Capitolul iv - Norme toxicologice. - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
CAPITOLUL IV:Norme toxicologice.
SECTIUNEA A:Aditivi alimentari
Art. 70
Aditivii alimentari sunt substanţele chimice care se adaugă produselor alimentare în vederea prelungirii duratei de păstrare ori a ameliorării aspectului, gustului, mirosului, consistenţei sau a calităţilor tehnologice. Zahărul, sarea de bucătărie, condimentele naturale (boiaua de ardei, piperul, scorţişoara, cuişoara, foile de dafin, muştarul, cafeaua, cacao etc.), extractele obţinute din acestea, amidonul şi alcoolul etilic nu sunt socotiţi aditivi alimentari.
Art. 71
Adaosul de aditivi trebuie înscris vizibil pe eticheta fiecărui ambalaj de desfacere (sticlă, borcan, cutie, pachet etc.), menţionându-se, după caz: "conservant chimic", "aromatizat sau îndulcit sintetic", "colorat artificial" etc. Comercializarea aditivilor alimentari admişi se face numai în ambalaje originale, pe care se menţionează compoziţia şi denumirea chimică a produsului, precum şi modul de folosire.
Art. 72
(1)Este interzis adaosul de aditivi alimentari în scopul mascării unor alterări sau degradări ale produselor alimentare.
(2)Este interzis adaosul de conservanţi la conservele sterilizate.
Art. 73
(1)Este admisă colorarea produselor alimentare cu sucuri naturale din fructe, boia de ardei, pastă şi suc de roşii, cafea, cacao şi caramel obţinut din zahăr ars (fără săruri de amoniu şi amoniac); reziduul după calcinarea caramelului nu trebuie să depăşească 0,5%.
(2)Este admisă colorarea produselor alimentare cu următorii coloranţi naturali: caroteni, flavone, clorofilă (inclusiv compuşii de cupru, sodiu şi potasiu ai acesteia), capsantina, capsarubina, betaina, antocianii, carminul (acid carminic), riboflavina curcumina, cărbunele vegetal, precum şi cu extracte naturale de fructe şi legume.
(3)Se admite înălbirea zahărului rafinat cu ultramarin chimic pur, colorarea margarinei cu caroten în concentraţie de maximum 16 mg/kg produs, precum şi utilizarea cărbunelui animal sau vegetal chimic pur la decolorarea unor produse alimentare şi băuturi.
(4)Caramelul obţinut direct (clasa I) sau obţinut cu sulfit (clasa a II-a) trebuie să întrunească următoarele caracteristici:
  

clasa I

clasa a II-a

- azot total (exprimat la bază solidă)

maximum

0,01%

-

- sulf total (exprimat la bază solidă)

maximum

0,3%

1,3-2,5%

- dioxid de sulf (exprimat la bază solidă)

 

-

0,02%.

(5)El nu trebuie să conţină 4-metilimidazol şi 2-acetil-4-tetrahidroxibutilimidazol.

Conţinut în metale:

- As

maximum 1 mg/kg

- Pb

maximum 2 mg/kg.

Art. 74
Aditivii alimentari trebuie să corespundă următoarelor cerinţe generale de puritate, pe lângă cele indicate la fiecare substanţă în parte:

- arsen

maximum 3 (mg la kg adjuvant);

- plumb

maximum 10 (mg la kg adjuvant);

- cupru

maximum 50 (mg la kg adjuvant);

- zinc

maximum 25 (mg la kg adjuvant);

- cadmiu

maximum 5 (mg la kg adjuvant);

- mercur

- absent.

Art. 75
Următoarele substanţe chimice sunt permise a fi utilizate ca aditivi alimentari cu respectarea condiţiilor de puritate şi a concentraţiei maxime admise menţionate pentru fiecare:

Denumirea

substanţei

Alimentul

la care

este permisă

folosirea

Cantitatea

maximă

permisă

(mg/kg)

Condiţiile

de puritate

a

adjuvantului

1

2

3

4

Acidul benzoic şi sărurile lui (K, Na, Ca)



E 210

E 211

E 212

E 213

Produse din legume şi fructe nesterilizate sau nepasteurizate cu un conţinut de zahăr sub 60%:

- gemuri, marmelade, magiunuri, produse zaharoase;

- concentrate din fructe şi legume

- sosuri condimentate, pastă de tomate în tuburi, produse vegetale lacto-fermentate (varză, castraveţi, gogonele etc.);

Băuturi răcoritoare

Margarină, maioneză





700



1.000

1.000





200

1.000

Minimum 99,7% acid benzoic

Reziduu la calcinare maximum 0,1%

Cenuşă sulfatată

maximum 0,05%

Clor anorganic

maximum 0,07%





Esterii: metilic, etilic sau propilic ai acidului p-hidroxizi-benzoic şi sărurile lor de sodiu

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Minimum 99% substanţă activă (la desicare 2 ore la 80°C)

Acidul sorbic şi sărurile lui (K, Na, Ca)







E 200

E 201

E 202

E 203

- Margarină, maioneză, legume şi fructe congelate;

- Brânzeturi topite, pastă de tomate în tuburi, produse zaharoase, de patiserie şi de panificaţie, produse vegetale lacto-fermentate (varză, castraveţi etc.), sosuri condimentate, marmelade, gemuri, concentrate din fructe şi legume

- Băuturi răcoritoare

- Vinuri şi şampanie

500

Substanţă activă, % min. 99

1.000











100

200

Cenuşă sulfatată, % max. 0,2

Aldehide, % max. 0,1 (aldehida formică)





Substanţe volatile, max. 3%.

Anhidridă sulfuroasă, sulfit, metabisulfit şi bisulfit de sodiu sau de potasiu









E 221

- Dulceţuri

- Fructe confiate

- Marmeladă, gemuri

- Siropuri naturale

- Fructe şi legume deshidratate, pastă de tomate, bulion



- Concentrate din fructe, must de struguri, vin sec

- Vin demisec şi

semidulce

- Vin dulce

- Fulgi din legume

- Oţet de vin

25

35



60

100





200



250

350

400

200

(exprimat

în SO2)

Sulfit de sodiu

SO2, % min. 48

tiosulfat de sodiu, % max. 0,10

Se max. 10 mg/kg pH

sol. 10%;8,5-10





Bisulfit de sodiu

SO2, %, min. 64 pH

sol. 10%; 3,5-4,5

Se max. 10 mg/kg

Fe max. 50 mg/kg

Metabisulfit de sodiu

SO2, % min. 64

tiosulfat de sodiu, %

max. 0,10

Se max. 10 mg/kg pH sol. 10%;4,0-4,5

Fe max. 50 mg/kg

Acidul propionic, propionatul de sodiu, sau de calciu





E 280

- Brânzeturi topite de potasiu







- Produse de panificaţie

1.000

(exprimat

în acid

propionic)

2.000

(exprimat

în acid

propionic)

Substanţă activă, % min. 99

Substanţă insolubilă în apă,

% 0,1-0,3

pH sol. 10%;7-10

Substanţe nevolatile 0,05%

Aldehidă max. 0,1% (formică)

Fe max. 30 mg/kg

Nizină

E 234

- Brânzeturi topite

50

 

Nitrat de sodiu sau de potasiu

E 251



Nitrit de sodiu sau de potasiu

E 250

- Preparate din carne (tip mezeluri)

- Unele sorturi de brânzeturi, cu avizul Ministerului Sănătăţii

- Preparate din carne (tip mezeluri)

- Conserve sterilizate din carne

250

50



70

50



Minimum 99% nitrat sau nitrit

Bifenil*)

Ortofenil-

fenol*)

E 231

Tiabendazol**)

E 233

- Fructe citrice

- Fructe citrice

- Fructe citrice

- Banane

70

12

6

3

 

Diacetat de sodiu

E 262

- Produse de panificaţie

Cu avizul

Ministerului

Sănătăţii

Acid acetic liber, % min. 39

pH soluţie 10%;4,5-5

Acid formic şi substanţe oxidabile lipsă

Antioxidanţi

Galat de propil,

octil sau dodecil



E 310

- Grăsimi alimentare şi

produse care conţin grăsimi

(cu excepţia untului)

- Conserve de peşte

100



200

Substanţe volatile (la 60°C, după 4h, max. 0,5%)



Cenuşă sulfatată, % max. 0,05

Aciditate liberă în acid galic, max. 0,5%

Butil-hidroxianisol

(B.H.A.)

E 320

Butil-hidroxitoluen (B.H.T.)

E 321

- Cartofi deshidrataţi (piure, fulgi)

- Uleiuri vegetale; margarină; untură de porc



- Supe concentrate (raportat la grăsime)

- Gumă de mestecat

- Emulsii pentru băuturi răcoritoare

25

200



200

200

100

Substanţa activă, min. 98,5%

Alfa tocoferol

E 307

- Grăsimi alimentare şi produse care conţin grăsimi în cantitate mare

300

Conform cu Farmacopeea Română X

Acid ascorbic

E 300

Ascorbat de sodiu sau de potasiu

E 301

Acid isoascorbic

E 315



Isoascorbat de sodiu

E 316

- Bere, băuturi răcoritoare







- Produse zaharoase, pâine şi produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane



- Produse conservate din legume şi fructe (conservate prin frig)



- Preparate şi semiconserve din carne





- Produse tip "baby foods" pe bază de cereale şi tip "infant formula"



- Fileuri de peşte congelat

10

(acid

ascorbic)



50

(acid

ascorbic)

100

(acid

ascorbic)

500

(acid

ascorbic)

500

(acid

ascorbic)

1.000

(acid

ascorbic)

Conform cu Farmacopeea Română X

*) Numai pentru tratamentul de suprafaţă al citricelor.

