Secţiunea 2 - Ambalaje şi utilaje - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
SECTIUNEA B:Ambalaje şi utilaje
Art. 79
(1)Ambalajele, utilajele, recipientele şi ustensilele folosite în sectorul alimentar trebuie să fie avizate sanitar.
(2)Materialele de orice natură folosite la confecţionarea ambalajelor şi a recipientelor de depozitare şi de transport, precum şi a utilajelor, ustensilelor şi acoperirilor de protecţie anticorozivă, destinate sectorului alimentar, trebuie să corespundă următoarelor condiţii:
a)să aibă un grad ridicat de stabilitate fizico-chimică, care să nu permită cedarea în mediile de extracţie, care reproduc condiţiile de exploatare a substanţelor străine peste limitele admise prin avize ale Ministerului Sănătăţii;
b)să nu influenţeze caracteristicile organoleptice, fizico-chimice sau valoarea nutritivă a produsului alimentar cu care vine în contact în timpul prelucrării, manipulării, transporturlui sau păstrării acestuia;
c)să nu confere toxicitate produsului alimentar cu care vine în contact;
d)să asigure produsului alimentar o protecţie eficientă faţă de alte impurificări accidentale pe toată perioada prelucrării, păstrării şi transportului produsului respectiv.
Art. 80
(1)Cernelurile şi coloranţii folosiţi la imprimarea şi colorarea materialelor de ambalaj, care vin în contact cu produsul alimentar, trebuie să îndeplinească condiţiile generale stabilite în articolul precedent şi să fie avizaţi de Ministerul Sănătăţii.
(2)Este oprit contactul direct al alimentelor cu partea colorată sau imprimată a ambalajului.
Art. 81
(1)Ambalajele, recipientele, ustensilele şi utilajele destinate sectorului alimentar se folosesc în perfectă stare, curate, dezinfectate sau dezinsectizate, după caz, operaţiuni ce trebuie asigurate prin mijloace, procedee şi substanţe avizate de organele sanitare.
(2)Ambalajele, recipientele, ustensilele şi utilajele folosite în sectorul alimentar nu pot avea altă utilizare decât aceea pentru care au fost avizate.
(3)Hârtia de ambalaj simplă sau complexă (metalizată, acoperită cu masă plastică, acoperită cu parafină sau alt strat de protecţie) trebuie să fie avizată sanitar, conform Metodologiei Ministerului Sănătăţii/I.I.S.P. Bucureşti nr. 173/1984.
Pentru ambalarea produselor alimentare perisabile se admite folosirea:
 

- hârtiei pergament albit,

 

- hârtiei înnobilate cu polietilenă,

 

- hârtiei pergament înnobilată cu polietilenă.

(4)Nu se admite folosirea la ambalarea alimentelor a hârtiei provenite din deşeuri.
Art. 82
Capsulele metalice şi capacele metalice folosite la închiderea sticlelor şi borcanelor trebuie să fie curate şi neruginite, prevăzute în interior cu un disc de plută sau din material plastic (conform prevederilor art. 87 şi 88), care să asigure etanşeitatea.
Art. 83
(1)Cositorul, lacurile sau alte materiale avizate de Ministerul Sănătăţii, folosite la cositorirea sau la acoperirea ambalajelor şi utilajelor din industria alimentară, trebuie să fie aplicate în strat continuu, aderente la suprafeţele tratate, să nu influenţeze calităţile organoleptice şi fizico-chimice ale produsului şi să nu cedeze substanţe chimice peste limitele admise de Ministerul Sănătăţii.
(2)La fabricarea obiectelor de uz gospodăresc (farfurii, tacâmuri, căni, pahare, bidoane, canistre etc.) nu se admit pigmenţii ce au în compoziţie sulfuri de Cd, oxizi de Hg, Pb, Cr şi negru de fum.
Art. 84
Recipientele, utilajele şi ustensilele emailate, utilizate în sectorul alimentar, fierte timp de 2 ore într-o soluţie de acid acetic 4% şi apoi păstrate timp de 22 de ore în aceeaşi soluţie, la temperatura camerei (conform Metodologiei Ministerului Sănătăţii/I.I.S.P. Bucureşti nr. 173/1984), nu trebuie să cedeze plumb, cupru, zinc, cobalt, cadmiu şi crom peste următoarele limite:

- plumb,

mg/litru

extractant

maximum

1,5

- cupru

"

"

maximum

2,0

- zinc

"

"

maximum

10,0

- cobalt

"

"

maximum

1,5

- cadmiu

"

"

maximum

0,15

- crom

"

"

maximum

1,5.

