Art. 5. - Norme Metodologice din 2002 privind etichetarea alimentelor

M.Of. 147

În vigoare
Versiune de la: 2 Iulie 2009
Art. 5
Etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:
a)denumirea sub care este vândut alimentul;
b)lista cuprinzând ingredientele;
c)cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform art. 8;
d)cantitatea netă pentru alimentele preambalate;
e)data durabilităţii minimale sau, în cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad înalt de perisabilitate, data limită de consum;
f)condiţiile de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
g)denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană; în cazul produselor provenite din ţări din afara Uniunii Europene se înscriu denumirea şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România.

h)locul de origine sau de provenienţă a alimentului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a alimentului;
i)instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare a alimentelor;
j)concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volum;
k)o menţiune care să permită identificarea lotului;
l)menţiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse, prevăzute în anexa nr. 1a).