**) Numai pentru tratamentul de suprafaţă al bananelor şi al citricelor.

 

- Supe deshidratate





- Făină de cereale

1.000

(acid

ascorbic)

300

(acid

ascorbic)

Conform cu Farmacopeea Română X

Palmitat sau stearat de ascorbil









E 304







E 305

- Produse tip "infant formula"









- Produse tip "baby foods" pe bază de cereale







- Margarină

- Grăsimi şi alimente care conţin grăsimi

10 mg/

100 ml

de produs

(gata

de consumat)

200

(raportat

la conţinutul

de grăsime)

200

500

(raportat

la conţinutul

de grăsimi)

 

Coloranţi alimentari

Tartrazină (galben)

E 102

- Băuturi nealcoolice

- Rahat

- Îngheţate, băuturi alcoolice industriale

- Prăjituri, produse de patiserie, produse de panificaţie (biscuiţi), specialităţi din ciocolată, umpluturi pentru produse zaharoase; drajeuri şi bomboane; muştar

10

30

40

70

Colorant pur, % min. 85

Substanţe volatile la 135%, max. 10

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,2

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 6

Coloranţi subsidiari, % max. 1

Orange S

(portocaliu)

E 110

- Băuturi nealcoolice

- Rahat

- Alte produse alimentare

40



Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă, % max. 0,02

Alţi coloranţi max. 4%

Albastru

patentat (albastru)

E 131

- Băuturi nealcoolice

- Produse zaharoase

- Alte produse alimentare

10

30

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă max. 0,05%

Azorubină (roşu)

E 122

- Băuturi nealcoolice

- Produse zaharoase

- Alte produse alimentare



70

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă max. 0,02%

Ponceau 4 R

(roşu)

E 124

- Produse alimentare

- Limonade

20

10

 

Indigotină

(albastru)

E 132

- Rahat

- Îngheţată

- Prăjituri, produse de patiserie

20

50

70

Colorant pur, % min. 85



Substanţe volatile la 135°C, % max. 15

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,2

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 15

Coloranţi subsidiari, % max. 1

Acid insatinsulfonic, % max. 1

Ponceau 6 R

(roşu)

E 126

- Produse alimentare

- Limonade

20

10

 

Eritrozină

(roşu)

E 127

- Băuturi nealcoolice

- Băuturi alcoolice industriale

- Îngheţată; specialităţi din ciocolată, umpluturi pentru produse zaharoase, drajeuri şi bomboane

- Prăjituri, produse de patiserie

10

20

30

Colorant pur, % max. 85

Substanţe volatile la 135°C, % max. 12

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,1

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 2

Fluoresceină, % max. 0,1

Verde acid

briliant (verde)

E 142

- Rahat, băuturi răcoritoare

- Produse zaharoase şi de patiserie

10

20

 

Negru briliant

BN (negru)

E 151

- Produse zaharoase

30

 

Aromatizanţi şi potenţiatori de arome*)

- Acetat de etil

- Acetat de butil

- Aldehidă benzoică

- Vanilină

- Aldehidă cinamică

- Metil - şi etilvanilină

- Produse zaharoase

- Produse de panificaţie şi patiserie, napolitane, îngheţată, ciocolată, băuturi alcoolice industriale, dulceţuri şi compoturi din fructe verzi nearomate, băuturi răcoritoare

100

100

 

- Ionone

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

30

 

- Uleiuri volatile naturale

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

200

 

- Amestecuri de aromatizanţi naturali

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

200

 

- Diacetil

- Margarină

0,005

 

Potenţiatori de arome

- Acid glutamic şi sărurile lui de sodiu, potasiu, amoniu, calciu, magneziu

E 620

- Săruri de sodiu şi calciu ale acidului 5-ribonucleotid

- Săruri de calciu şi sodiu, potasiu ale acidului 5-guanilic (potenţiatori de arome)

E 626











- Preparate din carne

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

 

*) Pentru alţi aromatizanţi şi potenţiatori de arome care nu sunt menţionaţi în acest tabel, se va cere avizul Ministerului Sănătăţii

Adjuvanţi alimentari diverşi

- Agar-agar (agent de îngroşare)

E 406

- Produse dietetice

- Produse zaharoase, ciocolată

- Îngheţată

- Preparate din carne, conserve

- Jeleuri

1.500

4.000

5.000

5.000

20.000

Cenuşă insolubilă în HCl 10% raportat la subst. uscată max. 0,5%

Impurităţi insolubile în apă (în sol.1%) max. 0,05%

- Acidul alginic, alginat de sodiu sau potasiu, calciu şi amoniu (agenţi de îngroşare)

E 400

- Preparate din carne

- Semiconserve şi conserve

de carne

3.000

Cenuşă sulfatată, % max. 30

Fosfaţi lipsă pH 6-8

- Celuloză microcristalină

Celuloză sodică

- Metilceluloză

E 461

Etilceluloză

E 462

Carboximetil-

celuloză

E 466

(agenţi de îngroşare)







- Aceleaşi ca pentru alginat







3.000







Conform cu Farmacopeea Română X

Dextrină

Gelatină (agenţi de îngroşare)

- Pudre de budinci, creme şi supe

- Umplutura specialităţilor din ciocolată

5.000

15.000

Conform cu Farmacopeea Română X

Pectine

E 440

- Dulceţuri şi marmelade

- Jeleuri

10.000

20.000

Cupru mg/kg max. 50

Plumb mg/kg max. 10

Zinc mg/kg max. 25

Arsen mg/kg max. 3

Gumă arabică

E 414

Gumă de Guar

E 412

Carragenan

E 407

Gumă de Xantan

E 415

Făină din seminţe

de caruba









- Produse zaharoase

- Preparate din carne









10.000









Conform cu Farmacopeea Română X

Lecitină (emulgator)

E 322

- Produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane, margarină, untură, ciocolată şi caramele, îngheţată; lapte praf; pudre pentru creme

10.000

Conform cu reţeta de fabricaţie

Mono -

şi digliceride

(emulgator)

(antispumant)

E 471

- Îngheţată

- Margarine

- Preparate din carne

- Biscuiţi şi produse de panificaţie





5.000

 

Polifosfaţi (stabilizatori)

- Mezeluri, conserve

- Semiconserve de carne

- Brânzeturi topite

- Budinci, creme

500

500

3.000

10.000

Plumb mg/kg max. 10

Total metale grele mg/kg max. 50

Arsen mg/kg max. 5

Fluor mg/kg max. 30

Acid citric

E 330

- Siropuri, băuturi alcoolice industriale, compoturi, gemuri, produse zaharoase, produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane, grăsimi alimentare, băuturi nealcoolice, îngheţate

Conform reţetei de fabricaţie

Conform cu Farmacopeea Română X

Citrat de sodiu, potasiu şi calciu

Tartrat de sodiu sau de potasiu (sechestranţi)

- Brânzeturi topite

- Conserve şi semiconserve de carne

- Produse zaharoase

- Sânge (scop alimentar)

40.000

20.000

4.000

100



Conform cu Farmacopeea Română X

Acid tartric, acid acetic, acid lactic, acid malic, acid fosforic, acid clorhidric, acid carbonic, acid gluconic şi sărurile lor de sodiu, calciu, potasiu şi amoniu

Deltaglucono-lactonă

Bioxidul de siliciu amorf (antiaglomerant)

- Băuturi răcoritoare, sucuri, nectaruri,

- Gemuri, dulceţuri, fructe confiate

- Produse de panificaţie

- Vinuri

- Produse din carne

- Supe concentrate

- Sare de consum

Conform reţetei de fabricaţie

100



10.000

Conform cu Farmacopeea Română X

Îndulcitori

Zaharină

E 954

- Băuturi răcoritoare

- Produse zaharoase

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Conform cu Farmacopeea Română X

Sorbitol

E 420

- Biscuiţi şi produse zaharoase

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Zaharuri reducătoare, % max. 0,30 C

Zahăr total, % max. 1,0

Cenuşă sulfatată, % max. 0,1

Aspartam

E 951

- Băuturi răcoritoare hipocalorice

600

Seleniu, mg/kg, max. 30

Fluor, mg/kg, max. 30

Acesulfam

E 950

- Băuturi răcoritoare

- Îngheţată

- Produse zaharoase

400

400

400

Seleniu, mg/kg, max. 30

Fluor, mg/kg, max. 30

Art. 76
Pentru aditivii alimentari neprevăzuţi în prezentele norme ca şi pentru utilizarea oricărui aditiv în produsele alimentare dietetice şi în preparatele pentru copii se va cere avizul Ministerului Sănătăţii.
Art. 77
Aditivii care se folosesc în hrana animalelor trebuie să fie avizaţi de Ministerul Sănătăţii.
Art. 78
(1)Producţia, importul, vânzarea sau folosirea aditivilor alimentari, care nu sunt avizaţi sanitar în România, sunt interzise.
(2)Avizul sanitar pentru aditivii alimentari folosiţi în România este valabil timp de 3 ani de la data emiterii. În cadrul perioadei de 3 ani el poate fi retras, dacă se constată că este folosit necorespunzător sau aditivul avizat are efecte asupra sănătăţii sau mediului, necunoscute la data emiterii avizului.
SECTIUNEA B:Ambalaje şi utilaje
Art. 79
(1)Ambalajele, utilajele, recipientele şi ustensilele folosite în sectorul alimentar trebuie să fie avizate sanitar.
(2)Materialele de orice natură folosite la confecţionarea ambalajelor şi a recipientelor de depozitare şi de transport, precum şi a utilajelor, ustensilelor şi acoperirilor de protecţie anticorozivă, destinate sectorului alimentar, trebuie să corespundă următoarelor condiţii:
a)să aibă un grad ridicat de stabilitate fizico-chimică, care să nu permită cedarea în mediile de extracţie, care reproduc condiţiile de exploatare a substanţelor străine peste limitele admise prin avize ale Ministerului Sănătăţii;
b)să nu influenţeze caracteristicile organoleptice, fizico-chimice sau valoarea nutritivă a produsului alimentar cu care vine în contact în timpul prelucrării, manipulării, transporturlui sau păstrării acestuia;
c)să nu confere toxicitate produsului alimentar cu care vine în contact;
d)să asigure produsului alimentar o protecţie eficientă faţă de alte impurificări accidentale pe toată perioada prelucrării, păstrării şi transportului produsului respectiv.
Art. 80
(1)Cernelurile şi coloranţii folosiţi la imprimarea şi colorarea materialelor de ambalaj, care vin în contact cu produsul alimentar, trebuie să îndeplinească condiţiile generale stabilite în articolul precedent şi să fie avizaţi de Ministerul Sănătăţii.
(2)Este oprit contactul direct al alimentelor cu partea colorată sau imprimată a ambalajului.
Art. 81
(1)Ambalajele, recipientele, ustensilele şi utilajele destinate sectorului alimentar se folosesc în perfectă stare, curate, dezinfectate sau dezinsectizate, după caz, operaţiuni ce trebuie asigurate prin mijloace, procedee şi substanţe avizate de organele sanitare.
(2)Ambalajele, recipientele, ustensilele şi utilajele folosite în sectorul alimentar nu pot avea altă utilizare decât aceea pentru care au fost avizate.
(3)Hârtia de ambalaj simplă sau complexă (metalizată, acoperită cu masă plastică, acoperită cu parafină sau alt strat de protecţie) trebuie să fie avizată sanitar, conform Metodologiei Ministerului Sănătăţii/I.I.S.P. Bucureşti nr. 173/1984.
Pentru ambalarea produselor alimentare perisabile se admite folosirea:
 

- hârtiei pergament albit,

 

- hârtiei înnobilate cu polietilenă,

 

- hârtiei pergament înnobilată cu polietilenă.

