Secţiunea v - Data durabilităţii minimale/termenul de valabilitate, condiţii de păstrare, de conservare şi de folosire - Norme Metodologice din 2002 privind etichetarea alimentelor

M.Of. 147

În vigoare
Versiune de la: 2 Iulie 2009
SECŢIUNEA V:Data durabilităţii minimale/termenul de valabilitate, condiţii de păstrare, de conservare şi de folosire
Art. 10
(1)Pe eticheta sau pe ambalajul alimentelor se înscrie de către producător data durabilităţii minimale, respectiv data până la care acestea îşi păstrează caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzătoare.
(2)Data va fi precedată de menţiunea:
- "A se consuma, de preferinţă, înainte de ... ", dacă în dată este inclusă ziua; sau
- "A se consuma, de preferinţă, până la sfârşitul ... ", dacă se indică luna şi anul sau numai anul.
(3)Menţiunile prevăzute la alin. (2) sunt însoţite fie de dată, fie de indicarea locului în care aceasta este înscrisă pe etichetă sau ambalaj. Menţiunile sunt completate, după caz, cu indicarea condiţiilor de păstrare şi conservare ce trebuie respectate pe perioada durabilităţii minimale.
(4)Data se compune din indicarea clară a zilei, lunii şi a anului, într-o formă cronologică necodificată; în cazul alimentelor:
- a căror durabilitate este mai mică de 3 luni, este suficient să se indice ziua şi luna;
- a căror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mică de 18 luni, este suficient să se indice luna şi anul;
- a căror durabilitate este mai mare de 18 luni, este suficient să se indice anul.
(5)Se exceptează de la indicarea datei durabilităţii minimale produsele menţionate în anexa nr. 1b).
Art. 11
(1)Pentru produsele care din punct de vedere microbiologic au un grad ridicat de perisabilitate şi sunt susceptibile ca după un timp scurt să prezinte un pericol imediat pentru sănătatea consumatorului data durabilităţii minimale este înlocuită de data limită de consum. Data înscrisă de producător este precedată de menţiunea "expiră la data de ... ", indicându-se în ordine ziua, luna şi eventual anul, în formă necodificată.
(2)Menţiunea prevăzută la alin. (1) este însoţită fie de dată, fie de indicarea locului în care aceasta este înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj.
(3)Menţiunea cuprinsă în alin. (1) se completează cu indicarea condiţiilor de depozitare ce trebuie respectate.
Art. 12
(1)Informaţiile privind modul de preparare a alimentelor se indică în aşa fel încât să permită utilizarea corectă a acestora.
(2)Pentru anumite alimente, în cazul în care producătorul nu stabileşte instrucţiuni precise de utilizare, acestea pot fi impuse prin acte normative specifice.