Secţiunea vi - Concentraţia alcoolică - Norme Metodologice din 2002 privind etichetarea alimentelor

M.Of. 147

În vigoare
Versiune de la: 2 Iulie 2009
SECŢIUNEA VI:Concentraţia alcoolică
Art. 13
(1)Prezenta secţiune se referă la indicarea concentraţiei alcoolice în volum pe etichetele băuturilor ce conţin alcool mai mult de 1,2% în volum, exceptându-se cele prevăzute la poziţiile tarifare 22.04 şi 22.05 din Tariful vamal de import al României.
(2)Concentraţia alcoolică se exprimă în procente de volum, la temperatura de referinţă de 200C;
valoarea concentraţiei alcoolice se înscrie în cifre cu cel mult o zecimală urmată de simbolul "% vol." şi poate fi precedată de cuvântul "alcool" sau de abrevierea "alc.".
(3)Toleranţele pozitive şi negative, exprimate în valoare absolută, permise la indicarea concentraţiei alcoolice, raportată în procente de volum, sunt următoarele:

a) Bere cu concentraţia alcoolică mai mică de 5,5% inclusiv

0,5% vol.

b) Băuturi nespumoase obţinute din struguri şi incluse în poziţia tarifară 2206.00 din Tariful vamal de import al României

c) Bere cu concentraţia alcoolică ce depăşeşte 5,5%

1% vol.

d) Băuturi spumoase obţinute din struguri şi incluse în poziţia tarifară 2206.00 din Tariful vamal de import al României

e) Diverse tipuri de cidru, cidru din pere, vinuri din fructe şi alte sortimente de vinuri obţinute din fructe, altele decât struguri, fie că sunt spumoase sau spumante

f) Băuturi pe bază de miere fermentată

g) Băuturi ce conţin fructe macerate sau părţi de plante

1,5% vol.

h) Alte băuturi

0,3% vol.

*) La anexa nr. 1 "Norme metodologice privind etichetarea alimentelor", la articolul 13 alineatul (3), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:

e) Diverse tipuri de cidru, cidru din pere şi alte băuturi fermentate similare obţinute din alte fructe decât din struguri, fie că sunt spumoase sau spumante

1% vol.";

(4)Toleranţele stabilite la alin. (3) lit. a)-h) nu exclud aplicarea toleranţelor ce derivă din metoda de analiză utilizată la determinarea concentraţiei alcoolice.