(4)Nu se admite folosirea la ambalarea alimentelor a hârtiei provenite din deşeuri.
Art. 82
Capsulele metalice şi capacele metalice folosite la închiderea sticlelor şi borcanelor trebuie să fie curate şi neruginite, prevăzute în interior cu un disc de plută sau din material plastic (conform prevederilor art. 87 şi 88), care să asigure etanşeitatea.
Art. 83
(1)Cositorul, lacurile sau alte materiale avizate de Ministerul Sănătăţii, folosite la cositorirea sau la acoperirea ambalajelor şi utilajelor din industria alimentară, trebuie să fie aplicate în strat continuu, aderente la suprafeţele tratate, să nu influenţeze calităţile organoleptice şi fizico-chimice ale produsului şi să nu cedeze substanţe chimice peste limitele admise de Ministerul Sănătăţii.
(2)La fabricarea obiectelor de uz gospodăresc (farfurii, tacâmuri, căni, pahare, bidoane, canistre etc.) nu se admit pigmenţii ce au în compoziţie sulfuri de Cd, oxizi de Hg, Pb, Cr şi negru de fum.
Art. 84
Recipientele, utilajele şi ustensilele emailate, utilizate în sectorul alimentar, fierte timp de 2 ore într-o soluţie de acid acetic 4% şi apoi păstrate timp de 22 de ore în aceeaşi soluţie, la temperatura camerei (conform Metodologiei Ministerului Sănătăţii/I.I.S.P. Bucureşti nr. 173/1984), nu trebuie să cedeze plumb, cupru, zinc, cobalt, cadmiu şi crom peste următoarele limite:

- plumb,

mg/litru

extractant

maximum

1,5

- cupru

"

"

maximum

2,0

- zinc

"

"

maximum

10,0

- cobalt

"

"

maximum

1,5

- cadmiu

"

"

maximum

0,15

- crom

"

"

maximum

1,5.

Art. 85
Este interzisă păstrarea în vase metalice zincate a alimentelor lichide şi semilichide, cu excepţia apei, a alcoolului rectificat şi a grăsimilor alimentare.
Art. 86
Se admite răcirea băuturilor carbogazoase şi a berei prin serpentine confecţionate din cupru, cositorite la interior cu cositor care conţine maximum 1% plumb.
Art. 87
(1)Se admit, ca ambalaje, recipiente, ustensile sau utilaje, în sectorul alimentar, următoarele materiale plastice avizate de Ministerul Sănătăţii:
- Polietilena - de înaltă presiune şi joasă densitate;
• de joasă presiune şi înaltă densitate.
- Policlorura de vinil - dură sau plastifiantă;
- Polipropilena;
- Polistirenul - de uz general, antişoc, antişoc grefat, antistatizat;
- Poliamida;
- Copolimerii:
• copolimer stiren - acrilonitril (SAN);
• copolimer acrilonitril-butadienă-stiren á(ABS);
• copolimer de clorură de vinil cu acetat de vinil;
• copolimer de clorură de vinil cu clorură de vinil-iden.
Materialele complexe:
- polietilen - poliamidă (PE/PA);
- polietilen - polietilentereftalat (PE/PET).
Materialele pentru protecţii anticorozive:
- sistem epoxidic;
- sistem epoxiester;
- email perclorvinilic;
- lacuri acidorezistente, sulforezistente;
- email clorcauciuc.
Poliesterii şi răşinile poliesterice:
- poliester armat cu fibre de sticlă;
- polietilentereftalat.
(2)Pentru alte tipuri de mase plastice care nu sunt înscrise în lista de mai sus se va cere avizul sanitar al Ministerului Sănătăţii.
Art. 88
Masele plastice folosite în sectorul alimentar, testate conform Metodologiei Ministerului Sănătăţii/I.I.S.P. Bucureşti nr. 173/1984, trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe la indicatorii urmăriţi:
Concentraţii maxime admise pentru indicatorii de control (în lichidele de extracţie)
Indicatori generali:

- Examen organoleptic

- nu se admit modificări organoleptice ale probelor analizate şi ale lichidelor de extracţie.

- Migrare globală de componenţi

- 50 ppm sau 10 mg/dm2

- Substanţe oxidabile cu permanganat de potasiu

- 10 ppm

- Metale toxice:

- plumb - 0,1 ppm

- cadmiu - absent

- Fluorescenţă în ultraviolet

absent.

Indicatori specifici:
(în funcţie de receptura materialului)

- Metale toxice:

Bismut

- absent

Bariu

- 0,02 ppm

Cobalt

- 0,1 ppm

Arsen

- 0,1 ppm

Zinc

- 10 ppm

- Coloranţi

 

- absent

- Ftalaţi

 

- absent

- Formaldehidă 1 mg/dm2

 

- 6 ppm

- Bisfenol

 

- 1 ppm

- Epiclorhidrină

 

- absent

- Stiren

 

- 0,05 ppm

- Clorură de vinil

 

- 1 ppm în produsul finit

- Acetaldehidă

 

- 3 ppm în produsul finit.

Art. 89
Se pot folosi în sectorul alimentar următoarele tipuri de cauciucuri:

- cauciuc alimentar

- cauciuc siliconic;

- cauciuc & metilbutadienstirenic cu 28% acrilonitril;

- cauciuc butadien stirenic - CAROM 1500;

- cauciuc sintetic indigen tip butadien - acrilonitrilo-carboxilat;

- cauciuc poliizoprenic - CAROM IR - 2200.

- PT 8 A;

Art. 90
(1)Cauciucurile folosite în sectorul alimentar trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe de igienă:
Concentraţii maxime admise pentru indicatorii de control (în cauciuc sau în extract):

- Plumb

- lipsă

- Bariu

- lipsă

- Arsen - lipsă

 

- Zinc mg/100 cm3 extract - 50

 

- Zinc %, max. - 1

 

- Cupru ppm max. - 3

 
Reziduul uscat al extractului în:

- alcool etilic 10% vol. mg/100 cm3, max.

- 10

- apă distilată, mg/100 cm3, max.

- 3

- acid acetic, sol. 3%, mg/100 cm3, max.

- 30

- acid azotic, sol. 2%, mg/100 cm3, max.

- 50.

(2)Cauciucurile în compoziţia cărora sunt cuprinse şi mase plastice vor trebui să îndeplinească şi cerinţele de igienă prevăzute la art. 85 - mase plastice.
(3)Se interzice colorarea cauciucului de uz alimentar cu negru de fum sau alţi coloranţi, cu excepţia bioxidului de titan.
Art. 91
Este interzisă fabricarea ambalajelor, recipientelor şi ustensilelor din deşeuri sau obiecte din materiale vechi sau care au mai fost folosite.
Art. 92
Avizele sanitare eliberate pentru materialele de orice natură folosite la confecţionarea ambalajelor, recipientelor, utilajelor, ustensilelor şi acoperirilor de protecţie anticorozivă, destinate sectorului alimentar, îşi menţin valabilitatea atât timp cât compoziţia, tehnologia de fabricaţie şi domeniul de utilizare a acestora rămân neschimbate.
SECTIUNEA C:Impurificarea cu arsen şi metale grele
Art. 93
Limitele maxime admisibile de arsen şi metale grele (cadmiu, plumb, zinc, cupru şi staniu) în alimente, precum şi în materiile prime folosite la prepararea şi fabricarea acestora sunt următoarele:
Limite maxime admisibile de arsen şi de metale grele în alimente, mg/kg (exprimate în miligrame/1 kg produs)

Alimentele

As

Cd

Pb

Zn

Cu

Sn

Hg

0

1

2

3

4

5

6

7

Lapte

0,1

0,01

0,1

5

0,5

-

0,01

Brânzeturi

0,15

0,05

0,5

25

2,5

-

0,05

Brânzeturi topite

0,3

0,05

0,4

40

3,0

-

0,05

Carne

0,1

0,1

0,5

50

3,0

-

0,05

Peşte

3,0

0,1

0,5

50

5,0

-

0,5

Mezeluri, conserve şi semiconserve din carne

0,15

0,75

1,0

50

5,0

150

-

Conserve din peşte în ulei

3,0

0,1

1,0

50

6,0

100

0,5

Conserve şi semiconserve în sos tomat sau oţet

3,0

0,1

1,0

50

6,0

100

0,5

Peşte sărat, afumat

0,8

0,05

1,0

50

1,5

-

0,5

Ouă

0,1

0,05

1,0

20

3,0

-

0,05

Unt

0,1

0,05

0,5

5

0,5

-

0,05

Margarină

0,1

0,05

0,5

5

0,5

-

0,05

Pâine şi produse de panificaţie

0,2

0,05

0,5

15

5,0

-

0,03

Conserve din legume în apă

0,5

0,1

0,5

15

5,0

150

-

Conserve din legume în ulei, oţet, bulion

0,5

0,1

0,5

20

7,0

150

-

Suc de roşii

0,1

0,02

0,5

10

3,0

150

-

Bulion de roşii, sosuri picante

0,15

0,03

1,0

20

10,0

150

-

Pastă de roşii (substanţă uscată 28-30%)

