista ingredientelor nu este cerută de actele normative în vigoare.
(11)Prin derogare de la prevederile alin. (6), (7) şi (9), orice ingredient utilizat în producerea unui aliment şi care este încă prezent, chiar într-o formă modificată, în produsul finit şi prevăzut în anexa nr. 1f) sau care provine din unul dintre ingredientele prevăzute în anexa nr. 1f) se indică pe etichetă cu referire clară la numele acestui ingredient.
(12)Menţiunea de la alin. (11) nu este necesară în condiţiile în care denumirea sub care se vinde produsul se referă în mod clar la ingredientul respectiv.
(13)Prin derogare de la prevederile alin. (3) liţ. b), c), d) şi e), orice substanţă folosită la producerea unui aliment şi care este încă prezentă, chiar într-o formă modificată, în produsul finit şi care provine din ingredientele prevăzute în anexa nr. 1f) este considerată ca ingredient şi se indică pe etichetă cu referire clară la numele ingredientului din care provine.
(14)Lista din anexa nr. 1f) va fi sistematic reexaminată şi, dacă este necesar, reactualizată pe baza celor mai recente cunoştinţe ştiinţifice. Reactualizarea poate fi efectuată, de asemenea, prin ştergerea din anexa nr. 1f) a ingredientelor pentru care se stabileşte ştiinţific că nu este posibil să cauzeze reacţii adverse.
(15)Pentru interpretarea listei din anexa nr. 1f), autorităţile competente pot elabora norme tehnice specifice.
Art. 71
Ingredientele se înscriu în conformitate cu prevederile acestei secţiuni şi ale anexelor nr. 1c), 1d), 1e) şi 1f).a) Bere cu concentraţia alcoolică mai mică de 5,5% inclusiv | 0,5% vol. |
b) Băuturi nespumoase obţinute din struguri şi incluse în poziţia tarifară 2206.00 din Tariful vamal de import al României | |
c) Bere cu concentraţia alcoolică ce depăşeşte 5,5% | 1% vol. |
d) Băuturi spumoase obţinute din struguri şi incluse în poziţia tarifară 2206.00 din Tariful vamal de import al României | |
e) Diverse tipuri de cidru, cidru din pere, vinuri din fructe şi alte sortimente de vinuri obţinute din fructe, altele decât struguri, fie că sunt spumoase sau spumante | |
f) Băuturi pe bază de miere fermentată | |
g) Băuturi ce conţin fructe macerate sau părţi de plante | 1,5% vol. |
h) Alte băuturi | 0,3% vol. |
*) La anexa nr. 1 "Norme metodologice privind etichetarea alimentelor", la articolul 13 alineatul (3), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
e) Diverse tipuri de cidru, cidru din pere şi alte băuturi fermentate similare obţinute din alte fructe decât din struguri, fie că sunt spumoase sau spumante | 1% vol."; | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1)Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorului final ori operatorilor economici care prepară hrană pentru populaţie, sau alimentele ambalate la locurile de vânzare la cererea cumpărătorului ori preambalate în vederea vânzării lor imediate trebuie să aibă înscrise denumirea conform prevederilor art. 5, data durabilităţii minimale sau data limită de consum şi ingredientele cuprinse în anexa nr. 1f). Înscrierea se face pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă, fără risc de confuzie.