Art. 14. - Menţiunile prevăzute la art. 5 se înscriu numai pe documentele de însoţire, atunci când alimentele preambalate sunt: - Norme Metodologice din 2002 privind etichetarea alimentelor
M.Of. 147
În vigoare Versiune de la: 2 Iulie 2009
Art. 14
(1)Pentru alimentele preambalate menţiunile prevăzute la art. 5 se înscriu pe ambalaj sau pe o etichetă ataşată de acesta.
(2)Menţiunile prevăzute la art. 5 se înscriu numai pe documentele de însoţire, atunci când alimentele preambalate sunt:
a)comercializate într-o formă intermediară celei de vânzare către consumatorul final şi nu fac obiectul vânzării către agenţii economici care prepară şi furnizează hrană pentru populaţie;
b)destinate aprovizionării agenţilor economici care prepară şi furnizează hrană pentru populaţie, supunându-le unor procese de prelucrare.
(3)În cazul produselor prevăzute la alin. (2), pe ambalajul exterior în care acestea sunt prezentate spre comercializare se înscriu elementele prevăzute la art. 5 lit. a), e) şi g) şi, după caz, cele prevăzute la art. 11.
(4)Menţiunile prevăzute la art. 5 se înscriu astfel încât să fie uşor de înţeles, sunt marcate vizibil pentru a putea fi văzute cu uşurinţă, lizibil şi într-un mod ce nu permite ştergerea; acestea nu vor fi în nici un fel mascate, nu se inscripţionează în locuri obscure sau întrerupte prin inscripţii ori imagini.
(5)Menţiunile prevăzute la art. 5 lit. a), d), e) şi j) se înscriu în acelaşi câmp vizual.
(6)În cazul ambalajelor din sticlă destinate reutilizării, marcate într-un mod ce nu permite ştergerea, precum şi al amabalajelor sau recipientelor care nu au nici una dintre feţe cu suprafaţa mai mare de 10 cm2 se înscriu pe etichete doar elementele prevăzute la art. 5 lit. a), d) şi e). În acest caz nu se aplică prevederile alin. (5).