0,2

0,03

1,5

30

15,0

150

-

Conserve din fasole boabe

0,15

0,03

1,0

40

10,0

100

-

Conserve mixte cu legume şi carne

0,1

0,04

1,0

30

5,0

150

-

Compoturi, nectar, suc pasteurizat de fructe

0,5

0,05

0,5

-

5,0

150

0,05

Marmeladă, gemuri, dulceţuri, sirop

0,5

0,05

1,0

5,0

10,0

-

0,05

Suc concentrat de fructe, pastă şi concentrat de fructe

3,0

0,3

3,0

30,0

30,0

-

0,3

Must de struguri

0,1

0,01

0,5

10

10

-

-

Must de struguri concentrat

0,2

0,01

1,0

20

25

-

-

Boia de ardei

0,2

0,03

1,0

50

10

-

-

Legume şi fructe deshidratate

0,5

0,5

5,0

50

50

-

0,5

Supe concentrate

0,2

0,02

1,0

30

10

100

-

Produse de caramelaj, dropsuri, bomboane

0,2

0,01

1,0

15

10

25

-

Drajeuri simple, jeleuri, şerbeturi, bomboane fondante, rahat

0,2

0,01

1,0

15

5,0

25

-

Ciocolată, produse de ciocolaterie

0,2

0,01

1,0

25

15

35

-

Produse de cofetărie (prăjituri)

0,1

0,01

0,5

10

10

15

-

Halva

0,2

0,01

1,0

60

20

25

-

Cacao (pudră)

0,2

0,01

1,0

70

50

25

-

Cartofi

0,3

0,1

0,3

10

3,0

-

0,05

Legume proaspete sau congelate, cu excepţia legumelor frunze

0,5

0,1

0,5

15

5,0

-

0,05

Legume frunze

-

0,2

0,5

-

-

-

0,03

Fructe proaspete sau congelate

0,5

0,05

0,5

5,0

5,0

-

0,05

Concentrat şi izolat de soia

0,2

-

0,5

-

-

-

-

Zahăr şi produse zaharoase

1,0

0,05

1,0

5,0

2,0

-

0,05

Sare

1,0

0,1

1,0

5,0

5,0

-

0,05

Oţet

0,3

0,1

1,0

2,5

2,5

-

0,05

Esenţă de oţet

1,2

0,4

4,0

10

10

-

0,20

Produse pentru copii (sucuri)

0,1

0,02

0,1

5,0

5,0

-

0,02

Produse pentru copii, din legume şi fructe (pulberi)

0,3

0,1

0,5

50

15

-

0,05

Produse pentru copii, din lapte (praf)

0,2

0,05

0,5

50

2,0

-

0,05

Băuturi răcoritoare

0,1

0,02

0,1

5,0

1,0

-

-

Băuturi alcoolice naturale (vin, bere etc.)

0,1

0,01

0,3

5

1

-

-

Băuturi alcoolice distilate, naturale

0,05

0,01

0,3

5

5

-

-

Băuturi alcoolice industriale

0,05

0,01

0,01

5

1

-

-

Art. 94
Limitele maxime de azotaţi, admise în unele legume şi fructe, sunt următoarele:
Limite maxime de azotaţi admise în unele legume şi fructe NO3 mg/kg

Produsul

Cultivat în:

Câmp

(teren descoperit)

Seră

Ardei (gras, gogoşar, capia)

150

400

Cartofi

300

-

Castraveţi

200

400

Ceapă uscată

80

-

Conopidă

400

-

Dovlecei

500

-

Morcovi

400

-

Salată verde

2.000

3.000

Sfeclă roşie

2.000

-

Spanac

2.000

-

Tomate

150

-

Varză

900

-

Vinete

300

-

Mere

60

-

Pere

60

-

Pepene roşu

100

-

Struguri

60

-

Conţinutul în nitraţi în preparatele de legume şi fructe, destinate alimentaţiei copiilor până la 3 ani, nu va depăşi limita de 100 mg NO3/kg produs.
Art. 95
Limita maximă admisă pentru dietil şi dimetilnitrozamină şi nitrozopirolidină în preparatele de carne şi în bere este de 1 microgram/kg produs.
Art. 96
Limita maximă admisă pentru toxicumarine (aflatoxine B1, B2, G1, G2, M1) în seminţe şi făinuri de cereale, leguminoase uscate, seminţe oleaginoase, arahide, alune, miez de nucă, cafea, concentrate şi izolate proteice de vegetale este de 10 micrograme/kg produs.
În alimentele pentru copiii până la 3 ani limita maximă admisă este de 5 micrograme/kg produs.
Art. 97
(1)Pentru ohratoxine, limita maximă admisă în seminţe şi făinuri de cereale, carne de porc şi organe este de 20 micrograme/kg produs. Excepţie fac preparatele pentru copiii sub 3 ani, la care limita maximă admisă este de 5 micrograme/kg produs.
(2)În sucurile naturale de fructe limita maximă admisă pentru patulină este de 50 micrograme/kg produs.
(3)Limita maximă admisă pentru zearalenonă, toxină T2 şi trichotecene, în seminţe şi făinuri de cereale, este de 20 micrograme/kg produs.
SECTIUNEA D:Reziduuri de pesticide şi antibiotice
Art. 98
Limitele maxime admise de reziduuri de pesticide şi antibiotice în produsele agroalimentare sunt următoarele:
Limitele maxime admisibile de reziduuri de pesticide în produsele agroalimentare

Nr.

crt.

Pesticidul

Produsul

Limita maximă admisibilă

-mg substanţă activă/kg produs-

0

1

2

3

1.

Acefat

- carne de bovine, porcine, păsări

0,1

- grăsime de bovine, porcine, păsări

0,1

- lapte, ouă

0,1

- sfeclă de zahăr

0,1

- cartofi, soia, tomate

0,5

- salată

5,0

2.

Acid alfa-naftil-acetic-ester metilic

- cartofi

100,0

3.

Aldicarb

- carne, lapte

0,02

- soia

0,02

arahide, ceapă, porumb, sfeclă de zahăr

0,05

- cafea, cartofi dulci, fasole uscată

0,10

- sorg

0,20

- banane, cartofi

0,50

4.

Aldrin şi Dieldrin

- lapte

0,006

- cereale

0,02

- fructe

0,05

- ardei, Broccoli, cartofi, castraveţi, ceapă, conopidă, hrean, morcovi, ouă, păstârnac, ridichi, salată, sparanghel, varză, varză de Bruxelles

0,10

5.

Amitraz

- lapte

0,01

- carne de bovine, porcine

0,05

- carne de ovine

0,10

- organe comestibile de bovine, ovine, porcine

0,20

- castraveţi, cireşe, piersici, portocale

0,50

6.

Azinfosmetil

- cartofi, migdale

0,20

- seminţe de bumbac, cereale, soia, floarea-soarelui

0,20

- legume (cu excepţia...)

0,50

- Broccoli, varză de Bruxelles

1,00

- fructe (cu excepţia...)

1,00

- caise, citrice, pepene galben, ţelină

2,00

- kiwi, piersici, struguri

4,00

7.

Acid cianhidric

- făină de grâu

6,00

- seminţe de cereale

75,00

8.

Benalaxil

- castraveţi

0,05

- pepene galben

0,10

- ceapă

0,20

9.

Bendiocarb

- orez decorticat

0,02

- carne de bovine şi păsări; grăsime de bovine şi păsări; organe comestibile de bovine şi păsări

0,05

- lapte, ouă

0,05

- cartofi, porumb, sfeclă de zahăr

0,05

- ciuperci

0,10

- rinichi de bovine

0,20

10.

Bioresmetrin

- grâu, produse cerealiere morărite

1,00

- pâine şi produse de panificaţie

0,05

- legume

0,50

11.

Bitertanol

- arahide, grâu, ovăz, secară

0,10

- banane

0,50

12.

Brom anorganic

- fructe (cu excepţia...)

20,00

- căpşuni, fructe, citrice, fructe uscate

30,00

- făină integrală, seminţe cereale, piersici uscate

50,00

- avocado

75,00

- curmale uscate, stafide

100,00

- smochine uscate

250,00

- condimente

400,00

13.

Bromofos

- lapte

0,05

- castraveţi, ceapă, conopidă, mazăre, varză

0,10

- grâu, porumb, uleiuri vegetale comestibile

0,20

- căpşuni, fragi, mure, salată, tomate

0,50

- cireşe, piersici, prune, rădăcinoase, spanac, vişine

1,00

- mere, pere

2,00

- grăsime de bovine şi caprine

0,50

14.

Bromofosmetil

- lapte

0,008

- ceapă, conopidă, fasole

0,02

- varză

0,10

- rădăcinoase, salată

0,20

- căpşuni, cartofi, cireşe, fragi, mure, piersici, vişine

0,50

- uleiuri vegetale comestibile

0,50

- mere, pere, prune, spanac

2,00

- carne bovine (grăsime)

2,00

- carne ovine (grăsime)

3,00

15.

Bromopropilat

- legume

1,00

- banane, căpşuni, ceai uscat, cireşe, hamei, mere, pere, nectarine, prune, struguri

5,00

16.

Captan

- fragi, mure

2,00

- cireşe, prune, vişine, struguri uscaţi

5,00

- ardei, castraveţi, fasole verde, salată, zmeură

10,00

- citrice, piersici, tomate

15,00

- caise, căpşuni, coacăze, spanac

20,00

- mere, pere

25,00

17.