Art. 85
Este interzisă păstrarea în vase metalice zincate a alimentelor lichide şi semilichide, cu excepţia apei, a alcoolului rectificat şi a grăsimilor alimentare.
Art. 86
Se admite răcirea băuturilor carbogazoase şi a berei prin serpentine confecţionate din cupru, cositorite la interior cu cositor care conţine maximum 1% plumb.
Art. 87
(1)Se admit, ca ambalaje, recipiente, ustensile sau utilaje, în sectorul alimentar, următoarele materiale plastice avizate de Ministerul Sănătăţii:
- Polietilena - de înaltă presiune şi joasă densitate;
• de joasă presiune şi înaltă densitate.
- Policlorura de vinil - dură sau plastifiantă;
- Polipropilena;
- Polistirenul - de uz general, antişoc, antişoc grefat, antistatizat;
- Poliamida;
- Copolimerii:
• copolimer stiren - acrilonitril (SAN);
• copolimer acrilonitril-butadienă-stiren á(ABS);
• copolimer de clorură de vinil cu acetat de vinil;
• copolimer de clorură de vinil cu clorură de vinil-iden.
Materialele complexe:
- polietilen - poliamidă (PE/PA);
- polietilen - polietilentereftalat (PE/PET).
Materialele pentru protecţii anticorozive:
- sistem epoxidic;
- sistem epoxiester;
- email perclorvinilic;
- lacuri acidorezistente, sulforezistente;
- email clorcauciuc.
Poliesterii şi răşinile poliesterice:
- poliester armat cu fibre de sticlă;
- polietilentereftalat.
(2)Pentru alte tipuri de mase plastice care nu sunt înscrise în lista de mai sus se va cere avizul sanitar al Ministerului Sănătăţii.
Art. 88
Masele plastice folosite în sectorul alimentar, testate conform Metodologiei Ministerului Sănătăţii/I.I.S.P. Bucureşti nr. 173/1984, trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe la indicatorii urmăriţi:
Concentraţii maxime admise pentru indicatorii de control (în lichidele de extracţie)
Indicatori generali:

- Examen organoleptic

- nu se admit modificări organoleptice ale probelor analizate şi ale lichidelor de extracţie.

- Migrare globală de componenţi

- 50 ppm sau 10 mg/dm2

- Substanţe oxidabile cu permanganat de potasiu

- 10 ppm

- Metale toxice:

- plumb - 0,1 ppm

- cadmiu - absent

- Fluorescenţă în ultraviolet

absent.

Indicatori specifici:
(în funcţie de receptura materialului)

- Metale toxice:

Bismut

- absent

Bariu

- 0,02 ppm

Cobalt

- 0,1 ppm

Arsen

- 0,1 ppm

Zinc

- 10 ppm

- Coloranţi

 

- absent

- Ftalaţi

 

- absent

- Formaldehidă 1 mg/dm2

 

- 6 ppm

- Bisfenol

 

- 1 ppm

- Epiclorhidrină

 

- absent

- Stiren

 

- 0,05 ppm

- Clorură de vinil

 

- 1 ppm în produsul finit

- Acetaldehidă

 

- 3 ppm în produsul finit.

Art. 89
Se pot folosi în sectorul alimentar următoarele tipuri de cauciucuri:

- cauciuc alimentar

- cauciuc siliconic;

- cauciuc & metilbutadienstirenic cu 28% acrilonitril;

- cauciuc butadien stirenic - CAROM 1500;

- cauciuc sintetic indigen tip butadien - acrilonitrilo-carboxilat;

- cauciuc poliizoprenic - CAROM IR - 2200.

- PT 8 A;

Art. 90
(1)Cauciucurile folosite în sectorul alimentar trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe de igienă:
Concentraţii maxime admise pentru indicatorii de control (în cauciuc sau în extract):

- Plumb

- lipsă

- Bariu

- lipsă

- Arsen - lipsă

 

- Zinc mg/100 cm3 extract - 50

 

- Zinc %, max. - 1

 

- Cupru ppm max. - 3

 
Reziduul uscat al extractului în:

- alcool etilic 10% vol. mg/100 cm3, max.

- 10

- apă distilată, mg/100 cm3, max.

- 3

- acid acetic, sol. 3%, mg/100 cm3, max.

- 30

- acid azotic, sol. 2%, mg/100 cm3, max.

- 50.

(2)Cauciucurile în compoziţia cărora sunt cuprinse şi mase plastice vor trebui să îndeplinească şi cerinţele de igienă prevăzute la art. 85 - mase plastice.
(3)Se interzice colorarea cauciucului de uz alimentar cu negru de fum sau alţi coloranţi, cu excepţia bioxidului de titan.
Art. 91
Este interzisă fabricarea ambalajelor, recipientelor şi ustensilelor din deşeuri sau obiecte din materiale vechi sau care au mai fost folosite.
Art. 92
Avizele sanitare eliberate pentru materialele de orice natură folosite la confecţionarea ambalajelor, recipientelor, utilajelor, ustensilelor şi acoperirilor de protecţie anticorozivă, destinate sectorului alimentar, îşi menţin valabilitatea atât timp cât compoziţia, tehnologia de fabricaţie şi domeniul de utilizare a acestora rămân neschimbate.