Carbaril

- lapte, produse lactate

0,10

- carne de bovine, caprine, ovine

0,20

- cartofi, făină de grâu albă, sfeclă de zahăr

0,20

- carne de pasăre, ouă

0,50

- fragi, porumb dulce, rădăcinoase, soia, uleiuri vegetale comestibile

1,00

- arahide, făină de grâu integrală, morcovi, păstârnac, ridichi, sfeclă roşie

2,00

- castraveţi, dovleac, pepene galben

3,00

- ardei, banane, fasole verde, mazăre, mere, pere, struguri, tomate, varză

5,00

- grâu, orez, ovăz, orz, secară

5,00

- afine, căpşuni, citrice

7,00

- asparagus, caise, cireşe, kiwi, măsline, măceşe, mure, nectarine, nuci, piersici, prune, salată, sorg, zmeură

10,00

- tărâţe de grâu neprelucrate

20,00

- furaje (lucernă, porumb, sorg, mazăre, frunze de sfeclă etc.)

100,00

18.

Carbendazin

- grâu

0,10

- castraveţi, pepeni, salată

0,50

- căpşuni, fragi, mere, mure, pere, piersici, rădăcinoase, struguri, tomate

2,00

19.

Carbofenotion

- lapte

0,004

- cartofi, nuci, seminţe de rapiţă

0,02

- măsline, sfeclă de zahăr

0,10

- Broccoli, conopidă, varză de Bruxelles

0,50

- caise, mere, nectarine, pere, piersici, prune

1,00

- carne de bovine, caprine, ovine

1,00

- fructe citrice, spanac

2,00

20.

Cartap

- orez decorticat, porumb dulce

0,10

- cartofi, castane

0,10

- varză

0,20

- ridichi, struguri

1,00

- hamei uscat

5,00

- ceai verde şi negru

20,00

21.

Carbofuran

- carne, grăsime şi organe comestibile de bovine, cabaline, caprine, ovine, porcine

0,05

- lapte

0,05

- banane, căpşuni, ceapă, salată, pere, piersici, sfeclă de zahăr, tomate

0,10

- cafea, grâu, orz, ovăz, porumb, porumb dulce, seminţe de muştar, seminţe oleaginoase, sorg

0,10

- conopidă, orez decorticat, soia

0,20

- cartofi, morcovi, varză

0,50

- varză de Bruxelles

2,00

- hamei uscat

5,00

22.

Chinometionat

- lapte

0,01

- pepene verde

0,02

- carne

0,05

- agrişe, avocado, castraveţi, coacăze, migdale, pepene galben, struguri

0,10

- seminţe de cereale

0,10

- căpşuni, mere

0,20

- fructe citrice

0,50

- papaia

5,00

23.

Cihalotrin

- cartofi, ulei de bumbac comestibil

0,02

- varză

0,20

24.

Cihexatin

- lapte, produse lactate

0,05

- carne

0,20

- ardei, castraveţi, pepene galben

0,50

- ceai, citrice, mere, pere, tomate

2,00

25.

Cipermetrin

- lapte, ouă

0,05

- carne de pasăre, organe comestibile de mamifere

0,05

- arahide, cartofi, ciuperci, mazăre, porumb dulce, rădăcinoase, soia

0,05

- fasole uscată, cafea

0,05

- ceapă

0,10

- castraveţi, seminţe de grâu, seminţe oleaginoase (cu excepţia arahidelor)

0,20

- carne

0,20

- ardei, fasole verde, orz, praz, tomate, uleiuri vegetale

0,50

- cireşe, prune, varză, varză creaţă

1,00

- citrice, piersici, salată, spanac

2,00

- ceai

20,00

26.

Clofentezin

- lapte de vacă

0,01

- carne de bovine şi păsări; organe comestibile de pasăre

0,05

- ouă

0,05

- organe comestibile de bovine

0,10

- căpşuni

2,00

27.

Clordan

- lapte

0,002

- ouă

0,02

- grâu, orez decorticat, ovăz, porumb, secară, sorg, ulei rafinat de soia

0,02

- alune, fructe, legume, migdale, nuci

0,02

- carne

0,05

- uleiuri nerafinate de bumbac, in, soia

0,05

- carne de pasăre

0,50

28.

Clordimeform

- lipsă la limita de detecţie curentă (0,50 mg/kg) în carne şi grăsime de bovine, carne de pasăre, lapte, ulei de bumbac

 

29.

Clorfenvinfos

- lapte

0,008

- Broccoli, cartofi, ceapă, ciuperci, mazăre, napi, varză, varză de Bruxelles

0,05

- conopidă, hrean, ridichi, tomate

0,10

- grâu, porumb, orez

0,05

- carne

0,20

- morcovi, ţelină

0,40

- fructe citrice

1,00

30.

Clormequat

- lapte

0,10

- struguri, stafide

1,00

- mere, pere

3,00

- grâu, secară

5,00

- ovăz

10,00

- furaje uscate (paie de cereale)

50,00

31.

Clorobenzilat

- lapte

0,05

- migdale, nuci, tomate

0,20

- citrice, pepene galben

1,00

- pere, struguri

2,00

- mere

5,00

32.

Cloropirifos

- lapte

0,01

- cartofi, ceapă, ciuperci, conopidă, sfeclă de zahăr, ţelină, ulei de bumbac crud, varză

0,05

- carne de pasăre, orez, salată

0,10

- fasole verde, zmeură

0,20

- carne de curcă şi de oaie

0,20

- citrice

0,30

- morcovi, pere, piper, tomate

0,50

- mere, struguri, varză creaţă

1,00

- carne de bovine, kiwi, stafide

2,00

33.

Clorotalonil

- arahide, cartofi

0,10

- morcovi, porumb dulce, sfeclă de zahăr

1,00

- afine, Broccoli, castraveţi, ceapă, citrice, conopidă, dovleac, fasole verde, pepene galben, tomate, varză, varză de Bruxelles

5,00

- andive, ardei, cicoare, cireşe, mure, varză creaţă, zmeură

10,00

- ţelină

15,00

- coacăze, piersici

25,00

34.

Cloropirifosetil

- lapte, ouă

0,01

- cartofi, ceapă, conopidă, ţelină

0,05

- carne de pasăre (grăsime), salată

0,10

- carne de caprine, curcan, ovine

0,20

- fructe, rădăcinoase

0,50

- mere, struguri

1,00

35.

Cloropirifosmetil

- lapte

0,01

- carne, grăsime şi organe comestibile de bovine şi pui de găină, ouă

0,05

- anghinare, ardei, fasole verde, ridichi, salată, varză

0,10

- ceai, orez

0,10

- mere, piersici, tomate, pâine albă

0,50

- făină de grâu, pâine integrală

2,00

- grâu, porumb, sorg

10,00

- tărâţe de grâu neprelucrate

20,00

36.

Crufomat

- lapte

0,05

- carne

1,00

37.

2,4-D

- orez, porumb, sorg

0,05

- carne, lapte, ouă

0,05

- mure, zmeură

0,10

- cartofi, fructe

0,20

- grâu, orz, ovăz, secară

0,50

- fructe, citrice

2,00

38.

DDT

- lapte

0,05

- cereale

0,10

- caise, citrice, prune

0,10

- cireşe, mere, pere, vişine

0,20

- uleiuri vegetale rafinate

0,20

- cartofi, rădăcinoase, alte legume

0,50

- ouă, peşte, unt (grăsime)

0,50

- carne

5,00

39.

Deltametrin

- ananas, cartofi, ciuperci, pepene galben, rădăcinoase, smochine

0,01

- anghinare, banane, căpşuni, kiwi, struguri, mandarine, portocale, seminţe de cacao

0,05

- ceapă, alte legume, seminţe oleaginoase

0,10

- conopidă, varză, legume-fructe (ardei, tomate, castraveţi etc.)

0,20

- legume-frunze (lăptuci, salată etc.)

0,50

- cereale

1,00

- seminţe de cafea

2,00

- hamei uscat

5,00

- ceai verde şi brun

10,00

40.

Diazinon

- lapte

0,02

- produse lactate (grăsime)

0,50

- alune, migdale, nuci, seminţe oleaginoase

0,10

- cereale, făină de cereale

0,10

- fructe (cu excepţia)

0,50

- legume (cu excepţia)

0,50

- citrice, legume-frunze, piersici, porumb zaharat

0,70

- carne de bovine, caprine, ovine şi porcine

0,70

- măsline, ulei de măsline crud

2,00

41.

Dibromclorpropan

- legume

0,50

42.

Diclofuanid

- grâu, orz, ovăz, secară

0,10

- cartofi, ceapă

0,10

- ardei, cireşe, fasole verde, tomate

2,00

- castraveţi, mere, pere, piersici

5,00

- agrişe

7,00

- căpşuni, mure, salată

10,00

- coacăze, struguri, zmeură

15,00

43.

Dicloran

- castraveţi, tomate

0,50

- fasole verde

2,00

- mure

5,00

- caise, morcovi, nectarine, prune, salată, struguri, zmeură, căpşuni

10,00

- cireşe, piersici

15,00

44.

Diclorvos

- lapte

0,02

- fructe

0,10

- legume (cu excepţia salatei)

0,50

- produse din cereale morărite

0,50

- salată

1,00

- linte, mazăre, seminţe de cereale, cafea şi soia

2,00

- seminţe de cacao

5,00

45.

Dicofol

- căpşuni, tomate

1,00

- castraveţi

2,00

- fructe (cu excepţia căpşunilor), legume

 

(cu excepţia castraveţilor şi a tomatelor), ceai

5,00

46.

Diflubenzuron

- carne (inclusiv de pasăre), organe comestibile de mamifere

0,05

- ciuperci, soia

0,10

- citrice, mere, pere, prune, tomate, varză,

 

varză de Bruxelles

1,00

47.

Difenil

- fructe citrice

110,00

48.

Difenilamină

- mere

5,00

49.

Dimetipin

- uleiuri comestibile de bumbac şi floarea-soarelui

0,02

- carne (inclusiv de pasăre), lapte, ouă, organe comestibile de mamifere şi păsări

0,02

- cartofi

0,05

- seminţe de rapiţă

0,10

- seminţe de in

0,20

- seminţe de bumbac şi floarea-soarelui

0,50

50.

Dimetoat

- cartofi, măsline, ulei rafinat de măsline

0,05

- ceapă, sfeclă roşie

0,20

- mazăre, napi, varză creaţă

0,50

- căpşuni, ardei, morcovi, sfeclă de zahăr, tomate

1,00

- cireşe, citrice, coacăze negre

2,00

51.

Dinocap

- caise, castraveţi, căpşuni, fragi, mere, mure, pere, pepeni, piersici, struguri

0,10

52.

Dioxation

- caise, cireşe, piersici, prune

0,10

- carne de bovine, caprine, ovine, porcine

1,00

- lapte

0,00

- struguri

2,00

- fructe citrice

3,00

- gutui, mere, pere, piersici

5,00

53.

Diquat

- lapte

0,01

- carne, legume (cu excepţia), ouă

0,05

- ceapă, sfeclă de zahăr

0,10

- produse cerealiere morărite

0,10

- uleiuri vegetale rafinate comestibile

0,10

- cartofi, făină de grâu, orez decorticat

0,20

- fasole uscată, mazăre, seminţe oleaginoase

0,50

- grâu, făină integrală de grâu

2,00

- orz, seminţe de mac, tărâţe de grâu

5,00

54.

Disulfoton

- ananas, arahide, seminţe de cafea şi de soia

0,10

- grâu

0,20

- orez, porumb

0,50

- cartofi, legume

0,50

- furaje

5,00

55.

Ditiocarbamaţi

- cartofi

0,10

- grâu

0,20

- castraveţi, fasole verde, morcovi

0,50

- andive, banane, cireşe, pepene galben, prune

1,00

- căpşuni, mere, pere, piersici, tomate

3,00

- coacăze, salată, struguri, ţelină

5,00

56.

Dodine

- cireşe

2,00

- fragi, mure

3,00

- căpşuni, mere, pere, piersici, struguri

5,00

57.

Edifenfos

- lapte, ouă

0,01

- carne şi organe comestibile de bovine şi pasăre

0,02

- orez decorticat

0,10

- tărâţe de grâu neprelucrate

1,00

58.

Endosulfan

- orez

0,10

- cartofi, ceapă, morcovi

0,20

- alte legume

2,00

- lapte, produse lactate (grăsime)

0,50

- ulei crud din seminţe de bumbac

0,50

- fructe

2,00

- ceai

30,00

59.

Endrin

- lapte

0,008

- mere

0,02

- grâu, orez decorticat, orz, porumb dulce, sorg, ulei comestibil de bumbac

0,02

- carne, ulei crud din seminţe de bumbac

0,10

- ouă

0,20

- carne de pasăre

1,00

60.

Etion

- lapte

0,02

- porumb

0,05

- alune, caise, castane, cireşe, migdale, nuci

0,10

- carne şi organe comestibile de cabaline, caprine, ovine, porcine, păsări, ouă

0,20

- castraveţi

0,50

- ardei, ceapă, nectarine, piersici, usturoi

1,00

- organe comestibile de bovine

1,00

- căpşuni, citrice, fasole verde, mere, pere, pepene galben, prune, struguri, tomate

2,00

- carne de bovine

2,50

- ceai uscat verde şi negru

5,00

61.

Etiofencarb

- carne de bovine, păsări, porcine

0,02

- lapte, ouă

0,02

- grâu, orz, ovăz, secară

0,05

- sfeclă de zahăr

0,10

- fasole, soia (imatură)

0,20

- cartofi, ridichi

0,50

- castraveţi

1,00

- coacăze, fasole verde, varză

2,00

- anghinare, caise, mere, pere, piersici, prune

5,00

- cireşe, salată

10,00

62.

Etoprofos

- ananas, arahide, ardei, banane, cartofi, cartofi dulci, ceapă, mazăre, napi, pepene galben, porumb, salată, sfeclă roşie, soia, struguri, tomate, căpşuni

0,02

63.

Etoxiquin

- mere, pere

3,00

64.

Etrimfos

- carne şi organe comestibile de bovine

0,01

- lapte, ouă

0,01

- cireşe, sfeclă de zahăr

0,01

- carne de pasăre

0,03

- caise, conopidă, piersici, varză de Bruxelles

0,05

- cartofi, castraveţi, ceapă, orez, praz, ridichi, varză

0,10

- anghinare, fasole verde, mazăre, prune, tomate

0,20

- ulei de rapiţă rafinat

0,50

- seminţe de rapiţă

10,00

65.

Fenamifos

- Broccoli, ananas, arahide, conopidă, kiwi, pepene galben, sfeclă de zahăr, soia, varză, varză de Bruxelles

0,05

- banane, cartofi dulci, seminţe de cafea, struguri

0,10

- cartofi, morcovi, tomate

0,20

- portocale

0,50

66.

Fenbutationoxid

- carne de bovine, cabaline, caprine, ovine, porcine

0,02

- lapte

0,02

- ficat şi rinichi de bovine, cabaline, caprine, ovine şi porcine

0,20

- ardei, castraveţi, pepene galben, tomate

1,00

- căpşuni, prune

3,00

- cireşe, citrice, mere, pere, struguri

5,00

- piersici

7,00

- mere deshidratate

20,00

67.

Fenclorfos

- carne de pasăre

0,01

- ouă

0,05

- lapte, produse lactate (grăsime)

0,10

- carne de porcine (grăsime)

2,00

- carne de bovine, caprine, ovine (grăsime)

10,00

68.

Fenitrotion

- lapte

0,002

- cartofi, castraveţi, ceapă, carne

0,05

- ardei, conopidă, seminţe de cacao, seminţe de soia

0,10

- pâine albă, ridichi, praz

0,20

- căpşuni, ceai verde şi negru, cireşe, mazăre, mere, pere, struguri, tomate, varză

0,50

- piersici, orez decorticat

1,00

- fructe citrice, tărâţe de grâu prelucrate

2,00

- făină integrală de grâu

5,00

- seminţe de cereale

10,00

- tărâţe de grâu şi de orez neprelucrate

20,00

69.

Fenpropatrin

- castraveţi, tomate

0,75

70.

Fensulfotion

- carne şi organe comestibile de bovine, caprine şi ovine

0,02

- banane

0,02

- ananas, mazăre

0,05

- cartofi, ceapă, porumb, sfeclă de zahăr, tomate

0,10

71.

Fentin

- arahide

0,05

- cartofi, orez, seminţe de cacao şi cafea

0,10

- morcovi, sfeclă de zahăr

0,20

- ţelină

1,00

72.

Fention

- lapte, cartofi

0,05

- cartofi dulci, ceapă, fasole verde, grâu, orez

0,10

- suc de citrice

0,20

- mazăre, struguri, tomate

0,50

- banane, conopidă, măsline, prune, varză

1,00

- căpşuni, cireşe, citrice, mere, pere, piersici, salată

2,00

- carne

2,00

73.

Fenvalerat

- cartofi, rădăcinoase

0,05

- lapte

0,10

- arahide, mazăre, porumb dulce, seminţe de floarea-soarelui, soia, ulei de bumbac comestibil

0,10

- castraveţi, făină de grâu, nuci, pepene galben

0,20

- ardei, pepene verde

0,50

- afine, agrişe, căpşuni, fasole, măceşe, mure, tomate, zmeură

1,00

- carne

1,00

- Broccoli, cireşe, citrice, conopidă, salată, ţelină

2,00

- seminţe de cereale

2,00

- varză

3,00

- kiwi, piersici, tărâţe de grâu neprelucrate

5,00

- varză creaţă

10,00

74.

Folpet

- castraveţi, ceapă, pepene galben

2,00

- tomate

5,00

- fructe citrice, mere

10,00

- cireşe, salată

15,00

- căpşuni

20,00

- struguri

25,00

75.

Forat

- grâu, orz, soia, sorg

0,05

- carne, ouă

0,05

- fasole verde, seminţe de rapiţă, tomate

0,10

76.

Formotion

- fructe citrice

0,20

77.

Fosalon

- carne de oaie

0,05

- cartofi, castane, seminţe de rapiţă

0,10

- grăsime de oaie

0,50

- Broccoli, castraveţi, căpşuni, citrice, mazăre, salată, tomate, varză, varză de Bruxelles

1,00

- hamei uscat, pere, sfeclă roşie

2,00

- mere, piersici, prune, struguri

5,00

- cireşe

10,00

78.

Fosfamidon

- cartofi, napi, rădăcinoase

0,05

- seminţe de cereale

0,10

- castraveţi, pepene verde, salată, tomate

0,10

- ardei, Broccoli, căpşuni, cireşe, fasole verde, mazăre, morcovi, piersici, prune, ţelină, varză, varză de Bruxelles

0,20

- fructe citrice

0,40

- mere, pere

0,50

79.

Fosmet

- lapte

0,02

- mazăre uscată

0,02

- cartofi, porumb, porumb dulce

0,05

- nuci

0,10

- mazăre verde

0,20

- carne de bovine

1,00

- caise, citrice, nectarine

5,00

- cartofi dulci, mere, pere, piersici, struguri

10,00

- fructe kiwi

15,00

80.

Foxim

- cartofi, ceapă, conopidă, fasole verde, varză de Savoia

0,05

- seminţe de cereale (inclusiv porumb dulce)

0,05

- lapte

0,05

- salată

0,10

- carne de bovine, tomate

0,20

- carne de ovine

0,50

81.

Glifosat

- carne de bovine, păsări, porcine

0,10

- lapte de vacă, ouă

0,10

- kiwi, orez, porumb, porumb dulce, sorg

0,10

- seminţe de soia imature

0,20

- organe edibile de porcine

1,00

- fasole uscată, organe comestibile de bovine

2,00

- mazăre, grâu

5,00

- orz, ovăz

20,00

82.

Guazatin

- ananas, cartofi, seminţe de cereale

0,10

- citrice, pepene galben

5,00

83.

HCH-izomerii alfa + beta

- porumb (seminţe)

0,02

- grâu (seminţe)

0,03

- peşte

0,15

- ouă

0,20

- legume

0,20

- carne de porcine (grăsime)

0,25

- carne de pasăre (grăsime)

0,30

- uleiuri vegetale rafinate comestibile

0,30

- lapte, unt, produse lactate (grăsime)

0,50

- carne de bovine, caprine, ovine (grăsime)

0,50

84.

Heptaclor

- lapte

0,006

- ananas, fructe citrice

0,01

- seminţe de cereale, seminţe oleaginoase, uleiuri vegetale rafinate comestibile

0,02

- tomate

0,02

- legume (cu excepţia tomatelor), sfeclă de zahăr

0,05

- ouă

0,05

- carne (inclusiv de pasăre), morcovi

0,20

- ulei crud de soia

0,50

85.

Hidrazidă maleică

- ceapă

15,00

- cartofi

50,00

86.

Hidrogen fosforat

- arahide, condimente, fructe uscate, legume uscate, nuci, produse cerealiere morărite, seminţe de cacao

0,01

- seminţe de cereale

0,10

87.

Imazalil

- seminţe de grâu

0,01

- castraveţi

0,50

- banane, căpşuni, zmeură

2,00

- fructe citrice

5,00

88.

Iprodion

- ceapă, usturoi

0,10

- fasole uscată

0,20

- orez decorticat

3,00

- ardei, castraveţi, coacăze, kiwi, tomate, zmeură

5,00

- mere, pere, prune, salată, struguri

10,00

- căpşuni, piersici

10,00

89.

Isofenfos

- lapte

0,01

- banane, napi, ţelină

0,02

- porumb, porumb dulce, rapiţă

0,02

- carne (inclusiv de pasăre), grăsime de mamifere şi păsări, organe comestibile de mamifere şi păsări

0,02

- cartofi, ceapă, conopidă, varză

0,10

- fructe citrice

2,00

90.

Lenacil

- sfeclă de zahăr

0,50

91.

Lindan

- lapte

0,01

- cartofi, seminţe de rapiţă

0,05

- mazăre, ouă, sfeclă de zahăr

0,10

- morcovi

0,20

- cireşe, coacăze, conopidă, mere, pere, prune, struguri, varză, varză de Bruxelles, varză de Savoia

0,50

- carne de pasăre

0,70

- seminţe de cereale

0,50

- fasole uscată, ridichi, seminţe de cacao, unt

 

şi masă de cacao

1,00

- andive, salată, spanac, tomate

2,00

- carne de bovine, ovine şi porcine

2,00

- afine, căpşuni

3,00

92.

Malation

- ardei, cartofi, conopidă, mazăre, pere, rădăcinoase

0,50

- căpşuni, ţelină

1,00

- fasole verde, mere

2,00

- făină de grâu şi de secară

2,00

- napi, tomate, varză creaţă

3,00

- fructe citrice

4,00

- varză Broccoli

5,00

- cireşe, piersici, prune

6,00

- andive, fasole uscată, linte, mure, nuci, salată, spanac, struguri, varză, zmeură

8,00

- fructe uscate, seminţe de cereale

8,00

- tărâţe de grâu şi secară neprelucrate

20,00

93.

Mecarbam

- carne şi organe comestibile de bovine

0,01

- fructe citrice

2,00

94.

Methamidofos

- lapte

0,01

- carne şi grăsime de bovine, caprine, ovine

0,01

- seminţe de rapiţă

0,10

95.

Metalaxil

- asparagus, cartofi, mazăre, mere, sfeclă de zahăr

0,05

- seminţe de cereale, floarea-soarelui şi soia

0,05

- arahide

0,10

- avocado, pepene galben, pepene verde

0,20

- tomate

0,50

- ardei, struguri

1,00

- fructe citrice

5,00

- hamei uscat

10,00

96.

Methiocarb

- alune, anghinare, citrice, sfeclă de zahăr

0,05

- seminţe de cereale (inclusiv porumb dulce)

0,05

- carne (inclusiv de pasăre), lapte, ouă

0,05

- Broccoli, conopidă, lăptuci, salată, varză, varză de Bruxelles

0,20

97.

Methopren

- lapte

0,05

- ciuperci, ulei de porumb comestibil

0,20

- făină de grâu

2,00

- seminţe de cereale

5,00

- tărâţe de grâu neprelucrate

10,00

98.

Methidation

- lapte

0,008

- carne, grăsime şi organe edibile de bovine, ovine, pasăre şi porcine

0,02

- cartofi, ouă

0,02

- ceai verde şi negru, fasole verde, mazăre, porumb, sorg, tomate

0,10

- caise, cireşe, conopidă, nectarine, piersici, prune, salată, spanac, struguri, varză

0,20

- mere, pere

0,50

- fructe citrice

2,00

- hamei uscat

3,00

99.

Metomil

- carne, lapte

0,02

100.

Mevinfos

- pepene galben

0,05

- cartofi, ceapă, fasole verde, mazăre, morcovi, napi

0,10

- caise, castraveţi, citrice, pere, tomate

0,20

- mere, piersici, salată, spanac, struguri

0,50

- Broccoli, căpşuni, cireşe, conopidă, varză, varză de Bruxelles

1,00

101.

Monocrotofos

- lapte

0,002

- produse lactate, ouă

0,02

- carne şi organe comestibile de bovine, caprine, ovine, păsări şi porcine

0,02

- cartofi, morcovi, napi, porumb, seminţe imature de soia, sfeclă de zahăr

0,05

- ceapă, mazăre, seminţe de cafea şi bumbac

0,10

- citrice, conopidă, fasole verde, varză, varză de Bruxelles

0,20

- hamei uscat, mere, pere, tomate

1,00

102.

Ometoat

- seminţe de cereale

0,05

- cartofi, morcovi, sfeclă de zahăr

0,05

- ceapă, mazăre, spanac, ţelină

0,10

- Broccoli, castraveţi, conopidă, fasole, napi, salată, varză, varză de Bruxelles, varză creaţă

0,20

- ardei, căpşuni, tomate

1,00

- citrice, coacăze

2,00

103.

Organomercurice

- grâu, porumb

0,01

- fructe, legume

0,02

104.

Orto-fenilfenol

- cireşe, nectarine

3,00

- ananas, ardei, castraveţi, citrice, tomate

10,00

- cartofi dulci, prune

15,00

- morcovi, piersici

20,00

- mere, pere

25,00

105.

Oxamil

- ceapă, porumb

0,05

- arahide, cafea, cartofi, rădăcinoase, soia

0,10

- banane, fasole

0,20

- ananas

1,00

- ardei, castraveţi, mere, pepene galben, pepene verde, tomate

2,00

- fructe citrice, ţelină

5,00

106.

Paraquat

- lapte, ouă

0,01

- carne de bovine, ovine, porcine; organe comestibile de bovine, ovine, porcine

0,05

- legume, ulei comestibil de floarea-soarelui

0,05

- porumb, soia

0,10

- cartofi, hamei uscat

0,20

- rinichi de bovine, ovine, porcine

0,50

- orez decorticat, sorg

0,50

- măsline

1,00

- seminţe de floarea-soarelui

2,00

107.

Paration

- cereale

0,50

- fructe (cu excepţia

0,50

- legume

0,70

- caise, citrice, piersici

1,00

108.

Paration-metil

- cereale

0,10

- hamei uscat, sfeclă de zahăr, ulei comestibil de bumbac

0,05

- castraveţi, ceai verde şi negru, conopidă, fructe (inclusiv pepene galben), gulie, tomate, varză, varză de Bruxelles

0,20

109.

Penthoat

- lapte

0,01

- carne de bovine, ouă, orez decorticat

0,05

- fructe citrice

1,00

110.

Permetrin

- cafea (boabe), cartofi, fistic, rapiţă, sfeclă de zahăr, soia

0,05

- carne de pasăre, lapte, organe comestibile de mamifere, ouă

0,10

- arahide, ciuperci, fasole uscată, mazăre, migdale, morcovi, pepene galben, porumb dulce, ridichi, ulei comestibil de bumbac

0,10

- castraveţi, citrice, conopidă, praz

0,50

- măsline, seminţe de floarea-soarelui, ulei comestibil de floarea-soarelui

1,00

- ardei, asparagus, căpşuni, fasole verde, măceşe, mure, tomate, varză de Bruxelles, zmeură

1,00

- carne

1,00

- agrişe, Broccoli, coacăze, kiwi, salată, seminţe de cereale, spanac, struguri

2,00

- varză, varză creaţă, varză de Savoia

5,00

- ceai verde şi negru

20,00

- hamei uscat

50,00

111.

Piperonil butoxid

- arahide, fructe uscate, legume uscate, nuci

8,00

- seminţe de cereale

20,00

- peşte uscat

20,00

112.

Piretrine

- fructe uscate, legume uscate, nuci

1,00

- seminţe oleaginoase

1,00

- peşte uscat, seminţe de cereale

3,00

113.

Pirimicarb

- carne, lapte, ouă

0,05

- grâu, orz, ovăz, porumb dulce

0,05

- cartofi, citrice, napi, păstârnac, ridichi, sfeclă roşie, sfeclă de zahăr

0,05

- fasole uscată

0,10

- mazăre, seminţe de rapiţă

0,20

- căpşuni, ceapă, coacăze, piersici, portocale, praz, prune, zmeură

0,50

- andive, ardei, Broccoli, castraveţi, conopidă, fasole verde, pătrunjel, salată, spanac, tomate, ţelină, varză, varză de Bruxelles

1,00

114.

Pirimifos-metil

- carne, lapte, ouă

0,05

- cartofi, mazăre

0,05

- fasole verde, pâine albă, smochine uscate

0,50

- ardei, agrişe, castraveţi, căpşuni, ceapă verde, coacăze, morcovi, orez decorticat, pâine integrală, tomate, zmeură

1,00

- arahide, cireşe, citrice, conopidă, făină de grâu, kiwi, mere, pere, prune, varză, varză de Bruxelles

2,00

- ciuperci, făină integrală de grâu şi secară, măsline, salată, spanac

5,00

- peşte uscat

8,00

- seminţe de cereale

10,00

- ulei de arahide crud

15,00

- tărâţe de grâu şi orez neprelucrate

20,00

115.

Procloraz

- grâu, orz, ovăz, rapiţă, secară

0,50

- ciuperci, mango

2,00

- avocado, banane

5,00

- furaje uscate

15,00

116.

Propoargit

- carne, lapte, ouă

0,10

- arahide, cartofi, migdale, nuci, porumb

0,10

- fasole uscată

0,20

- castraveţi

0,50

- smochine, tomate

2,00

- citrice, mere, pere, sorg

5,00

- caise, căpşuni, nectarine, piersici, prune

7,00

- afine, ceai, stafide, struguri

10,00

- fasole verde

20,00

- hamei uscat

30,00

117.

Propanocarb

- căpşuni, varză

0,10

- conopidă, sfeclă roşie, ţelină

0,20

- ardei, tomate, varză de Bruxelles

1,00

- castraveţi

2,00

- ridichi

5,00

- salată

10,00

118.

Propoxur

- carne, lapte

0,05

- seminţe de cereale

0,10

- rădăcinoase, cartofi

0,50

- alte legume

3,00

- agrişe, căpşuni, cireşe, coacăze, fragi, mere, pere, piersici, prune, vişine, mure

3,00

119.

Produşi pe bază de cupru

- cartofi, cereale, fructe

3,00

120.

Quintozen

- ardei, fasole verde

0,01

- Broccoli, varză

0,02

- seminţe de bumbac

0,03

- tomate

0,10

- cartofi, fasole uscată

0,20

- banane

1,00

- arahide

2,00

- salată

3,00

121.

Simazin

- carne de bovine (grăsime), struguri

0,02

- cereale

0,10

122.

2, 4, 5-T

- lapte, ouă, carne, organe comestibile de mamifere

0,05

- grâu, orez, orz, ovăz, secară

0,05

- caise, mere

0,05

123.

Tecnazen

- cartofi

1,00

- cicoare

0,20

- salată

2,00

124.

Taibendazol

- lapte

0,10

- carne şi organe comestibile de bovine, cabaline, caprine, ovine şi porcine

0,10

- ceapă

0,10

- seminţe de cereale

0,20

- tomate

2,00

- banane, căpşuni

3,00

- cartofi, sfeclă de zahăr

5,00

- citrice, mere, pere

10,00

125.

Tiodicarb

- carne de bovine, lapte de vacă

0,02

- porumb

0,05

- soia

0,20

- tomate

1,00

- porumb dulce

2,00

126.

Tiofanat-metil

- seminţe de cereale

0,10

- carne de pui

0,10

- ciuperci

1,00

- prune

2,00

- agrişe, căpşuni, coacăze, mere, morcovi, pere, salată, sfeclă de zahăr, tomate

5,00

- cireşe, citrice, piersici, struguri

10,00

- ţelină

20,00

127.

Tiometon

- seminţe de cereale, de muştar şi de rapiţă

0,05

- cartofi, morcovi, sfeclă de zahăr

0,05

- andive, arahide, ardei, caise, căpşuni, fasole verde, mere, pere, piersici, pătrunjel, prune, salată, tomate, ţelină, vişine, struguri

0,50

- hamei uscat

2,00

128.

Tiuram

- absent în alimentele de orgine vegetală şi animală

 

129.

Triadimefon

- carne (inclusiv de pasăre), lapte, ouă

0,10

- cafea, ceapă, mango, mazăre, sfeclă de zahăr

0,10

- castraveţi, căpşuni

0,20

- ardei, tomate

0,50

- coacăze

1,00

- ananas

3,00

- hamei uscat

15,00

130.

Triclorfon

- lapte

0,05

- morcovi, pătrunjel, sfeclă de zahăr

0,05

- anghinare, citrice, dovleac, fasole verde, napi

0,10

- arahide, seminţe de cereale, de floarea-soarelui, de in, rapiţă şi soia

0,10

- carne, grăsime şi organe comestibile de bovine, ovine, porcine

0,10

- conopidă, piersici, porumb dulce, sfeclă roşie, tomate, ţelină, varză de Bruxelles, varză creaţă

0,20

- salată, spanac, struguri, varză

0,50

- ardei, banane, căpşuni

1,00

- mere

2,00

131.

Triforin

- seminţe de cereale

0,10

- varză de Bruxelles

0,20

- castraveţi, tomate

0,50

- agrişe, căpşuni, coacăze, fasole verde

1,00

- cireşe, mere, prune

2,00

- piersici

5,00

132.

Vamidotion

- seminţe de cereale

0,20

- piersici, struguri, sfeclă de zahăr

0,50

- fructe de pădure, varză

1,00

- mere, pere

2,00

133.

Vincozolin

- carne de bovine şi de pui de găină

0,05

- lapte de vacă, ouă

0,05

- cartofi

0,10

- castraveţi, ceapă, conopidă, mazăre, pepene galben, varză

1,00

- cicoare, fasole verde

2,00

- tomate

3,00

- agrişe, cicoare (rădăcină), cireşe, coacăze, măceşe, mure, piersici, struguri, zmeură

5,00

- căpşuni, kiwi

10,00

134.

Zineb, Ziram, Mancozeb

- cartofi

0,10

- legume

1,50

- cireşe, mere, pere, piersici, prune, vişine

1,50

Limitele maxime de antibiotice (în ppm) admise în alimentele de origine animală

Nr.

crt.

Reziduul

Ţesutul

Secţia de animale

Produsul

Bovine

Ovine

şi caprine

Porcine

Păsări

şi iepuri

Ecvidee

Adulte

Viţei

0

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Amoxicilina

rinichi

0,01

0,01

0,01

0,01

-

-

ficat

0,01

0,01

0,01

0,01

-

-

muşchi

0,01

0,01

0,01

0,01

-

-

2.

Ampicilina

rinichi

0,01

0,01

0,01

0,01

-

-

ficat

0,01

0,01

0,01

0,01

-

-

muşchi

0,01

0,01

0,01

0,01

-

-

3.

Apramycina

rinichi

-

-

-

0,40

-

-

ficat

-

-

-

0,30

-

-

muşchi

-

-

-

0,10

-

-

grăsime

-

-

-

0,40

-

-

4.

Bacitracina

rinichi

0,50

0,50

-

0,50

0,50

-

ficat

0,50

0,50

-

0,50

0,50

-

muşchi

0,50

0,50

-

0,50

0,50

-

5.

Clortetraciclina

rinichi

0,10

4,00

1,00

4,00

4,00

-

ficat

0,10

4,00

0,50

2,00

1,00

-

muşchi

0,10

1,00

0,10

1,00

1,00

-

grăsime

0,01

1,00

-

0,20

1,00

-

piele

-

-

-

-

1,00

-

6.

Cloxacilina

rinichi

0,01

0,01

-

-

-

-

ficat

0,01

0,01

-

-

-

-

muşchi

0,01

0,01

-

-

-

-

7.

Dihidrostreptomicina

rinichi

2,00

2,00

-

-

-

-

ficat

0,50

0,50

-

-

-

-

muşchi

0,50

0,50

-

-

-

-

8.

Eritromicina

rinichi

0,30

0,30

-

0,10

0,125

-

ficat

0,30

0,30

-

0,10

0,125

-

muşchi

0,30

0,30

-

0,10

0,125

-

9.

Gentamicina

rinichi

-

-

-

0,40

0,10

-

ficat

-

-

-

0,30

0,10

-

muşchi

-

-

-

0,10

0,10

-

grăsime

-

-

-

0,40

-

-

10.

Lincomicina

rinichi

-

-

-

0,10

0,10

-

ficat

-

-

-

0,10

0,10

-

muşchi

-

-

-

0,10

0,10

-

11.

Neomicina

rinichi

-

0,25

-

-

-

-

ficat

-

0,25

-

-

-

-

muşchi

-

0,25

-

-

-

-

12.

Novobiocina

rinichi

0,10

0,10

-

0,10

3,00

-

ficat

0,10

0,10

-

0,10

1,00

-

muşchi

0,10

0,10

-

0,10

1,00

-

13.

Oxitetraciclina

rinichi

1,00

1,00

-

-

1,00

-

ficat

1,00

1,00

-

-

1,00

-

muşchi

1,00

1,00

-

-

1,00

-

grăsime

-

-

-

-

1,00

-

piele

-

-

-

-

1,00

-

14.

Penicilina

rinichi

0,05

0,05

0,04

0,04

0,041)

-

ficat

0,05

0,05

0,04

0,04

0,04

-

muşchi

0,05

0,05

0,04

0,04

0,04

-

15.

Spectinomycina

rinichi

-

-

-

-

0,10

-

ficat

-

-

-

-

0,10

-

muşchi

-

-

-

-

0,10

-

16.

Streptomicina

rinichi

2,00

2,00

2,00

2,00

2,00

-

ficat

1,00

1,00

1,00

1,00

1,00

-

muşchi

0,50

0,50

0,50

0,50

0,50

-

17.

Tetraciclina

rinichi

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

-

ficat

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

-

muşchi

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

-

18.

Tilosina

rinichi

0,20

0,20

-

0,20

0,20

-

ficat

0,20

0,20

-

0,20

0,20

-

muşchi

0,20

0,20

-

0,20

0,20

-

grăsime

0,20

0,20

-

0,20

0,20

-

19.

Virginiamicina

rinichi

-

-

-

0,40

0,502)

-

ficat

-

-

-

0,30

0,30

-

muşchi

-

-

-

0,10

0,10

-

grăsime

-

-

-

0,40

0,20

-

piele

-

-

-

0,40

0,20

-

1) La curci, gâşte şi raţe: 0,01 în toate ţesuturile.
2) La curci: 3,00 la ficat şi muşchi.